11 november 2014

Nog meer over spel en speelgoed

Op mijn twee blogposts over het belang van spel bij kinderen en hoe ik dat zelf heb vormgegeven in huis, heb ik veel leuke reacties gekregen. Veel mama's waren (net als ik) aan het denken gezet over het soort speelgoed dat ze in huis hebben en hoe ze een leuke speelomgeving voor hun kind kunnen creëren.
Als voormalig leerkracht vind ik dit onderwerp razend interessant en kan er maar niet uitgeschreven over raken, vandaar een derde blogpost hierover.


Als het gaat om het spel bij kinderen zijn er een aantal vormen van spel die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind.

Heuristisch spel:

Kinderen verkennen de wereld door middel van voorwerpen. Door de verschillende voorwerpen te voelen en te verkennen probeert je kind uit te vinden hoe hij deze voorwerpen kan gebruiken in het gewone dagelijkse leven. Geef je kind eens een mandje met voorwerpen die je al in huis hebt zoals een armband, een trechtertje, een pollepel en een paar pannen en potten. Of bijv. verschillende lapjes stof of dennenappels, takjes en bladeren etc.


Sensorisch spel:

Bij sensorisch spel gebruiken kinderen al hun zintuigen. Proeven, voelen, ruiken, zien etc. Vooral voor jonge kinderen is het een heel belangrijk middel om grip te krijgen op de wereld om hen heen.
Stimuleer dit sensorische spel door je kinderen lekker vies te laten worden...laat ze spelen met scheerschuim, (gekleurd) water, modder, papier, stro, klei, zand (heel erg leuk is kinetisch zand!), waterbeads, verf etc. Maar ook verschillende soorten lichtjes in bad (bijv. de lichtstaafjes van de action) of een lichtbak of spiegels. Sensory-boxen zijn hiervoor erg leuk.


Rollenspel:

Al vanaf jongs af aan kijken kinderen naar wat de ouders doen en volgen hun voorbeeld en hier komen allerlei rollenspelen uit voort. Eigenlijk is dit een hele goed manier om vaardigheden voor het dagelijkse leven te leren. Vadertje en moedertje spelen, kapster, bakker etc. Je kunt bijv. van een kartonnen doos een brandweerauto maken of een kasteel of een poppenbedje. Van een kleedje en een paar kopjes en schoteltjes kun je een theepartijtje maken. Verkleedkleren zijn erg leuk bij rollenspel (bijv. van Melissa and Doug) maar ook gewone simpele dingen die je al in huis hebt: Een paar lappen stof, een oude hoed en pumps. Of een paar blokken en spijkers en een hamer (timmerman) Of een teiltje met afwasmiddel en een kwast (mama) Of een bakje met haarelastiekjes, een borstel en een spiegel (kapster).


De wereld in het klein:

Wat kinderen ook erg leuk vinden is dingen in het klein nabouwen of naspelen uit de grote-mensen-wereld. Denk aan een poppenhuis, of een zelfgemaakte dierentuin van kiezeltjes, dieren en wat zand of een vertelkoffer met poppetjes en voorwerpen uit een bepaald prentenboek wat nagespeeld kan worden.


Buitenspelen:

Iedereen weet wel dat dit erg belangrijk is voor kinderen. Veel leuke herinneringen worden buiten gemaakt. Geef je kind de gelegenheid om lekker in de regenplassen te stampen, hutten te bouwen, naar de speeltuin te gaan, spinnen te vangen, een moestuintje te maken etc. Buitenspel is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. En ook voor de grove motorische vaardigheden zoals duikelen, schommelen, rennen, huppelen, springen etc.


Creatief spel:

Bijv. muziek maken, verven, boetseren, knutselen, drama etc. Zorg dat muziekinstrumentjes binnen handbereik zijn en dat ook de knutselspullen op een overzichtelijke manier toegankelijk zijn. Zorg voor een goede kwaliteit potloden en hang het gemaakte werk van je kind ergens op zodat het weet dat het waarde voor je heeft.


Boeken, verhalen vertellen en poppenkast:

Boeken zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het leert de wereld kennen door boeken en het leert ook spelling, taal en intonatie. Heb je in huis een gezellig leeshoekje? Zorg voor veel boeken en haal geregeld nieuwe boeken bij de bieb en zet ze zo neer dat je kind er makkelijk bij kan. Zet er ook iets moeilijkere boeken bij of bijv. informatieve boeken zodat je kind ook daarin wat uitdaging krijgt. Vertel regelmatig een fantasieverhaaltje of laat je kind er één vertellen. Vertelkoffers of handpoppen zijn leuk om daarbij te gebruiken.Nu nog een aantal sites waar je heel veel leuke ideeën op kunt doen over spel:

Mijn meest favoriete website is The imagination tree (voor bovenstaande blog heb ik gebruik gemaakt van dit artikel) ook kun je op deze site een heel leuk overzicht vinden van leuk speelgoed voor kinderen van 2-6 jaar.

Learn with play at home

One perfect day

Twodaloo

An everyday story

En mijn pinterestbord over spel


7 opmerkingen:

 1. Inspirerend blog! Kinetisch zand is hier in huis een grote hit, kinderen vinden het echt heerlijk, net als klei trouwens.

  Scheerschuim vond ik met kleintjes nooit zo geschikt, omdat handjes snel in de mond gaan, ik gebruikte dan slagroom!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, Jessica en wat een goede tip van die slagroom! Veel beter dan scheerschuim (en nog lekker ook ;-))

   Verwijderen
 2. Wat kan ik blij worden van zo’n blog. Ik herken het helemaal dat je hart als leerkracht uit blijft gaan naar spel(en), creatieve bezigheden en ideeën. Daar kan ik mij bij aansluiten. Overigens schrijf je voormalig leerkracht, maar hoewel ik zelf nu ook niet voor de klas sta geloof ik toch dat het juf zijn altijd een beetje in je blijft zitten ;)

  Bij ons wordt thuis ook veel gespeeld. Regelmatig proberen we wat uit.
  Sinds kort blog ik op thuisgeloven.nl
  Af en toe deel ik daar ook wat van onze ervaringen wat betreft spelen.
  Misschien vind je het leuk om een kijkje te nemen?

  groetjes Amanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, Amanda en inderdaad denk ik dat je altijd in je hart wel leerkracht blijft en des te mooier om die gaven in te mogen zetten in je gezin! Bedankt voor de link naar je blog. Ik heb je aan de leeslijst toegevoegd, je hebt een prachtige blog. Veel zegen erbij gewenst!

   Verwijderen
 3. Leuk om te lezen, de andere blogs over speelgoed ook. Mn dochtertjes is net twee maar vind knutselen, samen met mama, al erg leuk.

  Het kinetisch zand lijkt me ook erg leuk, heb het filmpje bekeken. Het idee met de lichtbak vind ik ook leuk, ik heb er nog één liggen dus dat gaat een keer uitgeprobeerd worden.

  Bedankt voor alle tips.

  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je de tips gaat uitproberen Anita!!

   Verwijderen
 4. Wauw, ik heb hier net je blog ontdekt! Aan mijn naam kan je al lezen dat ik ook veel met spelen en speelgoed bezig ben. Ikzelf ben zowat verslaafd aan gezelschapsspelletjes, maar daar heb ik hier precies over gelezen? (op mijn blog onder "spelletjeskast" vind je er heel veel)
  Ik bekijk even je links naar je oudere berichtjes; ik denk dat ik hier nog een uurtje ga lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs