07 oktober 2013

10 tips die je helpen je huishouden beter te runnen

Tip 1:

Sta eerder op dan de rest van het gezin. Neem de tijd voor stille tijd, voor douchen en aankleden en ruim de afwasmachine uit en zet evt. een was aan, zodat je als het ware al 'voorloopt' op de rest van de dag.

Tip 2:

Doe 's avonds de voorbereidingen voor 's morgens. Leg alvast de kleding voor de kinderen klaar, dek de ontbijttafel, haal brood en vlees uit de vriezer en werk de vaat weg voordat je gaat slapen.

Tip3:

Maak een menuplanning voor een week, twee-weken of voor een maand. Dit zorgt ervoor dat je van te voren weet wat je wil gaan maken en daardoor niet hals over kop naar de supermarkt hoeft te gaan vlak voor etenstijd omdat je alle ingrediënten al in huis hebt en je je voorbereidingen al gedaan hebt.

Tip 4:

Ga eerder naar bed. Dat geeft je tijd om bijv. nog te lezen in bed en zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt.

Tip 5:

Stop 's avonds voor het slapen gaan een was in de wasmachine en probeer die was de andere dag te drogen/vouwen/strijken en weg te leggen, zodat je op die manier 1 was per dag kan doen.

Tip 6:

Ruim elke dag even de badkamer (s) op en ga met een schoonmaakdoekje over de wastafel en het toilet.

Tip 7:

Zorg dat alles een vaste plaats heeft, zodat wanneer je aan het opruimen bent, je weet wat waar hoort.

Tip 8:

Zet elke morgen, middag en avond de kookwekker 10 minuten en ga (samen met de kinderen eventueel) opruimen. Geef gerichte opdrachten aan de kinderen en probeer zelf zoveel mogelijk spullen in die 10 minuten op te bergen op hun vaste plaats. Je kunt dit bijvoorbeeld na het ontbijt, voor de lunch en voor het avondeten doen.

Tip 9:

Denk na voordat je 'ja' zegt tegen iets of iemand. Of het gaat om een speelafspraak voor één van de kinderen of een feestje of een functie in de ouderraad of wat dan ook. Denk eerst na voordat je 'ja' zegt en durf 'nee' te zeggen, omdat je goed moet onthouden dat je gezin de eerste plek in moet blijven nemen.

Tip 10:

Zorg voor rust en sfeer in je huis door rustige muziek op te zetten, te spreken op een kalme, liefdevolle manier, (geur)kaarsjes aan en vergeet niet te bidden voor je gezin.


Vrije vertaling van deze blogpost

5 opmerkingen:

 1. Wat een goede tips! Hier kan ik zeker iets mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Marjolein,
  Het valt me altijd weer op dat de kernwoorden voor een goed huishouden/huwelijk/gezinsleven structuur en zelfdiscipline zijn. Gewoon aanpakken, niet te veel denken, maar doen. Ook al weet ik dat dat werkt, en ook nodig is, ik blijf er moeite mee houden.
  Zo'n berichtje als dit van jou helpt me wel, maar ik weet nu al dat het goede effect morgen alweer weg is.
  Dus als je nog tips hebt/leest over hoe je jezelf het beste die schop onder je achterste kunt geven, ik houd me aanbevolen! (Voor die tips dan, die schop moet ik zelf regelen...)
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo gaat het met mij net zo...een paar dagen, hooguit een week lukt het nog wel, maar daarna...

   Verwijderen
 3. Wat adelheid zegt, herken ik ook wel. Maar vaak wil ik dan ook teveel, dan wil ik alles in 1x 'goed' gaan doen, dus: hup, heel vroeg opstaan, strak schema aanhouden etc. Werkt niet! Tenminste, niet voor lang.
  Rustig 1 voor 1 routines inbouwen, en pas een nieuwe toevoegen als je de huidige zo onder de knie hebt dat het (bijna) automatisch gaat - dat helpt wel, bij mij in elk geval. En als je eens extra energie/zin hebt: goed gebruik van maken!
  Diverse tips hierboven zijn bij mij (soms in wat gewijzigde vorm) al wat meer 'ingesleten', al gaat het nog láng niet perfect.
  En verder moet ik mezelf gewoon ook echt aanpakken om aan de slag te gaan! Want ik vind het nu eenmaal niet zo 'leuk'. "just do it" - denk ik vaak aan, slogan van Nike.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hai marjolein, dank je voor je tips ben er heel blij mee heb je een boek waar alles in staat ik ben zelf ook een christelijk en wil mijn zoontje ook leren over het geloof.als je toch boek hebt van jezelf waar kan ik het kopen

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs