08 februari 2012

Familiemoestuin

Ik ben al een tijdje erg geïnteresseerd in het hebben van een moestuin. Maar goed op een flat kun je daar niet zo veel mee, maar nu we gaan verhuizen naar de pastorie krijgen we daar ook een mooie tuin bij en kan ik me eindelijk gaan verdiepen in wat het betekent om een moestuintje te hebben en hoe je zoiets voor elkaar krijgt.

Ik heb bij de intratuin een boek gekocht, namelijk 'de familiemoestuin' van Modeste Herwig. Dit is zo een leuk, praktisch en boeiend boek. Helemaal geschikt voor een totale leek zoals ik ben en vol leuke informatie, voorbeelden, recepten, basiskennis en tips om te tuinieren met kinderen (wat mijn hoofddoel is van het houden van een moestuin). Het leuke was dat onze Myrthe gisteren het boek aan het 'lezen' was. Elk plaatje bekeek ze aandachtig en ze zei nadenkend: 'Mams, zoiets wil ik ook wel maken'. Het lijkt me echt heerlijk om bezig te kunnen zijn in de tuin, ons samen te verwonderen over de schepping en de kinderen respect voor de natuur bij te brengen.

Ik weet natuurlijk niet of het daadwerkelijk gaat lukken. Tot nu toe gaan alle planten die ik heb namelijk redelijk snel dood ;-) maar met de goede tips uit dit boek, moet er toch wel iets van terecht kunnen komen, zelfs bij ons ;-) 

Weet je nog een leuke tip, boek, blog of andere website waar informatie gegeven wordt over tuinieren met kinderen laat het me dan weten!


10 opmerkingen:

 1. Veel plezier bij het nadenken hierover.
  Leuk he, lekker samen dromen hebben!

  En inderdaad, mooi, om zo de schepping van dichtbij te beleven, te voelen. Van alles te zien groeien.
  Ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk idee! Het is zo leuk om te kunnen eten van wat je zelf hebt zien groeien. Ik weet er zelf nog niet heel veel van af, maar ik zou het eerst klein aanpakken. Tomaatjes, paprika, komkommers, etc, kun je goed verbouwen in potten.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Marjolein,

  Ben via,via, op je blog gekomen.
  Ziet er heel mooi en gezellig uit.
  Ik hoop stukje bij beetje alles door te lezen.
  Is maart 2011 de start?
  en je stekje staat niet in nederland denk ik?

  Groetjes,
  Alderina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Marjolein, wij tuinieren ook wel met de kinderen. Ik heb geen boekentip voor je (bieb!); wij leren het vooral van oma :-) Samen aardappels leggen, onkruid wieden, aardappels rooien.... Enz. Je moet veel geduld en doorzettingsvermogen hebben.... Levenslessen! We eten nu nog steeds van onze 'eigen' aardappelen. (ook appels, stoofperen, walnoten, boontjes, bietjes, worteltjes, boerenkool) Vergeet ook niet om bloemen te zaaien! Heerlijk 'eigen' bloemen in huis! Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, leuk dat je wilt gaan tuinieren. Wij hebben ook een flinke moestuin en het meeste heb ik geleerd van mijn vader en mijn Farmer en zijn ouders.
  Op mijn blog heb ik ook verteld over de tuin, wij moeten het nu nog gaan omspitten voor het nieuwe seizoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marjolein,
  Misschien is het idee van een "vierkante meter tuin" leuk, zowel voor jezelf om te beginnen, als voor je kinderen.
  Als je even via google gaat zoeken vind je van alles. Het idee is om van dat grote vierkant kleine vierkantjes te maken en daar verschillende planten, groenten enz. in te zaaien. Ik hoop hiermee ook een start te maken deze zomer, ik blijf je volgen ;-)

  Groetjes Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O haha, ik droom ook al van een moestuin bij een pastorie. Tot vermaak van de familie, de vorige moestuin (op n km fietsen) mislukte jammerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een complete 'how-to' is trouwens te vinden bij Mme Zsazsa: mmezsazsatuiniert.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een heel erg leuk boek om te leren tuinieren is het boek "Zelfgeoogst" van uitgeverij Snor. Marian Flint is de schrijfster geloof ik. Het leverde genoeg inspiratie op voor ons gezin om met moestuinieren te beginnen (en we gaan komende zomer zeker door na een geslaagd eerste seizoen!).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hi

  ik ben de voortuin aan het ombouwen tot moestuin, vanwege ruimte gebrek staan er nu enkele dingen in plastic bakken op de tuintafel ;-) uit de bieb heb ik laatst het boek "meiden in de moestuin" van Alex Mitchell geleend vond het een leuk boek. Verder raad ik aan om klein te beginnen en dan op te bouwen, hier staat: rucola (net onkruid) sla, tomaten, komkommmer, courgette, aardbeien, druif, appel, wortel (meteen voor de konijnen) en nog wat uitprobeersels.
  veel plezier en succes

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs