12 januari 2012

Eenzaam huwelijk...

Op mijn blog schrijf ik veel stukjes of link ik naar veel stukjes over Bijbels vrouw zijn en een huwelijk zoals God dat van ons vraagt. Omdat dit een blog speciaal voor vrouwen is, richt ik me ook specifiek aan vrouwen.
God vraagt duidelijk van ons vrouwen om ons in te zetten voor ons huwelijk, maar nog duidelijker dwz in nog meer bijbelpassages vraagt hij de inzet van de man voor het huwelijk. Nadrukkelijk wordt er vermeld dat de man de vrouw moet dienen, zoals Christus de gemeente heeft gediend. De passages die een man voor zijn huwelijk zou moeten bestuderen zijn vele malen groter dan die van de vrouw.


Ik heb gemerkt door gesprekken en reacties van andere vrouwen dat veel vrouwen eenzaam zijn in hun huwelijk. Hun partner neemt niet de geestelijke leiding over het gezin, zoals de vrouw dat graag zou willen. De man wil zich niet verdiepen in boeken over opvoeding, huwelijk of zelfs niet in boeken over Gods Woord. Als  dit juist wel het verlangen van de vrouw is, kan het gebeuren dat de vrouw zich enorm eenzaam gaat voelen in haar huwelijk. Ze heeft het gevoel het allemaal alleen te moeten doen en door het niet te kunnen delen met haar man ziet ze dat er een soort geestelijke scheiding tussen beiden ontstaat.

Het doet me verdriet dit te zien en te horen. Ik snap dat veel blogberichten op een blog als de mijne dan ook pijn kunnen doen, juist als je in deze onderwerpen je heel eenzaam voelt. Ook zijn er vrouwen die grote problemen hebben in hun huwelijk vanwege hun man. Hij kijkt bijvoorbeeld op verkeerde sites, stuurt smsjes aan andere vrouwen, is vaak depressief, is ongelovig of hij is vaak dronken en heeft losse handjes om maar een paar voorbeelden te noemen. Onvoorstelbaar hoeveel 'stil' leed er is en wat sommige vrouwen moeten dragen.

Ik heb dan ook geen pasklare antwoorden voor je als je in deze situatie zit, wel heb ik wat adviezen:

-Allereerst wil ik dat je weet dat God zielsveel van je houdt! Hij heeft een plan voor je leven (Jeremia 29:11) en Hij wil het beste voor je. Raadpleeg dus dagelijks Zijn Woord!
- Weet ook dat ik voor je bid. Ik bid dat je bemoediging mag ontvangen en dat je troost en hulp zal vinden bij God.
-Zorg er voor dat het veilig is voor jezelf en je kinderen. Als je bijvoorbeeld geslagen wordt, zoek dan hulp. God wil NIET dat zijn geliefde dochter zo verkeerd behandeld wordt, net als dat jij dat niet zou willen voor jouw dochter.
-Ik denk niet dat herhaaldelijk zeuren over bepaalde geloofsonderwerpen je man zal overhalen om zich toch meer te gaan verdieping in het geestelijk leiderschap waar hij verantwoordelijk voor is. Je bereikt eerder het tegenovergestelde.
Denk aan de tekst uit 1 Petrus 3:1: Voor u, vrouwen, geldt hetzelfde: erken het gezag van uw man. Dan zullen mannen die weigeren Gods boodschap te aanvaarden daarvoor gewonnen worden door het gedrag van hun vrouw, zonder dat zij iets hoeft te zeggen,
-Verwacht het van God alleen! Praat met Hem hierover en leg al je nood voor Hem neer. Hij kan het hart van je man veranderen.
-Bid voor je man!!!!!
-Geef het goede voorbeeld in liefde. Wil je dat hij de leiding neemt over het bijbellezen aan tafel? Leg dan de Bijbel al voor hem neer bij het tafeldekken bijvoorbeeld. Of vraag 's avonds bij het naar bed gaan of hij met je wilt bidden. Neem kleine stapjes tegelijk.
-Blijf respect en liefde tonen voor je man, ook al gaat hij een andere richting op dan jij zou willen.
-Als je man nadrukkelijk in zonde leeft, geef hem dan een Bijbelse waarschuwing, en daarna nog één. Als hij er niet naar luistert, zoek dan iemand op (het liefst een man) waar je je probleem met je man tegen vertelt en laat die persoon naar je man toegaan om hem tot orde te roepen. Verandert je man nog niet, neem dan een ouderling/dominee van je kerk in vertrouwen en laat hem met je man spreken.

Ik heb pas een video (wel in Engels helaas) van Mark Driscoll (eigentijdse calvinistische, puriteinse prediker) gezien en ik kan je vertellen dat ik diep onder de indruk was van zijn korte preek/toespraak naar mannen toe. Zo'n heftige oproep naar mannen toe heb ik nog nooit eerder gezien of gehoord. Maar ik denk dat hij volkomen gelijk heeft. En ik denk dat sommige mannen inderdaad een flinke draai om de oren nodig hebben als ik hoor en/of zie hoe ze hun lieve vrouw soms behandelen.

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooi. En bemoedigend stukje heb je weer geschreven, en de preek vind ik fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo, dat was best een pittige preek!!! (aan de bijna 3000 reacties te zien, laat het meer mensen niet onberoerd.) Je hebt er een mooi stukje over geschreven. En ik voel me hierdoor wel, laten we zeggen, aangesproken.
  Ik denk dat we als moeders hier ook een taak inhebben bij het opvoeden van onze zonen.
  Bedankt voor het delen, fijne dag! Gr Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoe kan ik het You Tube filmpje beluisteren?
  de muziek op jouw site speelt er namelijk door heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag anoniem,

  Je kunt naar onderen scrollen (helemaal onderaan de pagina) en daar kun je de muziek op pauze zetten, zodat je naar het youtube filmpje kunt luisteren.

  Vriendelijke groet,

  marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Marjolein: thanks voor de tip, nu ga ik ook even luisteren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs