21 november 2015

Tips voor Advent en Kerst Voorbereiding Tag #kerst15

Volgende week zondag begint Advent en ik wil jullie nog graag een aantal tips geven over hoe je als gezin toe kan leven naar kerst.

Wij hebben als gezin een adventskalender die je kunt vullen met allerlei opdrachten. Wij hebben creatieve opdrachtjes, opdrachtjes om te dienen en opdrachtjes om de Bijbelkennis te vergroten. En heel soms zit er ook iets lekkers in de Adventskalender. Ik heb al jarenlang een zelfgemaakte Adventskalender, maar nu zag ik dit jaar een leuke bij de Action en die heb ik gekocht.

Deze is van de action
Opdrachtjes voor in de kalender zijn bijvoorbeeld:

Koekjes bakken en bij de buren rondbrengen, kerstboekje voorlezen, tekst leren, zingen in het bejaardenhuis (met de kerk), brief schrijven aan sponsorkindje, kerstlied leren, kerstkaarten maken en rondbrengen bij ouderen uit de gemeente, klein cadeautje zoeken in huis, chocolaatjes maken etc.

Ook hebben we een Jesse-tree. Een boom waaraan we elke dag van Advent een ornament (Bijbels plaatje) hangen wat te maken heeft met een verhaal uit stamboom van Jezus. Het begint bij de Schepping en gaat via Adam, Noach etc. de stamboom van Jezus langs zodat je elke dag steeds dichter bij het kerstverhaal komt en je de kinderen de Bijbelse verhalen leert. Meer praktische uitwerkingen en ideeën hierover vind je hier.

We hebben een slinger van goud-papier met daarop de namen van Jezus aan de open haard hangen. Bijvoorbeeld: Lam van God, Vredevorst, Morgenster, Goede Herder etc.

 
Ook hebben we vier adventskaarsen (dit jaar gekocht bij Ikea). Elke adventszondag steken we een nieuwe kaars aan en met de vierde adventszondag en met kerst branden ze allemaal.
 
 
Op deze manier leven we met elkaar toe naar het feest van de genade, namelijk dat Gods Zoon naar deze wereld kwam om onze straf te dragen.
 
Meer ideeën vind je in een eerdere blog hierover en op de site van familynights en die van Christus toegewijd gezinsleven.
 
Kerstvoorbereiding #Tag 
 
Ik kreeg van Ilse van de blog 'Uit mijn keukentje' de Kerst Voorbereiding Tag. Dat is een vragenlijst over het thema 'Kerst' die bloggers door middel van een tag aan elkaar doorgeven. Leuk om hieraan mee te mogen doen. Ik tag Anne of G. van de gezellige blog AnneofG om ook deze vragenlijst in te vullen.

1) Hoe lang nog totdat het kerst is?

Nog 5 weekjes... 

2) Op een schaal van 1 t/m 10, hoe erg kijk jij uit naar kerst?

Hmmm...ik denk 8. Ik vind de hele adventstijd en kerst een mooie periode om als gezin bezig te zijn met de (weder)komst van de Heere Jezus, om samenbindende activiteiten als gezin en als gemeente te hebben en om praktisch iets te betekenen voor de naaste. Het is voor ons (als predikantsgezin) ook een extreem drukke tijd en dat is niet altijd even leuk. Toch verheugen we ons elk jaar weer op deze bijzondere en ook vaak gezellige tijd.

Wanneer zet jij de kerstboom op?

Wij hebben geen kerstboom, maar een Jesse-tree of stronk van Isai. We lezen vanaf 1 december tot en met 25 december een stukje uit de Bijbel (met uitleg) wat te maken heeft met de stamboom van onze Messias, de Heere Jezus. We beginnen met de Schepping en via Adam en Eva, Noach, Ruth, David, Esther etc. komen we bij het kerstverhaal. Elk verhaal heeft een plaatje en dat plaatje mogen de kinderen met een mooi lint aan een klein boompje hangen. Het boompje wordt steeds voller en kleurrijker naarmate de maand verstrijkt. Wat ik prachtig vind aan deze boom is dat de kinderen elkaar ondervragen over wat welk plaatje ook alweer betekent en dit leggen ze ook uit aan kinderen die hier komen spelen. Mooi evangelisatiemiddel dus ;)

 
 
Hoe ziet jouw ideale boom eruit?

Wij hebben dus geen kerstboom, maar als ik er één zou hebben dan zou hij volhangen met herinneringen aan mijn kinderen. Dus mooie kerstwerkjes, zelfgemaakte ballen en slingers, foto's, zelfgebakken koekjes etc.

Wat is je favoriete kerstliedje?

Mary did you know- Prachtig lied vol betekenis


Jauchzet, Frohlocket- J.S. Bach- In ons gezin is het een soort familietraditie geworden om deze lofzang op te zetten op kerstmorgen.


En de mooie liederen van Sela, waaronder dit nummer Volheid van Genade:


Wat vind jij echt niet kunnen met kerst?

De kerstman en al de (heidense) tradities die daarmee samengaan, waardoor het échte wonder van kerst verdrongen wordt, namelijk dat God zelf naar deze aarde kwam om voor ons te lijden en te sterven en daardoor de straf op de zonde wegnam en dat Hij het mogelijk maakt om uit genade voor eeuwig met Hem te leven.

Naar welk kerstgerecht kijk jij het meest uit?

Ik kijk vooral uit naar het kerstontbijt. Eerst lezen we Lukas 2 en dan geven we elkaar cadeautjes (ipv met sinterklaas) en daarna hebben we een feestelijk ontbijt. Meestal maak ik cinnamonrolls en scones met jam en slagroom en nog veel meer lekkers. Dat is echt een heel fijn begin van deze bijzondere feestdag.


Wat voor outfit draag jij meestal met kerst?

Meestal een zwarte jurk met een soort (nep)bontjasje.

Hoe ziet kerst er bij jou over 25 jaar uit?

Ik hoop dat mijn man dan nog steeds (in alle vrijheid) mag preken en dat ons gezin fors uitgebreid is met schoonzoons en kleinkinderen en dat we als familie mogen genieten van deze feestdagen en dat ik dan de Jesse-tree met mijn kleinkinderen mag bespreken, zoals er staat in Psalm 78: 2-4
 2 
Ik wil mijn mond met spreuken opendoen
      en van aloude verborgenheden doen overvloeien,
 3 die wij gehoord hebben en weten
      en onze vaders ons verteld hebben.
 4 Wij zullen ze niet verbergen voor hun kinderen,
      maar aan de volgende generatie
   de loffelijke daden van de HEERE vertellen,
      Zijn kracht en Zijn wonderen, die Hij gedaan heeft.

En tot slot: Wat geeft jou nou echt HET kerstgevoel? Heb je een traditie?

Ik denk aan het samen zingen van kerstliederen na de maaltijd en het samenkomen met de gemeente op kerstmorgen, het meevieren van de kinderkerstdienst in de middag en het gezellig samenzijn met de familie. Maar het echte kerstgevoel is voor mij dat ik besef dat dit een feestdag is omdat God in Zijn grote genade mij heeft gered en de straf op de zonde voor mij heeft gedragen. Dat geeft reden tot vreugde en feest en vooral diepe dankbaarheid!


 

13 opmerkingen:

 1. Wauw!!! Tof om dat allemaal te lezen. Ik vind Kerstmis ook een mooi feest en leef er ook heel erg naartoe. Vorige jaren hadden we ook een adventskalender met opdrachtjes, ik ben nu volop aan het nadenken voor die van dit jaar. Die van vorig jaar: http://villaspeelmama.blogspot.be/2014/11/diy-adventskalender.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk zo'n slinger met de namen van de Heere Jezus. Heb je deze zelf gemaakt? Ik zat er ook aan te denken dit jaar een mooie te maken, ik heb iets met slingers en vlaggetjes. Volgens mij heb ik nu straks voor ieder feest een vlaggenlijn ;)
  Ik hoop dat verder alles goed met je gaat. Een beetje laat, maar alsnog van harte gefeliciteerd met jullie prachtige nieuwe dochter! Heel veel zegen toegewenst en fijn om weer bij je te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Amanda! Slingers en vlaggetjes zijn ook gewoon erg leuk, haha. Op pinterest zijn helemaal leuke voorbeelden van vlaggetjes te vinden.

   Verwijderen
 3. Leuk Marjolein!

  Ik heb ook deze adventskalender bij de action gekocht en op veel blogs (waaronder de jouwe) inspiratie opgedaan om hem te vullen met mooie ideeën. Zelf heb ik er misschien nog een ideetje aan toe te voegen: Ik heb naast alle liederen, verhalen en werkjes, ook een vakje gemaakt met aandacht voor de geschenken van de drie wijzen: We gaan het zelf namaken! Goud: zakje chocomunten. Wierook: obvious, Mirre: een leeg miniflesje wijn laten vullen met kleine beetjes shampoo en douchegel en parfum (en wat ze maar nog meer kunnen bedenken aan lekker ruikend spul, vast een hele hoop ;)) Daarna de dop er weer stevig op (heel stevig haha!) en voila! Denk dat ze dat erg leuk vinden! Daarna bij elkaar in een mooi geschenkmandje oid neerzetten. Misschien ook een leuke tip voor jouw kids.
  Groetjes, Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig om te lezen, Marjolein!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marjolein wat een leuk idee! Zelf ook even naar action geweest. .hadden de kalender niet meer..:-(
  Nu zelf maar iets maken..ff googelen..
  heb je mss ook het recept van de cinnamon rolls? Ziet er heerlijk uit..groet Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anita, ik maak de cinnamonrolls van Laura in the Kitchen. https://www.youtube.com/watch?v=Kibux6TUXMg

   Verwijderen
  2. Dank je wel Marjolein ! Nog 1 vraagje...wat gebruik je voor cream cheese in het recept...ik heb het hier nog niet kunnen vinden :-(
   Alvast bedankt !
   Groetjes, Anita

   Verwijderen
 6. Fijne blog heb je, ik ga je zeker volgen! Bedankt voor de tips! Ik ben nog een beetje zoekende wat onze peuter en dreumes betreft, dus ik ga kijken of ik hiermee verder kan.

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs