15 september 2011

Liefde voor je man

Een prachtig artikel van Herlinde de Vriese

Vul mijn verlangen!

De sprookjes vertellen ons hoe mooi de liefde is. De prins op het witte paard vindt het meisje van zijn dromen. De prinses die van liefde bezwijkt en zich gewillig laat meevoeren. Wat is de oorsprong van dit verlangen? God heeft de relatie van man en vrouw bedacht. Adam had een verlangen voor een maatje en wanneer hij Eva ziet roept hij uit: “Dit is ze! Dit is vlees van mijn vlees! Dit is het schepsel dat bij mij past en daarom geef ik haar de naam Mannin!” (Genesis 2:18-23) Dit verlangen maakt deel uit van iets wat veel groter is. God heeft zich verbonden met zijn schepping, met mensen, met zijn volk Israël en later met zijn gemeente. God verlangt naar relatie en misschien mag het verlangen tussen man en vrouw een kleine weerspiegeling zijn van datgene wat bij God zelf leeft. Is dan liefde van de vrouw voor haar man niet iets heiligs? Zullen we ons als vrouw dan niet inspannen om onze man lief te hebben omdat het verlangen naar hem ons van God is gegeven?

Leren geven
Er zijn vele boeken geschreven over huwelijk, liefde en romantiek. Toch blijft het voor de meeste vrouwen een zoektocht om hun man lief te hebben met een gevende liefde, zoals God ons liefheeft. De bron van de liefde voor onze man ligt bij God. Onze relatie met Hem zal alle andere relaties beïnvloeden. Het is niet onze man die onze diepste noden kan vervullen. Dat kan God alleen. Hij verandert, Hij maakt vrij. Het liefhebben van onze man is een keuze Gevende liefde is een proces. Ware liefde groeit. Wanneer ik beter de behoeften van mijn man begrijp, zal ik hem meer kunnen geven wat hij nodig heeft. Zijn behoeften zijn andersdan mijn behoeften. Vele vrouwen verlangen naar intimiteit met hun man. Dat is niets nieuws. In Hooglied staan vele voorbeelden van een man en een vrouw die naar elkaar verlangen. Het begint al bij het eerste vers: “Hij kusse mij met de kussen van zijn mond!” In hoofdstuk
2:5 zie je een vrouw die alleen maar kan denken aan haar geliefde en van liefde in zwijm valt. Haar liefde voor haar man is sterk en zeker wanneer ze in vers 16 zegt: “Mijn geliefde is van mij en ik ben van hem.”
Dit is een verlangen wat God in onze harten wil leggen. Daarom mag dit ons gebed zijn: “Here
Jezus, wilt U dit liefdesverlangen naar mijn man levend houden in mijn hart?”

Ken zijn behoeften
Voor een vrouw betekent intimiteit: lieve woordjes, een kastje in elkaar timmeren of helpen met de kinderen. Intimiteit is voor een man meer verbonden met sensualiteit. Het lichamelijke aspect van de relatie dient voldoende aandacht te krijgen, want de man mag genieten van het lichaam van de vrouw die hij van God heeft gekregen (en andersom). Denk maar aan datgene wat de bruidegom uitroept in Hooglied 1:9: “Bij een merrie voor Farao’s wagens vergelijk ik u, mijn liefste!” Ik weet niet of elke vrouw zich wil laten vergelijken met een snelle wagen, maar het laat zien wat deze man mooi vindt. Deze man geniet van een aantrekkelijke vrouw. Zij heeft haar sieraden zorgvuldig uitgezocht en draagt een geurend parfum. Intimiteit is voor een man niet alleen seksualiteit. Het betekent ook thuiskomen bij haar. Hij wil haar beste vriend zijn, samen iets ondernemen. Hij houdt ervan dat het huishouden goed draait, dat er samen wordt nagedacht over de opvoeding van de kinderen, dat er structuur en een veilig kader is zodat het huis een thuis is waar iedereen zichzelf kan zijn. Een man verlangt naar een vrouw die hem bewondert en hem bemoedigt. Een vrouw die dit begrijpt vraagt advies aan haar man over de opvoeding van de kinderen, over de inrichting van het huis, probeert nieuwe recepten voor hem uit en gaat op zoek naar creatieve manieren om hem te verwennen..

God zegent elke vrouw die trouw is aan haar huwelijksverbond. Hij zal Zijn liefde in haar hart leggen, een passie als een vuurgloed voor haar man. Die brandende liefde kunnen vele wateren niet blussen en rivieren spoelen haar niet weg. Alles mag men haar aanbieden, maar de liefde voor haar man zal deze vrouw nooit opgeven! (Hooglied 8:7)

3 opmerkingen:

  1. Ik zou heel graag willen reageren op je stukjes, ik vind ze mooi om te lezen, maar ik heb er wel mijn vragen bij, ik wil alleen niet zo in het openbaar reageren, is er ook een mailadres waarop ik terug kan reageren?Deze kon ik niet vinden.
    met vr. groeten een medechristen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Via via je blog gevonden, zoals dat gaat in blogland! Heel inspirerend hoe je de dingen beschrijft. Alhoewel ik me niet in alles kan vinden, zetten je woorden me tot nadenken en das altijd goed nietwaar?
    Heb nog een lange weg te gaan... Fijne zondag groetjes Sannepan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kunt me mailen via marjoleinmol@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-