28 januari 2013

Tijd besparen door gebed

Voor het eerst hebben we meegemaakt hoe druk het voor een predikant (en gezin) is rond de feestdagen en ook daarna bleef het druk in ons gezin door veel onverwachte visite en dergelijke. Nu kreeg ik anderhalve week geleden een flinke griep  (ik ben nog steeds herstellende ervan) en toen heb ik een preek van Charles Stanley geluisterd. Ik werd weer even stilgezet. Ik was mijn dagelijks ritme kwijt (een andere blogpost hierover volgt deze week) en ook mijn stille tijd was ik kwijt. Ik hield soms wel stille tijd, maar vaak waren het korte momenten die in mijn drukke dagschema werden gepropt. Dat was niet goed en dat merkte ik ook. Ik miste mijn vaste stille tijd en toen ik ziek was werd ik er door de Heere God zo liefdevol op gewezen en ik wil dit ook zo graag aan jullie doorgeven. Als je vastzit in de drukte van elke dag, als je niet weet hoe je er ook nog stille tijd bij kunt houden. Als je verlangt naar stille tijd, maar je weet niet goed hoe, dan is het goed om de samenvatting van de preek hieronder te lezen.

Tijd besparen door gebed -Charles Stanley

Je leven is je tijd. God alleen beslist hoeveel tijd we hebben hier op aarde. Als we die gegeven tijd wijs investeren, dan eren we God daarmee. Als we onze tijd verspillen dwz ons leven verspillen dan is dat zonde tegen God. De tijd die je hebt gekregen is onomkeerbaar, niet terug te brengen. Elke minuut dat we leven brengt ons dichter bij de dood en dichter bij de eeuwigheid. Leven kan kort zijn of lang, maar tijd is altijd een geschenk.Veel mensen investeren in aardse en tijdelijke schatten op aarde, zoals een dure auto bijvoorbeeld, maar weet dat als je tijd hier op aarde op is, het geen enkele waarde heeft.

Tijd is ontzettend belangrijk. Investeren in HOE je je tijd gebruikt ook. Zo is op tijd rust nemen een belangrijke investering en tijd nemen voor het gezin ook. Denk eens na over vandaag. Wat heb je eigenlijk de hele dag gedaan? Heb je je dag verspild of goed benut? Heb je stille tijd gehouden? Heb je God aanbeden voor wie Hij voor je wil zijn, voor wie Hij is? Er zitten in een week 24x7 uren. Hoeveel uur daarvan heb je besteed aan tijd voor Hem, tijd mét Hem. Sommigen zullen zeggen dat ze die week nog geen half uur stille tijd hebben gehad, omdat ze te druk waren. Als je weinig stille tijd hebt als kind van God, dan ga je dat merken in je leven. Je krijgt verstoorde en verwrongen gedachten. Je hebt sneller de neiging om toe te geven aan de zonde, aan verleiding. Vaak ben je dan geestelijke leeg en ver van echte zuivere vroomheid.

Gebed, Bijbellezen en zingen zullen ons versterken en ons toerusten, zodat we bestand zijn tegen de dingen die dagelijks op ons pad komen. God heeft ons allemaal, elke dag, genoeg tijd gegeven om Zijn wil te doen. We hebben genoeg tijd om Bijbel te lezen en te bidden. Dat kan geen excuus zijn.
Jezus wist dat Hij weinig tijd op aarde had. Vanaf dat Hij dertig jaar was (en in die tijd betekende dat bevoegd om te prediken) had Hij nog 1000 dagen om Zijn belangrijke werk op aarde te volbrengen. Hij stond vaak vroeg op (als het nog nacht was...) om te bidden. Ook lezen we dat Hij 's avonds bad en vaak in Zijn eentje de bergen inging om in alle rust met God de Vader te spreken.
Ook zie je vaak dat knechten van God, die een grote taak hebben gehad mbt de evangelieverkondiging, mannen (of vrouwen) waren van gebed en dat er mensen biddend om hen heen stonden. Gebed was een prioriteit in hun leven.

Je bent een mens waar God een doel mee heeft. Sommigen leven kort en hebben een enorme impact op de wereld en sommigen leven lang, erg lang en hebben totaal geen inpact. Op een begrafenis van een dergelijk iemand is zo goed als niemand aanwezig. Ons leven is een damp. We zijn hier even, maar zijn ook zo weer weg. Zullen er mensen zijn die jou missen als je sterft? Zullen er mensen zijn die naar je begrafenis toekomen? En dan niet alleen familieleden, maar ook mensen die je hebt geholpen en bijgestaan? Of zal er niemand zijn, omdat je nooit in iemand hebt geinvesteerd? Dat dit gekregen leven alleen gedraaid heeft om jou en jou alleen.

Hoeveel tijd spendeer jij aan gebed? Hoe zit het met je relatie met God? Het is belangrijk om te investeren in tijd met Hem. Het allerbelangrijkste zelfs. Hoe begin je je dag als volgeling van Jezus Christus? Je nieuwe dag is een geschenk van Hem! Het belangrijkste wat je elke dag kunt doen is bidden en Bijbellezen. Begin de dag -in alle stilte- daarmee. Gods Woord geeft licht (dat je het begrijpt) en inzicht. Vraag of Hij je wil helpen.

Spreuken 3: 5 en 6

Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen,
dan zal Híj je paden rechtmaken


Als je geen tijd vrijmaakt om stille tijd te houden is dat een bewuste keuze van je. Je krijgt er namelijk genoeg tijd voor. En als je te druk bent om Gods Woord te lezen, ben je drukker dan dat God wilt dat je bent.

Als je stille tijd gaan nemen dan zorgt dat er voor dat je niet bezorgd en angstig hoeft te zijn in het volle vertrouwen dat Hij overal voor zal zorgen. Luister naar God en naar wat Hij te zeggen heeft in Zijn Woord. (Onthoud wel dat God niet met je zal spreken als je in zonde leeft. Als Hij dan met je spreekt of iets op je hart legt vanuit het Woord zal dat alleen iets zijn wat je overtuigt van je zonde.)
Door het gebed zul je dingen kunnen onderscheiden. Goed en kwaad, nuttig en onnuttig bijvoorbeeld. Door het gebed en Bijbellezen ga je inzien hoe God de dingen ziet en zal het Woord je manier van denken gaan leiden. Gebed geeft ook energie (meer dan uitslapen ;-)), zelfs als je erg moe bent krijgt je nieuwe kracht en energie van het tijd doorbrengen met God. Doordat je de dag begonnen bent met stille tijd heb je gedurende de dag een leidraad, een houvast en zul je niet snel worden afgeleid van de zaken die echt belangrijk zijn. Stille tijd zorgt er ook voor dat je niet snel ontmoedigd raakt. Het volgen en praten met God geeft je innerlijk rust en bemoedigd je. Gebed zorgt ervoor dat er mogelijkheden opengaan die anders onhaalbaar zouden zijn, op welk gebied dan ook, zoals bijvoorbeeld dat deuren geopend worden voor het Evangelie (zie onderstaande tekst)

Kolossenzen 4:2,3

Houd sterk aan in het gebed, en wees daarin waakzaam met dankzegging. Bid meteen ook voor ons dat God voor ons de deur van het Woord opent, om van het geheimenis van Christus te spreken


Door het gebed ga je onderscheiden of je alleen maar druk bent of ook vruchtdragend. Je leert jezelf te toetsen aan het Woord. Als je dagelijkse wandel met God is en Hem gehoorzaam bent, dan zul je merken dat God voorziet, zelfs als je denkt dat iets onmogelijk is.

Johannes 15:5

Ik ben de Wijnstok, u de ranken; wie in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht, want zonder Mij kunt u niets doen.

8 opmerkingen:

 1. Hoi Marjolein,

  Wat een mooie en goede preek! Het is waar, als ik geen stille tijd houd, niet eerst tijd met God doorbreng, dan maak ik me meer zorgen, dan zijn problemen en moeilijkheden groter dan ze hoeven te zijn. Hoeveel energie dat wel niet kost!

  Ik heb het nodig om dagelijks stil te staan bij God, onze Grote God, die alle onder controle heeft, die in alles inzicht wil geven, die altijd helpt en Zijn kracht geeft. De dag gaat zoveel beter als ik ben begonnen samen met Hem.

  Dank je wel voor dit bericht!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor het delen hiervan!
  Echt heel mooi en een goeie les voor ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marjolein,

  Je blog doet me denken aan het gedichtje dat op een boekenlegger staat, die ik ooit in Engeland kocht. Misschien ken je het al wel, het heet "The Difference" en het gaat als volgt:

  I got up early one morning
  and rushed right into the day.
  I had so much to accomplish,
  that I didn't have time to pray.

  Problems just tumbled about me
  and heavier came each task.
  "Why doesn't God help me?" I wondered.
  He answered: "You didn't ask."

  I wanted to see joy and beauty,
  but the day toiled on gray and bleak.
  I wondered why God didn't show me.
  He said: "But you didn't seek."

  I tried to come into God's presence;
  I used all my keys at the lock.
  God gently and lovingly chided:
  "My child, you didn't knock!"

  I woke up early this morning,
  and paused before entering the day.
  I had so much to accomplish,
  that I had to take time to pray.

  Natuurlijk kun je hier hele discussies over houden, maar voor mij zit er in elk geval een les in.
  Succes met je mooie blog enne... beterschap gewenst!

  Groetjes, Gerdien


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi stukje Marjolein.
  Dit is mooi gezegd: 'als je te druk bent om Gods Woord te lezen, ben je drukker dan dat God wilt dat je bent'.

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs