20 december 2012

Ongewenste kinderenTerwijl ik op zoek was naar een lekker kerstrecept in één van de gratis receptenbladen, viel mijn oog op een vraag van één van de lezers. Ze vroeg wat je met de kinderen moest doen tijdens het kerstdiner. Het antwoord was dat ze aan een apart tafeltje moesten zitten met ander eten wat meer geschikt is voor kinderen en dat ze iets te doen moeten hebben (kleuren, film kijken), zodat ze zich niet gingen vervelen. 

Nu klinkt dit redelijk logisch. Kinderen vervelen zich inderdaad veel eerder aan tafel en vooral als je lang tafelt is het handig dat ze iets te doen hebben. Wat mij echter opviel was het 'zet ze apart aan een tafeltje'. Net of ze er niet helemaal bij (mogen) horen. Want ze storen, maken lawaai, onderbreken belangrijke gesprekken. Wat is het toch in deze tijd dat kinderen zoveel mogelijk 'weggestopt' moeten worden. Weggestopt op de créche, want mama wil carriére maken. Weggestopt in de bijbelklas of nevendienst van de kerk, want anders verstoren ze de preek en ze begrijpen het toch niet. ( In dit boek is trouwens onderzoek gedaan naar nevendiensten en wat blijkt: kinderen die bij de ouders in de kerk zitten houden meer vast aan het geloof wanneer ze ouder geworden zijn en kinderen die voornamelijk buiten de kerkdiensten werden gehouden door speciale nevendiensten zeggen massaal hun geloof vaarwel als ze richting hoger onderwijs gaan, schokkend!!) Kinderen worden weggestopt achter de televisie of x-box, weggestopt in allerlei clubjes en activiteiten.

In de Bijbel staat dat kinderen een zegen zijn van God. En voor mijn gevoel zijn kinderen (natuurlijk niet allemaal) voor sommige ouders meer een soort accessoire dan een zegen. 'Kijk eens hoe schattig mijn kind eruit ziet en hoe goed hij/zij op zijn muziekinstrument kan spelen. Hebben jullie het allemaal gezien, dan mag kindlief weer terug naar zijn filmpje of X-box'. Er zijn scholen met een voorschoolse, schoolse en naschoolse opvang. Kinderen zitten van 7 uur 's ochtends tot 's avonds 6 uur op de opvang en dan moeten ze om 7 uur naar bed. Elke dag zijn er wereldwijd meer dan 30.000 abortussen. Massale genocide dus. Jaarlijks worden de abortuscijfers geschat op 46 miljoen abortussen wereldwijd. Wat verschrikkelijk en wat erg dat al deze kinderen ongewenst waren door hun ouders.

Nu weet ik dat sommige moeders moeten werken, omdat het gezin anders echt niet rond kan komen. Ik weet dat er veel moeders zijn die proberen een goede opvang te regelen, door de kinderen bijvoorbeeld bij oma te brengen. Ik weet dat er veel ouders het allerbeste willen voor hun kind en dat maakt me dankbaar en daar doe je goed aan. Tegelijk is het zo schrijnend om de grote hoeveelheid gezinnen te zien, waar werk op nummer één komt, waar scheiding tussen ouders is, waar mishandeling is en verwaarlozing.

Het is zo belangrijk om te investeren in de levens van je kinderen. Investeer in hun karakter, in hun geestelijke opvoeding, investeer in gezellige gezinsmomenten. Kinderen zijn zo groot, echt waar. Je hebt maar zo een klein deel van hun leven om ze te vormen, om een hechte band op te bouwen. Zo snel al vliegen ze weer uit en gaan ze hun eigen weg. En als je nu investeert in hen, dan investeren ze later in jou, dat geloof ik vast en zeker. Als je nu luistert naar hen, dan luisteren ze later naar jou. Als je nu laat zien dat je van hen houdt, dan laten ze dat later aan jou zien. Hoeveel eenzame mensen zie je niet in het bejaardentehuis? Kinderen die niet meer op bezoek willen komen bij de ouders, wat een verdriet.

Wat een tijdsverspilling om zoveel mogelijk te werken voor luxe, terwijl je dichtbij je kinderen kunt zijn om ze zoveel prachtigs te leren. Kinderen hoeven echt geen X-box of dure vliegvakantie of veel pretparkuitjes. Ga met ze vliegeren aan de zee of met ze wandelen op de heide, bouw een hut met hen, kom op theevisite bij ze, zing met ze en lees ze mooie prentenboeken voor. Houd ze voor dat ze God lief moeten hebben boven alles (dus ook boven de luxe van de wereld) en de naaste als zichzelf. Leer ze om te dienen. Wat heb je een belangrijke taak als moeder. Je investering in je kinderen is van eeuwigheidswaarde en gaat mee van generatie op generatie.

Ik weet dat er veel moeders zijn die graag full-time bij hun kinderen zouden willen zijn, maar dat om financiele redenen niet kunnen. Dat heb ik ook een hele lange tijd gehad. Ik heb veel gewerkt zodat mijn man een theologische studie kon doen. Toch ben ik minimaal gaan werken toen ons eerste kindje kwam en toen de tweeling kwam ervaarden zowel mijn man als ik na een tijdje de belangrijke roeping voor mij dat ik in mijn gezin moest zijn. Dat vraagt ook wel offers. Je kunt niet met alles meedoen, je moet zuiniger leren leven, maar wat geeft het veel voldoening en wat leert het je anders kijken naar de materiele dingen. Als je financiele bijdrage echt nodig is en je hebt toch het verlangen full-time thuis te zijn, kun je er ook over nadenken om vanuit huis te werken, mits je daar niet al te veel tijd aan kwijt bent. Denk aan dingen als gastouder zijn, boeken schrijven, webshop houden, meubeltjes opknappen en verkopen, kleding naaien in opdracht. Als je het verlangen voelt om te stoppen met werken, bid er dan veel voor, spreek erover met je man, pluis je financiele situatie uit en kijk goed hoe je kunt bezuinigen, doe Bijbels onderzoek en spreek met andere thuis-blijf-mama's. Vergeet niet dat God zal voorzien. Hij is trouw aan Zijn Naam en één van Zijn namen is Yahweh Jireh (God voorziet). Ik zou daar duizenden voorbeelden van kunnen noemen, maar als ik het alleen al van vandaag op zou moeten noemen, dan zouden je oren klapperen. We hebben vandaag een uitgebreid kerstpakket gekregen van gemeenteleden, een krop boerenkool, een vvv-bon en vorige week een slagersbon en ga zo maar door. Echt waar, het komt uit de meest onverwachte hoeken, maar God zal voorzien!!

Als laatste wil ik nog een keer zeggen dat kinderen echt een zegen zijn. Probeer ze op te voeden (met de hulp van de Geest) zoals God het zegt in Zijn Woord en je zult er tot in de ouderdom vruchten van plukken. En ook wil ik benadrukken dat élk kind een zegen is. Gehandicapt of gezond, dik of dun, dom of slim. Sommige ouders krijgen veel van deze zegeningen en krijgen dan vervolgens veel negatieve reacties. Onthoud dan dat kinderen een zegen zijn, een erfdeel van God en laat de mensen zien hoe blij je met ze bent.
Ik vergeet NOOIT meer de opmerking van een mevrouw in de supermarkt die me zag met de tweeling en Myrthe en die smalend zei:' Ik zou liever zelfmoord plegen, dan dat ik een tweeling zou krijgen'. Ik zei terug:' Mevrouw, wat ben ik blij dat ze dan in mijn gezin geboren zijn en niet in het uwe'. Zo verdrietig zulke reacties. Soms vragen mensen me: 'Ben je zwanger van de vierde? Wat zul je het druk krijgen'. Dan probeer ik altijd positief te antwoorden met: 'Ach, het is zo'n zegen, vier prachtige kindjes. We genieten zo van ze'. Vaak kijken mensen dan beschaamd weg.

Ps 8:3 Uit de mond van kleine kinderen en zuigelingen hebt U een sterk fundament gelegd, omwille van Uw tegenstanders, om de vijand en wraakzuchtige te laten ophouden.

Ps 78:4 Wij zullen ze niet verbergen voor hun kinderen, maar aan de volgende generatie de loffelijke daden van de HEERE vertellen, Zijn kracht en Zijn wonderen, die Hij gedaan heeft.

Ps 78:5 Want Hij heeft een getuigenis ingesteld in Jakob, een wet vastgesteld in Israël; die heeft Hij onze vaderen geboden om ze hun kinderen bekend te maken,

Ps 127:3 Zie, kinderen zijn het eigendom van de HEERE, de vrucht van de schoot is Zijn beloning

Deut. 6:7 U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat.

Jesaja 38: 19b De vader zal zijn kinderen met Uw waarheid bekendmaken

Jesaja 54:13 Al uw kinderen zullen door de HEERE onderwezen zijn, en de vrede van uw kinderen zal groot zijn

Matth 11:25 In die tijd antwoordde Jezus en zei: Ik dank U, Vader, Heere van de hemel en van de aarde, dat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt, en ze aan jonge kinderen hebt geopenbaard

Matt 19:14 Maar Jezus zei: Laat de kinderen begaan en verhinder hen niet bij Mij te komen, want voor zodanigen is het Koninkrijk der hemelen.

Jesaja 44:3 Want Ik zal water gieten op het dorstige en stromen op het droge. Ik zal Mijn Geest op uw nageslacht gieten en Mijn zegen op uw nakomelingen

25 opmerkingen:

 1. Wat een rare opmerking van die mevrouw in de supermarkt, en een goede reactie van jou! Ja, kinderen zijn een grote zegen! Maar het komt me niet 'aanwaaien' om ze áltijd zo te zien. Daar moet ik me bewust op richten. Dank je voor de herinnering! En sterkte met je zwangerschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verwoord!
  En het geeft zoveel rust in het gezin als de kinderen gewoon thuis kunnen blijven in een stabiele omgeving!
  Ik vind het eigenlijk wel luxe dat ik thuis kan blijven. Want ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om de kinderen weg te moeten brengen en te werken en het huishouden te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees met regelmaat je blog.
  Nu wil ik graag reageren. Wat scherp, belerend en veroordelend. Alsof je alleen werkt voor geld!
  Ik ben zelf moeder van 3 eigen kinderen en 1 pleegkind, altijd gewerkt om ook mezelf te kunnen zijn. God heeft mij niet alleen moeder gemaakt, maar ook pleegmoeder, vrouw, dochter, echtgenote en -in mijn geval- verzorgende.
  Als vrouw mag ik al mijn talenten gebruiken, niet alleen als moeder. Onze kinderen zijn nooit bij de opvang geweest, ik werk alleen onder schooltijd of als mijn man thuis is.
  Er bestaat ook nog zoiets als een middenweg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een herkenbare gedachten/mening!
  @Elwan: ik geloof niet dat je je aangevallen moet voelen. Ik geloof nooit dat het de bedoeling is van Marjolein om te veroordelen zoals jij dat zegt/ervaart. Ze schetst een situatie van mensen die werken om het geld, het hebben-hebben zoals mijn moeder zou zeggen, terwijl het niet nodig zou zijn. Kinderen die altijd alleen thuis komen, of bijna niet thuis zijn. Ik paste op bij een gezin waarvan de ouders beide veel werkten. De kinderen waren altijd op werkdagen naar de opvang of school, behalve woensdagmiddag. Dan was de vader een middag thuis. Als ik dan in het weekend kwam oppassen waren de kinderen helemaal overstuur omdat papa en mama alweer weg waren/gingen, en geen tijd hadden voor ze. Uiteindelijk ben ik gestopt met oppassen want ik vond het niet eerlijk tegenover de kinderen.
  Kijk, dat vind ik niet normaal! Maar zolang de kinderen er in principe geen 'last' van hebben als je werkt is het heel wat anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees vaak je blog door, en ik vind dit een heel goed stukje en mooi verwoord! Zelf hebben wij twee dochters en ook ik ben bewust thuisblijf moeder. Vaak heb ik de opmerking gehad: Verveel je je dan niet? Als deze mensen jouw blog eens lezen, weten ze hoeveel tijd er in het opvoeden gaat zitten.
  Super stukje Marjolein!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi geschreven Marjolein, echt een bemoediging voor thuisblijfmoeders (zoals ik), dank je wel! Zegen voor jou én je kinderen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik (h)erken het wel wat je schrijft.

  Het lastige is wel dat werkende- en niet-werkende moeders zich snel door elkaar aan gevallen voelen, en dat is echt lastig om te doorbreken in de maatschappij merk ik vaak om me heen. Ik ken dat gevoel ook.
  Ik denk dat je trouwens 'de middenweg' zoals Elwan die beschrijft, ook noemt in je blog.

  Het is zo'n persoonlijk iets he, het ene gezin is het andere niet. Voor mezelf gesproken, vind ik vanaf dat mijn jongste een tijdje naar school gaat, de ruimte komt in mijn hoofd en leven om onder school tijd andere verantwoordelijkheden erbij te doen, zoals vrijwilligerswerk voor de kerk bijv. maar dat zou ook best betaald werk buitenshuis kunnen zijn (al ligt dat niet voor het oprapen ;-) al ben ik ook gastouder, en dat is ook overdag, ook als de kinderen thuis zijn.
  Maar ik weet van toen de kinderen baby's waren dat ik het zo intensief vond, het was voor mij echt teveel geweest (zowel fysiek als emotioneel) als ik dan ook nog mijn kindje had moeten weg brengen om te gaan werken (ik was ook moe van de nachtvoedingen ;-)... wij hebben nu de flesvoeding, maar het feit dat God de borsten van de vrouw tot voedingsbron voor de baby heeft gemaakt, daarmee zegt God natuurlijk eigenlijk al waar een baby hoort te zijn; bij de moeder. En hoewel ik het altijd heel pittig vond zo'n eerste baby-jaar, vond ik het ook heel mooi en bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi zeg, je blogje. Ik sluit me helemaal bij je aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het ook een mooi blog! Ik ben het met je eens. Maar ook wat "zeeuwse mamma" schrijft is waar.
  Het aller-belangrijkste is dat je kinderen als zegen ziet en ze opvoed in de weg van de Heer. Of je nu werkt of niet werkt, als je daar maar tijd en aandacht voor maakt.
  En wat je schrijft over de kinderneven diensten, is me uit het hart gegrepen.
  Bij ons in de gemeente mogen heel veel kinderen tekenen of kleuren tijdens de dienst. Mijn kinderen mogen dat niet van mij, en er zijn veel mensen die mij daarop aankijken. Maar ik probeer ze te leren dat je luisteren en stilzitten ook kunt leren. Dan geeft het niet als het eens mislukt, want voor alles wat ze nog weten krijgen ze een compliment. En zelfs onze dochter van 5 weet nog dingen na te vertellen.
  Kerstdiner met kinderen die aan een ándere tafel zitten? Dat is gewoon jammer van je kerstdiner. Mijn idee is : maak mooie kaartjes met profetieën uit de bijbel bij ieder bord en onder het eten om de beurt een stukje voorlezen, en vertellen hoe dat betrekking heeft op de Here Jezus. Als ze nog niet kunnen lezen mogen ze een mooi liedje zingen. We hebben altijd een mooie maaltijd waar iedereen van geniet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dankje voor deze prachtige blog! Zo herkenbaar en ik ben het roerend met je eens! In de kerk zijn we zo vaak weggekeken met 5 kinderen tijdens de mis...of zelfs aangesproken na de mis dat Ze onze kinderen Als storend hebben ervaren. Daardoor laten we ons er niet weerhouden ze altijd mee te nemen. Bij ons is nu de zesde op komst, we zijn zo dankbaar en gelukkig. Elke kind is zeker een zegen! Succes met jouw zwangerschap en een Zalig Kerstfeest en een gezegend 2013 gewenst! Amber

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Trouwens nog wat betreft dat onderzoek naar kindernevendiensten etc... ik denk dat als je, met het oog op de algemene kerkverlating, een onderzoek zou doen naar kinderen die niet meer naar de kerk gaan omdat ze vroeger negatieve ervaringen hebben met het 'moeten' en weinig begrijpen etc je dan ook veel mensen zal vinden die die mening zijn toegedaan. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik daar als kind maar weinig warme herinneringen aan heb...
  Anderzijds ben ik het met je eens dat kinderen helemaal niet in de dienst ook niet fijn/goed is/kan zijn, ik vind het ook zeker iets waar best een evenwicht in kan zijn, zoals dat de kinderen een gedeelte van de dienst bij wonen, en bijv. 2x per maand een kindernevendienst, ipv iedere zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tsja...Marjolein, ik heb eigenlijk niets meer toe te voegen. Ik denk dat duidelijk is wat je bedoelt.
  Op www.managervanhetgezin.blogspot.nl schrijf ik ook veel over moeders die er echt voor kiezen thuis te blijven. Het is wel goed denk ik de moeders die naast hun baan thuis nóg een baan hebben te respecteren en de moeders die er voor kiezen 'thuis' te zijn, te bemoedigen. Juist de laatste groep heeft soms behoefte aan meer erkenning en bevestiging.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Weer een fijne blog Marjolein!!
  Rare reacties krijg ik idd ook af en toe, maar zeg altijd dat het ook super gezellig is ;-)
  Ben blij dat ze nu vakantie hebben!!

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor deze blog! Vooral de bijbelteksten op het eind had ik net even nodig. Ik voel me gezegend dat ik als jonge mama er bewust voor kon kiezen om fulltime bij m'n lieve baby te zijn!
  En het aardbeienijsrecept uit een vorig blog ga ik proberen voor het kerstdiner, ben benieuwd!
  Gezegende tijd toegewenst.
  Groetjes, Lieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Marjolein,

  De link naar het boek werkt niet, het geeft een error.

  Mooi stuk geschreven.
  En onder het mom van Rust, Reinheid, Regelmaat, Licht, Lucht en Liefde wil ik wil graag een verhaal toevoegen.

  Je krijgt een cadeau van Iemand die je veel waard is. Deze Persoon is een soort van Vriend voor je geworden in de tijd die achter ligt. Eigenlijk veel meer dan dat. Want deze Persoon is er altijd. Hij leeft altijd met je mee en heeft altijd goede raad. Deze persoon is er altijd. Dag en nacht. Je kunt altijd bij Hem terecht. De lijn is altijd open. 24 uur per dag. 7 dagen per week. Jaar in, jaar uit. Deze Persoon is echt heel Speciaal! Dat weet je, dat voel je, dat merk je.

  En op een dag heeft deze Persoon een gift voor je. Om het maar zo te noemen; een cadeautje.
  Het is een heel speciaal cadeautje want, zegt deze Persoon, op den duur wil Ik het wel terug.
  En je moet er nog even op wachten. Even geduld hebben, want je krijgt het nog niet direct. Totdat Ik het geef, moet je heel goed voor jezelf zorgen. Want zodoende zorg je ook heel goed voor het cadeau.
  Oei, dat is inderdaad heel speciaal! Dat heb je wel door.

  Ik geef het cadeau. Het past precies bij jou en in jou situatie. Het enige er zit geen gebruiksaanwijzing bij. Mocht je tegen uitdagingen/ problemen/ moeilijkheden aanlopen dan mag je Mij altijd om hulp vragen. Maar dat hoef Ik niet te vertellen. Dat weet je al!

  Er gaan een aantal maanden voorbij en op een dag is het zover. De Gever heeft ervoor gezorgd dat je een cadeau/ een gift ontvangt. En je merkt wel dit is inderdaad een heel speciaal cadeau. Het is inderdaad heel speciaal. Je laat aan iedereen zien wat je ontvangen hebt en dat je het gekregen hebt. Maar je bent er ook heel zuinig op. Jij mag zorgen dat je dit cadeau leert kennen en daarmee de Gever beter leert kennen.
  Want zo weet je, als deze Gever wat geeft dan is het zodat ik Hem beter leer kennen.

  En ja het liefst had je een gebruiksaanwijzing, want het geeft soms wel wat uitdagingen. Vooral praktisch gezien is niet alles meer mogelijk. Je kunt niet alles doen wat je eerder deed, want je moet rekening houden met dit cadeau. Het is er altijd, voordurend en het zal voorlopig niet meer weg gaan. En ja de Gever is zo Speciaal voor jou. Dat cadeau geef je ook niet zo maar even weg. Jij moest er immers zorg voor dragen. Ja, dat is soms wel moeilijk.

  En dan loop je tegen problemen aan. Je worstelt er mee. Je probeert van alles uit en niets werkt. Hoe moet dat nu? Je vraagt eens hier, je vraagt eens daar. Je peilt eens hier, je peilt eens daar. Maar daar wordt je ook niets wijzer van. Het probleem wordt een obstakel. Want je krijgt het er heel moeilijk van.

  En al die tijd ben je die Gever vergeten. Die lijn werd aan jou kant dicht geknepen. Want je zocht naar oplossingen en hebt niet aan Hem gedacht. En dan is daar die Gever die altijd maar over je schouders heeft meegekeken. Hij ziet je worstelen en maakt dat je gaat zien dat Hij er ook nog is. Hij zorgt er wel voor dat je weer aan Hem gaat denken. Dat de lijn aan jou kant weer open gaat. Je gaat in de bijbel lezen. Dat mooie boek dat Hij gegeven heeft. Ook al zo’n cadeau. Het is een kompas voor het leven. En dat is jou levenskompas geworden. Het leidt je het hele leven door. Soms op stillen wegen, soms op onverwachte wegen. Maar 1 ding is zeker, de Gever van dit cadeau is altijd een Gids tijdens deze reizen. Tijdens deze hele reis van je leven al.
  En dan merk je wel, ook al ben ik Hem vergeten, Hij is mij niet vergeten.
  Ik ga mijn problemen aan Hem vertellen. Ik ga hem opbiechten dat ik Hem vergeten ben en dat ik niet weet hoe het verder moet. Dat ik dit cadeau niet kwijt wil en dat ik er echt heel goed voor wil zorgen. Maar dat het niet wil zoals ik het wil dat het moet gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. vervolg:
  Dan laat de Gever wel eens een kijkje nemen in de gebruiksaanwijzing van dit cadeau. Dan laat Hij zien dat dit cadeau niet altijd de schuldige is, maar dat je moet begrijpen hoe het werkt bij jou. Waarom jij deze problemen ervaart. Want jij wilt wat en dat dit cadeau geen zicht heeft op al die wensen en verlangens van jou. Heeft geen weet van wat belangrijker is dan dicht bij het cadeau te zijn. En zodoende telkens te weten Wie het gegeven heeft.
  Want zo gaat de Gever je leren zien wat de waarde van het leven is. Niets is belangrijker dan dicht bij Hem te leven. En alles wat je daar van af trekt is niet belangrijk. Je moet zo leven dat je zeker weet dat je straks alles over kan laten aan Hem en niet bang hoeft te zijn voor dat wat komen gaat.
  Als je kinderen nu ziet als het cadeau en de Gever als God als Gever van al het goede.
  Dan ga je alles in een ander perspectief zien.
  Ik kan er nog meer over vertellen. Meer over zeggen. En soms zitten er fouten in het verhaal. Maar ik ben een mens net als iedereen. En ik wil niemand tegen het hoofd stoten. Maar dit is zo ik het zie. En ik ervaar hier dagelijks ook problemen met mijn gaven/ cadeautjes, die ik gekregen heb van mijn Gever. Maar gelukkig heeft Hij mij ook het kompas gegeven en 2 handen om te vouwen. Ogen om te sluiten. Zodat Hij mij leiding kan geven op mijn levensreis. En heeft Hij beloofd me daarop te vergezellen. Mijn Gids te zijn. Hem komt de eer toe!

  Vriendelijk groet,
  Jeannet

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtig, ontroerend verhaal, Jeannet!! Bedankt voor delen, hopelijk is het voor veel vrouwen tot bemoediging of tot terugkeer naar Hem.

  Gods zegen gewenst,

  Hartelijke groet,

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wouw, ik lees nu net dit stukje en ook de reacties.
  Prachtige reactie van Jeannet!
  Het kado, wil de gever ook graag terug, goed om over na te denken! Een kostbaar geschenk, waar ik zeer zorgvuldig mee om hoor te gaan.
  De gever wil alle wijsheid en alle kracht geven daarvoor, als ik ootmoedig ben en Hem daarom vraag.
  Ik ben dankbaar voor alle moeders die elkaar hierin zo bemoedigen, om blij te zijn met elk kind en je roeping als moeder te verstaan.
  Sterkte met je zwangerschap, ikzelf verwacht nu nr. 10, (dus werk zat thuis en een reuze gezelligg kerstdiner, met alle kids er gewoon bij aan tafel)
  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Onze kinderen vinden het een feest als ze met elkaar aan een apart tafeltje mogen zitten!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Kinderen horen en mogen niet weggestopt te worden, maar in deze blog mis ik een beetje nuancering. Ikzelf ben altijd naar de kindernevendienst geweest en heb daar veel van geleerd, dat zie ik nu ook bij mijn neefjes en nichtjes. Ik zie het niet als kinderen wegstoppen maar als speciale aandacht voor de kinderen, zeker ook als er in de eredienst aandacht is voor de kinderen. En ook ik kan me als kind herinneren dat ik het hartstikke leuk vond om samen met mijn broertjes en neven en nichten aan een aparte tafel te zitten. Toen ik een jaar of 12 was vond ik dat niet zo leuk meer, voelde ik me er te oud voor en toen mocht ik ook gewoon bij de volwassenen aan tafel, wij werden dus niet weggestopt.
  Verder ben ik nu bijna klaar met de opleiding kerkelijk werk. Als het ons gegeven is hoop ik werk en gezin te kunnen combineren. Ik geloof dat God mij talenten heeft gegeven om in Zijn Koninkrijk aan het werk te gaan. Hij heeft ons een prachtig geschenk gegeven: het evangelie en de gemeenschap van de kerk. Ik wil me daar graag (onbetaald en betaald) voor inzetten. Maar ik zou er zelf dan niet voor kiezen om 4 of 5 dagen te gaan werken en mijn eventuele kinderen dan ook zoveel naar de opvang te laten gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb nog een reactie op de opmerking van de mevrouw in de supermarkt. Het kan ook zijn dat ze de reactie uit diepe pijn of wonden maakt.
  Ik ken ook een hele lieve christelijk vrouw, die heel veel meegemaakt heeft. Een ander was in verwachting en ze regeerde hier heel bot op, zoiets van jij liever dan ik, als je haar niet kent zou je denken, wie reageert er nou zo op een zwangerschap. Die reactie is vanuit pijn en zegt niet persé dat kinderen bij haar niet goed af zouden zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. De link naar het boek dat je noemt werkt niet {meer}. Weet jij de titel van het boek nog? Zou je dat eventueel willen mailen naar me? {hoef ik dit bericht niet steeds op te zoeken}: m.baan@solcon.nl. Als je geen tijd of gelegenheid hebt, alle begrip!

  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Marjolein,

  Wat een mooie weblog! Ik vind het een grote zegen om dit soort berichten te lezen. Zelf heb ik nu een dochtertje van 7 maanden en zou ik zo graag meer vrouwen willen spreken die ook thuis blijven en hoe zij dat ervaren. Ik ervaar steeds meer dat dat mijn roeping is en mijn verlangen wordt steeds groter. Onze situatie laat het echter nog niet toe.
  Ik mis in mijn omgeving (en van vriendinnen hoor ik dat ook) vrouwen (geestelijke moeders) die hierin verder zijn en willen onderwijzen. Mooi om dan je blog te volgen en te zien hoe oa jij ermee omgaat.

  Bedankt voor je aanmoedigingen en het delen!

  Hartelijke groet,
  Lisanne van Dijk

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mijn naam is Rita ik was in een verhouding van 3
  jaar met een kind dacht ik dat ik meer van hem hield dan
  iets in de wereld na een tijdje
  Ik heb gemerkt dat sommige veranderingen in de thingsthat
  hij doet , begon hij te schelden voor hen, dus
  Ik wist dat er iets mis was geprobeerd om hem te behagen in verschillende ,
  maar toch was het niet de uitkomst. Ik besefte al snel
  ik zag een ander meisje die naar geprobeerd
  hem begrijpen dat ik zoveel van hem hield , maar hij deed
  Heb je wel luisteren . Op een dag las ik een getuigenis
  in een soortgelijke zaak , een persoon getuige van de
  dit grote werk van Dr Okojie en zelfs wanneer het
  Ik notbelieve Ik was ervan overtuigd door mijn
  vriend , dus ik contact met hem en probeerde te krijgen zijn
  methode tegenzin verrassend
  minder dan een week mijn geliefde contact
  me en tot op heden zijn we nog steeds samen
  gelukkig getrouwd met een kind . Ik ben zeer
  dankbaar aan Dr Okojie wordt specialiesed in
  oplossing van andere problemen , waaronder
  volgende : .. ( 1 ) Als u wilt dat uw ex terug ( 2 )
  als je ooit nachtmerries ( 3) Wil je zijn
  gepromoot in zijn kantoor . ( 4) Wil Vrouwen /
  mannen die achter je. ( 5) Als u
  wil een kind . ( 6 ) Als u hulp nodig
  financiële . ( 7) Als u wilt dat de genezing van het
  HIV AIDScontact nu voor onmiddellijke oplossing
  yourproblems dat
  Drokojiehealinghome@gmail.comThank

  BeantwoordenVerwijderen
 25. EEN PRIESTER HEEFT GENEZEN MIJ V AN HERPES SIMPLEX VIRUS
   Hallo mijn naam is Rhoda Ik woon in Frankrijk, ik ben hier om mijn getuigenis te geven over een spreukgieter genaamd priester HASSAN die me in mijn leven heeft geholpen. In 2016 werd HERPES SIMPLEX VIRUS gediagnosticeerd, ik ging naar veel ziekenhuizen voor genezing, maar er was geen oplossing, dus ik bedacht hoe ik een oplossing kon vinden zodat mijn lichaam in orde zou zijn. Dus op een dag ging ik online naar de internet voor meer informatie over het Herpes Simplex-virus Ik kwam een ​​recensie tegen van een beroemdheid genaamd Wayne, die zei dat hij zijn Herpes Simplex-virus had laten genezen door A Priest Called Priest HASSAN. En hij ging ook zo ver om een ​​e-mailadres inclusief Priest Hassan-telefoonnummer te laten vallen en iemand te adviseren contact op te nemen met priester Hassan voor hulp. Dus ik probeerde het door hem via zijn WhatsApp te contacteren en mijn probleem aan hem uit te leggen. Hij vertelde me alle dingen die ik moest doen en gaf me ook instructies om mee te nemen, die ik op de juiste manier volgde. Voordat ik wist wat er na twee weken gebeurde, verdween het HERPES SIMPLEX VIRUS dat zich in mijn lichaam bevond. dus als je hart ook gebroken is door dodelijke ziekten zoals HERPES, HIV, AIDS, ALS, Diabetieën, Koude score Gordelroos, Laag aantal zaadcellen of het terugbrengen van je Ex-liefhebber, Kreeft, ALS. Geldboaster Deze geweldige man is buitengewoon de beste waarin ik heb gezien en juicht en als je ook hulp nodig hebt, kun je hem ook e-mailen via e-mail. E-mail:
  ( drhassanherbscure@gmail.com )
  . U kunt ook zijn telefoonnummer +2349032582239 bellen.
   WhatsApp Hem. +2349032582239

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs