07 juli 2014

Review 'Bloeitijd' - Lydia van den Noort


Al langere tijd had ik het boek 'Bloeitijd' van Lydia van den Noort op mijn boekenverlanglijstje staan en na jarig geweest te zijn heb ik het boek gekocht van verjaardagsbonnen. Ik moet zeggen dat ik er ontzettend blij mee ben. Ik was al langere tijd op zoek naar een praktisch boek als 'Bloeitijd', maar ik kon helaas alleen maar Engelse varianten vinden (bijv. van Doorposts), totdat ik dit boek ontdekte door een reactie op mijn blog van Lydia zelf.

'Bloeitijd' is een gezinsboek voor karaktervorming en huisgodsdienst (of Bijbeltijd, net hoe je het wilt noemen). Het boek is onderverdeeld in 17 hoofdstukken en elk hoofdstuk gaat over een bepaalde karaktereigenschap als: trots/nederig zijn, gehoorzaamheid, opstandigheid, hebzucht etc.

Elk hoofdstuk bestaat uit een kern(Bijbel)tekst en een stukje uitleg vanuit de Bijbel over de karaktereigenschap. Vervolgens worden er zeven voorbeelden over die karaktereigenschap genoemd vanuit de Bijbel. Dit zijn eigenlijk zeven dagboekstukjes, zodat je er de hele week over kunt lezen tijdens jullie Bijbeltijd. Na elk dagboekstukje zijn er verwerkingsvragen en deze zijn geschikt voor oudere en jongere kinderen.

Na de dagboekstukjes komen de verwerkingen. Er staan erg veel suggesties voor liederen die je erbij kunt zingen. Psalmen, gezangen en liederen uit allerlei bundels. En er worden erg veel leuke activiteiten en tips gegeven voor de verwerking. Wat ik erg bijzonder en fijn vind is dat Lydia in haar verwerkingen heeft gedacht aan het meervoudige intelligentiemodel. Dit houdt in het kort in dat elk kind verschillende manieren of ingangen heeft om dingen aan te leren. Sommige kinderen houden enorm van de natuur, anderen weer van muziek of taal, andere zijn weer meer sociaal en zo zijn er bij elkaar negen intelligenties. Juist door te kijken naar welke intelligentie jouw kind heeft, kun je aansluiten bij hun leer- en belevingswereld. In het boek wordt dit intelligentiemodel duidelijk uitgelegd en worden er voorbeelden bij gegeven, zodat je kunt zien welke intelligentie vooral bij jouw kind past. Ik vind het erg leuk dat Lydia bij de verwerkingen hier heel veel rekening mee heeft gehouden. Zo heb je bij de verwerkingen muzikale opdrachten, creatieve opdrachten, talige opdrachten, excursies, natuuropdrachten etc.

Als ik bijv. één van mijn kinderen in gedachten neem, dan weet ik dat ze erg geboeid is door alles wat met de natuur te maken heeft. Ze geniet van boswandelingen, kleine diertjes, bosjes bloemen plukken en ze onthoudt alle dieren-, bloemen- en plantennamen die we haar leren. Als ik met haar als verwerking van de lessen over karaktereigenschappen iets ga doen in de natuur, dan weet ik dat ze daar enorm enthousiast van zal worden en het niet snel zal vergeten.

Er worden verwerkingen gegeven die geschikt zijn voor zowel oudere als jongere kinderen.
Er worden in elk hoofdstuk ook gebedspunten aangereikt en een overzicht van voorbereidingen die eventueel nodig zijn bij het betreffende hoofdstuk en er worden leuke extra tips gegeven.
Voor in het boek staat een mooie uitleg over hoe je gezinsmomenten kunt hebben en hoe je Bijbeltijd in je gezin praktisch kunt vormgeven als je dat nog niet eerder deed.

Het boek gebruikt de Herziene Statenvertaling voor de Bijbelteksten wat ik persoonlijk erg fijn vind, omdat we die vertaling ook bij ons in de kerk gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook een andere vertaling lezen als je dat gewend bent.

Door het boek heen merk je de liefde voor God en de eerbied voor Zijn heiligheid. Ook doe je ongemerkt veel Bijbelkennis op door de verhalen en de uitleg van de Schriftgedeelten. Het is echt te  merken dat de schrijfster het boek met veel nauwkeurigheid, liefde en aandacht geschreven heeft en ik ben haar erg dankbaar voor haar inzet en tijd, want het scheelt mij en veel andere ouders enorm veel voorbereiding.

Conclusie: 'Bloeitijd' is een uniek en prachtig dag/week/maandboek. Ik raad het echt elke ouder aan die wil investeren in de geestelijk opvoeding van hun kind(eren) en die tijd vrij wil maken voor prachtige gezinsmomenten.

18 opmerkingen:

 1. Mooi! Fijn om een uitgebreidere versie te lezen dan alleen de achterkant van het boek. Ik dacht al dat het wel een gaaf boek zou zijn, ik heb em ook op m'n verlanglijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt goed zeg! ga hem ook eens opzoeken in de boekenwinkel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pas heb ik het boek ook gekregen, inderdaad een prachtig boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nelleke vd Velde8 juli 2014 om 22:20

  Leuk dat je er over schrijft, we hebben hem ook pas gekocht! Naar aanleiding van jouw site (en via Madeleine) zijn bij ons de gezinsavonden gaan leven. We hebben er enkele gehad, in de vakanties, maar de kinderen zijn zo enthousiast! Best bijzonder, want we doen heel gewone dingen, maar altijd zien ze er naar uit! Ik denk dat dit boek een goede aanvulling en verdieping zal zijn en hoop dat het veel voor onze kids mag betekenen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Nelleke,

   Bedankt voor je reactie! Wat mooi dat jullie ook gezinsavonden doen, erg waardevol. Dit boek zal je er zeker bij helpen. Groetjes aan Madeleine doen hoor! Hartelijke groet, Marjolein

   Verwijderen
 5. Hoi Marjolein,

  Wat leuk dat je bij mij reageerde. Weet je wie ik ben? Mirjam 'van Vugt'. Ik heb een poosje stage gelopen op het Johannes Calvijn in Amersfoort ;) Hie is het nu met je?

  Nog een boek om te lezen, we zijn op dit moment druk met het vormgeven van onze huisgodsdienst... bedankt voor de tip!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mirjam, Ik dacht al dat ik je ergens van kende, maar nu kan ik het plaatsen ;-) Leuk zeg! Wereldje is dan maar klein he?! Ik geniet van je blog hoor, ga vooral door met inspirerende berichtjes schrijven. Gods zegen toegewenst! Groetjes Marjolein

   Verwijderen
 6. Nelleke vd Velde12 juli 2014 om 17:58

  Hoi Marjolein,

  Hierbij (ik zag geen andere contactoptie op deze website?) nog een andere boekentip, eigenaardig opvoeden (googlen). Hiermee krijg je inzicht in het karakterprofiel van je kids. Deze stel je zelf samen door 4x een keuze te maken tussen 2 eigenschappen (bijv extravert/introvert, of sensing of inuition). Kenmerkend per karakterprofiel wordt beschreven hoe deze kinderen zijn, hun krachten en zwakten en een soort ' handleiding' ;-). Erg leuk en boeiend ook om zo inzicht te krijgen in je gezinssamenstelling.
  Hoop dat je er wat aan hebt,

  groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je voor de tip! Die ga ik zetten op mijn ooit-lijstje voor als ons (nu nog ongeboren) kindje de juiste leeftijd heeft. Lijkt me geweldig om zulke gezinsmomenten te hebben!

  Groetjes, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Marjolein,
  Ik lees heel graag op je blog, dus wil je allereerst bedanken voor alles wat je met ons deelt. En de tijd die je er in steekt om goede/leuke blogs te schrijven.
  Het boek waar je hier over schrijft lijkt me erg waardevol. Ik vraag me alleen af vanaf welke leeftijd kan je hiermee aan de slag? Onze kinderen zijn nu 2 en 3 jaar oud..
  Groetjes Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anne, Bedankt voor je lieve en bemoedigende reactie!! Je kunt vanaf nog. 5/6 jaar met het boek aan de slag. Onze tweeling is vier en die vinden het zo nu en dan wel wat moeilijk nog. Succes!

   Verwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs