20 oktober 2016

Orde, regelmaat en routines in huis

Weet je dat je de manager van je huis bent? God heeft je de taak gegeven om de dingen in je huis te besturen en regelen als een manager.

In 1 Timotheus 5:14 staat: "Ik wil dan dat jonge weduwen trouwen, kinderen krijgen, hun huis besturen en aan de tegenpartij geen aanleiding tot laster geven." En in Titus 2: 4 en 5 staat: "..opdat zij de jonge vrouwen leren verstandig te zijn, hun man lief te hebben, hun kinderen lief te hebben, bezonnen te zijn en kuis, te zorgen voor hun huishouden, goed te zijn, hun mannen onderdanig te zijn, opdat het Woord van God niet gelasterd wordt."

Het is je verantwoordelijkheid en je voorrecht om dit te mogen doen en net zo belangrijk als een groot bedrijf managen. Een groot bedrijf kan niet zonder orde, regels en structuur en dat kan je huishouden ook niet.

Hieronder noem ik een aantal punten die belangrijk zijn bij het managen van je huis:

 • Organisatie
Je kunt je huis niet effectief managen als je niet organiseert. Het zal wel verschillend zijn per huishouden hoe er georganiseerd wordt. De één heeft een organisatietalent van nature en de ander is wat makkelijker daarin, maar hoe je persoonlijkheid ook is, organisatie is nodig. Op het moment dat je alles maar een beetje laat doen, komt er chaos in huis en dat is voor niemand fijn. Wat belangrijk is om goed te organiseren zijn de maaltijden, de was en het schoonmaakwerk. Maar je bent natuurlijk geen slaaf, jij bent de manager en dus zorg je dat andere gezinsleden ook hun deel doen van het werk in huis. Werk samen als een team.


Het leven heeft wel zijn seizoenen. Vooral als je kleine kindjes hebt of zelfs een pasgeboren baby'tje is het niet zo makkelijk om je huishouden zo op orde te hebben als dat je dat normaal hebt. Geef jezelf dan ook genade. Doe de basisdingen als maaltijden, was en de afwas. Je kunt de crockpot goed gebruiken om 's morgens al eten klaar te maken voor het avondeten. Vaak zijn kleine kinderen wat dreinerig rond het avondeten en jij hebt het eten dan wel al fijn in de crockpot zitten zodat je daar geen zorgen meer over hoeft te maken. Je huis zal vaak vol zijn met rondslingerend speelgoed, maak daar ook geen punt van. Zet één of twee keer per dag een kookwekker en doe een 'opruimrondje' met je kleintjes. Doe vooral niet teveel extra dingen in deze fase, dat komt allemaal nog wel. Wanneer je met liefde je kindje voedt, wanneer je ze opvoedt, voor ze zorgt en met ze speelt doe je het helemaal goed, dat zijn namelijk de belangrijkste dingen die je in deze fase kunt doen! Kinderen zijn maar zo even klein en ze zijn zoveel belangrijker dan schone ramen en glanzende meubels. Geniet van je kindjes!


Oefen je kinderen al jong om mee te helpen. Het zal in het begin misschien allemaal niet zo netjes gebeuren als dat jij graag wilt, maar oefening baart kunst. Ze kunnen helpen de tafel dekken, groente helpen snijden, de vloer vegen etc. Zo zorg je er ook voor dat het later volwassenen worden die op eigen benen kunnen staan en weten hoe ze zelf een huishouden moeten runnen.

Eet alleen op vaste tijden en aan de eettafel en laat de kinderen niet overal door het huis met eten lopen. Dit bespaart je enorm veel schoonmaakwerk. Wat je ook veel werk bespaart is dat je geen onnodige taken doet. Sommige vrouwen strijken bijvoorbeeld al het ondergoed of verschonen elke week alle bedden of wassen elke week alle ramen. Doe vooral de nodige taken en de tijd die je hiermee overhoudt kun je goed gebruiken om meer tijd met je kinderen door te brengen, ze voor te lezen, met ze te knutselen etc.


Wanneer je kinderen ouder worden en je hebt ze aangeleerd om mee te helpen in huis wordt het voor jezelf allemaal wat makkelijker. De kinderen kunnen meer taken aan, helpen beter mee en ieder krijgt zo zijn verantwoordelijkheid in huis.
 • Routines
Routines zijn belangrijk in het huishouden. Eet op vaste tijden, doe Bijbeltijd op vaste tijden, zorg dat kinderen op vaste tijden naar bed gaan en maak schoon op vaste tijden. Natuurlijk kunnen er best uitzonderingen zijn en moet je ook best weleens flexibel zijn. Probeer wel discipline aan te brengen in je routines. Zo kan iedereen ervan op aan en maak je het makkelijker voor jezelf. Als je bijvoorbeeld afspreekt dat je elke morgen eerst een was in de machine doet, dan stille tijd houdt en dan ontbijt klaarmaakt, zorg je ervoor dat je morgen al rustiger begint. Juist als je routine hebt in je huishouden zorg je ervoor dat er tijd overblijft voor leuke dingen. Bijvoorbeeld: Stel dat je afspreekt dat elk gezinslid op zaterdagochtend een uurtje helpt met taken in huis. Wij zijn met 7 personen, waarvan er 6 kunnen helpen met klusjes. Dus dat betekent eigenlijk 6 uur schoonmaakwerk in één uur. Daarna kun je samen iets leuks plannen of de kinderen vrije tijd geven. 

 • Bemoediging
Om een huishouden continue te besturen is moed nodig, het is niet altijd makkelijk namelijk. Kinderen doen soms langzaam over hun klusjes of slaan met hun handjes tegen je pas gewassen raam of laten een beker melk over je pas gedweilde vloer vallen, Ze zijn misschien zeurderig en ongehoorzaam en hebben hun dag niet. Maar ze zullen zeker moe en ongehoorzaam worden van een chagrijnige en zeurderige moeder die de hele dag klaagt, daarmee zul je ze echt niet motiveren. Probeer een bemoediging en inspiratie te zijn voor je kinderen, zoals een goede manager dat doet. Misschien kun je een beloningssysteem bedenken voor als ze hun taak goed gedaan hebben. Motiveer ze en complimenteer ze. Je kinderen oefenen om mee te helpen in het huishouden gaat niet in één dag, daar is veel oefening en geduld voor nodig. Het kost tijd, maar wanneer je consequent bent en niet opgeeft zul je op een dag de vruchten ervan plukken.


Het leven in een gezin is bedoeld om elkaar te bemoedigen, elkaar op te kunnen vrolijken en te helpen, maar als je ongehoorzame en luie kinderen hebt die je totaal niet oefent om mee te helpen en hun eigen zin laat doen in alles, krijg je een ongecontroleerd en chaotisch huishouden waar weinig vanuit gaat. Probeer je kinderen te oefenen in gehoorzaamheid en respect, dit is echt een basis voor orde, rust en routine in huis. Je maakt ze trouwens niet gehoorzaam en respectvol door te schreeuwen, zeuren en alsmaar kwaad te zijn. Zorg dat ze je opdracht goed begrepen hebben en vraag ze vriendelijk hun opdracht te doen. Zijn ze bewust ongehoorzaam dan kun je ze daarvoor straffen. Maar onthoud maar: met positieve complimentjes en bemoedigingen kom je verder dan alsmaar straffen.

Vergeet niet: jij bent de manager van je huis, doe het werk met liefde, genade en vreugde als voor de Heere en vraag dagelijks om Zijn hulp en kracht!!
17 opmerkingen:

 1. Bedankt voor het vertalen van de blog van Above Rubies!
  Wat een wijsheid.. en wat bemoedigend voor mij als kersverse moeder die perfectionistisch is:) die ramen mogen vies zijn! Onze zoon is prioriteit!
  JeanetH

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het! Prioriteit ligt bij de kinderen! Bedankt voor je lieve berichtje hoor en veel zegen in alles, Marjolein

   Verwijderen
 2. Ben je van plan om nog meer artikels te vertalen van Above Rubies?
  JeanetH

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker, hoop de komende tijd af en toe wat artikelen te vertalen die dan ook op de engelse website van AR komen.

   Verwijderen
 3. Allereerst, wat fijn dat je weer terug bent! Hoewel ik het ook heel goed van je vindt om ook hierin prioriteiten te stellen. Daar leer ik ook van. ;-)
  Een inspirerende blog. Het is goed om hier regelmatig over te lezen. Dat motiveert mij ook weer. fijn dat er ook bij staat dat het niet makkelijk is.. dat vind ik namelijk ook echt best wel. Een van onze kinderen is er een met pit, erg grenzen testend... dan heb ik soms toch al weer geschreeuwd... en nee het helpt niet, maar soms gebeurt het gewoon. (Misschien ben ik er zelf ook een 'met pit' :-|)Dat vind ik erg lastig.
  Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker niet makkelijk Gerda, daarom moeten we ook leren om onszelf genade te geven en te leven van Gods genade. Kinderen met pit vragen om nog meer geduld en liefde van ons, maar dat is niet altijd makkelijk om te geven, zeker als we moe zijn en we geen kracht meer hebben. Maar laten we juist voor deze kinderen veel bidden. Liefs en bedankt voor je eerlijke reactie, Marjolein

   Verwijderen
 4. In 4 jaar huwelijk had ik een héél vaste routine opgebouwd. En daar was toen ons wonder, onze zoon. Haha.. zo.. ik heb wel even moeten leren loslaten hoor. Was wás ik soms gefrustreerd, ik wilde alles doen zoals voorheen ook deed. Totdat mn man zei dat hij liever een gelukkige vrouw zag, knuffelend met de baby ipv schone vloeren (want dat ziet hij toch meestal niet, zei hij er zelf nog bij haha). Toen langzamerhand leren loslaten.. en wat een rust nu!
  Bedankt voor het delen van dit stuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja met kinderen moet je soms veel leren loslaten en een andere manier vinden om dingen toch gedaan te krijgen. Wat een mooie reactie van je man, zo is het ook: wat is er nu mooier dan een lieve mama knuffelend met haar baby?! Groetjes Marjolein

   Verwijderen
 5. Hoi Marjolein,

  Ook deze blog kon ik gelijk weer in de praktijk brengen. Onze Anna-Belle van 15 maanden wil momenteel vaak worden opgetild.Regelmatig ontbreekt daarvoor (gevoelsmatig) de tijd, doordat de andere kinderen ook aandacht vragen of ik toch nog heel graag eeeeven af wil maken waar ik mee bezig ben. Vandaag ben ik -toen ze weer haar armpjes uitstrekte- wel bij haar gaan zitten. Na een kwartiertje knuffelen, samen spelen en ons verwonderen over de wind buiten die de blaadjes liet bewegen, ging ze vanzelf weer van mijn schoot. Wat een waardevol moment! Op deze wijze strekt de invloed van jouw blogs verder dan enkel en alleen mijn lees- en oplaadmoment. Fijne avond, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heerlijk dat je de tijd genomen hebt voor je kleine meisje, dat is zo veel belangrijker dan al het andere. Geniet ervan en bedankt voor je lieve berichtje!! Groetjes marjolein

   Verwijderen
 6. Hoi Marjolein!
  Wat fijn dat je weer terug bent in blog-land! Ik vind je blogs altijd zeer inspirerend en bemoedigend! Dank je wel dat je hier weer de tijd voor wilt en kunt nemen!
  Sara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Sara, wat bemoedigend voor me om te lezen!! Groetjes en zegen, Marjolein

   Verwijderen
 7. Dankjewel...ik heb juist met deze dingen veel moeite. Blog daar ook over. Heb al zoveel planningen geprobeerd, maar heb nog nooit de ideale gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook niet makkelijk en planningen zijn soms zo persoonlijk, maar een goed ritme is wel belangrijk. Blijf zoeken naar iets wat bij jou past. Groetjes marjolein

   Verwijderen
 8. Hoi Marjolein, heel leuk dat je weer blogt! Dit is een herkenbaar artikel natuurlijk :) met een lief bijdehand meisje van 2,5 en een vasthoudend kereltje van 9 maanden! Hoewel ik gelukkig al heb geleerd op het gebied van loslaten, ben ik nog wel heel vaak aan het werk... 'k Wil proberen wat adventknutsels te gaan proberen dit jaar, dan zit ik meteen wat meer met ze! Kan zoiets al een beetje met een meisje van 2,5 ? En laat jij je kinderen op die leeftijd ook al meehelpen in huis? Jade moet haar pyjama zelf ophangen en luiers van zichzelf en Abel in de luieremmer doen, en helpen met opruimen. Of kunnen peuters al veel meer?

  Benieuwd naar je reactie :) Groetjes Hilke

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs