04 oktober 2011

Vasten

Hoewel vasten een voluit bijbels principe is, vind ik wel een lastig onderwerp. Er zijn bij het protestantisme niet echt vastgestelde vastendagen (behalve misschien witte donderdag) en dat maakt van het vasten eigenlijk een persoonlijke keuze. Vaak wordt er gevast in tijden van moeite of vragen aan God. Sommigen vasten één dag in de week, anderen een week per jaar en weer anderen weer helemaal nooit.

Er zijn verschillende manieren van vasten. Je kunt vasten van je eten en/of drinken of je kunt vasten van dingen waar je té veel tijd aan besteedt, zoals televisie, internet, boeken, telefoon etc. Je kunt ook even vasten van bepaalde afspraken zoals sporten, hobby's om zo meer tijd met God door te kunnen brengen.Soms komt het voor dat je verslaafd dreigt te raken aan iets. Je vaste televisieprogramma's, snoepen, sociale media of uitslapen bijvoorbeeld. Dan is het goed om te gaan vasten van deze dingen, omdat ze je afhouden van tijd met God, bidden en tijd met je gezin.

Wij vasten meestal tijdens de lijdensweken voor het paasfeest. We eten dan geen tussendoortjes en we eten sober. Weinig extra's. Drie en een half jaar geleden besloten we tijdens de lijdenstijd ook te vasten van de televisie. We keken té veel en té vaak naar onzinprogamma's en het slokte al onze tijd op. We besloten de televisie twee weken in onze kledingkast te zetten. Het leek ons erg moeilijk, maar we wilden het wel proberen. Na één dag zeiden we tegen elkaar dat we de televisie toch maar uit de kast moesten halen, het was wel erg saai zonder. Maar na twee dagen gingen we andere dingen zoeken om te doen: een mooi boek lezen, samen een spelletje doen, een kast ordenen en schoonmaken. En na een week waren we eigenlijk de hele televisie vergeten. Na twee weken vonden we het heerlijk zonder televisie. Er was zoveel tijd over voor andere dingen en we misten het niet meer. Na twee weken haalden we hem weer uit de kast. Maar we vonden de programma's leeg en de reclames schreeuwend en overheersend. We besloten om hem nu voor drie maanden in de kast te zetten. Toen de drie maanden om waren, waren we eigenlijk helemaal vergeten dat we televisie hadden, dus hij bleef in de kast staan. Na een jaar in de kast hebben we ons televisieabonnement opgezegd en nu na 3,5 jaar staat hij nog steeds in de kast en dat blijft hij voorlopig ook. Af en toe kijken we iets op uitzendinggemist.nl of we kijken een film. Maar dat zijn films en programma die je zelf uitkiest. Je blijft dus niet 'hangen' en 'doorzappen'.Dit is wel een persoonlijke keuze geweest, ik zeg dus niet dat iedereen maar moet gaan vasten van de televisie. Maar je hebt misschien wel een bepaald iets in je leven dat teveel tijd in beslag neemt, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Je zit misschien (onbewust) vast aan een bepaalde verslaving waar je afstand van moet gaan doen.

Waar zou jij van kunnen vasten?

Jezus zei tegen hen: De bruiloftsgasten kunnen toch niet treuren zolang de Bruidegom bij hen is? Maar de dagen zullen komen dat de Bruidegom van hen weggenomen zal zijn, en dan zullen zij vasten. Matth. 9: 15

3 opmerkingen:

 1. Misschien zou ik minder moeten blog-hoppen. Vasten ... ik vast twee dagen in de week ter vervanging van brooddieet. Niks geestelijks aan eigenlijk. Dat stukje over jullie TV-vasten vind ik boeiend om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag je blog ontdekt viavia
  Inspirerend!
  Gods zegen voor jullie gezin!
  Arjanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi hoi! Ik vraag me af of je vandaag de dag nog steeds geen televisie hebt. Omdat je ook kindjes hebt. Hier wordt de tv toch wel erg vaak gebruikt om de kinderen even bezig te houden zodat ik even dit kan.. en even dat kan. 's Avonds vinden we het ook fijn om met z'n tweetjes een serie te kijken of een film en zo af en toe kijken met de kindjes een film. Maar we willen minderen.. ik weet alleen niet hoe ik die tijd anders kan opvullen.

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs