20 december 2011

Reclames om over na te denken

De reclames schreeuwen me toe:

...Rijdt in deze mooie auto en je zult bewonderd worden. 
...Draag deze dure merkkleding en je zult respect afdwingen. 
...Laat je lichaam de vormen aannemen van iemand met een eetstoornis en je zult aantrekkelijk voor mannen zijn.
...Zorg dat je genoeg tijd voor jezelf neemt
...Zorg dat je een man neemt met veel geld, dan ben je gelukkiger
...Draag deze make-up, doe je haar zo, met die kleren ben je helemaal van nu.
...Werk zoveel mogelijk, zodat je geld hebt voor een peperdure gezinsvakantie. 
Enz...

Dat is wat de wereld mij wijs wil maken, dit is wat de wereld zegt over gelukkig zijn, dit is waar veel reportages en interviews in lifestyle- en modebladen over gaan.Dit zijn dingen waar normale, gewone vrouwen gedeprimeerd en onzeker van raken.

Wordt er ooit een vrouw geïnterviewd die vertelt hoe ze verstandig met geld omgaat, tweedehands kleding koopt en niet uit eten kan gaan omdat ze ervoor heeft gekozen thuis te blijven om voor haar kinderen te zorgen?
Wordt er ooit in die glossy-tijdschriften vertelt hoe je als vrouw alles op kunt geven om thuis de zaak draaiende te houden, een goede moeder te zijn en de kroon voor je man?
(Spreuken 12:4 Een goede vrouw is de kroon van haar man)
Nee! In dit soort bladen worden dat soort vrouwen ouderwets genoemd, achterhaald, 18e-eeuws.We koken honderden maaltijden per jaar, we wassen steeds dezelfde kleding, poetsen vieze neuzen af, maken een broodtrommel klaar voor onze man, verschonen luiers, werken in de tuin en dag na dag doen we steeds de weinig glamoreuze taken die horen bij een huisvrouw. Vaak ontvangen we daar weinig waardering voor. 

MAAR...

God ziet ons.

Hij ziet elke maaltijd die je met liefde klaarmaakt. Hij ziet hoe je liefdevol je kind bemoedigd. Hij ziet dat je eerder opstaat dan de rest van het gezin. Hij ziet dat je jezelf opoffert om de ander te dienen. Hij ziet dat je het Evangelie deelt met je kinderen. Hij ziet de keuzes die je maakt. Hij ziet je 's avonds laat nog de was opvouwen. Hij ziet het leven wat je bewust hebt gekozen. En Hij zal wat Hij ziet belonen. In dit leven en in het leven hierna. Je dient namelijk Hem en niet de wereld.

(Matth. 6:4... uw Vader, Die in het verborgene ziet, zal het u in het openbaar vergelden/belonen.)

(Romeinen 12:2 U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en Hem welgevallig is.)

En we weten dat wat de wereld biedt vaak niet meer blijkt te zijn dan leegte en afgunst en steeds meer willen hebben. 

Ik ben zo dankbaar DAT ik kinderen heb om voor te zorgen en hen toe rusten met het Woord. Ik ben dankbaar dat ik mijn man mag bemoedigen en steunen in zijn werk. Ik ben dankbaar dat God naar Zijn kinderen omkijkt en hen de weg leert die ze moeten gaan. Ik hoef niet onzeker te worden of mezelf minder te achten dan de vrouwen in tijdschriften en reclames. Het werk wat ik doe geeft zoveel meer voldoening dan welke dure auto dan ook. De zorg die ik mag dragen voor mijn gezin maakt me gelukkig, gelukkiger dan welke dure vakantie, kleding, parfum dan ook.God zelf ziet me! Hij ziet de dingen -voor de wereld onbelangrijk- die ik doe en Hij is blij met de keuze die ik heb gemaakt.

En als de verleiding van deze wereld opnieuw op me af komt en ik me spiegel aan de vrouwen die ik zie in reclames en tijdschriften dan mag ik weten en beseffen dat mijn taak thuis bij de kinderen, mijn taak als vrouw van mijn man, mijn taak als gemeentelid een nobele, eerzame taak is. En dat ik een baan heb met eeuwigheidswaarde!!

Ik denk dat Spreuken 31: 27-30  het mooi samenvat:  

'Ze waakt over haar huishouding, nietsdoen is haar onbekend. Haar kinderen prijzen haar, haar man bejubelt haar: ‘Er zijn veel sterke vrouwen, maar jij overtreft ze allemaal.’ Charme is bedrieglijk en schoonheid vergaat, maar een vrouw met ontzag voor de HEER moet worden geprezen.'

Bericht geschreven naar aanleiding van een blogpost op deze site!

8 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat je dit schrijft. Was dit even nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://proverbs14verse1.blogspot.com/2011/12/its-all-lie.html

  Je schrijft op een "Amerikaanse" manier, en steeds vaker heb ik het gevoel heb dat ik het al eerder gelezen heb. In dit geval heb ik het terug kunnen vinden. Misschien wel zo fair als je de bron vermeld...

  Met vriendelijke groet,

  Janine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Janine: Bedankt voor je reactie. Ik had dit stukje daar inderdaad gelezen, en grotendeels onthouden, omdat het een onderwerp was wat me bezighield. Alleen wist ik niet meer dat ik het DAAR gelezen had. Meestal vermeld ik dan de bron bij het stukje, zoals je kunt zien in andere berichtjes. Dus heb met wat ik zelf onthouden had een eigen bericht geschreven. Bedankt voor je oplettendheid. Ik zal vemelden dat het bericht geschreven is n.a.v. het stukje op proverbs31.

  Hartelijke groet,

  Marjolein

  p.s. Dat ik schrijf als een Amerikaanse zie ik als een compliment. Ik ben namelijk ook een halve-Amerikaanse!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi stukje . Het zorgen en omkijken naar je medemens zie onze blog is zo mooi en dankbaar daar kan geen gouden handdruk tegenop zegen wij heel vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marjolein, toen ik dit stukje nog eens las,werd ik er weer helemaal blij van. Een baan met eeuwigheidswaarde! Geweldig. Onlangs ben ik een nieuwe blog begonnen: www.managervanhetgezin.blogspot.com. Hier wil ik ook van dit soort stukjes schrijven zodat we elkaar kunnen bemoedigen.

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs