17 september 2011

Familietradities: Herfst


Aan de hand van dit boek ben ik meer gaan nadenken over familietradities.
Ik bedoel met familietradities: dingen die je doet met je gezin op vaste momenten, zodat je de hechtheid van je gezin bevordert. Sommige mensen gaan elk jaar met het gezin naar dezelfde camping in dezelfde plaats, dat is een familietraditie. Sommige gezinnen doen elke zondagavond samen een spelletje en eten chips, dat is ook een familietraditie. Volgens het bovengenoemde boek maken tradities een gezin hecht en geven veel extra waarde aan het gezinsleven. Nu hebben wij nog een jong gezinnetje en ben ik pas sinds vorig jaar begonnen met bepaalde tradities in te voeren. Zo denk ik aan de gezinsavonden, maar ook het het op een speciale manier vieren van de Christelijke feestdagen.


Deze keer wil ik schrijven over het vieren van de seizoenen . Het is weer bijna herfst en daar zijn we dankbaar voor, dat willen we vieren. We gaan komende week een heerlijke wandeling in het bos maken en verzamelen daar allerlei denneappels, bladeren, eikels. We maken thuis een collage van de herfstbladeren, we lezen een prentenboek over de herfst en we maken samen appelmoes. Zo vieren we dit nieuwe seizoen als gezin en worden we ons bewust van alle prachtige geuren, kleuren en smaken van de herfst.Je kunt ook online het boek over familietradities lezen van Noel Piper, de vrouw van John Piper, zie mijn eerdere post hierover.

Een voorbeeld van een familietraditie uit het boek 'familytraditions': 's Avonds onder het diner spelen we het spel 'het fijnste moment van de dag'. Aan het eind van de maaltijd roept er iemand 'het fijnste moment van de dag' en steekt zijn hand in de lucht. Iedereen volgt en degene die als laatste zijn hand in de lucht heeft gestoken verteld over zijn fijnste moment van die dag, daarna wordt het weer geroepen en verteld een volgende over zijn fijnste moment van de dag enzovoort...D.O. Columbia, SC, USA

5 opmerkingen:

 1. Daar ga ik eens over nadenken? Welke seizoensgebonden tradities hebben wij eigenlijk? Samen pompoenen kopen.
  Leuke blog. Ik heb in mijn blog, een posting terug, jou stilletijd stukje gekoppeld aan mijn stilletijd stukje. Fijne herfst!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Wij vieren de herfst door de eerste zaterdag daarvan zelfgemaakte pompoensoep te maken/eten. Heerlijk :)

  Begin je met gezinstradities zodra er kinderen zijn? Wij vinden het ook leuk om samen al specifieke dingetjes in te voeren als traditie..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Annemieke: Leuk idee! En natuurlijk kun je ook met zn tweetjes tradities maken en vieren!

  Groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Jedidja: Dat heb ik gezien op je blog, fijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het boek waar je naar verwijst, is denk ik hetzelfde als 'Uw erfgoed' ook van focus on the family, alleen dan in het Nederlands.
  Wij hebben daar veel aan gehad bij het maken van een 'plan' voor ons gezin.
  Ik ben benieuwd vanaf welke leeftijd jullie begonnen zijn met gezinsavonden.

  Groeten van Tineke

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs