10 november 2014

Tips om zelf je eigen schoonmaakmiddelen te maken

Hieronder heb ik voor jullie een lijst samengesteld van schoonmaakproducten die ik zelf gebruik en die goed zijn voor het milieu en je portemonnee.

Wasmiddel donkere en lichtgekleurde was: 
Wasmiddel witte was: 
Wasverzachter: 
  • Schoonmaakazijn
Vlekkenmiddel: 
  • Ossengalzeep
Allesreiniger: 
Toiletpotreiniger:
  • Voor een goede schoonmaakbeurt van je toiletpot: Gooi een paar eetlepels baking soda in je toiletpot en giet er daarna wat schoonmaakazijn overheen. Laat het lekker bruisen en intrekken en daarna goed schoon schrobben. Voor een dagelijkse schoonmaakbeurt van je toiletpot: Giet gewoon wat schoonmaakazijn in je toiletpot en laat even intrekken. Schrob daarna schoon.
Toilet- en Douchereiniger: 
  • Gebruik voor dagelijkse schoonmaakbeurt van je douche en toilet een schoonmaakmiddel van schoonmaakazijn, baking soda en afwasmiddel. Of een mengsel van alleen schoonmaakazijn en water. Heb je marmer in je badkamer? Gebruik dan geen schoonmaakazijn maar meng één deel pure alcohol en één deel water (alcohol te koop bij de kruidvat of gebruik evt. spiritus) en spray dat op je oppervlakten. Ook erg goed voor ramen en kranen. Als je het bad moet schrobben of de douchetegels dan kun je puur afwasmiddel gebruiken, goed inwrijven en daarna met heet water afspoelen. Droog altijd af met een stevige droge theedoek. Je kunt ook het alcoholmengsel gebruiken of het schoonmaakazijnmengsel. De badkamervloer kun je schoonmaken met groene zeep of met schoonmaakazijn en water. Pure citroensap helpt ook goed tegen kalkaanslag.
Laminaatvloer- en tegelreiniger:
Gootsteenreiniger:
  • Gooi een paar eetlepels baking soda in de gootsteen en giet er wat schoonmaakazijn over. Laat bruisen en intrekken en spoel af met heet water.
Huishoudelijke apparaten ontkalken:
  • Schoonmaakazijn
Ramenreiniger:
  • Schoonmaakazijn vermengt met water.
Schuurmiddel:
  • Meng baking soda met een beetje groene zeep
Meubelwas:
  • Olijfolie
Keukenreiniger: 
  • Mijn mengsel van schoonmaakazijn, baking soda en afwasmiddel
Ovenreiniger:
  • Vermeng een paar lepels baking soda met een paar druppels water tot een dikke pasta en smeer die met een bakkwastje in de oven. Laat een nacht inwerken en neem af met een vochtige doek.
Heb je bruine vlekken op de ovendeur en de gaspitten die er niet meer af gaan?
  • Maak dan een aantal doeken nat met ammonia. Leg de ammonia op de ovendeur en dek af met bijv. een bakplaat. En leg doeken rond de gaspitten met ammonia en leg er bakjes overheen. Laat een nacht intrekken en ventileer heel erg goed (!!!!). Neem daarna af met een schuursponsje.
P.S. Droog tegels, ramen en kranen altijd na met een droge theedoek voor extra glans. En gebruik essentiële olie om je schoonmaakmiddel lekker te laten ruiken. Bijv. citroenolie of tea-tree olie (werkt ontsmettend).

Hebben jullie nog ideeën voor goedkope en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen? Deel ze hieronder met ons!




21 opmerkingen:

  1. Dit is echt even heerlijk, alles op een rijtje!
    Dank je wel joh!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige lijst zeg...
    Wist niet je zoveel kon doen met schoonmaak azijn...
    Ga ik toch weer eens wat meer gebruiken!
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, een flinke voorraad schoonmaakazijn aan gaan leggen nu, haha ;-)

      Verwijderen
  3. Heel fijn, Marjolein (hihi, `t rijmt nog ook), altijd handig wat extra schoonmaaktips, in dit geval om zelf te maken/gebruiken.

    Lieve-Groetjes,
    Verie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel leuk zo een lijstje en handig. Ik lees al een tijdje mee en dacht laat ik maar eens een berichtje achterlaten;-).
    Zelf gebruik ik voor mijn houten parketvloer warm water en dan een scheutje olijflolie en een scheutje azijn dit geeft weer een mooie warme kleur aan de vloer krassen verdwijnen en de vloer heeft een waslaagje gekregen door de olijfolie. Ik kwam op het idee omdat ik hier eens mijn grenen kast mee had behandeld en die er weer als nieuw uitzag. Sommigen doen er ook wat oude thee door het water om diepere kleur te krijgen. en het zou ook helpen voor doden van bacterieen.

    Als wasverzachter gebruik ik eigenlijk alleen maar schoonmaakazijn helpt heel goed.

    groetjes Rebecca

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je wel voor deze tips, Marjolein!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt dat je alles zo handig onder elkaar hebt gezet! Hier ga ik zeker wat mee doen. Ik denk zelf ook al een tijdje na over milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. O.a. n.a.v. de blog over levenzonderafval. Wat ik me nog wel afvraag: Ik gebruik nu een wc-blok in de toiletpot om tussendoor een frisse pot te houden, incl. fris luchtje. Gebruik jij dat niet? En is hier dan ook een alternatief voor? Of is dat gewoon je dagelijke wc-beurtje?

    Groetjes,
    Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Gerda, Ik doe soms wat schoonmaakazijn in de wc-pot en laat dat even intrekken, maar niet te lang, want daar krijg je daar weer een vies luchtje van, haha ;-)

      Verwijderen
  7. Ik heb net de matrassen gereinigd. Nu ruikt het weer zo fris en heerlijk schoon dat ik het toch even deel. Voor twee matrassen bijna half pakje Baking soda vermengd met 10 druppels lavendelolie. Bakingsoda ruim op de matrassen strooien met een zeef en een paar uur laten intrekken en dan weer eraf zuigen met de stofzuiger. Echt super

    Groetjes Marysha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een goede tip Marysha, dankjewel! Ik ga het deze week eens uitproberen.

      Verwijderen
  8. Hoi marjolein, heb vanmiddag de pitten van mijn fornuis in een plastic zak gedaan met een flinke scheut ammonia. Keukenrol tussen de pitten gedaan. De zak dicht en buiten neergelegd. Na een uurtje (had geen tijd en zin om een nacht te wachten) de pitten met een schuurspons schoongemaakt en ik heb niet hoeven boenen ging er heel makkelijk af.
    Werkt prima ff buiten in een zak, heb ooit ergens gelezen dat men zo de frituurpan schoonmaakt (alleen dan wel een nacht buiten laten) bernice

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie tip, dankjewel!! wel een vreselijke lucht he? Maar het helpt wel ;-)

      Verwijderen
  9. Handige tips! Ga het toch eens proberen aangezien ik het graag goedkoop hebben wil.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Marjolein,
    Mijn tip : koop een ouderwetse zeep klopper zo maak je makkelijk een sopje .
    Bijkomend voordeel is dat je kleine stukjes zeep (restjes) makkelijk op kunt maken.
    En bedankt voor je mooie blog. Al veel geleerd ook de andere onderwerpen vind ik leerzaam.
    Ik wil zeggen hier was ik al erg lang naar op zoek naar een blog waar de onderwerpen worden beken vanuit Gods Woord !
    Ben zelf moeder van 8 kinderen . de oudste is getrouwd, maar toch zat ik nog vol met vragen. Heb nu door jou blog al veel antwoorden gekregen.

    Gods Zegen toegewenst met je gezin en taak als dominees vrouw.

    Groeten Gerda dJ

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Kijk uit met tea tree oil, het is giftig voor katten.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-