07 januari 2013

Meer weten over de slowcooker/crockpot

Al heel lang had ik een crockpot (slowcooker) op mijn verlanglijstje staan en dankzij een gulle gift van iemand kon ik hem nu kopen.

Ik had al veel over de crockpot gehoord en gelezen en vooral op Amerikaanse blogs wordt deze simpele pan vaak geprezen én vaak gebruikt. De pan is eigenlijk een beetje hetzelfde als het ouderwetse petroleumstel of de hooikist van vroeger.
In Amerika en Engeland is deze slowcooker al jarenlang een grote hit en sinds een paar jaar ook steeds meer in ons land.

Wat is er zo bijzonder aan deze pan?

Hij werkt op elektriciteit (verbruikt weinig) en heeft maar drie standen: stand low, stand high en een stand om het gerecht warm te houden.
Je doet bijv. 's morgens de ingrediënten van je recept in de slowcooker zet hem op stand low en je kunt de hele dag gaan en staan waar je wilt. De inhoud zal namelijk niet aanbranden door de constante temperatuur en omdat het gerecht op een lage temperatuur gegaard wordt blijven vitamines behouden. Bovendien komen de geuren van het gerecht optimaal tot zijn recht. Vlees wordt echt supermals in deze pan. Je hebt ook een stand high en als je hem op die stand zet, hoef je hem maar een paar uur aan te zetten voordat alles gaar is. Je kunt dus gewoon de hele dag werken en 's avonds zo aanschuiven, heerlijk toch?!
Vooral nu we binnenkort gezinsuitbreiding verwachten lijkt het me superhandig om 's ochtends (vaak heb je dan meer tijd dan tijdens spitsuur 18.00 u 's avonds) alles in de pan te doen en er dan niet meer naar om te kijken tot 's avonds. Het enige wat je dan hoeft te doen is rijst, pasta of aardappelen koken en de rest is klaar.

Wat kun je er allemaal in maken?

Je kunt in de slowcooker ontzettend veel verschillende gerechten  maken. Sausjes voor over de pasta, ouderwetse stoofschotels, curry's voor over de rijst, soepen, stoofperen, vleesgerechten, ja zelfs bepaalde cakes en nog veel meer.
Er zijn via internet (zeker via pinterest en youtube) duizenden recepten beschikbaar voor in de slowcooker. Zie bijvoorbeeld de volgende links:

http://allrecipes.nl/recepten/slowcooker-recepten.aspx?search (Nederlands)
http://punchfork.com/recipes/slow-cooker
http://slowkoken.nl/index.php/recepten/stoofschotels2/120-kip-jamaica (Nederlands)
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2006/12/stoofpeertjes-uit-de-slowcooker.html (Nederlands)
http://www.youtube.com/user/Thecrockingirls/videos?flow=grid&view=0
http://www.youtube.com/user/OnePotChefShow/videos?view=0

En dan van de laatste link bijv. deze filmpjes:





Sommige mensen snijden het vlees van te voren of bakken gehakt rul en vriezen dat in kleine zakjes in. Ze vriezen voorgesneden ui, prei en dergelijke groenten in en dan is het 's morgens helemaal makkelijk. Je haalt het dan zo uit de vriezer en doet het in de pan en klaar ben je.

Je kunt de pan via allerlei sites op internet kopen of via goede kookwinkels. Ikzelf heb er één gekocht van het originele merk 'Crockpot'. Je hebt ook goedkopere varianten, ik weet alleen niet of die goed zijn. De pan heeft verschillende maten. Ik heb een pan voor ong. 5 personen, namelijk die van 4,7 liter. Neem de pan niet te groot. Hoe gevulder de pan is hoe effectiever hij is.

12 opmerkingen:

  1. Ik moet jou eerlijk bekennen dat ik nog nooit van deze pan gehoord heb. Is het misschien zo iets als een snelkkopan maar dan omgekeerde volgorde, hij doet er dus heel lang over :-)

    Leuk om te lezen en interessant. Weer wat geleerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yes, dit is mijn favoriet. Ik heb die van de Bestron, supersimpel en gemakkelijk! Ik kook er de erwtensoep en hutspot in. Vlees braden: zo mals dat het vlees uit elkaar valt bij het uitdelen. Hachee is heerlijk of die heerlijke ouderwetse rijst in melk gekookt! Of als je veel eters krijgt kun je er bv. gemakkelijk veel gehaktballen in de jus warmen. Veel gebruiken dus!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Augusta; hoe doe je dat met hutspot? Wat voor een tijd houd je aan?

      Verwijderen
  3. Grappig, nog nooit van gehoord! Lijkt me wel ideaal zeg! Groetjes, Marike

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klinkt fijn! En gefeliciteerd met jullie gezinsuitbreiding!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb er een van aldi. Goedkoop maar goed! Hij werkt even goed als die van mijn moeder, die ze mee heeft genomen uit amerika en die wel van het echte merk is.

    Ik maak er vaak lasagna in klaar. Ook erg lekker is rijst, linzen, wortels, uien, paprika en kikkerertwen samen gooien en 5-6 uur op de hoogste stand.

    Echt relax om dat in de ochtend te kunnen doen en je de rest van de dag niet druk te moeten maken over het eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Marjolein, gefeliciteerd met de gezinsuitbreiding! Ik dacht dat ik al een reactie geplaatst had maar blijkbaar is dat niet goed gegaan dus nog maar een keertje.
    Ik heb jouw blog nog maar sinds kort ontdekt maar ben er veel in aan het lezen. Ik vind eigenlijk alles wel interessant, maar vooral hoe jij in het geloof staat en hoe jij je kinderen daarin opvoedt. Bedankt voor alle fijne blogs en goede tips.
    Hartelijke groet Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lijkt me ideaal. Zeker dat je op een rustig moment de voorbereidingen voor het eten kunt doen. Helaas zijn ze hier nogal van de saaie groenten, aardappels, vlees :). Hooguit een Lasagnaschotel, maar verder vooral niet te gek :). Dus, waarschijnlijk is ie dan voor mijn gezin, op dit moment, het geld niet waard. Jammer hoor...

    Groetjes!
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het voordeel van een slowcooker is nu juist dat je met een gerust hart an huis kunt terwijl het apparaat aan staat. Dat kunt je met een snelkoker niet. Het is totaal niet met elkaat te vergelijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja! ik ben ook fan van de crockpot! Aanzetten en 's avonds als je thuiskomt een huis wat naar eten ruikt. Helemaal ideaals als je allebei pas na half zeven thuis bent en toch snel en gezond wilt eten! Mijn liefde voor de crockpot heeft zelfs vorm gekregen in een blog: www.rockthecrock.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat leuk! Zoek ik recepten voor de crockpot die ik gister kado kreeg van mijn hubbie stuit ik op jou blog! En dat terwijl ik je blog zo geregeld lees.... leuk te lezen dat je er ook eentje heb. Ik ga jou links eens bekijken...
    Grt martine

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-