21 juni 2012

Getuige zijn...hoe doe je dat? (met een jong gezin)

De laatste tijd ben ik veel bezig met de opdracht van Jezus om getuige te zijn. Een getuige ben je als je anderen vertelt hoe God in je leven heeft gewerkt, hoe Hij Zijn genade aan je heeft laten zien en hoe je leven veranderd is sinds je Hem hebt leren kennen.

Het principe van de zendingsopdracht die Jezus gaf is dit: Ga heen, onderwijs en maak discipelen. Voor jonge moeders zal het 'getuige zijn' zich vooral richten op haar gezin, de gemeente en de buurt. Waar het om gaat is hoe je je kinderen kunt leren om discipel te zijn, zoals Jezus dat aan Zijn discipelen leerde. Hij had twaalf discipelen die Hij intensief trainde en de geheimen van het Koninkrijk uitlegde. Later zijn Zijn discipelen de wereld in getrokken en hebben overal het Evangelie verteld. Het begon als een mosterdzaadje: 'Volg Mij' en breidde zich uit over de hele wereld.

Allereerst is het dus belangrijk dat je getuige bent in je eigen gezin. Dat je je kinderen vertelt over de Bijbel, de genade die er is in Christus, dat je ze leert bidden, dat je ze leert om te gehoorzamen en anderen te dienen.
Maar wees ook altijd bereid anderen te vertellen over de hoop die in je is, de genade die je ontvangen hebt, de liefde van God voor verloren/zondige mensen.Nu een aantal praktische tips hoe je als jonge moeder getuige kan zijn mét je gezin.

1-Breng maaltijden naar zieke vrienden, gemeenteleden of buren. Help hen in de huishouding. Laat je kinderen meehelpen om de maaltijd klaar te maken of in te pakken of om bijv. er een mooie kaart bij te maken. Bid samen voor diegene voordat je de maaltijd brengt.

2-Maak zakjes met koekjes of snoepjes erin en doe er een evangelisatietraktaat in. Wanneer je iets koopt in de winkel of tankt bij het benzinestation oid laat je de kinderen een zakje overhandigen aan de cassiere of andere werknemer. Ook kunnen de kinderen dit uitdelen in de buurt bijv. aan de buurtkinderen.

3-Maak boeketjes van bloemen uit de tuin en breng ze bij gemeenteleden of buren die in het ziekenhuis liggen.

4-Organiseer een buurtfeestje bij je thuis (bijv. High Tea) en biedt op die manier je vriendschap en betrokkenheid aan en bid voor goede gesprekken, waarin je kan getuigen van de hoop die in je is! Maak samen met de kinderen de dingen die nodig zijn voor het feestje.

5-Maak zelfgemaakte kaarten met de kinderen en plak op de voorkant een mooie Bijbeltekst op. Stuur de kaarten naar buren, gemeenteleden, financiele adoptiekinderen, vervolgde christenen (via Open Doors)

6-Bezoek een bejaardenhuis en ga daar op visite bij familieleden of gemeenteleden of vroegere buren. Neem je kinderen mee en vraag of je een stukje uit de Bijbel voor ze mag lezen en zing met de kinderen een aantal liederen. Veel ouderen vinden het heel fijn als er jonge kinderen op bezoek komen. 

7-Sponsor als gezin een kindje uit een ander land en maak dit echt een familieproject. Samen brieven schrijven, geld sparen (laat je kind altijd een deel van het zakgeld in een potje doen wat bestemd is voor dit soort doeleinden) en voor hem/haar bidden.

8- Nodig buurkinderen uit en laat ze een Bijbelse video kijken, of doe activiteiten als een vakantiebijbelclub in je eigen achtertuin. Je kinderen kunnen zelf uitnodigingen maken. Doe op de uitnodiging een bijbeltekst en leg uit welke activiteiten je met de kinderen gaat doen, zodat de ouders van de kinderen ervan op de hoogte zijn en zelf toestemming geven.

9- Maak een lekkere verjaardagstaart met je kinderen voor bijv. een buurman uit je straat of een familielid. Geef de taart af en zing verjaardagsliedjes voor hem/haar en vraag aan hen of je voor ze mag bidden.

10- Wees gastvrij. Nodig mensen uit in je huis en naast de leuke spelletjes en wandelingen in het park die je met de gasten doet, laat je ze ook meedoen met Bijbeltijd. Zing met elkaar gezangen en andere liederen en bid voor je gasten aan tafel.

11- Maak rond Kerst en Pasen een presentje voor je buren of geef bijv. een kerststol met een Bijbeltekst erop en een uitnodiging voor je kerkdienst.
.
Leg uit aan de kinderen waarom je zo graag wilt getuigen van de liefde van Jezus en vertel hen hoe Jezus samen met Zijn discipelen anderen vertelde van het Koninkrijk en hoe Hij mensen liefhad en diende. Alles is genade. Alles. Leer je kinderen genade te geven, liefdevol te zijn. Leg je kinderen uit wat het betekent een zoutend zout te zijn en een lichtend licht. 

Denk er ook om dat je in openbare gelegenheden, zoals de supermarkt of de bibliotheek je liefde laat zien voor je gezin en voor anderen. Snauw je kinderen niet af en wees als eerste liefdevol en geduldig tegen hen. Laat in je houding, gedrag en in de dingen die je zegt (ook tegen vreemden) je liefde voor God zien of anders gezegd: Gods liefde door jou heen. Begin klein met getuige zijn, begin in je eigen gezin!!!

Geschreven naar aanleiding van dit artikel (ook dingen vrij vertaald van het artikel)

5 opmerkingen:

 1. Hoi Marjolein,

  Afgelopen week heb ik je pagina gevonden. Je hebt er leuke en leerzame dingen opstaan! Zo ook vandaag! Erg belangrijk hoe je met je kinderen om gaat, en wat je ze laat zien en ze leert. En dat je dat dan mag uitstralen naar de mensen om je heen. Zag ook dat je fulltime moeder bent? Super joh!! Ik geloof dat dat de belangrijkste taak is van de vrouw. Fijn weekend!

  Groetjes Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leerzaam weer Marjolein, ik heb je bericht gedeeld in de Facebookgroep. Ik hoop dat het veel ouders op ideeën brengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi marjolein,

  dit bericht was het eerste wat ik vanmorgen las, weet gewoon niet eens meer hoe ik op je blog uitkwam maar weet wel dat het zo moest zijn. Ik ben zelf ook bezig met de aanmaak van een blog en wil je daar graag op vermelden, ga er van uit dat je dat goed vind ?!

  liefs natasja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marjolein,

  Ik wil je het boek van Sally Clarkson aanbevelen.
  Ministry of motherhood(vrij vertaald roeping van het moeder zijn). Zij en haar man hebben een model ontwikkeld dat gifts heet. (omdat zij dit nodig had in de opvoeding van haar jonge kinderen). Nu de kinderen groot zijn geworden heeft ze er een boek over geschreven. Ben het zelf aan het lezen. Moet zeggen dat het me wel aan het nadenken zet. Niet om de vruchten voor de kinderen naar de buitenwereld toe, maar om dat wat God in het hart van mijn kinderen kan planten.

  Een aanrader in ieder geval.
  Ik heb hem in het engels besteld. Hij blijkt ook in het nederlands te bestaan. Maar ik vond de woorden in het engels de lading beter dekken dan die van het nederlands vertaalde boek. Daarom in het engels besteld. Amazon duurt 1 maand, dus raad aan via bol.com te doen, maar daar is ie iets duurder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. sorry mijn computer deed niet meer wat ik wilde, dus mijn afscheidsgroet onbreekt.

  Jeannet

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs