24 oktober 2012

Bezuinigen op je wekelijkse boodschappen

De blog van Crystel 'MoneySavingMom' is één van mijn favoriete blogs. Je leert van haar blogberichten zoveel over zuiniger omgaan met je geld, efficienter omgaan met je tijd, heerlijke recepten en nog zo veel meer.

Nu is ze bezig met een serie te maken waarin ze 31 weken lang een video plaatst over hoe je meer kunt besparen op je wekelijkse boodschappen. Ik heb veel geleerd van haar video's  al zijn er een aantal video's die gaan over 'coupons gebruiken'. In Amerika kun je kortingscoupons uitknippen in weekbladen en via internet en die kun je inleveren in de winkels. Stel dat een artikel in de aanbieding is en je hebt ook nog eens een coupon dan kan het zo zijn dat je zo een artikel dus helemaal gratis krijgt. Ideaal dus, jammer dat ze dat in Nederland niet hebben ;-)Ik merk dat ik goed op weg ben als het gaat om bezuinigen op mijn wekelijkse boodschappen en veel van haar tips gebruik ik al zoals:
 • Vooraf bepalen welk bedrag je per week uitgeeft aan boodschappen.
 • Dat bedrag wekelijks of maandelijks pinnen en dus altijd cash betalen.
 • Niet meer dan dat bedrag gebruiken
 • Een weekmenu maken (evt. aan de hand van aanbiedingen)
 • Goed de aanbiedingenfolders lezen
Wat ik nog niet deed en dus nu geleerd heb is:
 • Van het weekgeld tien euro reserveren voor dingen die in de aanbieding zijn of dingen die je in grootverpakking voordelig kunt kopen, zoals vleesaanbiedingen of bijv. een aantal tubes tandpasta. Gebruik je deze tien euro niet, dan neem je het geld mee naar de volgende week.
 • Een rekenmachine gebruiken in de winkel (weet niet of ik deze tip ga gebruiken ;-))
 • Een aantal voorraadplanken maken waarin je voorraad overzichtelijk neerzet, zoals een voorraad tandpasta oid.
 • Elke week een aantal keer een dubbele hoeveelheid koken bijv. pastasaus of kip Hawai of burritosaus en deze invriezen. Bij weinig tijd ontdooi je één van de sauzen of ovenschotels, je kookt rijst of pasta en je hebt zo een maaltijd op tafel. Dat zorgt ervoor dat je niet op het laatste moment nog naar de winkel toe spurt en dure pizza's koopt of een andere dure afhaalmaaltijd. Kijk hier naar haar voorbeeldmenu's die je dubbel in kan vriezen. Eén van haar bloglezers had 7 uur in de keuken gestaan en als resultaat kon ze 112 (!) (lunch)maaltijden in de vriezer stoppen!! Zorg wel dat alles goed verpakt wordt en dat je er etiketten op plakt met de datum.
 • Ga wecken! Als ik bijv. stoofperen ga maken dan maak ik voortaan een dubbele hoeveelheid en die doe ik in (opgespaarde) uitgekookte potten. Je doet de warme stoofperen in de potten en draait het deksel er goed op, daarna zet je de potten een poosje op de kop en je plakt er een etiket op. Handig voor in je voorraadkast. Zo kun je dat ook doen met bijv. bessensap, of groenten of noem maar op. Ik heb vanavond mijn eerste potten geweckt met verse bosbessen. Ik had van een man uit de gemeente een paar potten verse bosbessen gekregen en die heb ik gepureerd en gekookt en daarna in de potten gedaan. Heerlijk voor over zelfgemaakte griesmeelpap!
 • Crystel had een weekmenu incl. ontbijt en lunch. Goed idee! Zo kun je ook soms ontbijt of luchgerechten dubbel maken en invriezen. Altijd handig, zeker als je gasten krijgt. Denk aan pizzadeeg of pizzasaus, denk aan kaneelbroodjes etc. Ook kun je bijv. een cake dubbel maken en er één invriezen, ideaal als je onverwacht visite krijgt.
 • Als je gaandeweg steeds meer maaltijden in de vriezer hebt zitten en je voorraad groeit en groeit is het handig het eerst allemaal eens op te maken anders puilen je kasten uit en dat is ook weer niet de bedoeling...
 • Crystel gaat bij het pinnen van je weekbedrag uit van ongeveer 25 euro per persoon in je gezin. Dat doe ik ook en ik kan daar ook nog makkelijk luiers en toiletartikelen van kopen en dure dingen zoals wasmiddel, koffie en ook koop ik er verjaardagscadeautjes voor deze en gene van, dus ik denk dat 25 euro p.p. voor de meesten wel zal lukken (voor de één misschien heel veel geld en voor de ander lijkt het erg weinig, dat is inkomensafhankelijk, vandaar de richtlijn). Een sport is om van dit weekgeld over te houden, zodat je van het geld ook nog iets leuks met je kinderen kunt doen bijvoorbeeld.
 • Hoe meer maaltijden je in de vriezer of in weckpotten hebt zitten, hoe minder je kwijt bent aan je wekelijkse boodschappen, ideaal dus.
Voor nog meer tips raad ik je echt aan om op de site van Crystel te kijken en als je zelf tips hebt om te besparen op de wekelijkse boodschappen dan zie ik graag je reactie tegemoet.

21 opmerkingen:

 1. Leuk om hier ook tips daarover te lezen!
  Wat ik zelf ook prettig vind werken is dat wij 1 keer per maand de 'grote' boodschappen bij de Aldi doen, wat ze daar niet hebben halen we dan bij de Bas (voor ons wat verder rijden allebei). De andere drie weken halen we alleen de verse dingen (melk/groente/vlees) bij de C1000 (dorp verderop).
  Zo ben je die ene week veel geld en tijd kwijt, maar grijp je de weken erna eigenlijk nooit mis. Zo staan er hier dan heel botervlootjes, een hele tray appelmoes, patat ed voor een hele maand. Dit maakt het voor ons overzichtelijk en scheelt volgens mij ook geld. Ik ga eigenlijk nooit doordeweeks naar de supermarkt. Omdat we het gewoon moeten/willen doen met wat we allemaal in de (koel)kast hebben.

  Misschien komt dat ook omdat we voor elk dingetje zouden moeten rijden en dat kost weer (dure) benzine ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eén keer in de maand boodschappen doen is idd ideaal. Scheelt je veel tijd en benzine denk ik. Ik denk niet dat het mij zou lukken, dan zou ik een iets grotere voorraadkast moeten hebben. Ik heb weleens gehoord van een boek waarin beschreven staat hoe je één keer op de maand boodschappen doet, één hele dag kookt en dan voor de hele maand. Ben even de titel kwijt.

   Bedankt voor je aanvulling op mijn blogpost hoor! Groetjes Marjolein

   Verwijderen
  2. Er zijn ook amerikaanse blogs die hier over schrijven! Kijk eens op pinterest... Hier kan je ook veel vinden over freezer crockpot maaltijden! Ideaal!

   Verwijderen
 2. Interessant ... Dank je wel. Ik ga zeker eens kijken op haar site maar niet alles is haalbaar denk ik voor mij. Misschien een grotere vriezer kopen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij onze supermarkt kun je tegenwoordig scannen. Zie je gelijk wat het totaalbedrag wordt. Echt heel handig. Beter als een rekenmachine...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik neem nooit een rekenmachine mee, er zit er namelijk ook een in mijn telefoon.En de antwoorden als je verschillende hoeveelheden en prijzen op de vergelijkt zijn soms toch verrassend.Bij twijfel reken ik altijd even na.Natuurlijk nog dit , de prijs per kilo staat er bij een supermarkt gewoon bij...

   Verwijderen
 4. Hoi Marjolein,

  Ik zie dat ik wat te voorbarig ben geweest met mijn vorige reactie op moeders schuldgevoelens.
  Je had namelijk zelf al wat in de pen zitten en sorry daar dus voor.

  Allereerst bedankt voor je tips en adviezen.

  Even snel en kort.

  Ik zelf maak een maandplanning voor mijn eten. Dit doe ik met de volgende link: http://homeschoolcreations.com/files/Monthly_Meal_Plan_Calendar_Editable.pdf
  Ik ben hier opgekomen door de volgende link:
  http://www.noordinarymomentsblog.com/2012/01/monthly-menu-planner-editable-pdf.html

  De bovenste link print ik ingevuld uit en hang hem op in de keuken. Zodoende visueel aanwezig.
  Boodschappen worden op deze lijst gebaseerd, en eens in de 2 weken ingekocht. (inclusief datum waarop ik weer boodschappen ga doen.)
  Winkels hanteren een FIFO principe. (googlen). Mijn vla komt dus achter uit het schap.
  Winkels zijn ook slim. Dure producten staan op ooghoogte. Goedkope producten moet je voor door de knieën. Soms moet je dus moeite doen, maar wel goedkoper.
  Groente, fruit (gebaseerd op menuplanner) en kaas koop ik eens in de week op de markt.
  Vlees (gebaseerd op menuplanner, koop ik in 1 winkel, op 1 dag.) Verwerk het dezelfde dag direct en vries het in. Op dag dat het gegeten moet worden is het kwestie van uithalen en ontdooien in de pan.

  Verder heb ik hier een huishoudmap.
  Een voorbeeld voor wat ik bedoel is hier te vinden:
  http://healthynbalanced.com/diy-household-binder
  om het te zien:
  http://www.youtube.com/watch?v=qmWXnIXWmmo
  in deze map bewaar ik mijn menuplanners van eerdere maanden. Zodat ik voor de volgende maand niet opnieuw het wiel hoef uit te vinden.

  Winkels zijn ook slim betreft aanbiedingen. Er zit een cyclus in. Dit maakt dat als jij het goed uitkient jij altijd gebruik kan maken van de goedkoopste aanbieding voor jou product. (filmpje is hier te vinden:http://www.youtube.com/watch?v=4lpsW8iAJ5o. Even de couponing weg denken. Hier werkt misschien iets anders, maar ongeveer hetzelfde, houdt de folders de komende maanden in de gaten. Ik heb dit laatste zelf nog niet uitgeprobeerd.)

  Sorry voor wederom een lange reactie.
  Hoop dat het aanvullend is.
  Zie het niet als belerend willen zijn.
  Maar als laten delen in....

  Liefdevolle groet,
  Jeannet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel erg bedankt voor je waardevolle tips, Jeannet! Een goede aanvulling voor mijn blogpost. Ik zal gauw alle links eens nagaan. Slim idee om een huishoudmap bij te houden, ook met eerder weekmenu's. Heel erg fijn dat je dat wilt delen!

   LIefs Marjolein

   Verwijderen
  2. Trouwens Jeannet, om de aanbiedingen van alle supermarkten goed in de gaten te kunnen houden kun je naar de site www.yenom.nl een hele overzichtelijke site en je ziet ook meteen hoeveel je op iets bespaard.

   Verwijderen
  3. Wow die templates voor een maand zijn echt handig! Ik heb er net eentje ingevuld. Verder ook in het blog zelf weer dingen die herkenbaar zijn, dingen die nieuw en interessant zijn en natuurlijk ook wel dingen die voor mij niet zouden werken. Maar al met al weer inspirerend.
   Een kleine vraag heb ik wel (wil niet zeuren) over het vlees, de zogenoemde kiloknallers en super goedkope aanbiedingen... voor mezelf heb ik daarbij wel zoiets dat mijn geweten daarin zwaarder weegt dan het geldelijke belang. Want hoe is het mogelijk als bijv. een hele kip van 1000 gram slechts 3 euro kost??? Daar kan je toch geen kip van kopen, voeren, slachten, verwerken? Je doet dan consessies: of op de hormonen die ze toedienen of doordat het plofkippen zijn of allebei. Nou ja, dat soort dingen houden mij ook wel bezig, net als fair trade koffie die toch iets duurder is dan de gewone. Ben bang dat met dit in het achterhoofd 25 euro p.p. voor mij heel moeilijk zou worden! Maar ik zal het zien, nu ik voor bijna de hele maand boodschappen wil doen vandaag. Bedankt voor je blog weer!
   Groetjes,
   Annemieke

   Verwijderen
  4. Ha Annemieke,

   Helemaal met je eens als het gaat om kiloknallers. Ben ik ook niet van. Bij ons in de buurt zijn er soms slagers met hele goede aanbiedingen of ik koop biologisch vlees. Fairtradekoffie is nu in de aanbieding bij de lidl. Ik heb vandaag voor twee weken boodschappen gedaan, dus the freezercooking kan beginnen. Nu nog sparen voor een ruimere vrieskist ;-)

   Verwijderen
  5. Ha, ja die vrieskist... herkenbaar. Verrassend genoeg is het mede dankzij alle tips op jouw blog en van je lezers toch gelukt voor 25 euro p.p.p.w., zonder kiloknallers m.b.v. de website die je hebt aangeraden! Zelfs met fair trade koffie en volwaard kip! Het hielp echt om de aanbiedingen te gebruiken, voor een maand in te kopen en slim te plannen m.b.v. de maandplanner en dus ook maaltijden terug te laten komen. Moet nog wel vers fruit, zuivel en rauwkost voor de andere 3,5 week halen, maar voor de rest is echt alles binnen tot en met haarschuim, koffiefilters, shampoo e.d.(5 flessen voor 5 euro bij Plus) aan toe!! Heel erg bedankt Marjolein en lezers!

   Verwijderen
  6. 5 flessen haarschuim van L´oreal... voor wie nog interesse heeft!

   Verwijderen
  7. Haha,leuk om te lezen Annemieke!! Voor een aantal weken tegelijk boodschappen doen vergt wel inpaktalent van je winkelwagen. Ik was bij de lidl en moest gewoon twee keer een kar vullen. Deed me een beetje denken aan de duggars met 10 karren, haha.

   Verwijderen
  8. Wat fair trade betreft is het wel de lidl die daarin voor loopt! Heel veel producten zijn utz certifide! Dus daar kun je heeeel goed chocoladepasta, koffie, thee etc halen!

   Wij zijn ook bewust minder vlees gaan eten!
   Heerlijke vagaburgers zelf maken bv...

   Verwijderen
 5. Wat een hoop tips weer Marjolein. Dank je wel. Ik doe er mijn voordeel mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op wasmiddel kun je veel geld besparen door het zelf te maken met Marseillezeep (savon de Marseille). Oa online te koop via VitexNatura.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super, bedankt voor de tips! Ben deze week begonnen met een kasboek. En de vriezer gebruiken we nauwelijks en áls ik er iets in doe vergeet ik het. Dus daar moet verandering in komen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Interessant om te lezen!
  Wij hebben een gezin met 6 kinderen, en het is iedere keer weer een hele toer om de boodschappen in huis te krijgen.
  Ik doe dat aan de hand van een basislijst, die ik zelf heb gemaakt, aangepast aan ons gezin.Er staat bij hoeveel ik van elk product in huis wil hebben, zodat ik nooit voor verrassingen sta. Op dit moment doen we één keer per week de boodschappen. Dan ga ik eerst de kasten langs (ik heb de luxe van een vrij ruime kelder en ik probeer alles een beetje gesorteerd en netjes op de planken te houden ;-)) en hoef ik maar in te vullen wat er ontbreekt. Voor ons werkt het prima, hoewel mijn man het ook wel zonder briefje kan.
  Een weekmenu heb ik verschillende keren geprobeerd, maar ik houd dat nooit zo lang vol...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi,

  Dankjewel voor de waardevolle tips. Ik had alleen even een vraagje over dat wecken/inmaken. Ik lees namelijk op verschillende sites dat je de glazen pot eerst moet uitkoken in water met soda, maar ben nogal bang dat dat mijn pannen aantast, ook al zijn deze niet van aluminium. Is die soda écht noodzakelijk?

  Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. besparen is het belangrijkste met boodschappen doen. Neem vooral niet je man mee! Hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs