18 mei 2012

Verjaardagstradities

Als er iemand uit je gezin jarig is, is het goed om die dag zo feestelijk mogelijk te maken. Je laat aan de ander zo merken en zien dat je van hem/haar houdt en dat het bijzonder is om weer een jaar ouder te zijn. Veel gezinnen hebben verjaardagstradities (zonder er vaak bij na te denken dat ze die tradities hebben ;-)) en per gezin kunnen die tradities enorm verschillen. Zo worden er in de meeste gezinnen cadeautjes gegeven aan de jarige, maar er zijn landen waar je juist op je verjaardag cadeautjes weggeeft of waar alle mensen op één dag jarig zijn (soort nieuwjaarsviering) en elkaar dan cadeautjes geven (Zuid-Korea)Wij hebben als gezin ook een aantal verjaardagstradities en die wil ik graag met jullie delen en ik hoop dat er meelezers zijn die ook een traditie te delen hebben, zodat we met elkaar nieuwe ideeën opdoen!

's Morgens begint de verjaardag in ons gezin met een feestelijk gedekte tafel. Ik heb dan lekkere broodjes, mooi servies, servetten, bloemen, kaarsen ed en bij de kinderen hangen er natuurlijk slingers en ballonnen. 
We maken de jarige wakker met feestliedjes en felicitaties en gaan naar beneden. Daar worden natuurlijk eerst de cadeautjes opengemaakt. Daarna ontbijten we en we vertellen elkaar wat er zo speciaal is aan de jarige en waar we dankbaar voor zijn in diegene. Daarna lezen we een tekst uit de Bijbel die we de jarige toewensen en bidden voor de jarige. De jarige mag natuurlijk 'feestkleding' aan en mag uitkiezen (gebeurd meestal van te voren) waar we heen gaan met het gezinsuitje. 's Ochtends hebben we namelijk een gezinsuitje. Dit kan de speeltuin zijn, een boswandeling, naar het zwembad, een picknick of een paardrijles zijn bijvoorbeeld. 's Middags is het tijd voor de lunch en rond koffietijd komen familie en/of vrienden een feestelijk taartje eten (de kinderen blazen kaarsjes uit) 's  Avonds mag de jarige kiezen wat we gaan eten en welk toetje erbij komt. Tijdens Bijbeltijd (na de maaltijd) mag de jarige bepalen welke liederen we zingen en bij de verjaardag van de kinderen gebruiken we dan ook kleine muziekinstrumentjes. Dit zijn eigenlijk zo een beetje de tradities hier thuis. Hoe gaat zo'n dag bij jullie?

4 opmerkingen:

 1. Bij de kleintjes vieren we het op ins bed. We zingen: Dat 's Heren zegen op u daal en er is er één jarig. Daarna worden de cadeautjes gegeven. 's-middag komen de buurvrouwen met kinderen op visite. Ik leg dan wat spelltjes klaar. Heel veel spelletjes eigenlijk. Zorg voor kleurplaten enzo. '-s Avonds komt er familie-visite. We eten altijd patat met ijs toe. Zo gaat het bij ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het in eerste instantie zo raar, dat jullie kinderen dus altijd in het weekend jarig zijn! Later besefte ik dat ze alle 3 (nog) niet schoolgaand zijn :-) tradities zijn zo waardevol! hier veel zingen,(in drie talen, we wonen in t buitenland) kadootjes op de tafel, slingers en balonnen, geen uitgebreid ontbijt ivm school, wel steevast een mooi versierde verjaardagsstoel, speciaal gebed (dankbaarheid, zegen vragen voor nieuwe levensjaar) zelfgemaakte taart, kaarsjes, nog meer zingen en t weekend volgend op de verjaardag komen goede vrienden bij ons eten en drinken en nog meer zingen, vaak met spelletjes erbij (veel kinderen samen). Familie woont te ver weg om te kunnen komen, maar op deze manier zijn ze toch echt jarig. Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, Gerda!
   Onze oudste dochter gaat al wel naar school, maar heeft elke vrijdag vrij. Tot nu toe zijn de verjaardagen telkens op vrije dagen gevallen, maar in juni wordt mijn dochtertje 5 en dan moet ze wel naar school. Dan vieren we de verjaardag uitgebreid op zaterdag incl. uitje.

   Gods zegen in alles, Marjolein

   Verwijderen
 3. Leuk om te lezen hoe je een echte feeselijke dag kunt maken van een verjaardag.
  Wij vieren de verjaardag eigenlijk altijd op de dag zelf wat wel eens druk is omdat de oudste 2 naar school gaan en we de visite dan na schooltijd krijgen.
  Maar goed we hebben wel een aantal tradities

  Zingend de trap op met cadeautjes, de jarige mag dan in ons grote bed wachten. Als er voldoende tijd is krijgt de jarige zijn ( ja alleen maar mannen in mijn gezin:))ontbijt op bed.
  De jarige mag kiezen wat we 's avonds eten en verder vertel ik elk jaar op een manier die ze begrijpen hoe het was toen ze geboren werden,dit vinden de jongens erg leuk en vragen er ook zelf al om. Voor mezelf is het een leuke manier om de geboortedag te blijven herinneren.

  Bedankt voor je insprirerende verhalen op de site!

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs