10 juni 2014

Weekmenu (incl. ontbijt en lunch)

Elke week maak ik een weekmenu met de boodschappen die ik in mijn koelkast en voorraadkast heb staan. In het vervolg wil ik dit weekmenu vaker met jullie delen, zodat degenen die het wat lastig vinden om een menu te maken, het iets makkelijker krijgen ;-)

Het is niet zo dat ik me strikt houd aan dit weekmenu. Soms wissel ik dagen om of soms krijgen we onverwacht groenten van iemand uit onze gemeente en maak ik daar een maaltijd mee of soms heb ik geen tijd om iets te bakken of lang voor te bereiden. Dat zijn dus de uitzonderingen. Maar meestal volg ik het menu omdat het gewoon handig is bij de voorbereiding van je maaltijd.

's Avonds kijk ik naar wat er nodig is voor de maaltijden van de volgende dag en aan de hand daarvan tref ik alvast wat voorbereidingen, zoals vlees uit de vriezer halen of de slowcooker vullen. Meestal probeer ik zonder e-nummers te eten en zoveel mogelijk zonder witte bloem en witte suiker. Melk gebruik ik af en toe, gebruik meestal griekse yoghurt of kwark.

Indien mogelijk zet ik er een link bij met een recept.

O = Ontbijt
L= Lunch
A= Avondeten

Dit is mijn weekmenu voor volgende week:

Maandag:

O- Havermoutpannenkoeken met ahornsiroop
L- Pizzatosti's (brood met zelfgemaakte pizzasaus en mozzarella light), rauwkost
A- Stoofpot stroganoff met boontjes en aardappelen (slowcooker)

Dinsdag:

O- Overnight oats
L- Groenteomelet met kaas en spek
A- Bami (en quinoa voor mij) met cashewnoten en groenten

Woensdag:

O- Muesli met kwark
L- Lunchwraps
A- Spitskoolschotel

Donderdag:

O- Smoothie (mango)
L- Quinoa met groenten en zelfgem. tomatensaus
A- Lasagne met spinazie (tomatensaus in slowcooker)

Vrijdag:

O- Smoothie (frambozen, bramen, griekse yoghurt, chia-zaad, honing) en speltbrood (Jumbo)
L- Speltbrood, eieren en rauwkost
A- Kerriesoep (slowcooker)

Zaterdag:

O- Griekse yoghurt 0% met appel, kaneel, vanille-extract, ahornsiroop
L- Restsoep en brood
A- Gevulde kip met tomaatjes, worteltjes, boontjes en aardappelen

Zondag:

O- Muffins
L- Hartig brood met pesto, tomaat en gorgonzola
A- Ovenfriet en sla

24 opmerkingen:

  1. Lekker en gezond zeg!
    Ze zijn hier helaas niet zo'n fan van bami/spaghetti achtige dingen :(
    Grappig dat je ook je lunch en ontbijt vastlegt... Dat is hier altijd verschillend... en bekijken we per dag ;)
    Liefs Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie, Ilse! Ja ik leg idd meestal ook lunch vast, omdat manlief hier ook altijd thuis luncht en de oudste kinderen ook 4 van de 7 dagen.

      Liefs terug!!

      Verwijderen
  2. Precies wat ik nodig had! Dank je wel voor je inspiratie!

    Groetjes Marije

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk, ik ben niet zo kook-ster. maar ik ga dit menu-tje meenemen voor volgende week!
    Bedankt hoor..

    Lieve-Groetjes, Verie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Marjolein, wat gezellig weer wat berichtjes van je! Lees ze altijd graag! (en ook de linkjes naar andere sites aan de rechterkant kom ik hier altijd even opzoeken...) Ik ben vandaag begonnen met het streep je slank dieet van Margriet, schijnt goed te werken maar omdat ik weer erg moet gaan opletten qua producten en hoeveelheden ga ik ook weer een weekmenu maken. Als je zwanger bent hoef je lekker wat minder streng te zijn, maar daarna... Zucht ;) Fijn dus wat inspiratie op je site opdoen qua gezonde recepten en ideeën! Keep up the good work! Groetjes, Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Mieke, Bedankt voor je leuke en bemoedigende reactie, fijn! Ja, ik herken het hoor, was ook blij dat ik tijdens de zwangerschap niet zo op mn eten hoefde te letten en na mn zwangerschap eigenlijk ook niet zo, maar nu ik gestopt ben met borstvoeding...aahhg ;-)) Jij dus ook veel plezier en een beetje sterkte gewenst met het oppakken van een gezond dieet. Groetjes Marjolein

      Verwijderen
  5. K heb vandaag de havermoutpannenkoekjes uitgeprobeerd, heerlijk! Bedankt voor de tips! Groetjes Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, lekker zijn die he?! Onze meiden smullen ook altijd heerlijk mee met de ' gezonde' pannenkoeken ;-) Zelf doe ik er wel nog kaneel, beetje zout en wat appel doorheen, dan is het nog lekkerder. Bedankt voor je reactie!!

      Verwijderen
  6. Met grote ogen bekijk ik je menu. Daarin heb ik dus echt nog heel veel te groeien en te leren. Zo uitgebreid allemaal! En de helft ken ik niet eens. Het is leuk om van het eten een feestje te maken; je inspireert me!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Lisanne, Een paar jaar geleden had je me zo'n menu ook niet in elkaar zien zetten hoor. Heb veel geleerd van een aantal goede sites als www.smakelijck.nl en een aantal goede boeken over voeding. En wat ook scheelt is dat ik erg hou van bakken en koken, dan gaat het iets makkelijker allemaal. Groetjes en succes met koken hoor, begin maar gewoon met kleine stapjes, komt helemaal goed ;-)

      Verwijderen
  7. Nouja, de helft.. bij wijze van ;-) nog nooit op het idee gekomen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wat handig zo'n weekmenu met ontbijt en luch. lekker gevarieerd ook! Het is een goede stimulans om weer eens af te gaan wisselen met bv, omelet en pannenkoekjes. Je brengt me op goede ideetjes, bedankt! Wij het als avondeten vaak aardappelsof rijst met groenten en 3x per week vlees. Ik vroeg me af of zo'n slowcooker voor ons dan wel handig is. Kun je je groenten en rijst met vlees zo in de pan doen dan of moet het vlees apart? Goed weekend nog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie! Wat goed dat jullie niet elke dag vlees eten. Ik probeer er meestal 1 of 2 vleesloze dagen in te plannen, maar we houden hier erg van vlees, dus dat is niet altijd makkelijk ;-) Ik vind de slowcooker echt enorm handig voor soepen, pastasauzen, vlees wat langzaam moet garen, stoofpotjes, stoofperen of appelmoes, dessertsauzen, curry's voor rijst etc. Ik moet er wel steeds aan denken om hem in te schakelen in mn dag, want soep heb je natuurlijk ook zo gaar in een gewone pan. Ik vind het gewoon zo fijn om 's ochtends je eten er al in te hebben en dan 's avonds alleen nog maar rijst, pasta of aardappelen koken en klaar. Of bijv. zaterdagavond de soep erin en zondag uit kerk zo aan kunnen schuiven. Heerlijk nergens over nadenken ;-) Een gerecht met aardappelen, vlees en groenten tegelijk maak ik niet snel in de slowcooker. Ik doe dat alleen bij een stoofpot met aardappelen, wortels en hacheevlees. Rijst kook ik ook altijd apart, groenten en vlees kunnen wel altijd samen. Succes!!!

      Verwijderen
  9. Hoi Marjolein, wat ziet dit weekmenu er goed en gevarieerd uit!
    Eten jouw kinderen ook alles wat er in dit menu staat? Ik denk namelijk dat mijn kinderen (4 en 6 jaar) regelmatig liever een simpele bruine boterham met pinda kaas eten :)
    Groetjes, Thirza

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Thirza,

      Dankjewel voor je reactie! Meestal eten de kinderen alles mee wat van dit menu. Het enige wat ze minder lekker vinden is de lunchwrap. Wij hebben al regel dat je niet mag mopperen over het eten. Als je het niet lekker vindt, dan hoef je het niet op te eten en schuif je je bord aan de kant. Daar wordt verder niks over gezegd. Wel is de consequentie dat je geen toetje krijgt en de volgende dag geen koekje/snoepje oid. Meestal eten ze dus hun bord leeg ;-) Succes met alles hoor!!!

      Verwijderen
    2. Mooi bedacht, om te leren niet te mopperen en zo dus van alles te eten (en toch die escape van je bord stil weg mogen schuiven, hoewel die keus wel n consequentie heeft). Het is fijn he, als kinderen veel smaken leren waarderen!
      Ben nog wel even benieuwd... in ons geval zou het eerstvolgende koekjemoment (snoep eten ze vrijwel nooit, meestal alleen 'n keer op zondag) op school zijn. En dat zou ik dan een beetje sneu vinden als ze niks bij zich hebben. En 's middags uit school is er weer regelmatig een vriendje. Hoe werkt dat bij jou, praktisch gezien? Wanneer vervalt dan het koekmoment?

      Verwijderen
    3. Als ze hun bord niet leeg hebben en dus geen koekje/snoepje krijgen, dan krijgen ze 's morgens wel fruit om 10.00 u, maar bij het volgende tussendoortje om 15.30 u. krijgen ze dan niets, of we nu nootjes, soepstengels, koekje, popcorn oid eten of ze nu een vriendinnetje te spelen hebben of niet, tijdens dat moment krijgen ze dan niets (hooguit een droge boterham, haha).

      Ik merk dat deze regel goed werkt en juist het consequent handhaven werkt goed, daardoor eten ze alle drie (vier ;-)) bijna dagelijks hun bordje leeg. Ik moet wel zeggen dat ik bij alledrie weinig opschep, als ze nog meer willen, mogen ze nog meer, maar teveel eten op het bord ontmoedigd een beetje om alles op te kunnen eten. Groetjes!!

      Verwijderen
    4. Leuk, herkenbaar. Wij schepten ook altijd kleine beetje op om die reden.
      Alleen ehm.. nu niet meer voor de boys, want mensen mensen... die groeiende jongens eten toch een hoop... :). Zelfs kale boterhammen vinden ze heerlijk.

      Tot nu toe mochten ze bij ons wel zeggen, dat ze iets een moeilijke smaak vinden. Dat zegt tweede regelmatig bij de champignons (die we zo graag door het eten doen, bijv ipv vlees)
      Dan vertellen wij altijd dat je elk jaar weer nieuwe smaken erbij leert, hoe groter je wordt, en dat het dus vanzelf komt.. En hij eet het altijd wel zonder mopperen op, alleen duurt het ehm.. best lang en hangt ie een beetje boven dat bord he..
      Zo'n oplossing zoals jij schrijft, lijkt me ook best handig. Wie weet, stel ik em nog wel eens in. Het is nu niet zo'n item, maar je weet maar nooit.

      ps: Grappig, wat je schrijft over het eten na schooltijd.. uit die dingen kies ik ook vrijwel altijd iets.

      Verwijderen
  10. Heb inmiddels ook je zelfbedachte lasagne uitgeprobeerd: heerlijk zeg! In plaats van witte wijn heb ik balsamico azijn gebruikt maar dat smaakte ook goed. Bedankt, we gaan het zeker vaker eten! Groetjes Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn om te horen dat het in de smaak viel! Vandaag weer een nieuw recept geplaatst: Verwenrepen. Misschien ook leuk om eens uit te proberen? Groetjes Marjolein

      Verwijderen
  11. ik ben benieuwd naar het stroganoff recept uit de slowcooker.
    Groetjes Bernice

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bernice,

      Hierbij het stroganoff-recept:

      Bak hacheevlees (ong 400 gram) bruin in boter en een beetje olijfolie, bak er evt. nog een uitje bij. Doe het vlees in de slowcooker en schenk er net zoveel runderbouillon bij totdat het vlees net onder water staat. Zet op stand laag voor nog. 6 uur. Meng een bakje zure room met 1 grote eetlepel paprikapoeder, 3 eetlepels tomatenpuree, 1 theelepel zout, beetje peper, beetje cayennepeper. Doe dit mengsel een half uurtje voordat je het eten opdient bij het vlees in de slowcooker en roer even goed door. Proef of het gerecht zout genoeg is of dat de smaak goed is, doe er anders nog meer paprikapoeder of zout/peper bij.

      Serveer met rijst en boontjes (boontjes kun je ook in de slowcooker bij het vlees doen)

      Eet smakelijk!

      Verwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-