12 oktober 2011

Inrichten met een doel...

De allerbelangrijkste ingrediënten voor een gezellig en sfeervol huis zijn dat er liefde woont en vrede heerst. Dat God er gediend wordt en dat iedereen zichzelf kan zijn. Toch zijn er nog meer aspecten belangrijk voor een sfeervolle inrichting van je huis. Denk je zelf weleens na over de inrichting van je huis? Waarom heb je het ingericht zoals je nu hebt? Vind je inrichten leuk of moet je er juist niet zoveel van hebben? Wil je graag dure meubels of leef je eenvoudig? Ben je tevreden met wat je hebt of wil je steeds meer?

Ik heb eens na zitten denken over het doel van mijn inrichting, omdat ik zelf binnenkort ga verhuizen en kwam daarbij (voor mezelf) op de volgende punten uit:

Men moet zich op het gemak voelen bij ons thuis.
De inrichting moet functioneel zijn, maar wel sfeervol.
Het huis moet gastvrijheid uitstralen.
Ik wil laten zien dat ik Christen ben ook door mijn inrichting heen.
Ik wil een stukje natuur (Gods schepping) in huis halen.
Boeken zijn erg belangrijk voor de (geestelijke) ontwikkeling en je boekenkast laat een beetje zien wie jij bent.
Ik wil niet veel geld besteden aan dure meubels, maar wil tweedehands meubels opknappen en een tweede leven geven, om  zowel mijn geld te besparen als het milieu niet te zwaar te belasten.
Muziek speelt een belangrijke rol in ons leven en dat wil  ik ook laten zien/horen.
Ik wil dat er een lekkere geur hangt in huis.
Functioneel voor kinderen.

Ik kwam tot de conclusie dat eigenlijk alle zintuigen geprikkeld worden bij een (in mijn ogen) goede inrichting: kijken, ruiken, voelen en horen en proeven.

Nu praktisch:

Tweedehands meubelen opknappen (niet duur, hoef je niet voorzichtig mee te doen en met een mooi verfje zo goed als nieuw)

Mooie kussens en plaids bij het zitgedeelte zijn niet alleen een lust voor het ook, het staat gezellig en het is lekker warm.

Een mooie boekenkast nodigt de mensen in je huis uit tot lezen, tot een gesprek over een boek, tot het uitlenen van boeken.

Bloemen laten de grootheid van Gods schepping zien, dus veel bloemen in huis.Bijbelteksten aan de muur, zodat je constant herinnert wordt aan het Woord van God en er met anderen een gesprek over kunt aangaan. Het is een stukje getuigenis.Een  muziekinstrument in je huis, zoals een piano. Het muziek horen spelen is (meestal) een weldaad voor de oren en vult het huis met mooie (geestelijke) muziek.


Lekker eten in huis, zoals een trommel zelfgebakken koekjes geeft een lekkere geur en smaakt heerlijk.


Licht in huis door (geur)kaarsjes of door sfeervolle schemerlampen is essentieel.


Toch merk ik mij mezelf dat ik niet altijd tevreden ben met wat ik heb en dat ik door soms naar anderen te kijken vergeet dankbaar te zijn voor de dingen die ik van God heb gekregen en dan niet kijk naar de gave die ik heb ontvangen om met weinig iets moois te kunnen maken. Het is belangrijk om tevreden te zijn in alle omstandigheden, niet altijd makkelijk, maar wel een hele belangrijke karaktereigenschap!

5 opmerkingen:

 1. Je beschrijft precies hoe ik het ook zie.
  Ik vind het soms ook moeilijk om niet te begeren wat een ander ook heeft/kan.
  Ik ben niet zo'n ster in mijn huis supergezellig te maken. De kamer is soms net een meubeltoonzaal ;-)
  Maar ik ben zeker dankbaar voor wat ik heb en voor de gaven die ik heb gekregen en die ik ook in onze gemeente mag gebruiken.

  Je schrijft dat je gaat verhuizen. Heeft je man een predikantsplek gekregen?

  Fijne dag!
  Groetjes,
  Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Lisette,

  Wat leuk dat je reageert op mijn blog. We gaan inderdaad binnenkort verhuizen. We hebben een aantal beroepen van gemeenten gekregen waar we erg dankbaar voor zijn. We zijn hier nu biddend over na aan het denken en we hopen dus binnen drie maanden te gaan verhuizen, alleen weten we nog niet waarheen.

  Fijne dag verder!

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die teksten op de muur zijn echt prachtig he!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel wijsheid toegewenst met/voor jullie besluit!
  Ik geniet echt van je blog!

  Groetjes Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marjolein,

  Ik kijk af en toe nog lekker rond op je weblog. Wij zijn een paar weken geleden ook verhuisd en hebben voor de woonkamer i.p. alleen een kast uitgekozen; de rest hebben we gekregen. De kleur op de muur is niet zoals ik had gehoopt, het is soms voor mij echt een 'strijd' om het geheel te accepteren zoals het is en niet steeds te denken dat ik het anders wil! Terwijl het als je zo binnenloopt echt wel gezellig is, en als je van groen houdt is het ook gewoon mooi :) Raar hè, vrouwen en inrichting... Ontzettend van genieten en inzetten om God en anderen te dienen, en anderzijds ook een flinke valkuil.

  Hartelijke groetjes, ook aan Willem-Jan!

  Hilke Wouters

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs