02 september 2011

Jij bepaalt de sfeer in huis...

Jij alleen bent degene die voor sfeer in je huis kan zorgen. Als vrouw kun je op veel manieren sfeer in je huis maken of je kunt juist het tegenovergestelde doen. Zorgen dat er geen sfeer is, dat mensen niet graag bij jullie thuis komen of zelfs dat je kinderen en/of man niet graag thuis is en constant ergens anders te vinden is. Zoals er in Spreuken staat: Een wijze vrouw bouwt aan haar huis, een dwaze vrouw breekt het met haar eigen handen af.


(foto van pastelsandwhites.blogspot.com)

Hoe kun je zorgen voor een goede sfeer in huis?

Allereerst door je eigen houding. Als je vriendelijk bent, jezelf kunt beheersen in stressvolle omstandigheden, tevreden bent, dan merken anderen dat. Je straalt letterlijk iets uit.

Als je een besluit neemt om geen kritiek meer te leveren op je gezinsleden, maar in plaats daarvan opbouwend spreekt, liefdevol en zegenend.

Als de Bijbel je leidraad is dag en nacht en dat je gezinsleden zien je daaruit leeft. Je voorbeeld is ontzettend belangrijk.

Als je een levend gebedsleven hebt. Dat je man en kinderen weten dat er dagelijks voor hen gebeden wordt.

Een goede sfeer krijg je ook door veel dingen als gezin samen te doen. Elke week een speciale avond als gezin is erg belangrijk ( zie eerdere blogpost hierover) of samen een bepaalde sport uitoefenen, samen bijbeltijd houden, samen voorlezen op de bank, samen knutselen enz.

Een goede sfeer krijg je ook door altijd zachtjes te praten. Niet schreeuwen, gillen en hard roepen tegen elkaar. Ook als je iemand terecht moet wijzen, kun je proberen zachtjes te praten, dit maakt veel meer indruk, dan hard schreeuwen om iets duidelijk te maken.
Ook kun je rustige muziek opzetten (bijv. opwekkingsliederen instrumentaal bijv.), geurkaarsjes branden, schemerlampen aandoen en zorgen dat er altijd een bosje bloemen in huis is. Ook een opgeruimd huis zorgt voor een fijne sfeer (ik bedoel niet persé een brandschoon huis).

Respect in huis is erg belangrijk. Denk aan je houding t.o.v. je man. Als jij je man respecteert in alles, zullen je kinderen dat ook doen. Ze volgen je voorbeeld.

Ik denk ook aan het thuiskomen van je man uit z'n werk. Als je voordat hij thuiskomt even het huis opruimt met de kinderen, je eten al bijna klaar hebt, kaarsjes aan, de kinderen een beetje opfrist en bij jezelf even wat make-up opdoet (of je even opfrist) dan is dit veel fijner thuis komen voor je man.

Probeer hem hartelijk te begroeten als hij thuiskomt. Ik bel zelf altijd even wanneer mn man ongeveer thuis komt en we gaan dan altijd bij de deur staan wachten totdat hij thuiskomt. Wanneer hij eraan komt begroeten we hem hartelijk. Mijn man vertelde me pas dat hij altijd zo'n zin heeft om naar huis te gaan, omdat hij weet dat we er zijn om hem welkom te heten.

Een fijne sfeer krijg je ook doordat iedereen zichzelf kan zijn. De één met een boekje op de bank, de ander lekker aan het knutselen. Ieder heeft momenten voor zichzelf nodig.

Humor in huis is ook belangrijk.

En verder geniet ik van het theedrinken (of warme chocomelk) 's middags als mn dochter uit school komt. Heerlijke momentjes samen.

Soms zullen we falen om deze sfeer in huis te maken en hebben we dagen dat het er thuis heel anders aan toe zal gaan. Maar laten we er naar streven om, met de hulp van de Heilige Geest, de sfeer in huis goed te houden en als we opnieuw falen dit belijden aan onze barmhartige en genadige God. Hij weet hoe wij zijn, maar Hij heeft een groot plan met ons leven en met het leven van onze kinderen. Laten we op Zijn wegen gaan!

Ik denk opnieuw aan Spreuken, waar in hoofdstuk 31: 25-28 staat:

Kracht en glorie zijn haar kleding,
zij lacht de komende dag toe.
Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong.
Zij houdt de gangen van haar huis gezin in het oog,
en brood van de luiheid eet zij niet.
Haar kinderen staan op en prijzen haar gelukkig,
ook haar echtgenoot roemt haar:
Zo krijg je sfeer in huis! Echte sfeer!
Ik bid voor mezelf en voor jullie als lezers dat we mogen zijn voor ons gezin zoals deze spreuken 31-vrouw.
En als jullie nog meer tips hebben om een goede sfeer te creeren, dan hoor ik dat graag!

7 opmerkingen:

 1. O, dit is heel mooi wat je schrijft. Daar heb ik wat aan. Kijk, je weet al die dingen wel en soms is er iets waardoor de sfeer al niet meer goed is. Waardoor er gespannenheid ontstaat: verdriet of wat dan ook. Maar jouw stukje duwt me weer met de neus op de feiten dat wij, vrouwen met Gods hulp heel wat kunnen doen aan een fijne sfeer. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt alsof ik een samenvatting lees van het boek: een vrouw naar Gods hart van Elisabeth
  George. Dit boek had ik van de zomer mee naar Oostenrijk, heerlijk lezen op het balkon, met uitzicht op het Zillertal. Helaas is het boek door alle zorgen thuis weer op de boekenplank gekomen.Ik probeer het toch weer op te pakken, als is het iedere dag maar een bladzij.Het inspireert me enorm!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi verwoord, wat ik ook zo voel. (maar wat helaas niet altijd lukt ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marjolein,

  Hoe ik het ervaarde? Heel bijzonder!! Omdat het ons vierde (dachten wij) kindje zou zijn, was ik toch wat gespannener voor de echo (12wkn) dan bij de andere kinderen. Toen was ik ook jonger en vond het vanzelfsprekender dat alles goed was. Achteraf gezien erg van mezelf, maar ik was nog best jong... Dus tonen ze een poosje geechoot hadden vertelden ze dat ze 2 kindjes zagen! Wat een leuk nieuws!!! Ik heb geen een keer gedacht, ohh wat erg ofzo, of ook niet geschrokken. Ik vond het gelijk heel leuk, was alleen wel bang of ik dat wel zou kunnen. Maar tot nu toe gaat het goed! ze hopen zaterdag een half jaar te zijn en ik geef nog steeds bv (gelukkig gaat dat goed).
  Het is vooral alles dubbel doen he, dat het zo druk maakt! Het lijkt me wel pittiger zoals bij jou, dat je er thuis nog eentje rond hebt lopen. Bij mij zaten de oudste 3 al op school (9,8 en 5), dat scheelt denk ik wel. Al zijn 5 kinders bij elkaar ook best wel druk, maar zeker gezellig!!

  Leuk je zo te ontmoeten!!

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo!

  Ik vind het echt superjammer dat mijn reactie is verwijderd want het was uit een liefdevol christenhart bedoeld. niet als een aanval.

  Jammer dat je andere meningen niet waarderen kan!

  Vr groetjes, Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Evelyn:

  Ik vond je reactie geen goede aanvulling op mijn geschreven stukje en niet opbouwend voor deze site, daarom heb ik hem verwijderd.

  Groet, marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hi marjolein,

  wat een herkenbaar stuk, ik ben nu voor de 2e keer "vrouw naar God's hart" aan het lezen.

  liefs natasja

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs