17 juni 2014

Heerlijke (verwen)repen

Ik was vandaag niet van plan om te bloggen, want ik hoop morgen jarig te zijn (30 jaar alweer!!) en ben eigenlijk druk bezig met bakken, maar tijdens het maken van onderstaand recept bedacht ik dat ik jullie dit recept toch eigenlijk niet mocht onthouden ;-)

Het zijn heerlijke repen met kokos, noten en chocolade. Misschien ben je niet echt fan van deze ingrediënten, maar probeer het dan toch eens. Mijn man houdt ook niet zo van kokos en chocolade maar dit baksel is (op de appeltaart na) zijn favoriet. Ook op verjaardagen moet ik regelmatig het recept opschrijven, omdat het zo in de smaak valt.
Het baksel verdient wederom geen schoonheidsprijs, maar is vooral makkelijk te maken en voortreffelijk in smaak ;-)

Wat heb je nodig:
  • Brownievorm (action)
  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk van Friesche vlag, 397 gram (Verkopen ze tegenwoordig bijna in alle supermarkten. Ligt bij de koffiemelk. Ik haal het bij de Jumbo)
  • 1 zakje chocoladedruppels,  200 gram (kies uit melk, puur of wit) Ik haal het zakje ook bij de Jumbo, maar misschien hebben andere supermarkten het ook? Ik heb het ook geprobeerd met een fijngehakte reep chocolade, maar ik vond het resultaat echt veel minder lekker.
  • 100 tot 125 gram gesmolten roomboter
  • 100 gram geraspte kokos
  • 180 gram (halve rol) volkoren- of havermout- of digestivekoekjes
  • 100 tot 150 gram fijngehakte (wal)noten 
De ingrediënten lijken wat lastig te vinden misschien, maar als je ze eenmaal in huis hebt is het zo simpel om dit recept te maken. Wat ook fijn is aan dit recept is dat het allemaal niet zo nauw komt. Als je iets meer noten erin doet, prima. Doe je iets meer koekjes erin, prima. Heel makkelijk recept.

Eerst verkruimel je de halve rol koekjes in een plastic (diepvries)zak. Je pakt een zak en doet de koekjes erin. Laat de zak wel open, maar zorg ervoor dat de koekkruimels er niet uit kunnen vliegen. Maak hele fijne koekkruimels door op de koekjes te slaan met een deegroller of ander zwaar voorwerp. Als je een keukenmachine hebt, kun je het natuurlijk daarmee malen.

Smelt de boter in een pannetje en meng de koekkruimels met de gesmolten boter en roer goed door elkaar. Vul de ingevette brownievorm met het koekkruim en druk goed aan met een vork.

Giet het blikje gecondenseerde melk over de aangestampte kruimels heen. Verdeel goed, want de substantie is erg kleverig en na het gieten kun je er weinig meer aan veranderen.

Hak de noten fijn met een scherp mes en strooi over het mengsel heen. Strooi daarna het zakje chocoladedruppels eroverheen. Strooi daarna de kokos eroverheen, zodat alles bedekt is met een mooi laagje witte kokos. 

Druk daarna alles flink stevig aan met een vork en zet dan 25 minuten in een voorverwarmde oven (175 graden). Laat een paar uur (liefst een nacht) afkoelen voordat je het baksel in repen snijdt. 

En dan lekker smullen maar!

Hier kun je het originele recept vinden.

15 opmerkingen:

  1. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, en Gods zegen toegewenst voor het komende levensjaar! Geniet van deze dag!
    Ik ga dit recept zeker een keer proberen!

    Liefs, Nienke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel!! Laat je weten of de repen lekker waren? Liefs Marjolein

      Verwijderen
  2. Van harte! Ik ben ook net 30 geworden. Toch wel even gek he, geen twintiger meer zijn?! Maar ik wens je een prachtig nieuw levensjaar toe met veel zegen voor jou en je gezin! Hele fijne dag vandaag ( ook nog voetbal kijken?) Groetjes Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mieke,

      Ja dat is wel gek om geen twintiger meer te zijn, maar vind het wel een mooie leeftijd. Niet meer piepjong, maar toch nog wel jong, haha. Jij ook veel zegen toegewenst!!

      Verwijderen
  3. Alvast van harte gefeliciteerd en Gods zegen voor je nieuwe levensjaar! Een heel leuke dag gewenst samen met je kinderen, man en verjaardagsbezoek. Groetjes Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en een fijne dag gewenst!
    Het recept klinkt heerlijk, en ook fijn dat je erbij zet waar je de ingrediënten kunt halen, maar ik vroeg mij nog wel af waar je de geraspte kokos haalt? Of ligt dat ook gewoon in de supermarkt?
    Groetjes Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jolanda, bedankt voor je felicitatie. Geraspte kokos kun je in de meeste supermarkten (aldi en lidl uitgezonderd) wel halen. Ligt meestal bij de nasi/bami/kroepoek-afdeling. Succes met bakken, laat je weten of het gelukt is? Liefs Marjolein

      Verwijderen
  5. De repen waren heerlijk!!! Ik ga ze ook maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gefeliciteerd en Gods zegen, elke dag van jouw/Zijn nieuwe jaar.
    Time flies.. 30 alweer:), ik word al bijna 33 (nou jaaa, zeg, denk ik dan, 33! :)
    Ben benieuwd naar dit recept. Wil ik graag eens maken als onze nieuwe keuken af is!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Petra!! Mooie leeftijd vind je niet? Niet meer heel jong en onervaren en toch nog jong en actief. Leuk dat je een nieuwe keuken krijgt! Lijkt me super om een nieuwe keuken uit te mogen kiezen. Ik zou vooral een heeeeele grote oven kiezen, haha. Succes hoor! liefs marjolein

      Verwijderen
  7. Ook van mij van harte gefeliciteerd met je verjaardag, en Gods zegen voor je nieuwe levensjaar. Heerlijk jong ben je! Vorig jaar werd ik veertiger...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Adelheid,

      Ja 30 is een mooie leeftijd, maar ze zeggen dat het leven pas begint bij 40 he ;-) Groetjes hoor!

      Verwijderen
  8. Alsnog van harte gefeliciteerd en bedankt voor het delen van je recept.
    Ik denk dat ik dit ga maken voor mijn eigen verjaardag zondag :)

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-