01 februari 2013

Gezinsavond over acceptatie

Een tijdje terug heb ik een blog geschreven over karaktertraining en daarin had ik een aantal links geplaatst over sites met meer informatie over karaktertraining. Deze site in het bijzonder wil ik graag onder jullie aandacht brengen. Het is een site van 'focus on the family' en daar zijn een behoorlijk aantal lessen over karaktereigenschappen te vinden. Het zijn zeer uitgebreide lessen (Wel in het Engels). Voor diegenen die het lastig vinden om Engels te lezen, schrijf ik af en toe een blog over een gezinsavond waarin we een karaktereigenschap oefenen, zodat je er toch iets van meekrijgt.

De lessen op de site gaan over een bepaalde karaktereigenschap en dan krijg je tips hoe je daarover met je kind kunt praten, kunt bidden, kunt knutselen, andere ideeën, liedjes en Bijbelverhalen. Druk op 'lessons' om uit de verschillende karaktereigenschappen te kiezen.

Voor vanavond had ik gekozen voor de les over 'acceptatie'. Aangezien mijn kinderen nog heel erg jong zijn, heb ik de les daar ook op aangepast. We hebben eerst het Bijbelverhaal over Zacheus gelezen en het er over gehad dat Jezus bij Zacheus wilde eten, maar de mensen om hem heen snapten er niets van en waren boos dat Jezus bij zo'n zondaar ging eten. We hebben het er over gehad dat alle mensen anders zijn en dat God iedereen uniek heeft gemaakt. De opdracht van God is dat we Hem liefhebben boven alles en de naaste als onszelf. Dat liefhebben gaat niet altijd vanzelf, zeker als iemand heel erg anders is dan normaal. Door de Heilige Geest kunnen we leren de mensen om ons heen te accepteren en lief te hebben. Daar hadden we het volgende voorbeeld bij: We deden melk in een maatbeker en daarover heen goten we zonnebloemolie. De olie en de melk mengden niet met elkaar. Zo is het ook met twee mensen die niet zo goed met elkaar op kunnen schieten en erg verschillen van mening. Toen hebben we er bloem bij gedaan en hevig geroerd. Nu was er geen verschil meer en de vloeistoffen waren gemengd. Zo is het ook als de Heilige Geest in ons hart woont, dan leren we naar de ander toe nederig, geduldig en vriendelijk te zijn en het resultaat is dat we meer vrede hebben met anderen om ons heen.

Daarna hebben we alle knuffels opgezocht en uitgenodigd voor een theepartijtje. De knuffels kregen thee uit het mini-theeserviesje en een klein stukje koek. We hebben een gesprekje gehad over de knuffels. Wat is de liefste knuffel? Wat de mooiste? Wat de gekste? etc. Welke knuffel vind je eigenlijk niet zo heel leuk en waarom? We hebben het erover gehad dat we toch alle knuffels wilden uitnodigen en dat iedereen welkom is op het feestje. (Zie foto hieronder van alle knuffels) We hebben het erover gehad dat je niet met iedereen vriendjes/vriendinnetjes kunt zijn, maar dat je wel vriendelijk tegen iedereen kunt zijn en iedereen kunt accepteren zoals hij/zij is.

 
Daarna hebben we samen nog onderstaand liedje gezongen en na iets lekkers gegeten te hebben was het toen weer bedtijd ;-)
 
 

6 opmerkingen:

 1. Leuk zeg! Leuk idee om te onthouden en ik ben benieuwd naar je volgende blog erover :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi! En ... dan verlang ik naar de tijd dat onze volwassen kinderen klein waren!

  Dank je wel. Iets daarvan kan ik wel gebruiken voor mijn zoon van 8.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk. Ja dat lied is hier ook gezongen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het duurde even voor ik het kon gebruiken, maar dit weekend gaat 't dan eindelijk gebeuren ;). Leuk ben benieuwd wat de jongens ervan vinden. Plaats in m'n blog een link naar jou, dan weet je 't ;)
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs