17 januari 2012

Mildheid en zachtmoedigheid....doe je mee met de uitdaging?

In ons gezin zijn we deze week bezig de vrucht van de Geest (Galaten 5:22) uit ons hoofd te leren en we gingen er samen over nadenken met welk onderdeel hiervan we de meeste moeite hadden in ons dagelijks leven.

(Galaten 5:22) De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Nou, ik heb veel moeite met geduld, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Ik vind het moeilijk om geduldig te zijn, als ik bijvoorbeeld een mooie bank gezien heb voor mijn nieuwe huis, wil ik diezelfde middag nog naar de betreffende winkel, ook al komt dat helemaal niet uit. Ook had ik vroeger op mijn werk als eerste mijn kerstpakket uitgepakt en als het vroeger bij ons thuis sinterklaasfeest was, had ik meestal van te voren (cadeautjes lagen altijd onder het bed van mn ouders...) de cadeautjes al uitgepakt. Zachtmoedig zijn (=lief, mild, zachtaardig) ben ik ook niet altijd, zeker in stress-situaties niet.
En zelfbeheersing...daar heb ik moeite mee. Vooral op het gebied van het volgen van het dieet van Sonja Bakker waar ik nu mee bezig ben. Tjonge, jonge....

Ik besef dat dit vruchten van de Geest zijn en dat God ze in me wil laten groeien door zijn Geest. En ze me ook wil schenken als ik hier om bid. Maar al te vaak wil ik het echter allemaal zelf doen, wil ik zelf dingen proberen te bereiken, maar dat gaat natuurlijk mis. Daarom ben ik nadrukkelijk begonnen met bidden om deze vruchten van de Geest die ik soms nog zo weinig zie in mijn leven in het besef dat ik zelf verantwoordelijk ben om met Gods hulp te werken aan bepaalde dingen.

Ik werd wel bemoedigd door Zacharias 4:6 Niet door kracht en niet door geweld, maar door Mijn Geest, zegt de HEERE van de legermachtenDat geeft wat rust. Gods Geest gaat in mij werken en daar mag ik op vertrouwen.


Efeze 5:8-10 Want u was voorheen duisternis, maar nu bent u licht in de Heere; wandel als kinderen van het licht want de vrucht van de Geest bestaat in alle goedheid en rechtvaardigheid en waarheid en beproef wat de Heere welbehaaglijk is.


Nu lees ik erg vaak op de blog van Courtney van womenlivingwell. Zij is vorige week een uitdaging aangegaan om nadrukkelijk na te denken en te schrijven en te bidden over 'zachtmoedigheid, mildheid'. Naar aanleiding van het geschrevene hierboven lees ik dus ijverig met haar mee en leer veel nieuwe mooie dingen van haar. Doe je ook mee met de uitdaging om te proberen om liever te zijn en milder? En wil je hier ook meer van weten? Kijk dan regelmatig op de site van Courtney of meld je aan op haar facebook.

Ook zag ik op de site van Joy een mooi bericht over liever en milder zijn voor je kinderen. Ze schrijft dat het belangrijk is dat je je dankbaarheid uit aan je kinderen over de dingen die ze doen (klusjes ed) en wie ze zijn. Ook is het belangrijk dat je hen complimenten maakt. Complimenteer vooral karaktereigenschappen. Bijv: Wat goed dat je initiatief toont door te gaan afruimen, zonder dat mama dat van je heeft gevraagd. Of: Wat knap dat je je zusje helpt met haar jas aandoen. Jij bent mama's grote helper en een knappe grote zus!
Zeg liefdevolle dingen tegen hen en zeg hen vaak dat je van ze houdt (ga er niet vanuit dat ze het wel weten..) Probeer hen op te bouwen in de dingen waar ze moeite mee hebben. Help hen erbij en oefen de dingen die ze moeilijk vinden. En probeer vaak naar je kinderen te glimlachen. Het geeft niet alleen een goede sfeer in huis, als mama vaak lacht, je kind zelf wordt er blij van en een glimlach van mama doet vaak meer dan je denkt.
9 opmerkingen:

 1. Hoi Marjolein,

  Mooi stukje over zachtmoedigheid en dat je, je in deze dingen kan oefenen met hulp van Gods geest. Zelf probeer ik me te oefenen in dankbaarheid, dat staat voor mij de laatste tijd en nog wel eventjes centraal.
  Nog wel een gedachte bij het complimenteren van kinderen, ik kom dit ook nogal eens tegen. Aan de ene kant denk ik dat het heel fijn is om schouderklopjes te krijgen en positief gestimuleerd te worden, aan de andere kant moet je kinderen ook weerbaar maken voor de maatschappij die vaak totaal geen schouderklopjes uitdeelt (denk aan werkgevers). Ik zag op het journaal een reportage over jongeren die verwachten dat ze voor dingen worden geprezen die ze 'gewoon' geacht worden te doen. Voor normale dingen krijgen ze zoveel complimenten dat ze zichzelf te belangrijk gaan vinden en zichzelf gaan overschatten. Lastig dilemma vind ik dit zelf...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Galaten 5:22 is ook te 'zingen' en herinnert ons er op die manier regelmatig aan. Toch goed om nog eens even extra bij stil te staan. Je vergeet het zo gauw..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik doe mee ! :)

  Ook even over de kinderen: zou het niet effectiever zijn als je het 'bij jezelf houdt'. Dus ipv 'knap van je' laat je zien dat jij het fijn vindt omdat het er bijv voor zorgt dat jij er minder tijd door kwijt bent. Je maakt de kinderen dan bewust van het effect van hun gedrag. En daardoor zullen ze 'van binnenuit' (intrinsieke motivatie) gemotiveerd gaan worden, ipv dat ze het gaat doen om complimenten 'van buitenaf' (extrensieke motivatie).
  Zo kun je dus ook laten zien dat de gewone dingen 'normaal' zijn (bijv: fijn dat je je jas ophangt, want zo kan er tenminste niemand over vallen oid ) en ze niet afhankelijk gaan worden van comlimenten (zoals hierboven ook geschreven).

  Groet,
  Jokee

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant om te lezen: Opvoeden zonder straffen en belonen.
  Moet je maar eens op googlen.
  Is geschreven door Justine Mol, en het heeft te maken met bovenstaande reacties.
  Ik vond het interessant om gewoon eens over na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Petra: jep, dat boek ken ik. Eén van de vele ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O, ik wist niet eens dat het een heel boek is.
  Ik heb alleen (een poos terug al) een artikel gelezen van haar op internet..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ook een waardevol boek is in dit opzicht: "Genade als basis" van Tim Kimmel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke toevoeging wat ik leerde van wat zachtmoedigheid is, je bent 'intoombaar'... jouw mening is niet het einde van alle tegenspraak... je duldt gezag en zeggenschap boven jou... In het Roemeens wordt hetzelfde woord gebruikt voor een ezel/paard/muilezel die na veel oefenen en strijd e.d. zich onderwerpt aan zijn meester en gewoon te sturen is.
  Mij hielp dit, omdat ik nou eenmaal niet geschapen ben (geloof ik echt zo) als een zachtpratend, zachtaardig meisje. Ik heb weer andere dingen gekregen. Ik dacht eerst wel dat zachtmoedig, zachtaardig was... Maar wat ik net beschreef gaat volgens mij nog een stapje verder. Dat heeft nog meer met je hart te maken ;).

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs