Koken vind ik heerlijk en ook vind ik het leuk om een weekmenu samen te stellen. De eisen voor mijn weekmenu zijn dat ik graag gevarieerd wil eten en redelijk goedkoop. Ook moet ik er dubbele porties van kunnen maken zodat ik de helft in kan vriezen.
Meestal varieer ik in pasta, rijst, noedels, wraps, aardappelen, soep. En ik varieer in groenten. Waar ik dan vooral naar kijk is de kleur van de groenten. Ik heb eens ergens gelezen dat als je veel verschillende kleuren groenten eet, je eigenlijk alle vitamines binnenkrijgt. Dus de ene keer sperziebonen, de andere keer bieten of witlof, rode paprika, ui etc.
Ik gebruik voor mijn weekmenu vaak mijn kookboeken of ik kijk op internet.
Favoriete recepten bewaar ik in een receptenbakje en/of zet in op mijn blog. Ik maak geen moeilijke gerechten en ook is het allemaal redelijk Hollands ;-)
Hieronder een voorbeeld menuplan voor twee weken. De eerste week maak je vooral dubbele hoeveelheden en de tweede week is een makkelijke week en hoef je weinig meer aan het eten te doen dan uit de vriezer te halen ;-) Bij evt. recepten heb ik de grootte van ons eigen gezin (5 personen) aangehouden. Verdubbel de aantallen dus indien nodig.
Zondag
- Groentesoep met balletjes en (afbak)stokbrood met kruidenboter. (Gebruik ongeveer 5 groentebouillonblokjes met 1,5 water, breng aan de kook. Draai balletjes van rundergehakt met wat gehaktkruiden en doe deze in de soep. Voeg een zakje soepgroenten toe en voeg twee handen vermicelli toe. Laat een half uurtje zachtjes koken. Voeg peper toe en evt. nog wat kruiden.)Vries de helft van de soep in
Maandag
- Hutspot (wortels, ui, aardappelen, gehaktballen) Vries de helft van de gehaktballen in. Vries de jus in
Dinsdag
- Rijst met kip-saté en paprika en ui.(Snijd twee stuks kipfilet in kleine stukjes en doe er kipkruiden overheen. Bak de stukjes kipfilet gaar en voeg de fijngesneden paprika en ui toe en bak even mee. Maak de satésaus zelf door een paar eetlepels pindakaas (bij voorkeur die van de Aldi, want die is zonder E-nummers) te mengen met 250 ml. water of melk of kokosmelk. Voeg wat geperste knoflookteentjes toe, een scheut ketjap manis en één a twee eetlepels sambal. Laat het mengsel even koken en voeg evt. meer pindakaas of meer water/melk toe. Doe de saus bij de kip en groente. Vries de helft van het kipsaté-mengsel in
Woensdag
- Witlof-ovenschotel Vervang de spitskool uit het recept door witlof en vries de helft van de gesneden witlof in.
Donderdag
- Heerlijke lasagne met courgette van Levine Maak twee lasagneschotels en vries er één in.
Vrijdag
- Mexicaanse Wraps (Als het goed is heb je nog wat restjes groente over en met die restjes maak je heerlijke wraps. Braad gehakt rul, doe er fijngesneden paprika, ui en wortel bij. Voeg een blikje mais toe en evt. een blikje kidneybonen. Als het mengel wat gesudderd heeft moet je een pakje gezeefde tomaten toevoegen en dan flink wat chilipoeder, peper, knoflook en evt. meer kruiden naar smaak. Maak tortilla's warm in de magnetron en smeer ze in met zure room. Vul ze met het gehaktmengsel en rol de tortilla's op en leg ze met de naad naar beneden in een ingevette ovenschaal. Doe een beetje zure room op de bovenkant en bestrooi met geraspte kaas. Zet een minuut of 10 onder de grill.) Vries de helft de van wraps in
Zaterdag
- Aardappelpartjes uit de oven met stoofvlees (de helft invriezen) en sperziebonen (helft invriezen)
Tweede week
Zondag
- Groentesoep (uit de vriezer) met broodjes hamburger
Maandag
- Aardappelen, spinazie met een gekookt ei en gehaktballen (uit de vriezer)
Dinsdag
- Rijst met kipsaté (uit de vriezer) en sperziebonen (uit de vriezer)
Woensdag
- Aardappelen, bloemkool en stoofvlees (uit de vriezer)
Donderdag
- Lasagneschotel (uit de vriezer)
Vrijdag
- Hartige taart met witlof (uit de vriezer)
Zaterdag
- Tortilla's (uit de vriezer)
Eet smakelijk!!
Wat leuk dat je er zo bewust mee bezig bent! Mag ik een uitdaging plaatsen ;)? Probeer er ook eens 1 of 2 gerechten per week zonder vlees in te passen. Wij hebben het kook boek "de dunne vegetariër" van Anoinette Herzenberg (ook een christen al heeft dat niet heel veel met boekje te maken). Dun staat voor de dikte van boekje overigens. Dit boekje bevat zo'n 80 zeer kindvriendelijke en heerlijke vegetarische recepten. Wij zijn daardoor veel meer vegetarisch gaan eten. Zelfs manlief, toch echt een vleeseter, is overstag.
BeantwoordenVerwijderenSucces er mee.
Hartelijke groet Dieuwke
Hoi Dieuwke, Bedankt voor je reactie! Wij hebben meestal ook één vleesloze dag in de week, al komt dat in dit menu niet naar voren. Je kunt in dit weekmenu evt. de wraps zonder vlees maken, de soep zonder balletjes en het gehakt weglaten uit de lasagne.
VerwijderenGroetjes, Marjolein
Leuk Marjolein, Ik zou net een weekmenu maken, maar door jouw berichtje ben ik op een twee wekelijks menu overgestapt. Ik probeer inderdaad ook minstens een keer per week vegetarisch of vis te eten. Liefst ietsie meer. Voordeel is dat ik dan iets vettere, lekkere dingen kan eten zoals samosa, een heerlijk bladerdeeg pasteitje met aardappel, erwtjes en kruiden. Omdat het in plaats van vlees is, kan dat. Leuk dat je, je eigen satesaus maakt. Jouw tip om op zondag een ovenschotel of iets anders gemakkelijks te maken, probeer ik ook op te volgen. Best handig. Het was weer een inspirerend berichtje : )
BeantwoordenVerwijderenHoi Marjolein,
BeantwoordenVerwijderenHandig, zo'n planning voor 14 dagen. Zeker wanneer je een gezin hebt is dit denk ik heel praktisch. Wel wil ik graag even kwijt dat de 5 bouillonblokjes in de groentensoep écht niet nodig zijn. Per bouillonblokje wordt normaal uitgegaan van 500 ml water, dus 3 zou al genoeg zijn. Daarbij zijn ook 3 bouillonblokjes echt heel zout voor 1 pan soep. In 1 bouillonblokje zit 6 gram zout! Beter is het dus om er bijvoorbeeld 2 te gebruiken en dan te proeven. Zeker omdat voor kinderen veel zout ook echt ongezond is.
Je merkt het al, zout is mijn stokpaardje :-) Vandaar dus dat ik een blog heb gemaakt over zoutarm eten. www.dekeukenvanmartine.nl
Hier staan vanavond asperges op het menu. Luxe, maar wel erg lekker!
Groetjes van Martine
Leuke ideeën staan erbij. Zoals de witloftaart, de stoofschotel. Die kopieer ik ff hoor als je dat niet erg vindt.
BeantwoordenVerwijderenLeuk bericht Marjolein. Op mijn blog Manager van het gezin is het juist de vraag van deze week.
BeantwoordenVerwijderenNiet iedereen is even handig in het plannen en bedenken van maaltijden.
Bij ons thuis zijn wel wat meer hoeveelheden nodig, onze kinderen eten als bootwerkers! Maar dit is natuurlijk heel makkelijk aan te passen.
Hallo Marjolein,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je tips! Ik kom regelmatig op je site langs en ook dit vond ik een leuk bericht.
Wat ik zou doen is het koken en uit de vriezer eten een beetje mixen (oke, je moet een week vooruit koken) maar dan iedere week een paar keer koken en een paar keer uit de vriezer eten. Dat scheelt (vind ik) in de totale "belasting" die eten koken/maaltijden kan betekenen!
Die satésaus van je ga ik eens uitproberen... Ik gebruik nu vaak zo'n bak Wijko, maar ben me aan het oefenen om minder pakjes te gebruiken (ik merk dat ik inmiddels al aardig verstand krijg van welke kruiden waarbij passen).
BeantwoordenVerwijderenHelaas hebben we een kleine vriezer met maar 3 laden voor een gezin van 6 personen (al zijn de kinderen nog vrij klein, toch zijn 't vrij grote eters), dus met een stel broden en wat ingevroren vlees en vis zit 'ie al gauw vol.;.
Meestal plan ik voor een dag of 3-4 wat we gaan eten, dan doe ik ook de boodschappen (ma & vr).
Dankje, eindelijk weer wat inspiratie:)
BeantwoordenVerwijderen