22 december 2012

Zelf vanille-extract en vanille-suiker maken

Waarschijnlijk hebben veel van jullie, net zoals ik, zakjes vanillesuiker en vanille-aroma in huis om cakes en taarten lekkerder mee te maken. Nu zitten zowel de zakjes vanillesuiker en vanille-aroma vol met chemische troep en omdat ik steeds minder E-nummers en dergelijke wil gebruiken ben ik op zoek gegaan naar alternatieven.

Vanillesuiker is ontzettend makkelijk zelf te maken. Je vult een (uitgekookte en gedroogde) glazen pot met kristalsuiker en je stopt er twee door midden gesneden vanillestokjes in. Je kunt het vanillemerg er eventueel afschrapen en er los in doen en dan de stokjes erbij, dat is ook een optie.
Je schudt de pot zo af en toe heen en weer en na twee weken kun je het gaan gebruiken en heb je dus een volle pot vanillesuiker (kijk voor goedkope vanillestokjes op de markt of groothandel). Je kunt de pot ongeveer een jaar lang bewaren en bijvullen met kristalsuiker. Vervang na een jaar de vanille-stokjes.

Vanille-extract heb je vaak nodig in Engelse recepten en kun je als vervanger gebruiken voor de chemische vanille-aroma uit de supermarkt. Vanille-extract kun je kopen in speciale kookwinkels of via internet, maar meestal is dit extract erg duur. Maar ook dit is makkelijk zelf te maken.
Koop een zakflesje wodka (meestal rond de vier euro) en doe daar vier opengesneden vanillestokjes in. Sluit de fles en schud de fles de eerste week elke dag een aantal keer. Daarna schud je elke week ongeveer de fles één keer en na twee maanden is je vanille-extract klaar. Je kunt de wodka bij blijven vullen en in principe is dit vanille-extract onbeperkt houdbaar.

Foto via google

4 opmerkingen:

 1. Wat een makkelijke oplossing zeg, ik ga je adviezen en recepten zeker bewaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een leuke blog heb je! ik schrijf zelf 2 blogs, 1 over onze family nights en 1 over wat er allemaal uit mijn keukentje komt (uitmijnkeukentje.blogspot.nl). Leuk om een combinatie bij jou op je blog te vinden. het bovenstaande recept ga ik zeker eens maken en ik ga zeker nog eens vaker je blog lezen! leuk...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoeveel milliliter zit er in het flesje wodka?
  Vul je het bij met dezelfde wodka?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben er achter gekomen dat je ook gemalen vanillestokjes kunt kopen. Als je die erbij doet kun je het direct gebruiken, schud wel altijd heel goed voor gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs