16 april 2012

Gedachten over onzekerheid

Veel vrouwen en meisjes zijn erg onzeker. Onzeker over hun functioneren op het werk. Onzeker over hun uiterlijk. Onzeker over hun huwelijk. Onzeker of ze wel goede reacties geven als ze met iemand in gesprek gaan. Onzeker als ze een volle kamer binnenstappen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik denk dat iedereen  wel op de één of andere manier ergens onzeker over is en zeker vrouwen en meisjes kunnen daar veel last van hebben, omdat ze (denk ik) gevoeliger zijn dan de meeste mannen. Niet voor niets omschrijft de Bijbel vrouwen als broos vaatwerk, dat wil zeggen: kostbaar porselein. Het kan snel beschadigen en je bent er enorm zuinig op, omdat het zo kostbaar en zo mooi is. Maar heel vaak voelen we ons niet zo kostbaar, niet zo mooi. Als dit zo bij jou is, wil ik je vandaag enkele tips geven. Om je te bemoedigen, om je vooruit te helpen.

Als allereerste zou ik graag willen dat je (als je bij Christus hoort) beseft wie je bent in Christus. Je bent door Hem gemaakt, unieke en bijzonder. Je bent ook vrij gemaakt, er is voor je leven betaald met kostbaar bloed om je in de vrijheid te zetten. Er is Iemand geweest die zoveel van je houdt dat Hij Zijn leven voor je heeft gegeven. Je hebt Iemand die je bij alles wilt helpen. God heeft alle macht in hemel en op aarde en Hij wil naast je staan en je bij alles helpen, ook bij de dingen die je eng vindt of waar je onzeker over bent. God vindt je heel veel waard. Hij vindt je meer waard dan robijnen, parels en andere juwelen. Hij wil graag dat je VRIJ bent, ook innerlijk. Vrij van angst en onzekerheid en door Zijn Geest zal Hij je ook steeds meer in de vrijheid stellen.

En dan nog iets: Kijk niet meer naar jezelf, maar naar de anderen. Kijk naar anderen en niet om te veroordelen, maar genieten van het unieke van de ander. Geniet van het mooie, van het bijzondere en dank God ervoor. Kijk naar de schepping en zie hoe God alles gemaakt heeft en onderhoud en verheug je erin. Als je op jezelf gericht bent en alleen naar jezelf kijkt, dan heb je geen oog en geen oor voor de prachtige dingen om je heen en als je op de ander gericht bent en de ander dient in de liefde en in de vriendelijkheid die je de ander geeft dan ga je zelf ook stralen en dan wordt je pas écht mooi. Weet je, je kunt nog zo'n mooi uiterlijk hebben, maar als de binnenkant lelijk en egoïstisch is, als je niets om de ander geeft en je alleen maar druk kunt maken om je eigen ik, dan ben je naar buiten toe lelijk en onaantrekkelijk. Maar al heb je een lelijk uiterlijk en je bent vriendelijk, behulpzaam en je hebt vreugde in wat je doet, dan straal je dat uit en dan ben je mooi, echt mooi!

Weet ook dat je op niets anders je vertrouwen kunt stellen dan op God. Als je je vertrouwen stelt op God en op Zijn Woord en je laat je leiden door de Geest, dan worden uiterlijke dingen steeds minder belangrijk. Het is natuurlijk wel belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen (tempel van de Heilige Geest) maar het wordt geen obsessie meer. Of als je bijvoorbeeld onzeker bent in grote groepen mensen of je bent onzeker over hoe mensen je zullen vinden dat geeft het zoveel rust als je vertrouwt op God, Hij zal je helpen en je rechterhand vasthouden en tot je zeggen: 'Wees niet bang, Ik ben toch bij je' (Jes 41)

Dit lichaam zal uiteindelijk vergaan en we zullen een nieuwe lichaam krijgen op de jongste dag, de dag dat Jezus terugkomt. Een lichaam dat geen pijn meer heeft, niet meer moe is, niet te dik is etc. Daar mogen we naar uitzien en in die verwachting is het beter om schatten te verzamelen in de hemel dan op de aarde. Daar bedoel ik mee dat je door Gods Geest dingen uit gaat delen aan mensen als: vriendelijkheid, liefde, dienstbaarheid, eerlijkheid, tevredenheid, blijdschap en dat je steeds minder gaat hechten aan de dingen van deze wereld, dingen die voorbijgaan.

Vader, ik bid U dat U de lezeressen van deze blog helpt om zichzelf van waarde te vinden, omdat ze Uw maaksel zijn, geschapen in Christus Jezus en dat ze de weg mogen gaan van goede daden, die U voor hen  heeft voorbereid. (Efeze 2:10)
4 opmerkingen:

 1. Een mooi stukje Marjolein. Dank je voor het delen. Mooi ook zoals je de tekst hebt geschreven onderaan de blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je me (weer) bemoedigd met deze blog, Marjolein!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor deze bemoedigende woorden. Ik merk dat ik de laatste tijd weer ontzettend onzeker ben over van alles. Fijn om deze woorden te kunnen lezen en alles bij God neer te mogen en kunnen leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bemoedigende tekst, bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs