25 oktober 2016

Voorbereiding Advent voor jezelf en je kinderen

Op DV 27 november 2016 is het weer de eerste Adventszondag. Wat gaat de tijd toch snel! Als gezin doen we al jaren aan advent omdat het ons meer dan normaal stil laat staan en voorbereidt op de (weder)komst van Jezus. Advent komt van adventus wat 'komst' betekent. Ik kijk altijd erg uit naar de adventstijd. Het kan een hele drukke tijd zijn, maar juist ook een hele mooie tijd van geestelijke bezinning en groei.

Ik heb al een aantal jaren geblogd over advent; die blogs kun je hier, hier en hier vinden.


Het afgelopen jaar heb ik toch wat nieuwe dingen toegevoegd aan mijn lijstje van dingen die ik doe in de adventstijd, dus vandaar een nieuwe blog hierover.

Wij hebben een adventskalender. Elke dag van Advent mogen onze kinderen een luikje openmaken met daarin een opdracht, Bijbeltekst of iets anders. Ik heb de afgelopen jaren zoveel leuke ideeën voorbij zien komen op allerlei blogs. De ene moeder vult de hokjes met mooie Bijbelteksten en liederen, een ander met opdrachten om te leren dienen, weer een ander met leuke knutselopdrachten. Heel mooi om te zien, Zelf maak ik meestal een mix van alles, bijvoorbeeld:

Dag 1: Schrijf een mooie kaart aan ons adoptiekindje Dag 2: Mama vertelt vanavond het verhaal van de herders bij de open haard. Dag 3: We knutselen vanmiddag een mooie ster en brengen die bij iemand uit de gemeente. Dag 4: Jullie mogen vandaag met de playmobil-kerststal spelen Dag 5: We leren samen een Bijbeltekst die te maken heeft met de komst van de Heere Jezus. Als jullie hem uit het hoofd kennen mogen jullie een klein cadeautje zoeken, wat ik heb verstopt in huis.

Onze kinderen kunnen 's morgens niet wachten om een hokje van de adventskalender te openen. Vanaf dat ze heel klein zijn mogen ze al een vakje openmaken en staan de andere kinderen eromheen te springen van enthousiasme. Uiteindelijk bouw je hiermee ook familietradities en maak je mooie herinneringen voor de kinderen. Als je de opdrachten invult moet je wel goed je agenda erbij houden, zodat je niet een hele uitgebreide opdracht hebt voor de dagen dat je heel druk bent. Soms wissel ik een dag van te voren een opdracht om, als ik weet dat ik die dag weinig tijd heb.


Wij hebben ook een 'Jesse-tree', de stronk van Isaï zogezegd. We hebben een aantal takken in een vaas of een klein boompje en elke dag van advent lezen we met elkaar een Bijbelverhaal en dagboekstukje dat te maken heeft met de stamboom van Jezus. Het begint bij de schepping en eindigt met de geboorte van Jezus. Bij elk verhaal hoort een mooi plaatje dat we ophangen aan het boompje. Zo heb je aan het eind van advent je boompje vol met mooie Bijbelplaten en kunnen de kinderen blijven herinneren waar de verhalen over gingen. Soms maken onze meiden een mooie knutselwerkje voor de kerst, ook dat hangen we in het boompje of aan de takken.


Ann Voskamp, mijn absoluut meest favoriete schrijfster, heeft een prachtig kinderboek 'Pak het grootste geschenk maar uit' voor advent geschreven met hele mooie, verfijnde ornamenten voor in de Jesse-tree. En dat boek is nu in het Nederlands vertaald!! Aanrader voor de komende adventsperiode! (Dit boek heeft Bijbelgedeeltes in de NBV en is vooral geschikt voor kinderen in de bovenbouw door het poëtische taalgebruik, de ornamenten zijn met een wachtwoord te downloaden)


Ook heeft ze een Adventsdagboek voor volwassenen geschreven 'Het grootste geschenk', die ook pas is vertaald. Zo kun je zelf ook dagelijks tijd nemen om stil te staan bij de (weder)komst van Christus.


Wat ook een mooi en Bijbelgetrouw boek is om te gebruiken voor de Bijbeltijd met kinderen in deze periode is het boek 'Wijzer op weg naar het kerstfeest' van Andrea Hartingsveldt-Morree. Ze heeft trouwens ook prachtige boeken over de Joodse/Bijbelse feesten en de wederkomst, erg aanbevolen voor de Bijbeltijd met kinderen!We branden ook adventskaarsen. We hebben vier kaarsen die ik in een mooi bloemstuk zet. Elke adventszondag branden we een nieuwe kaars en de laatste adventszondag en met kerst branden we ze alle vier. Ik heb ergens gelezen dat de kaarsen de symbolische betekening van Hoop, Liefde, Vreugde en Vrede hebben, maar het betekent ook uitzien naar de komst van Christus, aftellen en verlangen naar het licht van Zijn Woord en genade in ons leven.


Als kerstversiering hebben we ook een mooie slinger met de namen van Jezus, die ik meestal aan de mantel van de open haard hang. Namen als: Lam van God, Messias, Leeuw van Juda etc. Ik zet ook altijd de mooie houten kerststal neer die mijn man heeft gekocht in Bethlehem, Israël.

Verder heb ik meestal een Bijbelse kijktafel  staan met bijvoorbeeld prentenboeken over kerst, de playmobil-kerststal of beeld ik een Bijbeltekst uit, zoals ik heb geleerd van deze blog.

foto van www.geloventhuis.nl
De gezinsavonden in deze weken centreren zich ook rondom het thema kerst. Mooie ideeën hiervoor kun je hier vinden.

Alle kerstversiering die we hebben wijzen heen naar Christus en niet naar het wereldse kerstfeest. Ik vind het belangrijk om ons huis gezellig te maken, juist in deze donkere tijd, maar ik wil bewust niet meedoen met alle commercie rondom kerst. Laten we Jezus Christus centraal houden en bidden of de Heere bovenstaande dingen wil gebruiken om ons en onze kinderen meer te leren over Zijn wil, Zijn komst, Zijn vergeving, Zijn Woord en Zijn liefde.


Goede voorbereiding gewenst allemaal!!

16 opmerkingen:

 1. Erg fijn al je tips op een rijtje!! Ik heb nog een toevoeging; bij de jesse-tree, heb ik een boekentip: https://www.bol.com/nl/p/de-boom-van-isai/9200000063542820/?suggestionType=typedsearch
  Helemaal klaar, met plaatjes en al!
  Wie weet heeft iemand er wat aan!
  Groetjes marije

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Marjolein!

  Dank je wel voor je blog, lekker op tijd! Ik heb vorige week het boek "Het grote geschenk" van Ann Voskamp gekocht. En ik kon natuurlijk niet tot 1 december wachten met lezen, heb 'm al bijna uit! Inderdaad een prachtig boek!
  Veel zegen gewenst met je gezin in de adventsperiode, hartelijke groeten van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Marjet, ik ben ook al begonnen met 'het grote geschenk', ik kon niet stoppen met lezen :)) Gelukkig heeft ze nu weer een nieuw boek geschreven 'The broken way' en dat schijnt ook ontzettend mooi te zijn, dus ik kijk er naar uit!

   Verwijderen
 3. Hoi Marjolein,
  Bedankt voor je mooie blog!
  Onze kinderen (jongens) zijn 9 en 11. Zou dat boek van Ann Voskamp wat voor hun zijn? Ze zijn echte doeners, maar houden niet van priegel knutsel types...
  Ik vind het wel mooi om met het gezin elke dag een stukje te lezen op weg naar het Kerstfeest.
  Gods zegen!
  Groetjes Elise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het boek van Ann Voskamp is een soort prentenboek behorend bij de Jesse-boom. De ornamenten kun je downloaden via een speciale link. Ik denk dat het boek heel geschikt is voor kinderen van 9 en 11. Er staan ook prachtige platen bij. En bij elke dag een dagboekstukje en vragen/opdrachten. Veel zegen gewenst! Marjolein

   Verwijderen
 4. Hoi Marjolein, fijn dat je er weer bent! Mijn oudste zit nu op het voortgezet onderwijs. We hebben jaren het boek/boeken van Andrea van hartingsveld moree gedaan. Ook wel Jesse Tree van Ann Boskamp via haar site. Maar nu bekende mijn dochter dat ze eigenlijk wel iets anders wilde. Ze voelt zich te groot. Weet je hier iets voor? Of ik moet vooral opdrachten door de jongste laten maken. En nog een vraagje hoor, is het boek van Ann net zoals als de versie die je kon downloaden? Wij plakten de plaatjes meestal op een geverfde boom op de koelkast. Nu hoop dat je nog iets weet voor de oudste. Anders laat ik misschien haar zo'n mooie slinger maken. Wel even een plekje voor bedenken, we hebben helaas geen haard��. Groetjes van Jacomien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het boek van Ann Voskamp is inderdaad zoals de versie die je kon downloaden, dus best lastig te begrijpen. Je kunt misschien met je dochter wel gewoon de Bijbelgedeelten lezen die te maken hebben met de Jesse Tree en samen met haar ornamenten van gips maken, die ze mag verven en bijv aan een tak hangen. Kijk eens op pinterest, daar ook veel ideetjes voor advent! Veel zegen, groetjes Marjolein

   Verwijderen
  2. Bedankt Marjolein! We zitten in een heel verdrietige periode. Waardoor ik soms de moed niet heb om extra's te doen. Maar denk juist ook nu belangrijk. Door je blogs toch weer gemotiveerd. Het mooie papier voor de slinger al gekocht. En mijn oudste is al bezig geweest met namen op te zoeken en bijbeltekst voor de achterkant. Jij ook veel zegen gewenst, want daar gaat het uiteindelijk om. groetjes Jacomien

   Verwijderen
 5. Beste Marjolien,
  Bedankt voor je blog. Leuk om tips te lezen. Ik ga dit jaar voor het eerst een adventkalender vullen (bij de Action gekocht) Onze kinderen zijn 1 en 3 en ik ben benieuwd hoe de oudste er op reageert.
  De afgelopen weken ben ik bezig geweest met het verhaal van Jona. En ik moet eerlijk zeggen dat ik verbaasd ben hoe veel hij er van opsteekt. Onze oudste loopt achter in spraak, maar op de vraag waar zat Jona in zegt hij vis en waar moest Jona naar toe... Nineve. Zo trots, zeker als je bedenkt dat hij voor 3 maanden geleden amper paard kon zeggen.
  Maar goed om een lang verhaal kort te maken, ik kijk uit naar de bijzonder advent periode die voor ons ligt.
  Groetjes Marieke J.
  ps. Wat fijn dat je "weer terug bent"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi dat je zo bezig bent om je kindjes geestelijke lessen mee te geven, Marieke. Juist dat heeft zoveel eeuwigheidswaarde. Veel zegen hoor!

   Verwijderen
 6. Ha Marjolein,
  Ik word hier zo blij van! Dankzij jouw blog van twee jaar geleden zijn wij ook begonnen om met de kinderen bewust toe te leven naar het Kerstfeest en Paasfeest. De oudste twee zijn nu 6 en 5 en zij vinden het geweldig. Ik vermoed dat onze zoon van bijna 3 het dit jaar ook al wat meer zal begrijpen. Ikzelf vind het zo waardevol om een week of iets langer samen met de kinderen intensief bezig te zijn met leren over en van Gods waarheid, genade en liefde in relatie tot het (in dit geval) Kerstfeest. Ik kan er nu al naar uitkijken en hoop dat ik dit jaar eindelijk eens op tijd aan begin... Jouw blog inspireert mij enorm..dus heel veel dank weer voor het delen! Gods leiding en zegen, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi om te lezen Marieke! Ik hoop dat je een hele gezegende adventstijd mag hebben met je kindjes. Veel zegen hoor, groetjes Marjolein

   Verwijderen
 7. Wat leuk om te lezen wat je allemaal doet tijdens Advent en rond Kerst! Bij ons staat ook de Jesse Tree in huis en ik maakte er twee werkboeken bij. Eentje voor kinderen en eentje voor volwassenen (voor persoonlijke bijbelstudie). Wellicht vind je het leuk om eens te bekijken. Zie http://flourishlikeapalmtree.nl/tag/jesse-tree/ Groetjes, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Marjolein, een aantal jaar kwam ik via jouw blog op een Amerikaanse docu over het ontstaan van sinterklaas, kerstman etc. Ik kan hem niet meer vinden, weet ook niet meer waar ik hem vond. Kun jij hem toevallig nog vinden? En de link in de reactie zetten?
  Hartelijke groet, Leona

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs