13 februari 2013

25 manieren om respect te tonen aan je man

Zo vlak voor valentijnsdag leek me het goed weer eens te bloggen over het huwelijk. Ik heb jullie eerder al eens gewezen op het boek 'Liefde en Respect' van Emerson Emmerichs ( Dat boek is echt een aanrader om te lezen!!) In het boek komt onder andere naar voren dat een man respect nodig heeft, hij heeft het zelfs nog meer nodig dan liefde. Via deze mooie blog vond ik 25 manieren om respect te tonen voor je man en die wil ik gedeeltelijk vrij vertalen hieronder. Als je goed bent in Engels, lees dan alsjeblieft de originele blog.

Ik wil er nog wel graag aan toevoegen dat dit een aantal manieren zijn die je kunt gebruiken of je een beetje inzicht geven in de manier waarop je respect kunt tonen aan je man (en anderen). Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om je liefde en respect te laten zien en ook is dat voor ieder huwelijk en iedere persoon weer anders. Toch wil ik dit graag even met jullie delen. Ook is het belangrijk om te onthouden dat ook een man een belangrijke rol speelt in liefde en respect te tonen aan jou, maar aangezien dit een blog voor vrouwen is wil ik hier alleen op focussen.
 
25 manieren om respect te tonen aan je man
 
1) Probeer vreugde te hebben in de dingen die je doet. Denk aan de tekst 'Verblijd u altijd'. Een vrolijke en vreugdevolle vrouw is een man veel waard.
 
2) Geef toe aan zijn wensen. Maak prioriteit van de dingen die hij belangrijk vindt. Misschien vindt hij het belangrijk dat het eten is gekookt als hij thuis komt van zijn werk of misschien vindt hij het belangrijk dat je interesse in zijn hobby's toont of misschien hecht hij veel belang aan een opgeruimd huis. Maak het je prioriteit!
 
3) Geef hem je onverdeelde aandacht. Vrouwen kunnen vaak veel dingen tegelijk doen en soms met een half oor luisteren. Wanneer je man met je praat luister dan aandachtig en leg andere bezigheden even opzij.
 
4) Val hem niet in de rede. In elk gesprek is het irritant als er iemand is die je de hele tijd in de rede valt. Zo ook in de gesprekken met je man. Luister aandachtig en laat hem uitpraten.
 
5) Focus je op zijn goede punten. Elke man heeft negatieve eigenschappen en gewoontes. Probeer je daar niet op te focussen, maar probeer te kijken naar zijn positieve eigenschappen, de eigenschappen en gewoontes die je het fijnst vindt aan hem.
 
6) Bid voor je man!! Dit is zo'n belangrijk punt. Ruth Graham, de vrouw van evangelist B. Graham zei altijd: 'Vertel de positieve dingen aan je man en de negatieve aan God'. Als je dagelijks je man opdraagt in gebed dan gaan er dingen veranderen bij hem en in jou. Onderschat de kracht van gebed niet!!
 
7) Wees geen zeur. Wijs je man niet constant terecht alsof je een kleuter voor je hebt. Laat God in je man werken (en bid!). Onderschat de kracht van de Heilige Geest niet.
 
8) Wees dankbaar in alle dingen. Wees dus ook dankbaar voor wie je man voor je is en wat hij voor je doet. Benoem dit naar hem toe of schrijft het in je dankbaarheidsdagboek en herinner jezelf hier aan.
 
9) Vergeet niet te (glim)lachen! Wat is het fijn om iemand te zien die lacht en blij is. Zo ervaren je man en kinderen dat ook. Vergeet de humor niet en vergeet niet om te lachen. Je kent het spreekwoord: 'Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd' ;-)
 
10) Probeer ook fysiek positief op hem te reageren. Als je man je een knuffel geeft en je duwt hem weg of mompelt dat je nu geen tijd hebt, omdat je zo druk bent dan kan dit erg onrespectvol overkomen en het kan hem het gevoel geven dat je niet van hem houdt.
 
11) Geef je man een kus voordat hij ergens heengaat of als hij weer thuiskomt. In Duitsland is een onderzoek geweest onder werkende mannen. De mannen die voor ze 's ochtends vertrokken naar hun werk een kus kregen van hun vrouw, presteerden beter op het werk dan de mannen die zonder kus de deur uitgingen. Je weet dus wat je te doen staat ;-)
 
12) Vergelijk je man niet met andere mannen. Het is erg onrespectvol om dit te doen en zorgt ervoor dat je ontevreden wordt en problemen krijgt in je huwelijk.
 
13) Maak zijn lievelingseten. Misschien dat je man iets heel graag lust en jij en de kinderen niet, maak dan toch af en toe zijn lievelingseten klaar. Bewaar recepten van maaltijden die hij heel lekker vond en maak het vaker klaar.
 
14) Wees veel samen. Probeer vaak samen iets te doen of gewoon gezellig bij elkaar te zitten. Ga zo mogelijk samen naar bed toe en niet apart. (Mijn man heeft in zijn studeerkamer een grote leunstoel staan en als hij weer eens tot laat moet werken, zit ik gezellig bij hem in de studeerkamer te lezen of te internetten.)
 
15) Wees geen klager. Het is nooit fijn om in de buurt te zijn van een zeur en klager. Wees dat dan ook niet in je huwelijk. Natuurlijk kun je zeggen wat je op je hart hebt, maar wees niet zo'n klager die om het minste of geringste aan het klagen is over van alles en nog wat.
 
16) Weersta de neiging om te corrigeren. Als een man in gesprek is met iemand zijn er veel vrouwen die hun man gaan verbeteren in publiek. 'Nee schat, het was geen paars, maar lila'. 'Nee schat, het was niet op maandagavond, maar op dinsdagavond'. Heel erg irritant voor zowel je man als de anderen die meeluisteren. Niet doen dus.


17) Houd rekening met je uiterlijke verschijning. Draag kleding die je man mooi vindt. Draag een kapsel dat je man mooi vindt. Dit is voor een man meestal best belangrijk.

18) Houd het huis netjes en schoon  en gezellig naar je beste kunnen. Maak je huis tot een haven van rust voor het hele gezin, doe je best hiervoor.

19) Wees tevreden met wat je hebt. Probeer niet te evenaren met de kleding, het huis, de auto, of andere spullen van de 'buren'. Wees blij met de dingen die je hebt en waar je man in kan voorzien. Als je de hele tijd zeurt om (bijv.) een nieuwe auto en het past niet binnen jullie budget, kan je man dit als heel naar ervaren, alsof hij niet voor je kan zorgen. Nogmaals: wees tevreden!

20) Het advies van je man is belangrijk. Als je je man om advies vraagt, neem dat advies dan ook serieus in overweging, schuif het niet zomaar aan de kant.

21) Bewonder je man. Dit heeft een man vaak echt nodig (zie boek liefde en respect). Laat uit je gedrag, je blik en je houding merken dat je hem liefhebt en hem waardeert.

22) Bescherm de reputatie van je man. Spreek positief over je man naar familie en vrienden toe, daarmee eer je je man. Leef op zo'n manier dat anderen zullen begrijpen waarom je man ervoor heeft gekozen met jou te trouwen.

23) Vergeef elkaar. Een gelukkig huwelijk is een huwelijk met twee goede vergevers. Het is belangrijk om dingen uit te praten voordat je naar bed gaat (laat de zon niet ondergaan over je toorn). Laat geen bitterheid ontspringen in je hart over niet uitgesproken en onvergeven dingen die tussen jou en je man in staan.

24) Wees niet constant aan het argumenteren. Je hebt niet altijd gelijk, je hoeft niet altijd het laatste woord te hebben. Als je doorgaat met argumenteren kan dat een ruzie tot gevolg hebben. Bewaar de vrede!

25) Als je graag wilt dat je man het gezin leidt en als een priester de leiding neemt over de geloofsopvoeding van het gezin, volg dan je man. Er is geen lichaam dat goed kan functioneren met twee hoofden. Laat je man het hoofd van het gezin zijn, zoals Christus je heeft opgedragen en probeer met wijsheid te volgen.

Spreuken 18:22 Wie een vrouw gevonden heeft, heeft iets goeds gevonden,
en de goedgunstigheid van de HEERE verkregen. 
 
Ik hoop dat je man deze bovenstaande Bijbeltekst kan beamen, omdat jij je best doet om hem respect te tonen.
 
 
En probeer te onthouden dat je alle dingen kunt doen door Christus die je kracht geeft!
 
 

7 opmerkingen:

 1. Bedankt voor het vertalen. Ik heb hier heel veel aan! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha lieve Marjolein,

  dank je wel voor je mooie stukje! Niet alleen een stuk om je eraan te helpen herinneren, maar voor mij ook een bevestiging dat dit inderdaad zo belangrijk voor de man is, en dat ik moet blijven volhouden op deze weg. Ik kan je uit ervaring vertellen: als je dit in praktijk brengt, is dat ZO goed voor je huwelijk, echt waar! Ik heb mijn man vanmorgen verrast met een zelf gefröbelt kaartje met bemoedigende boodschap erop....ondanks dat het totaal geen ochtendmens is ;), vond hij het super lief. En vanavond eten we pasta in de vorm van....hartjes! :) Was in de aanbieding bij de Lidl, vond wel heel schattig. Kleine dingen, maar ze geven hem, maar ook jezelf als vrouw, zoveel dankbaarheid, liefde en humor ook! Dank je wel weer voor je blog!

  Liefs, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, Nienke. Wat fijn dat je probeert dit in praktijk te brengen. Ik denk dat ik dezelfde hartjespasta heb gekocht als jou ;-) Net dat beetje extra maakt het leuk, vind je niet?

   Groetjes marjolein

   Verwijderen
 3. Wat een PRACHTIG STUK heb je weer geschreven!
  Heel waardevol om dit te delen,
  DANKJEWEL!

  Wat zijn GODS PRINCIPES toch geweldig,
  en helemaal als je ze als vrouw uit mag delen in je gezin.
  Want... ze brengen zoveel ZEGENINGEN voort :-)

  Een lieve groet, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo is het precies, Suzanne. Bedankt voor je lieve, bemoedigende reacties op mn blog!! Groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi stuk, ik sla het even op als herinnering voor mezelf ;-)

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dat is mooi en heel erg bedankt hiervoor dit helpt mij heel goed

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs