28 oktober 2014

Samenvatting lezingen huwelijksconferentieBegin oktober ben ik samen met mijn man naar een huwelijksconferentie van het LCJ geweest. Vooraf wisten we niet zo goed wat we moesten verwachten. Wij gingen zelf naar de conferentie met drie doelen in ons achterhoofd. 1- Mijn man en ik willen in de toekomst graag samen huwelijkscatechese geven in de gemeente (nu doet hij dat alleen). 2- Ik krijg via mijn blog veel vragen over het huwelijk en ik wilde graag wat handreikingen hebben die ik met jullie kon delen. 3- En natuurlijk gingen we ook voor onszelf en waren we heerlijk samen een dagje uit :-)

De meeste mensen denken dat een huwelijksconferentie voor stellen zijn die het erg moeilijk hebben in hun huwelijk, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er waren stellen die pasgetrouwd waren of stellen die graag meer wilden weten over hoe je een goed huwelijk kunt opbouwen of stellen die samen graag een dagje uit wilden en ook stellen die het waarschijnlijk inderdaad soms erg moeilijk hebben samen.

Er waren ongeveer twintig stellen aanwezig, dus het was erg kleinschalig, maar daardoor juist ook wel ontspannen en open.
Er werden over de dag heen vijf lezingen gegeven (persoonlijk vond ik dat wel wat veel), maar tussendoor was er veel tijd om samen dingen te bespreken, samen te eten, samen buiten te wandelen etc. We vonden het echt een fijne dag en hebben weer veel dingen bijgeleerd. Een aanrader voor ieder stel!


Ik ga met jullie een aantal aantekeningen delen die ik daar heb opgeschreven en hoop dat het niet te warrig voor jullie is om te volgen, aangezien jullie de lezingen niet hebben gevolgd.
 • Een huwelijksverbond is bijzonder belangrijk. Je bent veilig binnen dit verbond, want je belooft elkaar onvoorwaardelijke trouw en elke vorm van een verbond met een ander is hoererij. Het huwelijk tussen man en vrouw hoort te zijn zoals Christus en Zijn gemeente en moet getypeerd worden door genade. Die genade geven kan ook betekenen dat je soms in je huwelijk een kruis moet dragen. Iemand kan zich in het huwelijk totaal anders ontwikkelen en eigenlijk een ander mens worden. Het huwelijksverbond beschermd je dan. Zoek niet je eigen belangen in het huwelijk en denk niet: 'wat kan ik er uithalen?', maar wees elkaar onderdanig en zoek het beste voor de ander. (Lezing Ds. A.A.F. van de Weg over het huwelijksverbond)
Stanley Hauwerwas zei het zo: 'We weten nooit met wie we trouwen, dat denken we maar. En zelfs als we met de juiste persoon trouwen, duurt het maar even of hij/zij is veranderd. Want het huwelijk is zoiets grootst we na onze huwelijksdag niet meer dezelfde zijn. De voornaamste uitdaging van het huwelijk is leren hoe je moet houden van en zorgen voor de vreemde met wie je getrouwd blijkt te zijn.'

En de schrijver Gary Chapman schreef over het huwelijksverbond: 'Een verbond-huwelijk hangt niet af van menselijke volmaaktheid. Het is gebaseerd op de standvastige liefde die door de Heilige Geest in onze harten wordt uitgewerkt en die ons het vermogen geeft om te geven en te vergeven.'

En P.J Vergunst zegt over het huwelijk: 'De christelijke benadering van het huwelijk dwingt ons niet tot een keuze tussen ontplooiing of opoffering, maar wijst de weg tot wederzijdse ontplooiing van man en vrouw door wederzijdse opoffering.'

 • Hoe stimuleer je groei in je huwelijk? Door elkaar onverdeelde tijd en aandacht te geven, door open, transparant en betrouwbaar te zijn. Doe wat je zegt! Goede communicatie in het huwelijk is de sleutel tot het hart van de ander, daardoor ontstaat intimiteit. Probeer actief  naar elkaar te luisteren door: je in te leven in de ander, de ander non-verbaal aan te moedigen, open vragen te stellen en het verhaal van de ander kort samen te vatten om te laten merken dat je het begrepen hebt. En hoe bouw je aan vertrouwen in je huwelijk? Nogmaals doe wat je zegt, wees helder in je grenzen, val elkaar niet af in het bijzijn van kinderen of familie en geeft elkaar genoeg aandacht en complimenten. (Lezing over communicatie in het huwelijk door Hans en Jeanette de Korte)
Vragen die je elkaar zou kunnen stellen: Vind je dat jullie genoeg tijd hebben voor elkaar? Voel je je veilig in je relatie? Kun je alles zeggen en delen? Kun je zeggen waar je je voor schaamt? Kun je met elkaar over het geloof praten? Kun je samen bidden? Vertrouw je elkaar?


 • Wat gebeurd er emotioneel in een relatie? Hoe verloopt de hechting? Hoe reageer je als jullie ruzie hebben?  De één zwijgt, de ander ontploft of loopt weg. En hoe komt dat? In een goed huwelijk hoort een hechtingsband te zijn, een band waarin je je toevertrouwd aan de ander, waarin je jezelf kunt zijn. Maar bij ruzie voel je je niet verbonden en ga je op verschillende manier op elkaar reageren: door zwijgen en wegkijken of juist aandringen en kritisch worden, door je terug te trekken etc. Probeer te ontdekken wat jouw manier van reageren is tijdens een conflict en probeer dit samen te bespreken en hieraan te werken. Leer elkaar te vergeven! (workshop over de emotionele band in het huwelijk door Rien Geluk, gezinstherapeut Eleos)
Tijdens de workshop zagen we een indrukwekkend filmpje over een baby en een moeder. De moeder praatte en lachte met het kindje en de baby 'praatte' schattig terug. Maar toen verstrakte de moeder en ze reageerde totaal niet meer op het kind. Ze keek voor zich uit en was eigenlijk niet meer 'aanwezig'. De baby haalde echt alles uit de kast om de aandacht van de moeder te vragen en stak uiteindelijk de beide armpjes naar de moeder uit, maar het hielp niet. Tenslotte wendde het kind zich verdrietig af en keek stil de andere kant op. Een verstoring van de hechting was dat, hoe klein ook (daarna speelde moeder gelukkig weer met het kind). Wij hebben van jongs af aan geleerd hoe we reageren als er een hechtingsstoornis (onder andere ook door bijv. adoptie, scheiding, langdurige ziekenhuisopname, kinderopvang etc.) ontstaat en deze manier van reageren nemen we ook mee ons huwelijk in. Dit kan soms grote huwelijksproblemen geven.

Een andere conclusie die je uit het filmpje kunt trekken is dat als een kind te weinig moederlijke (vaderlijke) aandacht krijgt er een minder goede hechting tot stand komt. Deze verstoring van de hechting geeft meer stress bij kinderen en uit zich vaak in agressie of juist in het terugtrekken van het kind


 • Hoe kun je als gezin God dienen? En als man en vrouw? Lees uit de Bijbel, bid met de Bijbel in de hand oftewel met Bijbelteksten, deel Gods beloften met elkaar om elkaar aan te moedigen, bespreek samen als gezin de preek, probeer vragen te beantwoorden vanuit Bijbels perspectief, Vertel je kinderen en je man wat je zelf hebt geleerd van God, stimuleer stille tijd. Spreek in je gezin veel over de Heere God. Zing veel Bijbelse liederen met elkaar. (Lezing Kees van Vianen)
Tot zover de korte samenvattingen van de lezingen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad en wie weet ga jij de eerstvolgende keer wel met je man naar zo'n conferentie ;-)


16 opmerkingen:

 1. Mooi stukje, Marjolein! Bedankt voor het delen!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi om te lezen. ( en zulke passende foto's erbij)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verwoord! Precies alle kernpunten van de dag! Groet Deleana Timmer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed om je blog te lezen! Ik heb gevoel dat we niet meer hoeven, behalve voor dat dagje uit natuurlijk ;-) Pieternel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marjolein,

  Wat neem je toch altijd veel moeite en tijd om een mooie uitgebreide blog te maken. Dit stukje is weer zo'n voorbeeld, je had deze informatie niet hoeven delen natuurlijk, je had ook alleen voor jezelf ernaar toe kunnen gaan, maar je hebt ervoor gekozen hier een hele samenvatting van te maken voor ons, je lezeressen. Echt tof! Ik heb er veel aan iig. Bedankt!

  Groetjes, Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ik ben zo bemoedigd door je reactie. Dankjewel! Geeft me weer nieuwe moed om door te gaan met bloggen ;-)

   Verwijderen
 6. Met veel interesse gelezen ziet er leuk, mooi uit ook goed om te doen samen, ik had even op de site van lcj gekeken voor de volgende conferentie in het voorjaar is heel toepasselijk, precies op onze trouwdag, dus wie weet misschien een idee voor die dag. Groetjes Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Is het uitwisselen van gouden ringen verplicht?

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs