26 november 2013

Adventstijd met het gezin

Vorig jaar en ook het jaar daarvoor schreef ik een blog over Advent en ook dit jaar wilde ik er graag een blog aan wijden.

Misschien heb je voorgaande jaren ook nagedacht over hoe je Advent kunt vieren en beleven als gezin en misschien ben je al wel aan de slag gegaan om een adventskalender te maken. Fijn en waardevol! Ik wil hieronder met jullie een paar mogelijkheden langsgaan over de manieren waarop je advent kunt vieren met het gezin, ik hoop echter dat je niet de druk ervaart om alles in één keer in te voeren in je gezin. Want dan ben je als eerste heel erg veel tijd kwijt met knutselen en alles in elkaar zetten en als tweede zorgt dat ervoor dat je juist minder tijd hebt om stil te zijn voor (de komst van) de Koning en Jezus het middelpunt te laten zijn van deze Adventstijd.

Ik zag van de week een prachtig opgenomen filmpje op de blog van Ann Voskamp en daar werd uitgelegd hoe je Advent en Kerst ook anders kunt vieren. Rustiger, betekenisvoller, dat het meer draait om het Koningskind dan om alle activiteiten erom heen. Ze raadde aan om de maaltijd met kerst simpel te houden. Kies een simpel, maar feestelijk gerecht dat het hele gezin lekker vindt. Sta niet te hele dag in de keuken, houd het simpel. Samen herinneringen maken en stilstaan bij de kribbe is veel belangrijker dan de hele dag in de keuken staan. Kies ervoor om te dienen als gezin, maar houd ook dat simpel. Kies bijv. één project waar jullie als gezin geld aan geven, of kies ervoor met een groepje te zingen in een bejaardentehuis of vrijwillig te helpen bij het kerstdiner van het Leger des Heils, of om kaarten te schrijven naar vervolgde christenen die gevangen zitten of nodig iemand uit met de kerstdagen, waarvan je weet dat hij/zij de kerstdagen anders in eenzaamheid zou doorbrengen. Maar kies één (!) project om als gezin te (leren) dienen.

Blijf verder ook als gezin vooral gericht op het Kerstkind. Gebruik daarvoor bijv. een Jesse-tree of hang een slinger op met de namen van Jezus
Sluit de maaltijd in deze adventstijd eens niet rondom de tafel af, maar ga met elkaar op de bank zitten, steek kaarsen aan en houd dan als gezin Bijbeltijd en spreek met elkaar over het Kerstkind. Laat je niet in de stress brengen door allerlei activiteiten. Zeg sommige activiteiten misschien zelfs af omdat het zoveel belangrijker is om als gezin stil te staan bij het Kerstkind, dan van hot naar her te rennen en er later achter te komen dat je eigenlijk het Kerstkind hebt gemist tijdens Advent of tijdens het kerstfeest.
Lees je kinderen prentenboeken voor over het Kerstverhaal of speel het kerstverhaal bijv. na met de kinderen. Leer ze liederen over de kerst en zing samen tijdens de Bijbeltijd deze liederen.

Kies bewust de versieringen uit. Laten ook de versieringen gericht zijn op het Kerstkind en niet op het kerstfeest dat de wereld ons voorhoudt. Houd jezelf voor dat het wereldse kerstfeest met al zijn pracht en praal nooit die vervulling kan geven dan het kerstfeest wat gericht is op Jezus en op Jezus alleen!8 opmerkingen:

 1. Hoi, mooie ideeën om te lezen.
  Ja, die rust in de tijd van advent-verlangen, dat vind ik ook belangrijk. Rust, nadenken, de diepte in.
  En dan een heel blij kerstfeest, om Jezus, die uit Zijn mooie hemel naar onze donkere aarde toekwam. Liefdesfeest!

  Elke jaar schrijf ik er wel over op mn privéblog.
  Sinds pas heb ik een aantal blogberichten over Bijbelfeesten geselecteerd en in een nieuwe, open blog geplaatst:
  http://bijbelfeest.blogspot.nl

  Welkom om een kijkje te nemen. Er staan allemaal tabs bovenaan, dus je kunt ook per onderwerp (bijv advent en kerst) rondsnuffelen.

  Groetjes, gezegende tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk blog hoor Petra!! Ik kom zeker af en toe een kijkje nemen!

   Verwijderen
 2. Mooi! Ik heb hier nog een linkje voor je. Misschien ken je hem wel?

  http://www.geloventhuis.nl/index.php?item_id=939&editie=43

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie hoor Jedidja, ik kende hem idd al, maar wellicht leuk voor mijn andere bloglezers.

   Verwijderen
 3. Beste Marjolein,
  Bedankt voor je blog. Ook in ons gezin willen we dit jaar bewuster toe leven naar het kerstfeest. Het is toch eigenlijk gek dat je kinderen schoentjes laat zetten voor sinterklaas. Kruisjes als ze bijna jarig zijn. En je leert ze niet wat advent is. Ik heb 4 kaarsen led kaarsen gekocht. Elke zondag zetten we er een aan. Op zondag maken we een wikkel om de kaars met de tekst van de preek erop.
  Ook versieren we de kaars nog met een kantje. Als we dat gedaan hebben kan de kaars gaan branden. Ze staan in het raamkozijn. Zodat je ook buiten kunt zien dat er steeds een lichtje bij komt. Verder hebben we in de keuken een grote plaat radiator. Hier komt elke dag een kaarsje op te hangen van papier. Met daarop een kleurplaatje of gekopieerd plaatje uit de kinderbijbel en de kerntekst van die dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke ideeën zeg! Die led-kaarsen voor het raam vind ik ook een geweldig idee! Bedankt voor het delen hoor.

   Verwijderen
 4. Hoi Marjolein,

  Bij toeval kwam ik gisteren op je blog terecht! Ik kom al allemaal leuke ideeën tegen waar ik mee aan de slag kan!
  Ik blijf je blog volgen!
  (Had jij nou ook ergens foto's gepost van teksten over advent schilderen op de voordeur of vond ik dat ergens anders? Zag het gisteravond ook en wilde er mee aan de slag maar kan het nu nergens meer vinden ;-))

  Groet en zegen!
  Debora

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs