11 november 2011

Ideeën om met je kinderen toe te leven naar kerst

Het is weer bijna adventstijd (27 nov) en daarom heb ik een aantal ideeën verzameld die je kunt gebruiken om als gezin toe te leven naar kerst, naar de viering van de komst van Jezus op aarde.


(De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest en wordt de geboorte en de wederkomst van Jezus herdacht).

Allereerst de adventskaarsen: 

De adventstijd telt 4 zondagen en dus zet je 4 kaarsen op een rij (die je evt. mooi versierd) en elke advents zondag steek je een nieuwe kaars aan, totdat je op de kerstmorgen alle vier de kaarsen kunt branden.


Je kunt ook een adventskrans maken met vier grote kaarsen en daar tussenin 6 kleine kaarsjes. Daar zit een geschiedenis achter:

De eerste adventskrans werd uitgevonden door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern(1808–1881). Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 24 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. 


Dit maakt het duidelijk voor kinderen hoeveel weken het nog duurt voordat het kerstfeest is en het is gezellig in deze donkere tijd en ook wijst het op Jezus, het Licht van de wereld.

Daarna de adventskalender of de adventsslinger 

Om met de kinderen toe te leven naar het kerstfeest kun je zelf een adventskalender maken. Je pakt 25 plastic bekertjes en je lijmt de bekertjes met een lijmpistool op een stuk stevig karton. Daarna doe je in elk bekertje snoepjes en een Bijbeltekst. Dan knip je rondjes uit ter grootte van  het plastic bekertje en schrijf je de nummers 1 t/m 25 erop. Dan lijm je deze rondjes op de bekertjes en je hangt het stuk karton op aan een touwtje of je zet hem ergens weg. De kinderen hebben zo hun eigen adventskalender.

En de adventsslinger

Je pakt, koopt of vouwt 25 envelopjes en die hang je met kleine knijpertjes aan een touw en die hang je aan de muur. In de envelopjes stop je elke dag iets leuks. Bijvoorbeeld een opdrachtje, een verwijzing naar een kleurplaat, lied of Bijbeltekst.


Ook kun je een slinger maken van puntzakjes of genaaide zakjes. Iemand had ook een slinger van luciferdoosjes. Ik zou zeggen, gebruik je fantasie ;-)Geld sparen

Je kunt een kerststukje maken met de 'wijzen uit het oosten' en een klein geldkistje. Je spaart met het hele gezin de hele adventstijd geld en je kinderen kunnen geld verdienen door klusjes te doen en het geld dan in het kistje te doen. De avond voor kerst tellen jullie het geld en doen het in een envelop. Je kunt vast wel iemand in je omgeving bedenken die het niet breed heeft en daar doe je dan de envelop in de brievenbus. Op kerstmorgen mogen de kinderen in het schatkistje kijken en dan zit er snoep en/of cadeautjes in, dit om ze te bedanken voor hun dienstbaarheid ( heb je gelijk een hele belangrijke karaktereigenschap geoefend!!)


De Jesse-tree

Dit is een soort kersttak (of kerstguirlande of kerststukje) die je vol hangt met symbolen uit de Bijbel. Het representeert de stamboom van Jezus. Het vertelt het verhaal van Gods reddingsplan, beginnend bij de Schepping en uitkomend bij de komst van de Messias. De naam 'Jesse-tree' komt uit Jesaja 11:11 Want er zal een Twijgje opgroeien uit de afgehouwen stronk van Isaï, en een Loot uit zijn wortels zal vrucht voortbrengen. Elke dag van advent wordt er een zelfgemaakte ornament aan de boom toegevoegd. Deze symbolische ornamenten laten de profetische voorspelling van de geboorte van Jezus zien of laten iets zien van de voorouders van Jezus (bijv. David- Harp, Jozef-kleurrijke jas, Mozes-de tien geboden in het klein enz.)
De bedoeling is dat je deze ornamenten maakt samen met je kinderen. 

Hieronder een paar foto's als voorbeeld:


Download hier evt. ornamenten: http://www.eriercd.org/jessetree.htm

Hier kun je bij de ornamenten ook Bijbelgedeelten vinden die je per adventsdag kunt lezen http://www.jesse-tree.com/jesse_tree.html

Bij mijn meest favoriete blog kun je zelfs een heel boekje downloaden (gratis) met dagboekstukjes voor kinderen, leuke actiepunten voor de dag en ornamenten. http://www.aholyexperience.com/2010/11/free-jesse-tree-advent-devotional-book/ (moet je je wel eerst aanmelden met je emailadres)

Later wil ik nog een bericht schrijven over het vieren van het kerstfeest zelf en dit natuurlijk ook speciaal met kinderen. Hopelijk hebben jullie iets aan deze ideetjes en misschien heb je zelf ook een leuk idee voor advent...deel je idee met ons!
7 opmerkingen:

 1. Ik gebruik een adventskalender, bij de evangelische boekwinkel vandaan. Vooral voor mijn zoon van zeven geeft dat duidelijkheid - hoe lang het nog duurt voor het Kerstfeest is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi! ken je ook het boek 'Van feest naar feest'? (allerlei creatieve ideeën rond chr. feestdagen voor het gezin) Wij gebruiken het al jaren met veel plezier. Wij hebben de adventskalender 'het verhaal van kerst'(Callenbach) Een groot boek met daarin een kleine boekjes met bijbelteksten, voor elke adventsdag 1. De gelezen boekjes hangen we aan een mooie tak. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe jij omgaat met Sinterklaas. Ik heb moeite met alle drukte daaromheen zo aan het begin van de adventstijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi dat je ons zo suggesties geeft. Ik wil het graag gaan proberen met onze kinderen.
  Wat ik me wel afvraag is, bij dat 1e idee, dan heb je toch bij de vierde adventszondag al alle vier de kaarsen aan? En wat dan op de vijfde zondag, de eerste kerstdag?
  groet, Margret

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @margret: Bedankt voor je reactie op mn blog. Het is idd zo dat de vierde adventszondag je de vierde kaars aansteekt en ze dus allemaal branden en op eerste kerstdag branden ze ook allemaal. Leuk dat je het gaat proberen met de kinderen, succes!

  Groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Nelleke:

  Bedankt voor je reactie! Ik ken het boek 'van feest naar feest' wel een beetje, maar heb het zelf niet (goede tip voor mijn sinterklaasverlanglijstje ;-))
  Verder ken ik 'het verhaal van kerst' ook niet. Wat een leuk idee met die kleine boekjes die je aan een tak kunt hangen. Bedankt voor het delen van deze ideeën!!

  Sinterklaas vieren we wel, maar we vertellen onze dochter dat Sinterklaas vroeger echt heeft geleefd en dat hij op zijn verjaardag cadeautjes weggaf aan arme kinderen. En we benadrukken het delen wat daarmee gepaard gaat. We vertellen haar dat het sinterklaasfeest een spel is (dat vertellen ze op haar school ook) en dat het dus gewoon een verklede man is. Ze mag haar schoentje af en toe wel zetten, maar ook dan vertellen we dat mama er iets in doet. Toch lijkt ze dit niet zo goed te (willen) begrijpen. Voor haar is het allemaal nog best wel echt. Maar we vertellen het haar op deze manier om ervoor te zorgen dat ze nooit denkt dat als we over sinterklaas liegen, we ook best weleens over God zouden kunnen liegen.
  Sinterklaasavond vieren we met de familie, dit vieren we echter wel voor de eerste adventszondag(25 nov. in ons geval). Zodat je als je met advent bezig gaat, je niet meer met sinterklaas bezig bent.

  groetjes marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi, dank je wel voor je ideeën.
  Ik weet nog niet precies wat we gaan doen, maar ben oa door dit blogbericht er wel telkens over na aan het denken.
  Maar eerst.. dankdag volgende week!

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs