18 oktober 2016

Eerlijke review van de nieuwe Vrouwenbijbel (HSV)

Deze week kreeg ik zomaar een exemplaar van de nieuwe Vrouwenbijbel. Ik had er natuurlijk al het één en ander over gehoord en was erg benieuwd naar deze Bijbel.

(((Voor de lezers van mijn blog die niet zo bekend zijn met deze nieuwe uitgave: dit is NIET een nieuwe Bijbelvertaling, maar zowel de Jongerenbijbel als de Mannen- en Vrouwenbijbel en Studiebijbel zijn allemaal geschreven in de Herziene Statenvertaling en deze vertaling is gemaakt vanuit de oorspronkelijke grondtekst.))) 

Wat er anders is, is dat er foto's, grafieken, meditatieve toepassingen en achtergrondinformatie worden gegeven bij de Bijbelgedeelten, zodat je een soort naslagwerk en dagboek bij je Bijbel hebt.

Wij hebben de Studiebijbel al een tijdje in gebruik en ik ben daar erg blij mee. Heel erg handig om per hoofdstuk de kanttekeningen erbij te kunnen lezen als studiemateriaal. De Jongerenbijbel hebben we ook en daarin vind ik de foto´s en platen erg mooi. En de Mannenbijbel komt binnenkort uit, mijn man zit in de redactie daarvan.

Allereerst wil ik de dingen van de Vrouwenbijbel weergeven die ik erg positief vind:

*Ik denk dat het goed is dat er een Vrouwenbijbel is. Er is veel discussie gaande of er wel of geen nieuwe Bijbels moeten komen, maar al deze thema-Bijbels zijn geschreven in de Herziene Statenvertaling en ik denk dat het studiemateriaal wat er nu bijgevoegd is je zeker kan helpen meer over de achtergrond en historie van de Bijbelboeken of personen uit de Bijbel te leren.

*Het lettertype en de opmaak van de Bijbel is heel duidelijk, rustig en overzichtelijk.

*De inleiding die geschreven is voor elk Bijbelboek is nuttig studiemateriaal. Ook de bladzijdes met thema's die uitgelegd worden zijn overzichtelijk en helder.


*In elk Bijbelboek worden de vrouwen uit dat Bijbelboek er uitgelicht en wordt er kort iets over haar geschiedenis verteld.

*Verder staan er tussen de Bijbelgedeelten stukjes met studiemateriaal of overdenkingen.

*De grootte van de Bijbel vind ik ook fijn. Het is voor mij echt een Bijbel voor mijn stille tijd en geen (kleinere) Kerkbijbel.


Ik heb ook een aantal dingen die me wat negatief opvielen, dat wil ik toch noemen ook al is dat altijd lastig, omdat je weet hoeveel werk er zit in het maken van die Bijbel en je wilt mensen niet voor het hoofd stoten. Toch wil ik graag eerlijk zijn in mijn reviews.

*De voorkant vind ik persoonlijk saai overkomen. Ik vind het meer een voorkant die aanspreekt voor de wat oudere vrouw dan voor jongere vrouwen, maar dat is mijn smaak. Het is misschien vooral de lila-kleur die me tegenstaat (ben toch meer van het roze ;)).

*De stukjes met overdenkingen en studiemateriaal tussen de hoofdstukken in de Bijbel vind ik soms wat storend. Ik had het graag meer aan de zijkant willen hebben zien staan. Als je nu aan het lezen bent in je Bijbel 'moet' je die kleine stukjes lezen voordat je door kan gaan met Bijbellezen. De stukjes met studiemateriaal zijn dan meestal wel een goede aanvulling, maar de overdenkingen vind ik soms gekleurd door de mening van de schrijfster of er worden vragen gesteld zoals: 'Hoe ga jij om met roddel en leugen?' of 'Welke verantwoordelijkheid heb jij richting je kinderen?' Ik houd nooit zo van dergelijke vragen als ik een bijbelhoofdstuk aan het lezen ben. Ik vind het soms zo belerend overkomen, ik wil me dan gewoon kunnen focussen op dat bijbelgedeelte.

*Mijn grootste kritiekpunt is de (gekleurde) inhoud van sommige geschreven overdenkingen.
Spreuken 31 is één van mijn favoriete hoofdstukken uit de Bijbel en ik heb de afgelopen jaren best wat boeken en artikelen hierover gelezen. Nu stond er een stukje bij Spreuken 31:

Supervrouw- Je kunt in dit hoofdstuk verschillende typen vrouwen herkennen. Onderzoek eens wat het beste bij jou past. (ondernemen, zorgen voor man en kinderen, iets maken met je handen, ordenen en plannen) Aan jou de keus!

Hier ben ik het mee oneens. Hoofdstuk 31 is niet geschreven zodat wij eens kunnen kiezen hoe wij ons leven in willen delen en wat het beste bij ons past. Je kan de Spreuken-31 vrouw wel zien in verschillende fases in haar leven, maar we kunnen en moeten leren van alles wat ze doet en niet zomaar kiezen wat ons uitkomt. In een volgend stukje staat:

De Spreuken -31 vrouw wordt geprezen om haar geloof. Daarom is er vrucht van haar werk te zien. Waaraan wil jij de komende tijd gaan werken zodat de vruchten in jouw leven zichtbaar zullen worden? 

Volgens mij is het zo dat als de Heilige Geest in je werkt er als vanzelf vruchten gaan groeien en ze worden dan ook zichtbaar voor de omgeving. Dus 'zelf werken aan' vind ik niet goed omschreven. Er zijn ook echt heel erg veel mooie toegevoegde overdenkingen hoor, maar ik merk dat juist als ik het er niet mee eens ben, het me ergert bij het Bijbellezen. In die zin ben ik meer een type voor de objectieve Studiebijbel, ik heb namelijk ook nooit zoveel met dagboeken voor vrouwen en dergelijke. De stukjes zijn vaak bemoedigend en lievig, maar ik mis soms de radicaliteit waar de Bijbel toch echt ook toe oproept en ik mis soms ook de objectiviteit.

*Wat is ook mis zijn de info-graphics, tabellen, statistieken en mooie platen (zoals van de Jongeren- en Mannenbijbel). Het is een rustiger Bijbel dan de rest en waarschijnlijk is dat met opzet zo gedaan, want wij vrouwen hebben al zoveel prikkels en dingen waar we onze aandacht aan moeten geven, maar ik had een paar mooie platen en statistieken wel erg fijn gevonden.


Al met al vind ik het een goede Bijbel voor de stille tijd, maar ik verkies persoonlijk toch de Studiebijbel. Wat vinden jullie van de Vrouwenbijbel? Graag jullie (respectvolle) mening hieronder neerzetten!

7 opmerkingen:

 1. Hoi Lieve Marjolein,

  Zelf heb ik de vrouwenbijbel niet, en denk zelf ook niet dat ik het ga kopen. Ik lees in mijn stille tijd de gewone(/oude?) staten vertaling, met daarnaast op mijn mobiel 'het boek'(youversion, waarin ik makkelijk verschillende talen kan opzoeken als ik een bijbel tekst niet begrijp of beter wil doorgronden.) en als ik er niet uitkom, pak ik vaak de bijbel in gewone taal(die gezinsbijbel), die ik lees met de kinderen. Maar ik merk dat de statenvertaling toch het dichts bij mijn hart is.Ook vind ik de statenvertaling op een of andere manier eerbiediger, en met groter ontzag over de Heere schrijft.

  Vaak heb ik ook dagboeken gelezen enz. maar het werkt voor mij niet, net als jij, wil ik dan gewoon echt bijbel lezen en mezelf niet begeven op grijs gebied qua overdenkingen en of vragen. Hoewel overdenkingen en vragen op zich goed zijn, maar dan ga ik wel naar de bijbel studie of iets dergelijks van de kerk :-)

  Maar dit niet om de schrijvers en de vertalers van de modernere bijbels af te schrijven, maar dit is mijn persoonlijke ervaring met bijbel lezen!

  Lieve groeten Marije

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Marije, uiteindelijk pak je inderdaad de Bijbel waar je het meest aan gehecht bent, dat herken ik. Groetjes en veel zegen in alles, Marjolein

   Verwijderen
 2. Wat mooi en eerlijk beschreven, Marjolein! Ik zelf zit te twijfelen of ik de VrouwenBijbel zal kopen, maar wat je hierboven beschrijft was ik in stilte een beetje bang voor, (dat we het van onszelf mogen verwachten). Daarom laat ik de VrouwnBijbel toch rusten en blijf ik bij de uitlegBijbel, ook een geschikte keuze, wel nog in oude vertaling, maar daarnaast uitgelegd in woorden van deze tijd, heel erg fijn. Bedankt voor je eerlijke review! :) Daarnaast vind ik de VrouwnBijbel omslag wel heel mooi, maar dat is mijn mening, ik houd wel van eenvoudig, vooral omdat het een Bijbel is. Fijne dag vandaag!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Verie, Bedankt voor je reactie! Fijn dat jij de omslag wel mooi vindt! De uitlegbijbel heb ik nog niet eerder van gehoord, maar goed dat je daar uit leest. Liefs en zegen, Marjolein

   Verwijderen
 3. Mooi en eerlijk geschreven.
  Zelf ben ik ook niet van die vrouwen dagboekjes enzo. Ik snap goed wat je bedoelt met minder radicaal. Het lijkt er vaak op dat de stukjes zo geschreven zijn dat je je er vooral prettig bij moet voelen, iedereen moet zich er in kunnen vinden.
  Dat is erg jammer.

  Mijn voorkeur gaat ook uit naar de Studiebijbel. Deze gebruik ik vaak, echt een waardevolle aanwinst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Amanda,

   Dat klopt helemaal wat je zegt, veel stukjes zijn zo geschreven dat iedereen zicht erin kan vinden. Nu weet ik dat het lastig is om in een klein stukje dagboektekst het Woord tot zijn recht te laten komen, maar ik mis inderdaad ook de radicaliteit en daarom lees ik liever het Woord zelf ipv met behulp van dagboeken. Bedankt voor je reactie en veel zegen, Marjolein

   Verwijderen
 4. Nelleke van der Velde20 oktober 2016 om 22:28

  Fijn om te merken dat je weer blogt! En bedankt voor je eerlijke review. Je argumenten waren voor mij ook reden om deze vrouwenbijbel niet te kopen. We gebruiken best wel de jongerenbijbel (maar die toepassingen vind ik een stuk algemener en veel nuttiger en toepasbaar met kinderen) en zelf lees ik nu graag uit de BMU. Gewoon de tekst, wat neutrale verdiepingsinfo en de uitleg per tekst daaronder. Pas keek ik een studiebijbel van de hsv in en dat kwam me wel aardig hetzelfde over. Mijn dochter van 9 kreeg pas een eigen lees-bijbel voor haar stille tijd (wat mooi om dat steeds meer op te bouwen). Ze had best wel een beetje stem in de keuze. De BMU sprak haar aan, nu heeft ze de HSV, zonder enkele uitleg erbij. Ik maakte er een boekenlegger bij met picto's en een schema om hoofdstukken te kleuren. Ze leest korte stukjes en kiest daarna een picto uit als verwerking. Eigenlijk denk ik dat dat gewoon goed is. Gods Woord heeft al op zoveel plaatsen, in zoveel tijden en culturen zijn werk gedaan. Zou dat dat nu niet meer kunnen? Ik ben inmiddels een beetje moe geworden van de vele toepassingen die anderen voor ons maken. Wanneer ik de tekst lees, doet die vanzelf iets met mijn leven. En zo wil ik mijn kinderen helpen ook de bijbel te lezen. Basic.

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs