20 oktober 2011

Vitten....

In het boek 'Een huwelijk vol liefde' van Ed Wheat (aanrader!!!) las ik het volgende stukje geschreven door J.A. Petersen over een vittende vrouw:

Eén van de grootste verhinderingen voor romantische liefde is de gewoonte te vitten op je man. Vitten is in de grond het wapen van de vrouw tegen de man in haar huwelijk. De steeds terugkerende irritatie van het vitten is bedoeld om de vrouw te geven wat ze wil. Wanneer haar man uit ergernis toegeeft, haat hij zichzelf in zijn hart omdat hij het doet, en zet zijn voeten zo dat zij de volgende keer nog meer moet vitten dan eerst om hetzelfde doel te bereiken. Deze toestand duurt voort totdat uiteindelijk de vrouw de gewoonte vormt om steeds maar te vitten, teneinde te krijgen wat ze wil. Zo bereikt ze in werkelijkheid haar egoïstische doel ten koste van haar huwelijk. De persoonlijke en onmiddellijke bevrediging van haar 'behoefte' verkrijgt ze wel, maar ze offert iets zeer kostbaars in haar relatie op. De vrouw die door vitten iets gedaan moet krijgen, erkent daarmee zelf dat ze een mislukking is als echtgenote. Ze geeft toe: ' Ik weet niet hoe ik mijn man zo blij met mij, zo dankbaar voor mij en zo trots op mij moet maken, dat hij met plezier iets doet wat mij behaagt.' De vittende vrouw dient zich af te vragen:'In hoeverre heb ik werkelijk lief? Wat weet ik over echte liefde?' Vitten is in de grond een uitdrukking van egoïstische onafhankelijkheid. Vitten trapt heel effectief iedere vonk van liefde uit.

Spreuken 25:24 Het is beter te wonen op een hoek van een dak, dan in een gemeenschappelijk huis met een twistzieke vrouw.
Spreuken 21:19 Het is beter te wonen in een woestijnachtig land dan bij een twistzieke en wrevelige vrouw.

Als je bij jezelf merkt dat je vaak vit op je man en/of kinderen en je hebt er spijt van, vraag dan vergeving. Vraag degene op wie je vaak vit om opnieuw te mogen beginnen en vraag vergeving voor de pijn en irritatie die je de ander hebt aangedaan en vraag boven alles vergeving aan onze Hemelse Vader. Verander daarna je gedrag. Laat echt zien dat je een wacht voor je lippen kunt zetten en dat je liefdevol en zegenend probeert te zijn in de dingen die je zegt (Spreuken: zij opent haar mond met wijsheid...) Vernieuw ook je geest (door de Heilige Geest). Lees goede boeken over het huwelijk, over omgaan met je man en handel daarnaar. Gehoorzaam God in Zijn Woord en zoek Bijbelgedeelten op waar God het heeft over de vrouw en het doel wat Hij met haar leven heeft en bidt om blijvende vernieuwing en om die wacht voor je lippen. Natuurlijk zul je af en toe falen hierin, maar laat je streven zijn je man en anderen die je liefhebt te behandelen alsof het om de koning (dwz mét respect) zelf gaat en vermijd vitten om je zin te krijgen!!

Psalm 34:14,15

Behoed je tong voor het kwaad 
en je lippen voor het spreken van bedrog.
Keer je af van het kwaad en doe het goede
zoek de vrede en jaag die na.

3 opmerkingen:

  1. Heel mooi! Inmiddels weet mijn man, als ik begin te vitten ik erg moe ben. Op andere momenten vit ik niet namelijk :) Ik maak in ons huwelijk andere fouten dan vitten, daarom vind ik 'vernieuw je geest' een goed tip voor mij. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooi stukje! Ik kan alleen maar zeggen: Amen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. God is goed als je geloof krijg je altijd antwoord op je vragen. Ik zeg Amen

    BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs