25 september 2014

Speelgoed en wooninrichting

Het begon allemaal met een flesje krijtverf van de Action...

De Action had allerlei leuke pastelkleuren krijtverf staan voor maar twee euro per flesje, dus kocht ik een paar flesjes. En toen ik thuiskwam begon mijn 'veranderdrift'. Ongeveer twee keer per jaar komt dat over me. Dan opeens ga ik schuiven met meubels, accessoires worden verzet en is het steevast een dag lang chaos in huis totdat alles naar mijn zin staat en ik weer een half jaar vooruit kan. Mijn man weet inmiddels al dat het niet veel goeds betekent als ik met een starende en peizende blik naar mijn meubels aan het kijken ben. ;-) Meestal eten we dan 's avonds ook patat vanwege een 'afwezige' mama, haha. Pasgeleden begon het dus weer maar ik besloot, afgezien van de flesjes krijtverf, niks nieuws aan te schaffen en gewoon te gaan schuiven met de dingen die ik al had. Ik bedacht me dat ik nog een deel van een kamerscherm in de garage had staan, een soort frans luik. Ik verfde het, zonder te schuren, in tien minuten lichtgrijs en na vijf minuten was het droog in de zon en kon het in de kamer worden gezet. Maar ja, waar dan? En als je dan eenmaal begint met schuiven en verzetten dan houdt het niet meer op. 's Avonds dus patat...

En daarna had ik mijn maandelijkse afspraak met mijn vriendin Gerdine. Meestal gaan we dan gezellig wat drinken ergens en het gesprek kwam op speelgoed. Het zette me enorm aan het denken. Toen ik nog niet in de pastorie woonde besteedde ik veel meer aandacht aan speelgoed voor de kinderen. Ik kocht bijna alleen maar houten speelgoed (op de rommelmarkt of marktplaats, ik koop zelden iets nieuw), maakte zelf ook speelgoed en de kinderen konden er makkelijk bij, omdat alles in rekken in de keuken stond. Maar toen ik verhuisde kreeg ik er een grote garage bij en al het speelgoed kwam daar in dozen te staan. Boven had ik ook wat speelgoed op zolder en in de slaapkamers, maar in de woonkamer had ik weinig tot geen speelgoed staan. Dus de kinderen vroegen dan om een bepaalde speelgoeddoos en die pakte ik dan. Maar omdat er gelijk een hele grote doos speelgoed komt is het nogal overweldigend voor een kind en wordt het snel een rommel. Bovendien was het veel lastiger om bepaald speelgoed met elkaar te combineren. Gelukkig maakte Gerdine me hierop attent en dacht ik hier de volgende dag meer overna. 'Ga op een stoeltje in de woonkamer zitten en kijk rond, is het uitnodigend voor kinderen om te spelen?', zei Gerdine. Nee, eigenlijk niet. Er kan lekker gelezen worden op de bank en er is voldoende speelruimte, maar ze kunnen niet makkelijk bij het speelgoed en bovendien heb ik heel erg veel gesloten speelgoed en is er de laatste jaren ook veel plastic prutspul bijgekomen.

Dus...

Begon ik weer te schuiven met meubels en zette mijn gangkastje, waar normaal mijn boeken instonden, in de woonkamer. Dat kon weleens een leuke speelgoedkast worden. Maar waar laat ik dan mijn twee enorme rieten stoelen? Die werden, met een mooi praatje erbij, in de studeerkamer van manlief geparkeerd onder het mom van: 'Ze staan veel mooier op jouw kamer' ;-)

De kinderen juichten, want nu hadden ze er toch een heerlijke speelruimte bij. Maar het was toch nog wel erg kaal. Dus heb ik de schommelstoel van boven gehaald en hem binnen een half uurtje pastelblauw geverfd. Zo dat stond heel wat gezelliger. Ook manlief vond het toch wel een leuk idee. Uiteindelijk besloot ik ook mijn zeer gewaardeerde voorraadkast op te offeren voor het goede doel en daar een speelgoedkast van te maken, omdat ze daar goed bij zouden kunnen. 

Toen begon het uitzoeken van het speelgoed, het verplaatsen van boeken, boodschappen, speelgoedkeukentje en nog veel meer. Uiteindelijk toch nog wel wat geld uitgegeven aan goede opbergboxen en mandjes. Maar na een paar dagen stond alles zo als ik het wilde en was het allemaal opgeruimd. Wat een klus...

De kinderen kunnen nu heel gemakkelijk overal bij en ik heb gemerkt dat het veel minder rommel geeft dan ik had verwacht. Het is veel makkelijker voor ze om op te ruimen nu het niet zulke grote hoeveelheden speelgoed zijn en het heel overzichtelijk is. Naast het speelgoed in de woonkamer en bijkeuken heb ik nog steeds een aantal dozen in de schuur staan met speelgoed, zodat ik elke twee weken het speelgoed kan wisselen.  Op zolder hebben we een speelhut en een kinderbibliotheek (jawel, vier boekenkasten vol!) en we hebben boven verkleedkleren, een spiegel en een poppenhuis. De rest hebben we eigenlijk allemaal beneden nu. En binnenkort komt de cadeaumaand er weer aan, dus dat is een leuk excuus om dan wat nieuw speelgoed aan te schaffen, zoals kapla.

Nu nog even een paar voorbeelden van open en gesloten speelgoed, hoewel dat erg lastig is omdat sommig speelgoed zowel open als gesloten kan zijn. Het is goed om zowel open als gesloten speelgoed in huis te hebben, maar in de meeste speelgoedkasten staat veel gesloten en weinig open speelgoed, vandaar de aandacht hiervoor.

Tips voor gesloten (binnen) speelgoed: 

Playmobil, boerderijdieren, barbies, boeken, autootjes, verkleedkleren, poppenhuis (oohhhh..dit is zulk leuk speelgoed. Mijn man had nog sylvanian poppetjes van vroeger, dus nu gaan we de collectie uitbreiden. Onze meiden kunnen er echt uren mee spelen), keukenspullen, leerspeelgoed als puzzels, kralen, hamertje tik, kleuren- en vormenspellen etc., knikkerbaan, poppen, houten treinbaan, verkeersbordjes, muziekinstrumentjes, poppenkast met poppen, magneetletters en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Tips voor open (binnen)speelgoed: 

Linten, kapla, lego, knutselspullen, klei, pittenzakken met verschillende inhoud (belletjes, rijst, bonen, knisperpapier etc.), Grimms' regenboog, speelhut of tafeltent, sensorytafels/dozen, natuur (kastanjes, steentjes, takjes), lichtbak of deze zelfgemaakte lichtbak, deze vertelkoffer,

Ik raad je aan vooral te investeren in goed (houten) speelgoed, maar natuurlijk kunnen ze ook af en toe heerlijk spelen met bijv. little people van Fischerprice, al is dat wel vaak heel erg gesloten speelgoed en dat wil zeggen dat vooraf bepaald wordt hoe ze ermee moeten spelen.

Zorg dat er voldoende gelegenheid is om lekker een boekje te lezen. Leg plaids klaar en kussens en zorg dat er veel afwisseling is in boeken. Wij hebben alle bibliotheekboeken in onze klepbank en om de paar dagen zet ik een paar boeken op een boekenrekje en die boeken lees ik dan die dagen voor en de meiden pakken die boeken vaker om nog eens door te lezen of om na te spelen.

Als jullie nog tips hebben wat betreft goed (zelfgemaakt) speelgoed dan zou ik dan heel erg leuk vinden. Zo kunnen we van elkaar leren toch?

Zie hier mijn voormalige voorraadkast. 
Onze kinderen zijn gek op lezen en ik kan zo genieten van zo'n bank vol met lezende kindjes!
Boekenplankje met boekjes die ik voor ga lezen. Let op dat kleine handje onderin, haha ;-)
We hebben ooit een krat vol met leerdoosjes gekocht over allerlei kleuter/peuteronderwerpen als kleuren, tijd etc. Elk doosje heeft een boekje en/of puzzel/dvd/spel/verwerking. Erg leuk. Nu ligt er elke week een ander doosje in het speelgoedkastje.
Ziedaar mijn 'nieuwe' schommelstoel.
De leerdoosjes zijn van JongeKinderen 'Hoteldebotel'
Olivia probeert vissen te vangen
Hier mijn oude boekenkastje en dus het nieuwe speelgoedkastje. Op de bovenste plank staan de knutselspullen en het klei waar ze erg veel mee spelen. Naast het kastje staat een mooie bos bloemen die ik van manlief heb gehad voor ons 9-jarig huwelijk vorige week. 9 witte rozen, 4 roze rozen (staan voor onze meiden) en 1 rode voor het nieuwe jaar samen. Erg lief en romantisch!
Mijn herfstdienblad is eigenlijk ook een soort 'sensorybox'. Kaneelstokjes die geuren, houten paddenstoelen, kastanjes tellen, structuren voelen, met dennenappels kegelen etc.
Zelf een kleurenspel gemaakt van oude verfstaaltjes
Als ze iets geknutseld hebben mogen ze het zelf op de deur plakken.
Zie dat ingespannen gezichtje...genieten!!
Links mijn nieuwe 'luik'. Dat roze kanten babyjurkje hebben alle vier de meiden aangehad.
We kregen pas een poppenhuis, gemaakt door een zendeling. De kinderen spelen er met houten poppetjes in of met playmobil of met de sylvanian family.

WebRep
currentVote
noRating
noWeight

32 opmerkingen:

 1. Heerlijk... en hoe herkenbaar dat geschuif met meubels ;)
  vorige week stond hier sowieso het huis op zijn kop en toen leek het me toch wel leuk om daarna gelijk alles anders te zetten... hihi ook mijn manlief kent deze blikken ;)... en hier dan ook vaak patat... Alleen bij jou klinkt het wel alsof je een hele week patat zou hebben kunnen eten... zo'n berg werk heb je verzet.
  Het grootste gedeelte van ons speelgoed staat boven in hun kamers. De jongens spelen erg graag boven. Beneden staat het speelgoed waar mee op tafel gespeeld kan worden... Lego, klei, knutselen, puzzelen, ed...
  Geregeld haal ik boxen van boven naar beneden waar dan een tijd mee gespeeld wordt. Door dat ik nu alles anders gezet heb, is er meer vloerruimte beschikbaar gekomen en dat werd met gejuich ontvangen :)...
  Bedankt voor dit inkijkje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je berichtje, Ilse! Leuk hoe de kinderen dan reageren op extra ruimte he? Ik ben in totaal wel een week bezig geweest (tussen de bedrijven door) om alles te krijgen zoals ik het wilde hoor en gelukkig niet elke dag patat, haha. Groetjes Marjolein

   Verwijderen
 2. Ik vind het altijd heerlijk om jouw blogs te lezen! Mooie foto's van je huis en je kids.
  Toch kan het me ook weleens steken. Ik heb 2 kinderen met een diagnose. Het is dan best moeilijk om te zien/lezen hoe het bij jouw gaat thuis. Het lijkt alsof je alles voor elkaar hebt en je kids een perfect voorbeeld zijn van zoals het "hoort". Ik bewonder je hoe je dat doet.
  Ik wens je Gods zegen toe in de opvoeding van je kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je berichtje Anoniem. Fijn dat je mijn blog leest! Ik snap dat het niet altijd makkelijk is om te zien hoe dat gaat bij anderen als het zelf thuis soms heel moeilijk is in de opvoeding. Maar ik ben niet perfect hoor en mijn kinderen ook niet. Wij hebben ook onze zorgen, moeilijkheden en problemen, al liggen die wel weer op een heel ander vlak. Elk huis heeft z'n kruis en elk hart z'n smart, toch? Een bemoedigende groet, Marjolein

   Verwijderen
  2. Ik krijg altijd wel weer een energieboots van jouw blogs! Dank! En het is zeker waar....elk huis heeft z'n kruis!

   Verwijderen
 3. Je huis ziet er gezellig uit en is gelukkig ook van en voor de kinderen, hier werd ook het liefste beneden gespeeld, was gezelliger. Wat ik altijd deed in deze tijd van het jaar was naar het bos gaan en daar "herfstmateriaal" zoals kastanjes, beukennootjes ed te verzamelen en daar met papier, tekeningen ed een mooie kijkdoos van te maken. Goed voor urenlang plezier. Ben zelf trouwens net zo met het verschuiven van het interieur, hier ook op zulke dagen patat afgewisseld met pasta (is snel klaar). Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om je reactie te lezen, Marja! Grappig dat meer vrouwen eens in de zoveel tijd gaan schuiven...haha. Leuke herfsttip trouwens, bedankt!

   Verwijderen
 4. Lieve help, wat woon je groot en luxe! 't Ziet er prachtig uit!
  Leuk, ik hou ook zo van open speelgoed voor kids, al kan ik toch ook niet wachten om te sparen voor de sylvanian popjes.. Heb heerlijke herinneringen aan eindeloos spelen met een mooi, dromerig poppenhuis..
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, haal 't berichtje hierboven gerust weg hoor. Nu ik t overlees klinkt het misschien niet zo aardig, ik schreef een beetje impulsief en bedacht niet hoe mn woorden over konden komen.
   Alle goeds, veel zegen!
   Groetjes

   Verwijderen
  2. Oh, ik had je berichtje positief opgevat hoor. Ik woon ook erg groot en luxe. Toen we vanuit een kleine flat hierheen kwamen en in deze ruime pastorie mochten wonen voelde dat ook echt als een enorme luxe. Ben ik altijd weer dankbaar voor. Heerlijk dat spelen met een poppenhuis he? Het kind in me komt dan altijd boven, haha ;-) Groetjes en bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 5. Een gezellig en knus huisje heb je, Marjolein! Geniet ervan.

  Lieve-Groetjes, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marjolein,
  hier hebben wij ook al het speelgoed binnen hand bereik. Het is na een opruimbui altijd keurig gesorteerd, maar daar is meestal niet veel meer van over na een weekje spelen. Dan ligt alles weer door elkaar.

  Als 'open' speelgoed hebben we regelmatig zelfgemaakte 'klei'. Dat is 4 delen bloem en 1 deel baby olie. Ruikt heerlijk, is lekker zacht en mijn dochter kan er echt (zonder overdrijven) zo drie uur achter elkaar mee spelen. En het is makkelijker schoon te maken en op te ruimen dan gewone klei.

  Bedankt voor je blog weer. Erg inspirerend. Ik heb gelijk weer zin on hier de boel anders in te richten. Wat ik net als jij ook regelmatig doe :).

  Groeten, Sara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sara, bedankt voor je leuke reactie en je goeie tip over die klei. Doe je er dan ook nog wat kleurstof doorheen? Heerlijk dat inrichten he, is ook echt een hobby van mij hoor en dan het liefst met gebruikte of goedkope materialen toch iets leuks ervan maken!

   Verwijderen
 7. Wat een leuke tip van Sara over die klei. Ga ik ook es proberen. Toen mijn zoontje vorig jaar 5 werd had ik een thuiskinderfeestje gehouden en na veel, erg veel ;) 'waarschuwingen' van medemoeders dat kleine kleuterjongetjes bij elkaar DRUK zijn en graag rauzen, had ik t feestje daar maar op aangepast. Ik had bij een grote woonwinkel bij mij in de buurt grote kartonnen dozen gehaald (waar tafels en stoelen in hadden gezeten) en daar mochten ze huizen van bouwen. Of tunnels of wat ze maar wilden. Wat plaids en lakens erbij, voor ieder kindje een klein lampje en ga je gang. Die kinderen hebben genoten. Nooit geweten dat dit open spel heet. Overigens grappig detail: de enige meisjes die er waren op dat feestje ( zusje en vriendinnetje) zaten samen heeeel lief te spelen met hun lampjes en een paar poppen in hun 'huis' terwijl de jongetjes er piratenschepen van hadden gemaakt en of moeders maar even flink met de dozen heen en weer kon bewegen want dat waren dan de golven.! Anyway, das mijn idee aan open speelgoed. Urenlang speelplezier gegarandeerd ( en nadien kun je het karton in hapklare stukken knippen om mee te knutselen!) Groetjes van Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh Mieke wat klinkt dat als een heerlijk feestje! Fantastisch idee! Ik weet nog dat ik vroeger met mijn kinderfeestje een hut mocht bouwen van hooi aan de dijk en dan mochten we in die hut picknicken. Van al mijn feestjes kan ik die nog het beste herinneren. Gewoon simpel is soms het allerleukste!

   Verwijderen
 8. Wat heb je je huis gezellig en knus ingericht! Erg leuk! Bedankt voor alle tips en info over het open speelgoed. Ik ga er voortaan maar eens op letten als er iets gekocht wordt. Hier ook (bijna) altijd 2e hands speelgoed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Julia, Bedankt voor je reactie! Heerlijk he dat tweedehands speelgoed, hoef je meestal ook niet zo voorzichtig mee te zijn ;-)

   Verwijderen
 9. Wat een gezellige blog en knus huis heb je! Je hebt me geïnspireerd. Ik heb ook dat leuke kastje van Action met die houten hartjes deurtjes in de gang en gebruik hem op dit moment maar deels, een goed idee om daar in de toekomst meer speelgoed op te slaan. Al heb ik met één meisje van inmiddels 2 nog niet zo heel veel speelgoed, maar dat zal vast wel meer worden de komende jaren.

  Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie, Lisanne! Grappig dat jij hetzelfde kastje van de Xenos hebt. Echt een lekker opbergkastje. En ja...je zal de komende tijd vast nog wel wat speelgoed erbij krijgen, haha.

   Verwijderen
 10. Heel mooi en herkenbaar om te lezen!!
  Groetjes Liesbeth van bymyselfffie.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi, nee ik doe er nooit kleurstof doorheen. Simpelweg omdat ik dat nooit in huis heb :). Ik hen wel eens een scheutje afwasmiddel erdoorheen gedaan. Het was groen afwasmiddel, dus de klei werd daar wat groenig van, maar ook wat plakkeriger. Maar dat kom mijn dochter niets schelen. :-)
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een gezellig huis zeg!! Hartstikke leuk om te zien.
  Over leuk speelgoed gesproken, ik ontdekte gister waanzinnig leuk houten speelgoed online: https://o5home.nl/nl/kids
  Een echte aanrader voor Sinterklaas cadeautjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je compliment, leuk!! En bedankt voor de tip, ga gelijk even kijken. Groetjes!

   Verwijderen
 13. Bij ons is het best een groot verschil in leeftijd (10 en bijna 15). De jongste is nog echt kind. Eigenlijk moet ik wat meer met speelgoed voor hem doen. Je brengt me op een idee met dat open en gesloten speelgoed. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, Ariella. Via bol.com heb je een nieuw merk speelgoed, dat heet 'new classic toys'. Daar heb je ook echt heel veel leuke dingen voor wat oudere kinderen zoals een microscoop, doos met proefjes, huisje metselen etc. Succes!!

   Verwijderen
 14. Oh, zo mooi ingericht! Dat heb je knap gedaan!
  Ik heb enkele weken geleden ook geschreven hoe wij het speelgoed opbergen en organiseren: http://villaspeelmama.blogspot.be/2014/11/10-praktische-opbergtips-voor-speelgoed.html
  Jammer dat ik je blog nu pas ontdek!
  Dat vis-magneet-spelletje hebben wij ook, het is momenteel een grote hit bij mijn dochtertje van bijna 2.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat is het eindresultaat mooi geworden! Leuk om te lezen dat jij ook zoveel houten speelgoed koopt. Zelf vind ik houden speelgoed helemaal geweldig. Bovendien geeft houten speelgoed een nette en rustige uitstraling aan je huiskamer. Tenminste dat vind ik.

  Voor als je leuk en duurzaam houten speelgoed zoekt, Ikonic Toys verkoopt houten treinen en nog veel meer andere soorten houten speelgoed. Ik raad je aan om eens een kijkje te nemen op hun website.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een leuk knus huisje is dat toch, ligt ook mooi laminaat

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een gezellig huisje! Ik vind het erg mooi ingericht.
  Als ik vragen mag: Waar heb je het gebloemde kussentje op de bank en de witte etagère op de salontafel gekocht?
  Ik vind het zo leuk om te zien hoe je het hebt ingericht, zelf vind ik het echter best moeilijk om er een kloppend plaatje van te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuk idee om zo met je kinderen lekker creatief bezig te zijn. Ondertussen kleed je het huis leuk aan en kan je opruimen! Ik ga ook zo middagje met de kinderen plannen, want ik heb een leuke opbergkast gekocht voor hun kinderslaapkamer en voor beneden ook een.

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs