17 september 2012

Shabbath vieren als gezin

Mijn man kreeg pas een grote lading folders van het Deputaatschap Kerk en Israel en daarin stond op een hele heldere manier beschreven hoe de Shabbat wordt gevierd onder de Joden. Aangezien er veel over de Shabbat wordt gesproken in de Bijbel lijkt het me mooi om als gezin eens een keer een gedeelte van de Shabbat te vieren zoals de Joden dat doen.

Wij zelf vieren de zondag als feestdag, omdat dat de opstandingsdag van onze Heere Jezus is en dat vieren we door ons extra feestelijk te kleden, door feestelijker te eten dwz de tafel is mooier gedekt dan anders en we hebben meestal een speciaal toetje of taart of een uitgebreid ontbijt. Maar naast deze feestelijke dingen is het hoogtepunt van de dag dat we samen komen met andere gelovigen, met onze gemeente, om samen God te dienen, te aanbidden en te horen wat God tegen ons wil zeggen door Zijn Woord. Ook is het fijn om op de zondag als gezin rondom het Woord bezig te zijn. Meestal is onze Bijbeltijd op zondag meer uitgebreid en hebben we tijd voor spelletjes, voorlezen en gezellig samenzijn.

Toch lijkt het me leuk om eens een keer een gedeelte van de shabbat op de meer traditionele manier te vieren, de symbolische manier, zoals de Joden dat doen.
Je kunt dit bijv. op vrijdagavond doen, maar misschien ook op zaterdagavond als voorbereiding op de zondag.

De viering begint op vrijdagavond. De tafel is feestelijk gedekt (vaak wit tafelkleed, mooie servies en bloemen op tafel) en er worden door de vrouw twee of meer kaarsen aangestoken (je kunt verwijzen naar Jezus het Licht van de wereld) en ze zegt een zegen.

Dan worden er liederen gezongen en een gedeelte uit de Bijbel gelezen. De vrouw heeft overdag twee vlechtbroden gebakken en die liggen onder een kleedje (zoals de Israëlieten in de woestijn voor de shabbat de dubbele hoeveelheid manna moesten rapen, zo nu ook een dubbele hoeveelheid brood).

Er is wijn (of druivensap) en de man zegent de wijn (je kunt verwijzen naar het bloed van Jezus en ook naar de vreugde om te mogen drinken van de Wijnstok).

Daarna wast iedereen zijn handen in een kom (Verwijzing naar psalm 24: 3 en 4a) en spreekt de vader de zegen uit over het brood (je kunt verwijzen naar het Brood des Levens of het Brood dat voor ons verbroken is). Dit vlechtbrood heet een challe en meerdere vlechtbroden heten challot. Hierbij het recept voor een challe (makkelijk te maken brood, leuk om te doen met de kinderen. LET OP: dit recept is voor mini-challot. Je hoeft het deeg niet in 16 balletjes te verdelen maar in drie. Deze drie balletjes rol je tot strengen deeg en die vlecht je samen zodat je één challe hebt)

Hij heft dan het kommetje met zout op en dan kun je verwijzen naar wat Jezus zei over het zout der aarde. Wij zijn het zout der aarde! Het stuk brood (wat gebroken wordt, niet gesneden) wordt gedoopt in het zout.

Je kunt nu nogmaals liederen zingen. Daarna leest de man de lofrede op de vrouw voor uit Spreuken 31:10-31 als compliment voor de vrouw en als herinnering voor Gods wijsheid. Daarna zegent de man de kinderen. De jongens zegent hij met de zegen van Efraim en Manasse en de meisjes met de zegen van Sara, Rebekka en Rachel. Dwz dat de jongens mannen van God mogen worden en dat de vrouwen een voorbeeld zullen nemen aan de vrouwen uit de Bijbel. Daarna zegent de man zijn gezin met een priesterlijke zegen (De Heere zegene jullie en behoede jullie, Hij schijne zijn licht over jullie leven en geven jullie vrede).

Opnieuw kan er gezongen worden.

Daarna is het tijd om de maaltijd te eten. Naast brood en wijn wordt er vaak kippensoep oid gegeten. Het maakt niet zoveel uit wat je eet, maar het mag niet opgewarmd worden, omdat je op de shabbat geen vuur mag aansteken.

Om nog meer te weten over de Shabbat kun je o.a. dit artikel erover lezen.



12 opmerkingen:

  1. Wat een leuk artikel en zeker ook mooi om een keer te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees dit met enige herkenning. Sinds een tijdje doen wij onze twee-wekelijkse gezinsavond op vrijdagavond (omdat dat beter uit komt dan de zondagavond) en nadat ik er met pasen achter ben gekomen dat veel van onze feesten hun wortels hebben in heidense/romeinse godsdiensten, ben ik heel anders tegen onze ingestelde feesten én tegen de Bijbels ingestelde feesten gaan kijken. Ik vind in die laatste zoveel rijkdom liggen. Heel voorzichtig, met veel zoeken en uit verbondenheid met onze Joodse broer Israël, begint onze gezinsavond nu ook tijdens het vrijdagavond eten met de shabbat viering, compleet met mooi gedekte tafel, 2 kaarsen, de menorah, challe en (soms Israelische) wijn. We doen niet alles precies volgens de Joodse traditie trouwens, maar ik vind het een heerlijk begin van het weekend (die ene week dat we het niet doen, mis ik het) en een goede start van onze gezinsavond. Het verraste me dat je er een post over had geschreven, en ik ben wel benieuwd of jullie al een keer een shabbatviering gedaan hebben in jullie gezin, dat kan ik niet zo opmaken uit je verhaal, en hoe jullie dat vonden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat mooi dat jullie dat zo als gezin doen, Sandra. Ik wil het graag deze week uit gaan proberen. Herken me vaak in de dingen die jullie als gezin doen, mooi!!!!

      Verwijderen
  3. Hallo Marjolein,
    Zijn er ook blogs in het nederlands waar zo in gesproken wordt als in de blogs van de schrijvers die hier naast staan?
    vr.gr.Vlinder

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker vlinder, google op christelijk leven blogspot of zeeuwse mama blogspot of jannekes jolige wereld blogspot of eigenwijs landelijk geinspireerd blogspot en je vindt er al een heleboel. Succes met de zoektocht!!

      Verwijderen
    2. Dank je wel voor je snelle reactie.
      groetjes Vlinder

      Verwijderen
  4. Hallo Marjolein,
    Erg interessant om te lezen. Je prikkelt hiermee en daar houd ik wel van. Ik ga er eens over nadenken of wij hier iets mee zouden kunnen/ willen doen. Ben wel eens jaloers op de symboliek in het Jodendom en het Rooms Katholisme. Dank je wel voor je artikel hierover en ook voor je doorverwijzing aan Vlinder : )
    Groetjes,
    Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo, ik volg al een tijdje met veel belangstelling je blog.Eigenlijk heb ik een vraag aan je. Ik ben heel erg zoekende in mijn geloof. Ik geloof al jaren en ben met de christelijke tradities opgevoed.Ik ben op zoek naar een persoonlijke relatie met God. Het voelt elke keer of ik het net niet te pakken krijg.
    Heb jij misschien tips voor mij over (dag)boeken waar ik wat aan heb? Het is misschien een wat sumiere uitleg hierboven maar zet hier liever niet alle ins en ouds neer.Hopelijk kun je wat met mijn vraag. Groet Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Ellen,

      Sorry dat ik je vraag pas zo laat beantwoord. Ik had al een tijdje niet meer op mijn blog gekeken. Het is misschien goed om eens op www.heartcry.nl te kijken en dan vooral hier: http://www.heartcry.nl/ja,-maar
      Dat zijn allerlei preken of lezingen die ingaan op vragen en twijfels die mensen kunnen hebben aangaande hun geloof. Ik hoop dat je daar antwoorden vindt en anders kun je me gerust mailen via marjoleinmol@hotmail.com. Gods zegen in alles toegewenst, zal voor je bidden Ellen.

      Hartelijke groet, Marjolein

      Verwijderen
  6. Mooi idee, iets om over na te denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Marjolein,
    Naar aanleiding van je opmerking op fb ben ik even gaan zoeken naar deze blog (wat heb je trouwens een prachtige site!) Mooi is de symboliek he, die in alle rituelen zit die Joden op de sjabbat doen. Ik ben benieuwd hoe het jullie is bevallen om ze te gebruiken, en of het nog een vervolg heeft gekregen! En ik las zojuist ook dat je een vierde kindje mag verwachten, wat gaaf! Gefeliciteerd en een voorspoedige zwangerschap gewenst!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. net je blog ontdekt. ga je zeker volgen...

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-