03 november 2012

Een prachtige documentaire over een Amish Christelijk gezin

Een prachtige en ontroerende documentaire over het Amish gezin Lapp.

10 opmerkingen:

 1. Hoi Marjolein,

  Het is inderdaad een prachtige documentaire, ik heb 'm al een paar keer gekeken ;). Leuk om 'm op je site tegen te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het spijt me hoor, het idyllische ten spijt, maar ik zie hier toch ook wel het één en ander aan toneelspel voorbijkomen.. Beetje van in je eigen sprookje blijven geloven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hans,bijzonder dat je dat zo ziet. Ik vond het juist zo puur en echt, juist geen toneelspel. Groetjes en Gods zegen, Marjolein

   Verwijderen
  2. Hoi Marjolein. Ik hoop natuurlijk ook dat hun leven met de Heer als hun Verlosser zo puur is als dat het overkomt. Dat zou heel gaaf zijn!
   Maar ik bedoel meer de tradities en dwangmatigheden; de zinloze zaken. Zoals allemaal hetzelfde kapsel voor de mannen en jongetjes / Het lapje of op een hygienekapje gelijkende 'hoofddeksel' bij de vrouwen. Tja, dan bekruipt mij een gevoel van enig toneelspel.
   Want het is allemaal toch slechts uiterlijk vertoon? Ik vind dat soort dingen juist de puurheid onnodig geweld aan doen zeg maar, snap je?
   Ik zou bv mijn vrouw graag regelmatig verschillende jurkjes zien dragen! ;)
   Wanneer je de leer van de Amish nader bekijkt is het toch wel een beetje schrikken hoor.
   Zichzelf uitzonderen door zich àf te zonderen.
   Jezus deed dit juist niet..
   In plaats van de wereld in te gaan, creëren ze een eigen wereldje.
   Wanneer je het niet eens bent en/of definitief 'de wereld' ingaat, is de kans groot dat je "uitgesloten" wordt. Ge-excommuniceert.
   Ik heb zelf meegemaakt wat dit veroorzaakt.... (Vandaar mijn reactie ook.) Het is te verdrietig om te kunnen verwoorden. Er wordt in dit soort 'afzonderingsgroeperingen' vaak een angst gecreëerd die harten vroeg of laat kapot kan maken.
   Jezus sloot en sluit nìemand uit...
   Kortom, met respect voor alle rijke kanten ervan, een Amish-leven is misschien minder idyllisch dan het lijkt.. wellicht ziet het er daarom ook wel zo idyllisch uit ;)
   Maar goed, dat is mijn gedachten hierover.
   Zegen! -Hans

   Verwijderen
 3. Dank je wel voor het delen! inderdaad mooie documentaire, eerlijk, ontroerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg mooie documentaire Marjolein! Mooi om te zien hoe hun volkomen vertrouwen op de Heer, alles en iedereen word in Zijn handen gelegd, erg mooi en zeker iets om van te leren. Ook erg mooi om te zien dat ze God boven familie en vrienden zetten, en Hij hun geluk is! En de stap naar de doop is helemaal mooi om te zien! Alles om hun Heer te gehoorzamen! Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie, interessante documentaire. Ik denk ook dat deze mensen geen 'toneelspel' opvoeren, het komt oprecht over, en als je in zoiets opgegroeid bent, dan weet je ook niet echt 'anders'. Ik zeg bewust 'anders', want er zijn een heleboel levensstijlen die helemaal niet 'beter' zijn dan de Amish levensstijl. En juist deze Amish zijn bereid om wél 'anders' te durven denken, al worden ze daardoor misschien uitgesloten.
  Aan de andere kant moeten we er wel op een gezond-kritische wijze naar kunnen kijken. Wat spreekt toch zo aan, van de Amish? Is het 'the way of living' - zo ja, 'why not join them'? Of is het de puurheid van hun geloof - in dat geval, missen we die puurheid misschien vaak bij andere 'niet-amish' christenen? Zo ja, is dát niet zorgwekkend? Kunnen we in ons eigen leven nét zo puur geloven, zónder dat die hele traditionele toestand met alle regeltjes erbij komt kijken? Daar wil ik me in elk geval naar uitstrekken...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi! En een beetje triestig ook. In sommige kringen kan je inderdaad beter meegaan met de groep om geaccepteerd te worden en zodra je echt voor je geloof in Christus uitkomt, krijg je het pas echt moeilijk! Beetje herkenbaar wel vanuit vroeger. Toch denk ik niet dat de Amish fout zitten als het om uiterlijkheden gaat, ze hechten er alleen te veel waarde aan en ze voeren het wat ver door. Maar de gedachten er achter zijn zeker Bijbels te noemen. En het is zo gemakkelijk om de dwalingen van de Amish te zien, maar vaak zo moeilijk om eigen tekortkomingen te zien. Ik zou graag van de Amish willen leren dat ze veel tijd aan God geven, dat ze hungeloof praktisch uitleven en er door hun doen en laten elke dag aan herinnert worden, hun gehoorzaamheid aan God, de tijd voor het gezin en de gemeenschap, het werken met de handen. Minder blij wordt ik van de dwang, het naar elkaar kijken en het uitsluiten van mensen die maar even over de scheef gaan. Dat zijn mijn gevoelens hierbij...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mattie De Schepper16 juni 2014 om 10:31

  Ik werd getroffen door de zang - voor vrouwenstemmen- die klonk bij de beelden van de ter kerke rijdende koetsen in de avondschemer. Prachtig! Kent iemand deze muziek?
  Bestaat hier een opname van?
  Mattie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mattie De Schepper16 juni 2014 om 21:26

  Na wat googhelen ben ik er zelf achter dat het een opname is van een Salve Regina op de muziek van de canon van Pachelbel gezongen door 'All Angels' . Ze zijn op Youtube te beluisteren. Het kwam mij al zo bekend voor. Deze muziek paste helemaal in de sfeer van de beelden.
  Mattie

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs