18 oktober 2011

Genade geven in de kleine momentjes


De meesten van ons willen graag een goede moeder zijn voor onze kinderen. We willen ze het goede voorbeeld geven en leren hoe ze met God kunnen wandelen, maar hoe ontzettend vaak falen we om een goede moeder te zijn of om het goede voorbeeld te geven? Als je net zo bent als ik dan faal je vaak. Dan geef je soms een respons die je niet had willen geven, niet op die manier tenminste.We moeten leren leven van genade, ook jij en ik! Dagelijks, elk uur, elke minuut leven we van genade. We kunnen het zelf niet allemaal goed doen. Ook al proberen we dat soms nog zo hard. We mogen uit genade leren van Degene die het allemaal goed heeft gedaan. Hij heeft onze zonden gedragen en door dicht bij Hem te blijven kunnen we steeds meer op Hem gaan lijken.

Ook als moeder heb ik genade nodig. Elk moment van de dag. God is zo trouw om mij bemoediging te geven daar waar ik het nodig heb. Daarom wil ik Zijn liefde en genade ook doorgeven aan mijn kinderen. Soms kan dat in de mooie momenten die je samen hebt, soms faal je daar grandioos in.
Als je het, net als ik, moeilijk vindt om soms correct en liefdevol te reageren naar je kinderen zijn hier een paar tips:  
1.  Haal even diep adem. Nog een keer en nu nog 8 keer.

2. Bid tot de levende God!. Soms is een simpel 'Here, help me, geef me kracht om het goede te zeggen' genoeg om daardoor liefdevol en genadig te kunnen reageren naar je kinderen toe. ..Bid zonder ophouden...
3. Glimlach.  Ja, glimlach! Lach naar die kleine kopjes, ook al voel je je op dat moment helemaal niet zo vrolijk. 'Een vrolijk hart is een goed medicijn' (Spreuken17:22). En omdat je kinderen niet in je hart kunnen kijken, laat hen je gezicht zien dat vriendelijkheid uitstraalt.
4.  Maak oogcontact.  Laat ze met hun kleine oogjes recht in de jouwe kijken, zodat ze de boodschap of berisping die je hen geeft goed verstaan en begrijpen zullen.
5.  Denk logisch.  Probeer dit echt.  Gebeurde dit expres met het doel de ander pijn te doen of was het gewoon een gekkigheidje van je kind. 
6.  Laat genade blijken uit je woorden.  Spreek van liefde, van Christus offer, van vergeving. Genade geven betekent niet dat ze zonder straf voor het gebeurde verder kunnen gaan, het betekent dat je liefdevol tegen hen praat op dat moment. Het betekent dat je uitlegt dat zonder Christus geen van ons het goede kan doen.
7.  Verzin een straf die met het gebeurde te maken heeft, laat niet je gevoelens de straf bepalen.  Wanneer je soms je gevoelens de straf zou laten bepalen, dan zouden je kinderen hun leven lang op hun kamer moeten zitten of hebben ze een jaar lang huisarrest of moeten ze de WC poetsen met een tandenborstel ;-) Ik bedoel maar, volg niet je gevoel hierin ;-)!! In plaats daarvan moeten we goed nadenken over het gebeurde en aan de hand daarvan een gepaste straf verzinnen en uit kunnen leggen aan je kind waarom het deze straf krijgt. Bijvoorbeeld de logische consequentie: je trapt een bal door het raam, dus de consequentie is dat je geld geeft om het raam te vergoeden. Je laat iets vallen op de grond, de consequentie is dat je helpt met opruimen etc.
8. Bid samen en geef een elkaar een dikke omhelzing! Eindig een tijd van correctie ALTIJD met een omhelzing en bidt samen. 
Ja, we zullen vaak falen, fouten maken. Maar alle dank voor onze Here Jezus Christus. Hij geeft ons nooit op en Hij geeft ons de kracht om vol liefde en genade te reageren als het moment daar is!!

Gedeeltelijk overgenomen en vertaald van de blog van Joy


3 opmerkingen:

 1. Mooi, realistisch ook.

  Van 't weekend waren wij op een heartcry weekend, en werd oa ook gezegd: "Probeer geen vruchten te dragen, maar blijf in Hem, de wijnstok!"
  Mooi vond ik dat. We kunnen zo bezig zijn te proberen het goed te doen, dat je doodmoe en gefrustreerd wordt van jezelf en je falen.
  In Hem blijven, daar is de kracht. En daar mogen we schuilen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een onmogelijk opdracht ... zonder de genade van onze God! Ik voel me erg aangesproken! Maar zie het als een bemoediging!

  Groetjes,
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou van punt 3 en punt 8. Weet je ... ik denk dat ik meer ga glimlachen.
  Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs