19 april 2012

Gevaren voor kinderen

Stel dat je kind samen met jou langs de kant van een drukke weg loopt, dan zorg je ervoor dat je zijn/haar hand vasthoudt of hem nadrukkelijk instructies geeft: 'Pas op! Loop niet op die drukke weg, het kan je dood worden!' Of als je een bergwandeling maakt en onderweg duikt er langs de weg een diep ravijn op, dan houdt je je kind vast en je vervolgt zo voorzichtig mogelijk je weg, ondertussen je kind waarschuwend voor wat er kan gebeuren als het niet op de veilige weg blijft, toch?Nu zijn er andere gevaren dan deze die onze kinderen omringen. Ik ben er van overtuigd dat de satan met alle macht probeert om onze kinderen bij God vandaag te trekken en hen probeert te verleiden tot een leven in zonde. Dat gaat hem soms aardig goed af. Ik zal enkele voorbeelden noemen:

- De bibliotheek: In de openbare bibliotheek staan ontzettend veel kinder(prenten)boeken die gaan over toveren, monsters, spoken, piraten, magie ed. Dit maakt kinderen angstig en de Bijbel waarschuwt ons er ver bij vandaan te blijven. Let dan goed op wat je kind leest. Geef ze goede boeken, boeken die hen opbouwen, die hen juiste dingen leren, boeken die hun karakter vormen. Waak voor je kind op dit gebied net zoals je zou doen als je langs een ravijn met hem/haar zou lopen.

-Kinderen verwennen: Wanneer je kind altijd maar overladen wordt met (dure) cadeau's en niets anders krijgt dan lofprijzingen over uiterlijk en spullen, dan wordt je kind een verwend kind, een hoogmoedig kind en een kind wat niets voor de ander over heeft. (Een goed voorbeeld is Nelly Oleson uit het kleine huis op de prairie ;-)). Een kind wat moet delen, leert om te helpen en leert om te sparen voor iets moois krijgt meestal een heel ander karakter. Het leert gericht te zijn op God en de ander en ziet de waarde van dingen in en zal later ook veel zorgvuldiger met alles omgaan. Natuurlijk moet je je kind vaak complimenteren (vooral op het gebied van karaktereigenschappen: eerlijkheid, behulpzaamheid, vriendelijkheid etc.) of geef je zomaar eens een cadeautje, maar houd het bovenstaande goed in je achterhoofd.

-Filmpjes en muziek: Wees ook waakzaam op dit gebied, want er is veel vuiligheid op de televisie. Als ik denk aan bijv. K3 dan zijn er veel ouders die hun kind daar naar laten luisteren/kijken. Hieronder één van de liedjes van K3 en oordeel zelf of je je kind hier naar wilt laten luisteren of er allerlei producten van wilt kopen (broodtrommels, jurkjes, barbies ed). Er zijn ook liedjes van hen die gaan over zoenen ed.

Meisjes, daar draait de wereld om
Meisjes zijn zo lief en zacht
De pret kan niet meer op
En niemand die ons stopt
Want niks heeft zoveel kracht,
als een meisjeslach

Schreeuw het van de daken
Niemand kan ons raken
Ik wil jou - En jij wil mij
Schrijf het op de muren
Dit zal eeuwig duren
Ik wil jou - En jij wil mij

kom heel dicht bij me staan
blijf bij mij
laat dit nooit overgaan
zonder jou ben ik verloren
dan ben ik mijn leven moe
dicht bij jou ben ik herboren
ik wil alles voor jou doen

Jij!
Kom dicht bij mij
En dan gaan wij
Alle taboes doorbreken

Het leven is kort
Het afscheid doet pijn
Dus grijp nu je kans
Om gelukkig te zijn

Ik sta voor je deur en ik hang aan je bel
Kom naar buiten, het wordt weer een keileuke zomer
Ik breek met de sleur, voel me goed in m'n vel
Kom naar buiten het wordt weer een keileuke zomerOf bijvoorbeeld Mega-Mindy die alles kan, die de superheld is die de wereld redt. Let op waar je kind naar kijkt, wat het zingt, waar het op danst en waar je producten van koopt!!! Ook gaan veel kinderprogramma's over toveren, spoken, monsters en heksen. Let op waar je kind naar kijkt, waar het de gedachten mee vult. Dit schrijf ik niet om te veroordelen, want we zitten niet meer onder de wet, maar om op te roepen waakzaam te zijn!

-Vriendjes, vriendinnetjes en geen toezicht: Kijk goed uit waar je kinderen mee omgaan. Laat ze niet zomaar met Jan en alleman meegaan, maar 'controleer' eerst of de  (ouders van) vriendjes of vriendinnetjes dezelfde normen en waarden hebben als jou. Een bekend gezegde is: 'zeg me wie je vrienden zijn en ik zeg wie jij bent' en zo zal het ook met je kinderen zijn. Sommige ouders willen dat hun kind zoveel mogelijk vriendjes en vriendinnetjes heeft, maar uit onderzoeken is gebleken dat het helemaal niet belangrijk is hoeveel vriendjes en vriendinnetjes het heeft en dat ze daar zo vaak mogelijk mee kunnen spelen. Wel is het belangrijk dat ze een vriendje of vriendinnetje hebben en daar af en toe tijd mee kunnen doorbrengen, maar wat hen het meeste vormt en waar ze het meest van kunnen leren is het gezinsleven en het (harmonieus leren) omgaan met broertjes en zusjes.
Let ook goed op wie hun oppas is, of waar ze misschien soms een tijdje logeren en praat af en toe met je kind over de dingen die ze wel en niet toe mogen toestaan (dat er dus niet lichamelijk aan hen gezeten wordt).

Bid voor en met je kinderen. Bid voor hen dat ze niet in verzoeking komen, bid dat ze verleidingen kunnen weerstaan en dat ze zich houden aan gestelde principes, wat de wereld er ook van mag vinden. Bid om bescherming voor je kinderen, elke dag weer. Wees ook liefdevol als je hen benadert om bepaalde dingen te verbieden. Leg uit waarom en wat de gevolgen kunnen zijn als ze bepaalde dingen lezen of kijken. Geef ze goede alternatieven en blijf consequent.

1 Petrus 5:8 Wees nuchter en waakzaam; want uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij zou kunnen verslinden.

9 opmerkingen:

 1. Hoi Marjolein,

  Ik wilde je gewoon even zeggen dat dit een blog naar mijn hart is... Het is fijn te lezen dat er meer mensen kritisch nadenken over waar je je kind wel en niet naar laat kijken/luisteren e.d. Soms voelt het als of ik van een andere planeet kom :).
  Ik vind het beeld van het ravijn erg sprekend!

  Ik bid dat God je rijk zal zegenen! Juist ook in je (soms) eenzame positie als vrouw van een voorganger (of dominee). Wat hoop ik voor je dat je een aantal vrouwen om je heen hebt, bij wie je je veilig voelt, die jou bemoedigen, en bij wie jij (geestelijk) kunt opladen.

  Veel zegen,

  Esther
  (esthersart@kpnplanet.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Esther,

   Bedankt voor je ontzettend lieve reactie. Zo'n reactie is erg bemoedigend voor me, dat doet goed!

   Gods zegen in alles!! Door Christus verbonden.

   Marjolein

   Verwijderen
 2. Mooi stukje Marjolein. Ik heb het gedeeld op Facebook in de groep over opvoeden! Leerzaam, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. MMM, Dit zet mij wel aan het denken, met een K3 fan en christen.
  Bedankt in ieder geval voor deze voor gehouden spiegel.

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel voor deze blog. Soms voel ik me best wel slap. Amber is nu bijna 12 en zij haalt zelf boeken in de bieb. Als ik ze samen met haar bespreek zijn er echt boeken bij waar we allebij vraagtekens bij zetten. Ik vind het moeilijk. Toen ze jonger was ging het veel gemakkelijker.
  Daarom is jou blogje goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn dochter van 18 was dol op K3! Las Harry Potter en nog veel meer fantasy verhalen! Luistert naar alle soorten muziek, en is niet gelovig. Toch is ze de liefste meid van de hele wereld! Ze zal nooit geen kwaad woord over iemand spreken, is hulpvaardig en sociaal, doet vrijwilligerswerk en werkt op zaterdag in een boekhandel en gaat na de zomer studeren. Kortom, een pracht mens in wording! En dat met K3!
  Ik respecteers ieders mening,maar vind wel dat sommige mensen erg gericht zijn op hun eigen ideeen, en daarom soms oogkleppen ophebben als het om andersdenkenden gaat.
  Vriendelijke groeten, Yvonne.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, zó heftig vind ik dat ook, wat er allemaal op kinderen af komt. Ze hebben zo de bescherming van God nodig, en al jong waakzaamheid.

  Over één puntje denk ik toch wel anders. Over die vriendjes en vriendinnetjes zonder toezicht. Over het eerst controleren van dezelfde normen en waarden.
  God leidde onze weg voorlopig naar en pc-basisschool in het dorp (en niet naar een refoschool een dorp verder). Er zitten heel veel kinderen op, die God niet kennen.
  Ja, dat is heftig.
  We dragen ze dagelijks in onze gebeden, samen met de kids.
  En we praten ook heel veel met de kids.
  Elk probleem dat op ons pad komt, brengen we bij De Heere en we zoeken ons antwoord in Gods Brief.
  Maar onze kids mogen juist met iedereen spelen voorlopig, we sluiten niemand buiten (hoe dat is als ze ouder worden, weet ik nog niet. Daar heb ik nog geen ervaring mee).
  En ieder kind is dus ook welkom bij ons.
  En als er belangrijke dingen zijn, heb ik het erover met de ouders. Open en echt en eerlijk zijn is zo belangrijk.
  Of als er een film op wordt gezet, waarvan de kids weten dat daardoor Gods vrede uit hun hart gaat, dan zeggen ze dat ze liever iets anders willen gaan doen.
  Dat weten andere kinderen ook gewoon van ze.
  En in de vriendenboekjes van alle soorten vrienden schrijven ze bij hun grootste wens: Om bij de Heere God in de hemel te zijn.
  Ze nodigen hun klasgenootjes uit op de kinderbijbelclub. Soms is dat teleurstellend, want niet iedereen wíl. Of sommige moeders willen niet dat hun kind gaat.
  Maar op vakantiefeestdagen zie ik soms wel 15 klasgenootjes van onze jongens op de club. Dan zing ik met ze, en bid met ze, en vertel de vriendjes van onze jongens Gods goede nieuws. Heerlijk!

  Het is niet altijd makkelijk, nee. Echt niet. Het kost tranen.
  Maar God draagt onze kinderen en ons iedere dag tot vandaag toe. Het is goed zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze dochter van bijna 5 is ook gek op de liedjes van K3, gelukkig heeft ze de teksten nog niet echt in de gaten en kan ze vaak alleen maar de refreintjes meezingen. Nu ben ik het met je eens dat de teksten niet echt voor kleine kinderoortjes bestemd zijn, maar sommige liedjes zijn wel ok wat betreft tekst. Nu laat ik K3 nog steeds in ons huis toe omdat ik wel vind dat ze iets heel positiefs brengen, de liedjes zijn vrolijk en veel liedjes gaan ook over gewone dingen, zoals je oma lief vinden, je papa lief vinden of over vakantie, wat mij betreft wel ok. En dat positieve mis ik een beetje in het liedjesaanbod voor kleintjes. Nu ben ik pas in aanraking gekomen met Elly en Rikkert (de juf op school leert hen veel liedjes van dit duo aan vandaar) en ik ga eens kijken of daar leuke cd's of dvd's van zijn.
  Verder ben ik wel heel selectief geworden merk ik aan mezelf, naarmate ze ouder wordt en met de wereld in aanraking komt. Maar het blijft moeilijk, zowel voor de kids als voor mezelf. Vaak genoeg heb ik ineens het besef dat we iets aan het kijken of lezen zijn wat niet goed is voor ons. Dan is er dus toch ongemerkt iets in huis gekomen, zo geniepig kan het dus gaan. Ik vind het moeilijk hoor, om de "wereld" buiten te houden en alleen de zuivere dingen toe te laten, daarom dank voor je blogje, het was fijn om te lezen en weer even een reminder om nog weer iets beter op te passen met alles.
  Vr gr Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zat zo eens even alle reacties te lezen, na het lezen van dit blog.
   Moeilijk om keuzes te maken, die goed zijn voor je kinderen. Hoe ouder ze worden hoe moeilijker het is!
   Ik probeer in elk geval al mijn beslissingen waar ze moeite mee hebben te onderbouwen vanuit de bijbel. Zo merk je dat ze vertrouwen in je hebben, omdat je het beste met hen voor hebt.
   Ik vind ook de liedjes van Elly en Rikkert een heel goed alternatief voor K3. Ik begrijp je zorg om die teksten heel goed. Als ik ze hoor zingen voor kleine kinderen: we kruipen weg en doen het heel zachtjes, geen kreetjes en geen lachjes.. Dan staat het schaamrood op mijn kaken!

   Toch mogen we weten, dat ondanks alle opvoed tekorten het God is die onze kinderen draagt en beschermd. Ze zijn van Hem, wij hebben ze enkel te leen! Daarom moeten we heel zorgvuldig met ze omgaan, maar mogen we ook vertrouwen hebben dat Hij nóg meer van hen houd dan wij!

   Verwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs