19 juni 2014

Voor alle twijfelende mama's

Via de mail of in het dagelijks leven kom ik soms lieve mama's tegen die uitgeput zijn. Die werkelijk niet weten hoe ze op alle fronten er volledig kunnen zijn voor de mensen om hen heen en dan ook nog toe kunnen komen aan zichzelf. Mama's die willen focussen op geloofsopvoeding, maar ook moeten werken buitenshuis, die een goed huwelijk willen en ook wat voor de kerkelijke gemeente willen betekenen en ook nog contacten met vriendinnen willen onderhouden en ook elke dag stille tijd willen houden, boekjes willen voorlezen aan hun kinderen, een geordend huishouden willen en gezond willen eten en ook aan zichzelf willen toekomen en....en...en...

Wat komt er veel op ons af. En wat wordt er veel van ons, moeders, verwacht. Maar in deze gesprekken komt ook zo vaak het verlangen naar voren dat ze wel thuis zouden willen blijven bij de kinderen om zo meer tijd te creëren voor de kinderen, zichzelf en voor hun huwelijk, maar dat ze niet weten hoe en dat ze ook niet weten wat de consequenties voor later dan zijn.

Ik vind het zo lastig om op dergelijke mailtjes en gesprekjes te antwoorden. Er zijn namelijk zoveel verschillende situaties en vrouwen en huwelijken en ik wil niets liever dan deze lieve vrouwen bemoedigen en hun woorden van genade geven en zeker niet belerend overkomen, maar toch wil ik ze ook met klem wijzen op onderstaande blog. Als je een mama bent die twijfelt of je je baan op moet zeggen of als je overweegt om vanuit huis te gaan werken en radicale keuzes in je leven wilt gaan maken lees dan en overweeg....

Wat heeft of wie hebben bij jou de prioriteit?? Waar investereer je in? Waar leef je voor? Ben je tevreden met je leven op dit moment?

Een brief aan alle lieve, maar gestreste mama's

9 opmerkingen:

 1. Zelf heb ik mijn baan een paar maanden terug opgegeven door allerlei omstandigheden. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad, het is heerlijk om bij mijn zoontje thuis te zijn! Als andere mensen ernaar vragen voel ik soms wel wat schaamte omdat ik met 'maar' 1 kind thuis zit, maar dan herinner ik mijzelf er weer aan dat mijn identiteit ligt in het feit dat ik kind van God mag zijn en niet in het hebben van een betaalde baan, het maken van carrière en wat andere mensen allemaal zouden kunnen denken. Ik denk dat je veel beter spijt kunt hebben van het opgeven van een baan dan van het missen van (een groot deel van) de jeugd van je kind. Ik verveel mij geen moment, heb genoeg te doen, maar heb nu wel eindelijk echt de tijd voor het houden van stille tijd, gezonde recepten uit proberen, spelen met mijn kind, et cetera. Het geeft veel rust in ons gezin, ook voor mijn man als hij thuiskomt uit zijn werk. Ik raad het iedereen aan! En wat financiën betreft: ach, je wordt gewoon wat creatiever en dat heeft wel z'n charmes! Zelf meer dingen maken, meer op aanbiedingen letten enzovoorts. Soms maak ik me nog wel eens zorgen, maar dan bedenk ik weer dat de Here voorziet en probeer ik vooral dankbaar te zijn voor al het goede. Groetjes Anneke

  ps. Ik geloof overigens niet dat je perse niet mág werken als moeder, maar het gaat er wel om dat je geloof, gezin en gezondheid voor gaan en dat stress niet de boventoon gaat voeren. In mijn omgeving en bij mijzelf zag ik dat het niet goed samen ging, al ken ik ook andere moeders in mijn omgeving die het wel allebei goed kunnen combineren. Vaak zijn er dan opa's en oma's in het spel die de kinderen voor 1-2 dagen opvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie, Anneke. Ik denk er helemaal hetzelfde over als jou, ik heb ook geen enkel moment spijt gehad van het opgeven van mijn baan en ' ontwikkel' me nu meer als toen ik een baan erbij had. Ben erg dankbaar dat ik deze keuze heb mogen maken. Gods zegen in alles toegewenst!

   Verwijderen
 2. Tjonge wat een indrukwekkende en indringende brief... Ik denk vast dat die veel twijfelende moeders over de streep gaat trekken wanneer ze nog geen besluit kunnen nemen om thuisblijfmoeder te worden.
  Persoonlijk vind ik het erg prettig om naast mijn gezin een baan te hebben voor 2 dagen in de week. Ik heb 3 kindertjes van 5 jaar, 3 jaar en 3 maanden. En natuurlijk is het af en toe een geren en gevlieg maar ik denk niet dat dat perse met mijn werk te maken heeft. Met een jong gezin ren en vlieg je sowieso geloof ik ;). Wij hebben het nu zo geregeld dat onze kindjes 1 dag per week naar de opvang gaan ( de jongste gaat pas na de zomer naar het kdv, tot die tijd gaat ze nog even naar mn mioeder, 10 weken vond ik erg jong om haar al daar naar toe te brengen) en 1 dag is mijn man thuis. Ik houd onze kinderen altijd voor dat we als gezin een team vormen en dat we daarbij allemaal ons beste beentje moeten voorzetten en rekening dienen te houden met elkaar. Dat betekent dus ook dat ik als moeder de gelegenheid krijg om te werken. Ik vind het heerlijk om op mn werk even iets heel anders te doen dan ik thuis doe. Het contact met mn collega's is gezellig en natuurlijk verdien ik ook gewoon centjes voor ons "team". Daarnaast vind ik het een heel prettig idee om op de arbeidsmarkt te blijven. Stel dat mn man ontslagen wordt of een ongeluk krijgt dan vind ik het mijn verantwoording om die taak van kostwinaar over te nemen. Als je dan nog in het arbeidsveld werkzaam bent geeft dit een voordeel tov helemaal opnieuw beginnen vanuit een fulltime thuissituatie. En er is nog een groot voordeel als ik werk en mijn man thuis is om voor de kinderen te zorgen; hij heeft heel goed in de gaten dat het huishouden en voor de kinderen zorgen een veel zwaardere job is dan buitenshuis werken, haha ;-) Ik krijg altijd een hoop waardering voor het werk dat ik op de andere dagen verzet simpelweg omdat hij heel goed weet dat het huishouden bestieren een enorme klus is!
  Wat ik altijd jammer vind is dat er vaak wat strijd lijkt te zijn tussen de thuisblijfmama's en de buitenshuis-werkende mama's. Als je je prioriteiten kent en daarnaar handelt moet iedereen gewoon doen waar ze zich prettig bij voelt vind ik zonder veroordelingen over en weer.

  Groetjes, Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie, Mieke. Ik vind ook dat er geen veroordeling moet zijn tussen thuisblijfmoeders of werkende moeders en dat we elkaar ten allen tijde met genade tegemoet moeten blijven treden. Wel blijft het ontzettend belangrijk dat het belang van het gezin en samen God dienen op de eerste plaats moet blijven staan.

   Gods zegen in alles toegewenst, groetjes Marjolein

   Verwijderen
 3. Lieve Marjolein, bedankt voor je mooie blog, ik ervaar het als erg bemoedigend en leerzaam. Ik ben zelf een moeder met 3 jonge kinderen. Ik heb nu een pittige job maar zou hem erg graag opzeggen omdat ik zie dat het mijn gezin behoorlijk wat stress oplevert. Alleen wij kunnen nu niet zonder mijn inkomen. Althans dat denk ik. Ik ben erg benieuwd met hoeveel je zou kunnen rondkomen voor boodschappen, kleren en een gezin. Met hoeveel doen jullie dat? is dat 500/600/700 euro? zou je hier misschien een blog aan kunnen wijden? ik wil hierin graag vertrouwen op de Heer, alleen ik merk dat mijn man dat best lastig vindt..Liefs Johanna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johanna, bedankt voor je reactie en je vragen! Gemiddeld zou je van 150 euro per week rond moeten kunnen komen als het gaat om boodschappen. Mits je een heel groot gezin hebt, dan moet je natuurlijk extra rekenen. Dus gemiddeld ben je zo'n 600 euro per maand kwijt aan boodschappen en dan zou ik nog 100/150 extra rekenen voor cadeautjes, uitjes, kapper, lesgeld etc. Je kunt ervoor kiezen om vanuit huis te gaan werken door bijv. gastouder te zijn, boeken te vertalen, kleding te naaien, of evt een schoonmaakadresje in de avonduren of bijv. meubeltjes verven en verkopen. Heel veel succes bij het maken van deze belangrijke beslissing. Ik heb er zelf nog geen dag spijt van gehad en word alleen maar bevestigd in mijn keuze. groetjes Marjolein

   Verwijderen
  2. Dat zei ik trouwens verkeerd. Je moet uitgaan van 25,- per persoon per week voor boodschappen. Dus als je met zn vieren bent dan ga je uit van 100 euro per week.

   Verwijderen
  3. Bedankt voor je reactie Marjolein. Nog 1 vraagjel hoe kom je zo aan boeken vertalen? Dat lijkt mij namelijk superleuk om te doen, maar geen idee hoe je daarmee begint. Daarbij zou ik natuurlijk het liefst alleen christelijke literatuur willen vertelen..

   Verwijderen
  4. Schrijf een brief of mail naar uitgevers als Kok, banier, den hertog, ark media, royal jongbloed en anderen. Waarschijnlijk krijg je dan wel te horen wat het werk inhoudt en wat het verdiend. Succes hoor!!!

   Verwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-