08 januari 2015

De komende maand flink bezuinigen...hoe doe je dat?

De feestdagen zijn net achter de rug en veel mensen hebben het goede voornemen om eens flink te gaan sparen de komende maanden. Misschien wil je meer sparen om op die manier je schulden af te kunnen lossen, misschien sparen omdat er een kindje op komst is of omdat je gaat verhuizen. Misschien gaan je kinderen studeren of is er een andere auto nodig of alvast sparen voor de vakantie.

Welke reden je ook hebt, we gaan gewoon extra sparen deze maand! Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Ik zal hieronder wat praktische tips geven om meer te kunnen (be)sparen en ik hoop dat jullie zelf ook nog tips hebben, zodat we ook op dit gebied van elkaar kunnen leren.

  1. Probeer een maand lang NIETS extra's uit te geven. Ja, je betaalt je huur/hypotheek en je rekeningen. Je haalt boodschappen, maar geen extra's deze maand. Geen nieuwe kleding, geen uitjes, geen nieuwe woonaccessoires, geen gezellig middagje naar IKEA of de intratuin (;-)).
  2. Als je een voorraadkast hebt aangelegd dan probeer je die 'leeg te eten', net zoals je vriezer. Maak een weekmenu aan de hand van je voorraadkast (hier meer info over de voorraadkast) en vriezer en waarschijnlijk kom je met zeer originele en nieuwe recepten. Haal alleen de nodige basisboodschappen in de winkel. (Hier nog meer tips om te bezuinigen op je boodschappen)
  3. Probeer gratis uitjes met het gezin te ondernemen (museumjaarkaart, strand, bos, wandelen, speurtocht etc.)
  4. Pak vaker de fiets in plaats van de auto. Ook gelijk goed voor de gezondheid ;-)
  5. Zoek uit of jullie goedkopere stroom hebben in de avonduren en zet de afwasmachine, wasmachine en droger pas 's avonds aan.
  6. Probeer al je eten te gebruiken en niets weg te gooien. Maak van oud brood bijvoorbeeld croutons. Van een restje rijst kun je rijstepap maken. Van restgroenten maak je een lekkere soep. Van de schillen van citroenen en sinaasappels kun je citroen- en sinaasappelrasp maken, dat kun je invriezen en gebruiken voor recepten. No waste dus!
  7. Maak je eigen wasmiddel (Ik doe dit nu al zeker twee jaar en gebruik het wasmiddel vooral voor de donkere was. Kleuren blijven ontzettend mooi behouden en vlekken gaan er goed uit.)
  8. Maak je eigen schoonmaakmiddelen.
  9. Maak zelf cadeautjes in plaats van dat je ze koopt.
  10. Zet de verwarming een graag lager en gebruik alleen spaarlampen.
  11. Bak zelf iets lekkers voor het weekend of voor verjaardagen.
  12. En dan nog deze tips...
Succes met (be)sparen allemaal!!

21 opmerkingen:

  1. Super leuke tips! Bedankt! Sparen is altijd fijn. En bewust met geld omgaan vinden wij belangrijk. Je 'gooit' al heel snel geld 'weg'
    Wij gaan weer bewuster boodschappen doen!

    Groetjes Cindy
    woon-geluk.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad goed om weer bewuster met geld om te gaan. Succes met besparen! Liefs Marjolein

      Verwijderen
  2. Heb net voor t eerst m'n eigen gemaakte wasmiddel gebruikt! Zoveel goedkoper en makkelijk om te maken.Goede tips ook verder!

    Groet Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha fijn Anneke. Het is inderdaad ontzettend makkelijk om te maken en het scheelt behoorlijk wat geld. Groetjes!

      Verwijderen
  3. Minder lekkere dingen eten tussendoor bespaart ook een heleboel en is ook nog eens veel beter voor je gezondheid!
    Dank je voor je tips.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker een hele goede tip, Wendy! Twee vliegen in 1 klap ;-)

      Verwijderen
  4. Mijn Lieff zegt altijd: "beginnen bij besparen op de grote dingen, dus niet zo'n nieuwe/luxe auto, niet te groots wonen, dat scheelt zo honderden euro's per maand.."
    Ik vind zelf voor de kids jassen en schoenen in de uitverkoop een goeie besparing (en wel leuke kleertjes, maar niet van een merk, en soms lekker tweedehands).
    En ja, op boodschappen en zelf maken kun je ook een hoop besparen.
    M'n voorraad wasmiddelen gaat nu een beetje slinken, en dan ga ik echt dat zelfgemaakte spul uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je lief heeft helemaal gelijk Petra! Ben benieuwd hoe je je zelfgemaakte wasmiddel gaat vinden. Groetjes Marjolein

      Verwijderen
  5. Dank je wel. Ik vind een paar tips echt heel goed. De eerste, daar zou ik nog wel een blog over willen lezen. Bijvoorbeeld: hoe ga je met koopdrang om. Je kan het willen, maar hoe breng je de discipline op om het te doen? Hoe bedwing je jezelf als je je rot voelt? Tip twee daar ga ik mee aan de slag.

    Hier een paar tips van mij, die wij vorig jaar uitgevoerd hebben
    1. Zeg de krant op
    2. Zeg het abonnement van bepaalde tijdschriften of krantjes op.
    3. Kies voor huismerken in de supermarkt
    4. Leen iets in plaats van te kopen ( hogedrukspuit bijvoorbeeld)
    5. Ga niet 'duur' uit eten. Maak gebruik van thuisafgehaald.nl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie tips, Ariella. dankjewel voor het meedenken! Abonnementen opzeggen kan zeker maandelijks veel geld schelen!

      Verwijderen
  6. Wat mij erg heeft geholpen is een nee/nee sticker op de brievenbus. Ik loop misschien wat goede aanbiedingen mis, maar ik bespaar meer door niet meer achter aanbiedingen aan te lopen die ik eigenlijk niet nodig heb.

    Sara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie tip Sara! Als je de aanbieding niet ziet, kun je hem ook niet kopen. Bedankt!

      Verwijderen
  7. Hier is januari ook altijd weer zo'n maand om te bezuinigen...
    Dat begon alvast goed met gunstige jaarafrekening en waterafrekening ;)...
    nu doorzetten
    Groetjes Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, dan begint je maand zeker goed, Ilse. Januari is inderdaad altijd een maand van de rekeningen! Succes met sparen!

      Verwijderen
  8. Welcome back Marjolein! Had je al gemist! Veel zegen voor het nieuwe jaar.
    Als tip kan ik misschien bijdragen dat ik naast mn boodschappengeld iedere maand, ook honderd euro huishoudgeld pin. En op is op. Wanf helemaal niets kopen is in de praktijk vaak toch erg lastig. Denk aan: kapotte melkbeker van je kind, een pontkaart, lootjes kopen van de sport, een bloemetje voor deze buurvrouw omdat ze altijd de hond uitlaat en dat soort dingen meer. Op die manier vliegt het geld er altijd ongemerkt uit vind ik, behalve als je dus contant een bedrag daarvoor reserveert. En wat er over is gaat in een potje voor de vakantie of leuke dingen.
    Hartelijke groet, Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie, Mieke. Ik pin inderdaad ook altijd 100,- extra voor cadeautjes, uitjes ed. Goeie tip, dankjewel!

      Verwijderen
  9. O, wat een boel goede tips. Van restjes een nieuwe maaltijd maken lukt me niet altijd. Ik ben benieuwd hoe je dat doet. Ik eet vaak om de dag iets wat de kinderen echt lekker vinden en iets wat ze minder lekker vinden. Dan moeten ze dus twee keer achter elkaar iets eten wat ze niet lekker vinden. Op zich wel een goede tip maar ik heb echt moeilijk eters. Veel blogplezier dit jaar toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien van restjes brood een broodpudding maken of tosti's of van restgroenten of de afvaldelen van groenten bouillon trekken. Lastig inderdaad met moeilijke eters. Ik heb ook niet elke dag restjes over hoor, mijn man eet namelijk alle restjes op, haha. Maar het kan ook met andere dingen. Theezakjes meerdere keren gebruiken ed. Groetjes

      Verwijderen
  10. Ik heb een vraagje over je zelfgemaakte wasmiddel. Ik heb het ook een tijdje gedaan maar mijn was rook al snel heel muf. Ben er toen toch maar mee gestopt, heb je hier wat tegen? Het scheelt namelijk zoveel geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marianne,

      Ik laat de wasmachine eens per maand op 90 graden leeg draaien met een paar scheppen soda of met een flinke scheut schoonmaakazijn. Dat zorgt ervoor dat alle zeepresten wegspoelen, verder gebruik ik echt alleen marseillezeep (gekleurd) en geen goedkope sunlight bijv. Ik heb zelf nooit last van een muffe was. Succes ermee hoor!!

      Verwijderen
    2. Dankje Marjolein. Ik ga het nog eens proberen. We krijgen een nieuwe wasmachine, dus dat komt goed uit.

      Verwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-