11 oktober 2013

De voorraadkast vullen en bezuinigen

Om ervoor te zorgen dat je niet elke dag naar de supermarkt hoeft is het handig om een voorraadkast aan te leggen. Ik denk dat de meesten van jullie wel een soort van voorraadkast hebben, maar hoe leg je nu eigenlijk een goede voorraadkast aan en hoe gebruik je hem? En hoe kan het je helpen geld te besparen?
 • Allereerst is het handig om een boodschappenbudget per maand vast te stellen. Dit budget pin je aan het begin van de maand en verdeel je eerst in tweeën. Eén deel daarvan gaat naar de grote boodschappen die je aan het begin van de maand koopt. Het tweede deel verdeel je in drieën, dit huishoudgeld kun je in drie enveloppen stoppen en elke volgende week van de maand maak je dus een nieuwe envelop open en van dat geld hoef je alleen nog maar verse producten te kopen, aangezien je je voorraadkast gevuld hebt aan het begin van de maand.
 • Voor de maandelijkse grote boodschappen is het handig om een maand lang alle bonnetjes van supermarkten te bewaren en je voorraadplanken af te gaan om te kijken wat je per maand zo allemaal koopt.
 • Daarna stel je een lijst op met boodschappen die je per maand nodig hebt en hoeveel. Zo'n lijst kun je bijv. in excel maken. 
 • Maak ruimte voor een voorraadkast vrij, bijv. in de schuur of de bijkeuken. Voorbeeld: Met een paar planken tegen de muur in de schuur heb je al gauw een mooie voorraadkast.
 • Aan het einde van elke maand ga je met de gemaakte lijst je voorraadkast langs en kijk je hoeveel je van alles nodig hebt en wat je nog hebt staan. Heb je bijvoorbeeld op je voorraadlijst 6 pakjes gezeefde tomaat staan en er staan er aan het eind van de maand nog 3 op de plank dan vul je op je boodschappenlijst 3 pakjes gezeefde tomaat in.
 • Dan ga je om je maandelijkse boodschappen of je laat ze evt. bezorgen.
 • Probeer je voorraadkast (of rek, kelder, lades oid) zo overzichtelijk mogelijk in te delen. Gebruik daarvoor bijv. dezelfde mandjes en voorraadpotten en werk met etiketten.
 • Maak een weekmenu aan de hand van je verse producten en je producten uit je voorraadkast. 
 • Wanneer je een keer een week lang vooral maaltijden uit je voorraadkast eet, kun je het geld voor die week besteden aan een extra dure aankoop bijv. een tweedehands vriezer, groot pakket extra vlees of brood of andere dingen voor je vriezer of voorraadkast, die je met een goede aanbieding kon kopen.  
 • Om je voorraadkast gestadig aan te vullen kun je elke week iets extra's meenemen. Zo heb ik pas van iemand 10 kg Surinaamse rijst gekregen, dus dat hoef ik voorlopig niet te kopen. Of als er een goede aanbieding van gedroogde pasta is, dan koop ik daar een flink aantal van. Maar het hoeft niet persé in grote aantallen, zeker niet als je maar een kleine voorraadkast hebt. 
 • Eet eens in het jaar je voorraadkast en vriezer leeg, om te voorkomen dat dingen bederven (vlak voor de zomervakantie is een goede tijd!).
 • Maak een extra plank vrij voor de voorraad toiletartikelen en schoonmaakmiddelen.
 • Maak sommige maaltijden (of taarten bijv) dubbel  en vries dat in.
Een voorraadkast zorgt ervoor dat je minder vaak naar de winkel hoeft en daardoor niet alleen tijd bespaart, maar dat je ook niet zo vaak met onnodige extra producten thuiskomt. Het zorgt ervoor dat je in tijd van nood, ziekte of rampen genoeg in huis hebt om een tijdje van te leven. Het zorgt ervoor dat wanneer je onverwacht gasten krijgt, je genoeg in huis hebt om een goede maaltijd te maken. Het zorgt ervoor dat je sneller de keuze zal maken voor gezond eten, aangezien je alle producten voor een gezonde maaltijd in huis hebt. Het zorgt er ook voor dat je minder vaak van pakjes en zakjes eet en meer kookt met basisproducten. Op erg drukke dagen heb je altijd een extra maaltijd in de vriezer zitten, zodat je op zo'n drukke dag toch een gezonde maaltijd voor kunt zetten.

Foto van Pinterest
Als jullie nog een tip hebben voor de voorraadkast en/of maandelijkse boodschappen dan zou ik het fijn vinden als je die met ons deelt in een reactie hieronder.

14 opmerkingen:

 1. Leuke blog en vooral erg herkenbaar, we doen 't eigenlijk wel 't zelfde als ik 't zo lees ;)
  http://uitmijnkeukentje.blogspot.nl/search/label/Boodschappen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat voor mij ruimte en tijdbesparend werkt, is om veel etenswaren uit de originele verpakking te halen. Bijv. rijst, pasta en liga's haal ik uit de kartonnen verpakkingen en gaan in een doorzichtige plastic bewaardoos. Op die manier past er veel meer in de kast, kunnen de kinderen zelf een snackje pakken en kan ik in 1 oogopslag zien hoeveel ik nog heb.
  Ik wil ook graag eens per maand de grote boodschappen gaan doen, maar vooralsnog is het me nog niet gelukt om het voor te bereiden.
  Groetjes Sannepan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een inspirerende blog! Dank je! Ik ben vandaag gelijk enthousiast aan de slag gegaan om een Excel overzicht te maken. Ik ga daarin bijhouden welke boodschappen ik doe en wat ik eraan uitgeef. Ik sorteer het ook per categorie zodat ik weet waar ik eventueel op kan bezuinigen. Hopelijk kan ik zo werken aan een goede en gezonde voorraadkast! Mocht iemand interesse hebben in het bestand, dan kun je me een bericht sturen (via mijn blog of via flourishlikeapalmtree@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je voor de tips, hier ga ik zeker mee aan de slag. Ik doe nu elke week boodschappen en moet elke keer alles bij langs. Het lijkt mij ideaal om zo'n maandvoorraad bij te houden. Bij het blog Eenvoudig Leven las ik de tip om de nieuwe voorraad achteraan te plaatsen in je voorraadkast. Zo maak je eerst op wat je nog had. Spreekt vanzelf misschien, maar ik zet het er toch maar bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,
  Leuk zo doe ik boodschappen eens in de 2 weken. Ivm te weinig opslagruimte.
  Handige tip, hang dat exelbestand op in je voorraadkast, evt met leeg vel papier voorop. Je schrijft dan op als je iets uit de kast haalt of je turft op je papieren exelbestand. Zo hoef je aan het eind niet alle voorraad langs te lopen. Nadeel je moet hier dan wel consequent in zijn en alle leden van het huishouden moeten hier dan aan mee willen werken.

  Lieve groet,
  Jeannet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi,
  Wat een super tips. Hier ga ik zeker mee aan de slag.
  Dank je wel!
  Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe het eigenlijk helemaal niet zo. Eigenlijk zou ik mijn wekelijks boodschappen halfuurtje heel erg missen. Ik heb een voorraadje maar niet extreem. Ik ken een vrouw van dichtbij, die heel erg hamsterde als gevolg van WO2. Ik heb me voorgenomen om niet in extremen te vallen. Gewoon genoeg voor week of 2. Heel leuk blogje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe ook elke week boodschappen :-) Vooral voor de aanbiedingen. Maar een voorraad opbouwen vind ik daarnaast wel handig. Ben je elke week wat sneller klaar :-)

   Verwijderen
 8. Superhandig! Ik ga mijn man toch ook maar eens vragen om die planken in onze gangkast. Hier kan ik echt wat mee, thanks.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo marjolein,
  Ik volg al een poosje je blog, zouden we via de mail wat verder kunnen 'praten'? Ik heb dat zo nodig...

  H.gr jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Natuurlijk kan dat Jacqueline! Mail maar naar marjoleinmol@hotmail.com Groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij doen het ook op die manier. Het werkt heel handig. Ik heb de lijst afgekeken van mijn schoonmoeder die 15 kinderen heeft grootgebracht. Zij had ook een basislijst waarmee ze één keer per week langs de kasten ging, en zo haar boodschappen heel overzichtelijk had.
  Jammer genoeg moet ik m'n lijst weer opnieuw maken, m'n laptop was gecrasht en alle documenten zijn verdwenen... Maar ik heb een geweldige echtgenoot, die precies weet wat we nodig hebben: hij heeft zo'n lijst helemaal niet nodig! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. O ja, we zijn wel van maandelijks naar wekelijks overgestapt. Om voor 8 personen maar één keer per maand in te slaan, is wel heel veel in één keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het lijkt me inderdaad heerlijk om veel voorraad te hebben, maar als ik een extra groot pak wc papier koop, staat m'n voorraadkast al vol :). Wie weet als we nog eens wat ruimer wonen :).

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs