27 november 2013

Als de nood het hoogst is...

Soms komen er periodes in je leven dat er hele zware en moeilijk dingen op je weg komen. Zo'n periode hebben wij de afgelopen maanden gehad. Momenten dat je gebeld wordt met afschuwelijk nieuws. Niet één keer, maar meerdere keren. Momenten dat je van ernstige ziekbedden hoort. Dat gezinnen uit elkaar gehaald worden door de dood of door scheiding. Momenten dat je het lijden op zijn diepst ervaart. Momenten dat er bij kleine baby'tjes ernstige aandoeningen ontdekt worden of baby'tjes die moeten sterven, momenten dat je staat aan het bed van een comateuze jonge moeder, momenten dat je geschokt bent door iemands openbare zonde, momenten dat je ziet hoe het vreselijke monster, dat kanker genoemd wordt, om zich heen slaat en mensen totaal verscheurd achter laat, momenten van zorg als je hoort hoe onze broeders en zusters worden vervolgd in sommige landen, momenten dat de hele wereld alleen nog maar gebroken en kapot lijkt.

Misschien ga jij op dit moment ook wel door zo'n dal van diepe duisternis heen. Misschien weet je wel niet meer waar je het zoeken moet van ellende en drukt je last zo zwaar op je. Dat je stil staat in een rondrazende wereld en je niet kunt bevatten dat alles gewoon doorgaat, terwijl jij zo treurt, zo diep ellendig bent.

Ik weet nog zo goed dat ik drie jaar geleden midden in de nacht aan het ziekenhuisbedje van onze Anna Sophie stond (ze moest ernstige nieroperaties ondergaan en heeft 6 weken in het ziekenhuis gelegen) en haar zag liggen met slangetjes, sondevoeding en aan allerlei apparatuur. Daar lag míjn kleine baby. Had dan niemand door dat daar mijn baby pijn lag te lijden? Had de wereld de oren dichtgedaan? De hele wereld ging namelijk door en iedereen lachte en leek het gezellig te hebben en sliep gerust, maar mijn hart huilde om mijn kleine baby. Mijn hart huilde om haar pijn en om mijn onmacht om daar iets aan te doen. Mijn wereld stond stil. Ik keek naar het bedje in het kamertje naast Anna Sophie waar een veel te vroeg geboren baby'tje lag. Eenzaam en alleen. Aan het vechten voor haar leventje. Papa en mama van het kindje moesten werken en kwamen gemiddeld één keer per week bij haar kijken. Mijn hart schreeuwde het uit naar Boven: 'Heer, kom toch snel terug! Maak een einde aan al deze ongerechtigheid en al dit lijden. Ontferm U over dit kleine poppetje, Heere, Ontferm U!'.
In het RonaldMcDonaldhuis zaten we eens aan tafel met een gezin waarvan een kindje van twee jaar in het ziekenhuis lag met ernstige kanker. Hij lag in een aparte 'kooi' en als ze bij hem wilden zijn moesten ze zich eerst helemaal in het plastic steken. Zo ontzettend verdrietig om je kleine ventje telkens achter te moeten laten in zijn 'kooi' met al zijn pijn en verdriet.
Zo kan ik nog zoveel meer voorbeelden geven van verschrikkelijke dingen die je kunnen gebeuren, maar weet je wat ik je wil laten weten? Wat ik van deze situaties geleerd heb. Ik heb namelijk geleerd en ondervonden dat:
 • ...je in moeilijke situaties duidelijk ziet wie werkelijk om je geeft en voor je bidt.
 • ...je van het één op andere uur, van de ene op de andere dag in een verschrikkelijke situatie kunt zitten. Wees daarom altijd bereid om te sterven!
 • ...de Heere trouw is. Hij houdt daadwerkelijk Zijn Woord, Hij geeft troost, Hij geeft kracht, Hij geeft nieuwe moed, je kunt op Hem aan.
 • ...je de Bijbel en vooral de Psalmen heel anders leest in moeilijke situaties.
 • ...de Heere onmogelijke situaties kan veranderen in grote blijdschap, vergeving en heling. Voor Hem is niets onmogelijk!
 • ...Hij luistert naar het gebed!!! Het gebed van een rechtvaardige vermag inderdaad veel!
 • ...de Heere daadwerkelijk een liefdevolle en trouwe Herder is. Hij leidt je door het donkere dal.
 • ...mensen zonder het geloof in de Heere God eenzaam en ellendig zijn zonder enige hoop.
 • ...dat God een God van Hoop is. Dat we met blijdschap uit mogen zien naar Hem.
 • ...dat we uiteindelijk allemaal of alleen Hem overhouden of helemaal niets.
 • ...dat de meest moeilijke situaties soms achteraf zo vruchtbaar bleken te zijn voor je geloof en je vertrouwen in God.
 • ...dat je de waarde van het leven inziet en dankbaar bent voor elke dag en je je niet meer zo druk kan maken om kleinigheden.
 • ...dat alles, ook elk moment van ons leven, genade is en dat je aan Jezus alleen genoeg hebt.
 • ...dat je ook kunt danken in moeilijke omstandigheden.
 • ...dat Hij zondaren (opnieuw) in genade aanneemt.
 • ...dat Jezus ons in alle dingen is voorgegaan en dat lijden Hem niet vreemd was.
 • ...dat je meer dan ooit verlangt naar de wederkomst van onze lieve Heere Jezus Christus.
Lieve bloglezer, als jij je in situatie bevindt waarin je lijkt te verdrinken. Als je hart zo zwaar en verdrietig is dat je het niet meer kunt bevatten, geef het dan over aan Hem. Zoals er staat in 1 Petrus 5:7 Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u.

En als je al deze erge dingen meemaakt en Jezus nog niet kent. Zoek Hem dan in het gebed. Vraag of Hij zich bekend wil maken aan je en ga lezen in de Bijbel. Als je in de Bijbel leest ga je inzien dat je Jezus nodig hebt voor vergeving, maar ook voor échte troost en kracht en liefde. Als je zo tot Hem gaat zul je vrede ervaren die je verstand te boven gaat, in welke situatie je dan ook mag zitten.

En als je dit leest en weet dat er om je heen mensen zijn die in lijden verkeren, wees dan de handen en voeten van Jezus en bid, geef, ondersteun en leef mee in alle liefde en compassie.

Als je gebed nodig hebt wil ik graag voor je bidden. Stuur je gebedsverzoek naar marjoleinmol@hotmail.com 

Psalm 62:2 Zeker, mijn ziel is stil voor God; van Hem is mijn heil.13 opmerkingen:

 1. Lieve Marjolein,

  Ik ga momenteel door zo'n dal, maar zie (precies zoals jij schrijft) dat God er is en ik maak daardoor ook een "mooie" tijd door. Dit blog is voor mij zo'n 'knipoog' van onze Levende God. Dank je wel voor het schrijven!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve Lois,

   Wat bemoedigend om te lezen dat je ondanks het donkere dal waar je in loopt toch ervaart dat Hij erbij is (dat is ook Zijn Naam!!). Heel veel sterkte en ik zal voor je bidden.

   Verwijderen
 2. Lieve Marjolein,

  Ondanks dat ik momenteel al een heel eind uit een dal omhoog aan het klimmen ben, zijn er momenten dat het me enorm kan aanvliegen. Gisteravond zongen we bij ons in de dienst het volgende lied (uit ´geestelijke liederen´), en dat lied deed me enorm goed! Ik zal het hier voor je opschrijven;

  Jezus bidt nu voor de zijnen
  door ´t geloof zien wij op Hem;
  nu kan alle zorg verdwijnen,
  want de Vader hoort Zijn stem.
  Naar de hemel opgevaren,
  als verwinnaar uit de strijd,
  doet Hij elke storm bedaren,
  geeft ons rust in eeuwigheid.

  Nooit wordt Hij het bidden moede
  voor Zijn duurgekochte schaar.
  Altijd leidt Hij haar ten goede,
  zelfs door moeite en door gevaar.
  Ja, nu mag de vijand woeden,
  Jezus is ter hulp gereed;
  Zijn gebed versterkt de moeden;
  Hij verstaat ons harteleed.

  Ja, Hij bidt nu voor de Zijnen.
  O, dat doet ons harte goed!
  Wat ons bitter toe mag schijnen,
  wordt door dit bewustzijn zoet.
  Elke smart helpt Hij ons dragen,
  elke strijd kan hij verstaan,
  en Hij hoort ons, als wij klagen,
  en met zorgen tot Hem gaan.


  Liefs, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een bemoedigend lied, Nienke! Bedankt voor het delen en veel sterkte in alles toegewenst!

   Verwijderen
 3. Wat een bemoedigende blog.
  Ben ook door zo'n dal gegaan een jaar of wat geleden.. al dat verdriet, scheidingen, kanker, ellende, zonde, kerkelijk-verleden- verdriet, kindjes met honger. Gebrokenheid over heel de wereld.
  Ik vind het heel mooi wat je schrijft over wat je daardoor ondervonden hebt. Ik herken het!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat kunnen dergelijke tijden moeilijk zijn, Petra. Maar toch mogen we de hoop hebben dat Hij erbij is als we door zo'n moeilijke periode heengaan. Ik hoop dat je mag ervaren dat als je op Hem hoopt (met vreugde uitziet naar Hem), Hij nieuwe kracht en moed zal geven.

   Verwijderen
 4. Na mn vorige (haastige reactie) reactie, wou ik juist dit nog even kwijt:
  Wat een pijnlijke, moeilijke periode voor jullie. Als er zoveel intens verdrietigs allemaal tegelijk komt, in een korte periode.
  Ik denk wel eens: Wat moet het voor de Heere Jezus ook (nog meer) intens zwaar geweest zijn, en nog, om àlle, àlle noden/zonden/gebrokenheid te weten, te zien, te voelen.

  Veel sterkte en rust aan Zijn Vaderhart.
  Dat lied is zó mooi hè, van 'stil, mijn ziel wees stil'
  Meelevende groet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je meeleven hoor, dat doet altijd goed.

   Verwijderen
 5. Soms lijkt alles tegelijk te komen, hier momenteel ook veel dingen tegelijk, daar blogde ik maandag nog over. Het is maar goed dat we niet voor onszelf leven, anders hadden we helemaal geen hoop gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies Realmam,

   Laten we -vooral in deze adventtijd- met nieuwe hoop en met verlangen uitzien naar Hem!

   Verwijderen
 6. Mooi zeg.. je verhaal is erg herkenbaar! Wat een zegen dat in elke storm Hij het anker is en bij Hem rust te vinden is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies Lisanne,

   De rust en de vrede die Hij alleen geven kan gaat al het menselijk verstand te boven. Bedankt voor je bemoediging!

   Verwijderen
 7. Hoi Marjolein,

  Ons kleintje, Lucas, is ruim 5 weken te vroeg geboren. Het was even spannend, 2 weken ziekenhuis, maar nu is hij gelukkig alweer ruim 3 weken thuis. Dit blog was voor mij wel even een bemoediging, dankjewel!

  Je vroeg nog of ik het magazine ken: Above Rubies. Ik heb er al vaker over gehoord en gelezen. En al vaker bedacht dat ik me er eigenlijk wel op zou willen abonneren. Ik hoop dit binnenkort te gaan doen! Bedankt voor je 'herinnering'!

  Hartelijke groet, Hilda

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs