15 september 2011

Hoe haal je het meest uit de preek...

Herken je jezelf in de volgende situaties. . .

• Wakker worden op zondagochtend en wensen dat je niet naar de kerk hoefde?
• Het moeilijk vinden om wakker te blijven in de kerk?
• Dagdromen tijdens de preek, of het maken van een mentale 'to-do "-lijst, terwijl de dominee preekt?
• Dat je niets van de preek meeneemt de week in. 
• Dat je zou willen dat de dominee meer _____ zou zijn of hebben?
• Vergeten waar de preek over ging voordat je thuis komt uit de kerk?

Als we niets uit de preek kunnen halen of ons herkennen in de bovenstaande situaties ligt de fout niet altijd bij de voorganger, maar de fout kan ook bij onszelf liggen. Het kan liggen aan onze bereidheid om te horen, te ontvangen en op het Woord te reageren.Hoe kunt je je hart voorbereiden op de kerkdienst, zodat je het meeste uit de preek kunt halen?

Voor de dienst

1.  Bid voor je voorganger als hij zich voorbereidt  voor op de zondag .
 Bid dat zijn schema vrij is van onnodige afleiding. Bid dat God hem inzicht geeft in de ware betekenis van het Woord. Bid dat God persoonlijk tot hem zal spreken door Zijn Woord en dat hij zal reageren in nederigheid en gehoorzaamheid. Bid dat God hem zal helpen om de waarheid te communiceren naar de gemeente toe met duidelijkheid, vrijheid, passie en kracht.

2. Als je voorganger een serie bepreekt van een bepaald boek uit de Bijbel, neem dan door de weeks de tijd om vooruit te lezen en over de tekst te mediteren . Vraag God om tot je hart spreken voordat je zelfs de preek gehoord hebt.

3.  Bereid je de avond van te voren al voor op de eredienst. Zet de TV uit, Stel een grens aan sociale activiteiten, en bereid je voor met Gods Woord.

4.  Vraag God om je hart voor te bereiden op de prediking van het Woord . Bekeer je van een zonde die God misschien aan je openbaart en ontdoe je van de dingen die in de weg staan ​​voor het Woord van God.

5.  Bid verwachtingsvol . Je komt naar de kerk omdat je weet dat God jou daar wilt ontmoeten.Verwacht dat je Zijn Woord, Zijn stem hoort in de dienst en dat je anders naar huis gaat als dat je gekomen bent.

Tijdens de dienst

1.  Ga mee naar de kerk -je hebt het nodig om daar te zijn.

2. Ga vroeg genoeg naar de kerk zodat je, voor de dienst begint,  jezelf een paar minuten voor kunt bereiden op de dienst in gebed. Bid voor je voorganger, jezelf, anderen, Bid om de Heilige Geest.

3.  Wees niet alleen maar een toeschouwer . Wees er met je volle aandacht bij in de dienst. Dat betekent dat wanneer het tijd is om te zingen, zing je mee. Wanneer het tijd is om te bidden, bid je mee. Wanneer het tijd is om te geven, geef je. Laat je niet teveel afleiden.

4. Terwijl de dominee preekt, open je je bijbel en volg je het te lezen schriftgedeelte . Als je dominee verwijst naar andere bijbelteksten tijdens de preek, kun je ze direct opzoeken.

5.  Aandachtig luisteren naar de prediking van het Woord. Probeer oogcontact te maken met de voorganger. Een "ja, ik ben vol aandacht- gezicht"!  Dat helpt je te focussen en niet afgeleid te worden.

6.  Nederig luisteren naar de prediking van het Woord. Als je hart nederig is zal het niet luisteren naar hoe het Woord gebracht wordt, maar naar wat er gezegd wordt. Vraag of God het wil toepassen (duidelijk maken) in je hart.

7.  Maak notities . Noteer wat de Here tot je spreekt in het gelezen bijbelgedeelte of in de preek. Later kunnen die notities evt. gebruikt worden voor stille tijd.

8.  Maak van je voorganger geen gevangene van onrealistische verwachtingen . Je voorganger hoeft niet fascinerend, onderhoudend, dramatisch, of heel verhalend te moeten preken om effectief te zijn. Je bent gezegend als hij een man van God is die zich nederig opstelt, die houdt van het Woord, en die het Woord opent om te proberen het duidelijk te maken voor u. De kracht van de preek ligt in de Waarheid, niet in de prediker.

Na de dienst

1. Vraag God of Hij het belangrijkste uit de preek in uw hart wilt verankeren.

2. Bespreek de preek met anderen. Laat anderen weten wat God u geleert heeft door deze preek

3.  Wees een doener van het Woord en niet alleen een hoorder (Jakobus 1:22). Toepassen wat je zondags gehoord hebt in de alledaagse omstandigheden en situaties gedurende de hele week.


Dit bericht is door mij vrij vertaald van http://www.truewoman.com/

1 opmerking:

 1. Marjolein,

  Bedankt voor je vertaling. Ik print het even uit.
  Vindt het heel helder geschreven en er zijn diverse punten bij die ik goed kan gebruiken.

  Gods Zegen toegewenst.

  Groet Ineke

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs