27 september 2011

Kan je man jou vertrouwen?

Spreuken 31 blijft mijn aandacht trekken. Wat een boeiend hoofdstuk over de goede (huis)vrouw. Wat wordt nu waar mee bedoeld en hoe kan ik de dingen die ik lees praktisch omzetten naar deze tijd?

Als ik bijvoorbeeld vers 15 lees dan staat er

15 Ze staat al op als het nog donker is,
regelt het werk in huis.
Nu heb ik geprobeerd vroeg op te staan. 6.oo u. eruit, douchen, aankleden, stille tijd, ontbijt klaarmaken, lunch voor m'n man klaarmaken en wat opruimen in huis. De dag begint heerlijk zo. Rust in huis, je bent opgeladen door het Woord, je hebt voor je gevoel alles op orde. Maar na verloop van tijd drukte ik mijn wekker steeds vaker uit als het 6.00 u. was en sliep gewoon verder. Ik weet dus uit ervaring dat het het beste is om vroeg uit bed te gaan, zodat je in alle stilte tijd met God door kunt brengen. Ik lees in Spreuken 31 dat dat het beste is en toch doe ik het niet meer, lukt het me niet meer.Toch wil ik met Gods hulp het opnieuw gaan proberen. Tijd met God doorbrengen (zeker 's ochtends) geeft meer energie dan langer slapen!

Waar ik pas ook over nadacht was Spreuken 31:11 en 12: 
11 Haar man vertrouwt op haar
en zal daar rijkelijk bij winnen.
12 Ze brengt hem voorspoed, geen ellende,
alle dagen van haar leven.
Wat betekent het dat je man op je kan vertrouwen?

Maakt je man zich vaak zorgen om jou of de kinderen als hij op zijn werk is? Weet hij dat als hij thuis komt uit zijn werk het thuis een grote puinhoop is? Weet hij dat terwijl hij op zijn werk is je zeurt en schreeuwt tegen jullie kinderen? Weet hij dat hij dat hij je niet kan vertrouwen als je gaat winkelen? Dat je zonder nadenken dingen koopt, zodat jullie nog dieper in de schulden komen?

Vers 11 zegt dat de man van de goede vrouw op haar vertrouwt. Hij kan de dingen die thuis gebeuren -als hij er niet is- loslaten, omdat hij je vertrouwt. Omdat hij weet dat je wijze beslissingen neemt, je liefdevol met de kinderen omgaat en zuinig bent met jullie geld. Hij hoeft zich geen zorgen te maken, want hij vertrouwt je volledig.

Er staat een belofte bij: Hij zal er rijkelijk bij winnen. Als jullie elkaar als echtpaar vertrouwen en elkaars reputatie niet schaden dan zullen jullie als echtpaar respect afdwingen. Mensen gaan zien dat jullie elkaar volledig vertrouwen en dat kan goede gevolgen hebben voor werk, kinderen, vrienden en ga zo maar door.

Ga eens na bij jezelf:

Kan je man je vertrouwen op deze gebieden? (Ik las daar onderstaande vragen over bij Courtney en besloot dat vrij te vertalen.)
 • Geld - Kan hij erop vertrouwen dat je het wijs gebruikt?
 • Kinderen - Kan hij erop vertrouwen dat je je kinderen op een liefdevolle, maar duidelijke manier opvoedt?
 • Huis - Kan hij erop vertrouwen dat je je best doet het huishouden bij te houden en alles netjes te maken?
 • Reputatie - Kan hij je vertrouwen dat je geen lelijke dingen over hem verteld tegen anderen? Dat je hem niet naar beneden haalt of leugens over hem vertelt?
 • Trouw - Kan je man je vertrouwen dat je geen emotionele of fysieke band opbouwt met een andere man?
 • Emoties - Kan je man je vertrouwen dat je niet je zelfbeheersing verliest als je onder stress bent?
 • Keuzes - Kan je man je vertrouwen als het gaat om keuzes maken in urgente situaties?
Als je te vertrouwen bent dan staat er in vers 28: Haar kinderen prijzen haar, haar man bejubelt haar... fantastisch toch, wat een beloning!!!


(Kijk niet naar de plaatjes, die zijn erg Amerikaans ;-))

1 opmerking:

 1. Eilaas, als het om spreuken 31 gaat, buig ik maar beschaamd mijn hoofd..
  Mijn lampje gaat 's nachts gewoon uit..

  Gelukkig sta ik dan een groot deel van het jaar wel weer op als het nog donker is (in de winter, zeg maar)
  :)

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs