25 juni 2012

Boekrecensie Liefde en Respect

Voor mijn verjaardag heb ik het boek 'Liefde en Respect' van Emerson Emmerichs gekregen. Het boek stond al langere tijd op mijn lijstje, omdat het op veel Amerikaanse blogs aangeprezen werd als hét christelijke boek over het huwelijk wat je gelezen moet hebben.

En...ze hebben gelijk. Ik ben nu halverwege het boek en heb al heel veel geleerd. Centraal staat de tekst uit Ef. 5:33. Dat de man de vrouw moet liefhebben en de vrouw ontzag (respect) voor haar man moet hebben. In veel huwelijksboeken gaat het er alleen over hoe je elkaar onvoorwaardelijk moet liefhebben, maar respect is voor een man net zo belangrijk als liefde voor de vrouw. Zonder respect reageert een man zonder liefde en zonder liefde reageert een vrouw zonder respect. Dit noemt de schrijver het rad van de Waanzin. Als je steeds maar in dat rad zit samen volgt uiteindelijk een echtscheiding.

Maar wat is dan respect tonen? De predikant Eggerichs gaat hier op in met talloze voorbeeldverhalen en adviezen en ik moet zeggen dat ik het advies uit ef. 5:33 het beste huwelijksadvies ooit vind. Mannen en vrouwen zien dingen zo verschillend. Vrouwen zijn verbaler veel scherper dan mannen en kunnen erg minachtend zijn. Minachting is de killer van elke relatie. De meeste vrouwen hebben er nog nooit van gehoord dat ze hun man moeten respecteren, maar weten aan de andere kant vaak wel af van kleineren, minachten, scherpe woorden eruit gooien en bemoeizucht. Je kan oa je man respecteren door je respect uit te spreken naar je man toe en het in je houding en in je daden te laten zien.

Ik zou nog veel meer kunnen zeggen over het boek, maar ik raad elk echtpaar aan dit boek te lezen/kopen of je nou een goed huwelijk hebt of een slecht huwelijk of je nu lang getrouwd bent of kort getrouwd. Het boek is goed geschreven, vol praktische tips en voorbeelden.  Het enige nadeel aan het boek is dat er veel in herhaald wordt.17 opmerkingen:

 1. Dank je voor de boekentip Marjolein. Het lijkt me een leerzaam boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben voor tijdje terug, ben bang ondertussen al een jaar geleden begonnen in dit boek, onder andere omdat het veel aangeprezen werd! Heb er ook erg veel uit geleerd, en ondervonden. Heb geleerd dat ik nu gewoon tegen me man zeg, ik ben trots op je dat je elke morgen opstaat om er voor te zorgen dat er geld binnen komt! En als ik dat dan zeg zie ik aan hem dat hem dat goed doet... dus blijven doen ;) Erg bemoedigend he? Heb jij al dingen in de praktijk kunnen brengen?

  Maar helaas word er inderdaad veel herhaald en heb ik het boek uiteigenlijk aan de kant gelegd.... ondertussen snapte ik het wel ;) Maar het word tijd dat ik hem eens uitlees. Dank je wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou ik wordt ondertussen heel nieuwsgierig naar dit boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Marjolein, via Fb kwam ik een tijdje geleden op je site. Ik vind het heel goed om bewust met allerlei dingen bezig te zijn.

  De manier zoals hierboven beschreven wordt (of misschien wel de amerikaanse manier???) van leven zoals jij in je blog veel aanprijst vindt ik enerzijds best het nastreven waard. Aan de andere kant vind ik het vaak ook betuttelend én soms neigen naar hooghartigheid. (Zie het voorbeeld hierboven, ik zou in de benadering naar mijn man zoals hierboven beschreven mijzelf bóven hem plaatsen! (en hij zou me hartelijk uitlachen... dát ook :))

  Wij hebben elkaar nodig. (ik mis in je stukjes vaak die interactie... het is niet "ik" naar hem, maar wij naar elkaar...) Of vind je dat onterechte kritiek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Tineke, leuk dat je op mn blog geweest bent. Ik snap je kritiek, maar kan daar eenvoudig antwoord op geven (denk ik ;-)) Als eerste is het geen Amerikaanse kijk op het huwelijk die ik verwoord, maar een Bijbelse kijk op het huwelijk. Ten tweede schrijf ik deze blog voor vrouwen. De man heeft een groot aandeel in het huwelijk en volgens de Bijbel heeft hij daar oa de belangrijke taak van dienen, liefde geven, leiden etc. Ik ga hier meestal niet op in, omdat er vrijwel geen mannen zijn die mijn blog lezen. Maar natuurlijk heb je samen verantwoordelijk gekregen om je huwelijk goed te houden. Dat van hoogmoedig oid snap ik niet helemaal. Je bedoelt dat je reactie naar je man toe dan hoogmoedig is? Persoonlijk denk ik dat je door je man te respecteren en liefhebben er niets hoogmoedigs aan is. Wat je doet is je man dienen zoals de gemeente Christus dient. En de man legt net als Christus zijn leven af voor het gezin en is een priester vh gezin. Nou, bedankt voor je reactie. Scherpt me weer een beetje op ;-) groetjes (ook aan Rein) Marjolein p.s.je zwager Wilke logeert hier vandaag en morgen, gezellig!

   Verwijderen
 5. Mag ik hier als man ook op reageren? ;-) Bij deze wacht ik niet op goedkeuring maar steek meteen van wal. Vanuit de man:
  Respect voor je man is van levensbelang in een open en ECHT huwelijk. Juist daaraan ontbreekt het helaas steeds vaker, meen ik.
  Er staan 2 zinnetjes in je blog Marjolein, die mij dìep raken.. Zal er verder niet op ingaan maar vind het wel dapper dat je die hardop durft te benoemen. Zó belangrijk.
  Hoe dan ook, lijkt mij een heel goed boek, zou heel wat huwelijken nieuw Leven kunnen inblazen! Mits de vrouw open staat om te leren begrijpen wat het betekent om "respect voor je man" te hebben... (Dat heeft namelijk niets met onderdanigheid of slaafsheid te maken, maar met pure liefde).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je waardevolle reactie, Hans! Een goede aanvulling op mijn recensie! Gods zegen in alles toegewenst, Marjolein

   Verwijderen
  2. Graag gedaan. Fijn! En jij bedankt voor dit blogje nogmaals.
   (En welkom op mijn weblog ;-)) -hans

   Verwijderen
 6. Dat van die hoogmoed snap ik denk ik wel een beetje. Het kan overkomen zoals je naar een kind zegt: "Goed zeg, dat je dat al kan! Ik zal je verder nog wel even helpen, want je doet het nog niet helemaal goed." Het is natuurlijk de toon die de muziek maakt, en ik ben het wel eens met je punt: je richten op het goede, en niet meteen op het negatieve (al vind ik dat hij het best zelf kan opruimen ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het voorbeeld maar weggehaald. Het was duidelijk geen goed voorbeeld als het hoogmoedig overkomt.

   Verwijderen
  2. De intentie van het voorbeeld is wel overgekomen hoor!

   Verwijderen
 7. Ik vind dat je hele goede dingen schrijft op je Blog. Het huwelijk is heel kostbaar. Velen hebben niet in de gaten dat ze hollen naar een echtscheiding en het nog zelf in de hand hebben ook. Daarom is het zo waar dat je huwelijk kan staan of vallen met respect. Wat ook een heel waardevol boekje is en echt een eye opener kan zijn: Wat vrouwen moeten weten
  Over de gedachtewereld van mannen
  Shaunti en Jeff Feldhahn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gisteren was ik op een echtparenbijeenkomst in onze gemeente. Het mooie was, dat het helemaal niet zo ging over hoe we precies moeten 'doen', 'reageren' of 'spreken' naar elkaar (of naar de kinderen). Want het zwaartepunt moet niet dáár liggen (uiterlijke dingen), maar ligt in onze harte-instelling: onze gezindheid, ons verlangen naar God. Als we in ons doen en laten wérkelijk worden gedrongen door de liefde, dan komt de rest in orde. Dan oordelen we onszelf als we erachter komen dat we niet gedrongen werden door de liefde in wat we zojuist deden of zeiden, maar erkennen we dat het een uiting was van onze eigen wil, gemakzucht of irritatie... Dan vernederen we ons onder elkaar, erkennen we onze fouten en worden we alert in ons dagelijks leven. We kunnen soms zo bezig zijn met het produceren van vrúchten (als uiterlijke daden: kijk, zó moet het!), maar het gaat uiteindelijk om de wortel, dat DIE diep in God is en in zijn Woord en daar zijn voedsel vindt, dan kómen er vanzelf vruchten! En respect tonen naar je man toe is er daar één van. Dit overigens helemaal niet ter kritiek op je blog, maar ik ben enthousiast over gisteravond en wilde het even delen want het sluit hier op aan, wie weet hebben anderen er wat aan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nadat ik het boek ergens eens heb zien staan, maar niet gekocht en het hier las, net toch besteld! Gelijk ook het boek: een vrouw naar gods hart besteld. Het dagboek had ik al, nu straks ook het boek. Had nog wat bol-bonnen over ;-)

  Groetjes, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het boek in een paar dagen uitgelezen en ik heb er heel veel aan gehad. In deel 1 wordt veel herhaald, maar deel 2 en 3 zijn prachtig, heel waardevol praktisch boek over het huwelijk zoals God het heeft bedoeld! Ik ben er door veranderd, groet, Ivonne.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Respect is zo belangrijk voor mannen, dat weet ik als man maar al te goed. Moeilijk voor de vrouwen is om de behoefte van de man aan seks niet te zien als iets plats maar als zijn liefdestaal. Niet alleen de vrouwen willen veroverd worden....

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-