17 september 2014

Pastorale zorg, Bijbelstudie en gemeenteleven

In de meeste kerken is het kerkelijk seizoen weer begonnen en zijn alle activiteiten weer opgestart. Misschien ben je zelf actief in de gemeente of zou je graag wat meer willen doen in de gemeente. Ik krijg regelmatig deze vraag via de mail: 'Ik zou best iets willen doen in de gemeente, maar ik weet niet wat...'

Ik heb vier tips voor je die je kunt gebruiken in en voor je gemeente.
 • Als eerste wil ik je graag wijzen op een pastorale thuiscursus. Dit is een cursus met dvd's en een map met 36 lessen over pastorale zorg. Denk aan onderwerpen als: depressie, leven met een handicap, cremeren of begraven, vergeving, iemand tot Jezus leiden, occultisme, misbruik etc. De cursus is geschreven door Aad van de Sande en is ontzettend handig en praktisch. Je kunt de cursus alleen volgen of met je man, maar ook met een groep uit je gemeente. Je kunt samen de video's kopen en de kosten delen of je kunt alles zelf kopen en het later doorverkopen of natuurlijk gewoon houden ;-) Ik heb zelf veel gehad aan deze cursus, hoewel ik niet alle video's heb gezien. De map is ook erg handig en overzichtelijk en voor mij nog steeds een goed naslagwerk. Hier kun je de map bestellen of er meer over te weten komen en hier kun je wat videoboodschappen van Aad bekijken.
 • Als tweede kun je een aantal Bijbelstudies voor vrouwen geven in je gemeente aan de hand van het boekje: Appels van Goud van Herlinde de Vriese. Ik heb dit boekje zelf een aantal keer gebruikt als inleiding bij een vrouwenontbijt bij ons in de gemeente. Het gaat over Titus 2 en de onderwerpen zijn: liefde voor je man, liefde voor je kinderen, gastvrijheid, reinheid, onderdanigheid en vriendelijkheid. Het is een handig boekje met veel praktische tips en voorbeeldvragen. Ik heb aan de hand hiervan een lezing samengesteld, maar ik kon niet alles uit het boekje letterlijk gebruiken. Je moet het echt afstemmen op de groep waar je de lezing voor geeft en ik heb er zelf nog een aantal extra dingen aan toegevoegd.
 • Als derde wil ik je wijzen op een aantal conferenties of dagen die opbouwend zijn voor de gemeente, voor je geloof en je gezin en waar je met een groep gemeenteleden heen kunt gaan.
JongeGezinnendag
Open Doorsdag Utrecht
Rondom het kind
Huwelijksconferentie
Vrouwenconferentie
Naar House (spreekbeurten over muziek of evangelisatie)
Spreekbeurten Generatio
 • In onze gemeente hebben we ook elk jaar een 'Eva-weekend'. We gaan dan niet mee met het officiĆ«le Eva-weekend, maar maken onze eigen versie ervan. We gaan dan met de vrouwen van de Bijbelstudiegroep een weekend weg naar een kampeerboerderij of iets dergelijks en dan eten we samen, doen we leuke spelletjes, kletsen we gezellig, maar is er ook veel tijd voor bezinning, Bijbelstudie, kerkgang, samen zingen etc. En natuurlijk gaan we ook altijd nog even winkelen ;-)
(((Natuurlijk kun je ook een gebedsgroep, moedergroep, Bijbelstudiegroep of iets dergelijks in je gemeente oprichten, maar daar ga ik even niet allemaal op in in deze blog)))

Veel zegen gewenst bij het nieuwe kerkelijk seizoen en bij jouw taak hierin. Als je een druk gezin hebt en het lukt je niet om iets in de gemeente te doen, dan kun je wel het meest belangrijke doen namelijk bidden en meeleven. Gebed is onmisbaar voor het kerkelijk werk!(En dan nog een mooi lied als afsluiting. Hij stond bij mij op repeat tijdens het schrijven van deze blogpost, vandaar ;-))

11 opmerkingen:

 1. Hoi Marjolein
  Ben je wel eens naar de OpenDoorsDag geweest? evt Ook met kids? Wij willen dit jaar mss voor het eerst gaan... Maar lijkt me ook best wel weer massaal om de kids weg te brengen..Dus dacht mss heb jij ervaring ;)
  Groetjes Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ilse, de Open Doors-dag wordt wel erg druk bezocht en er zijn heel veel kinderen bij de kinderclub, maar het is wel heel goed georganiseerd. Er is een juf of meester voor elke rij met kinderen en als kinderen naar de wc moeten dan gaan ze met iemand mee die 'extra' is, zodat de andere juf of meester bij de groep kan blijven. Ze doen veel leuke dingen met de kinderen en ze zingen veel. Onze kinderen vonden het voorgaande jaren geweldig!

   Verwijderen
 2. Hoi Marjolein, leuke tips geef je weer! Ik kom zelf net terug van de eerste avond van de vrouwenkring waar ik dit jaar deel aan neem, met een werkboek van Beth Moore als leidraad. Die boeken van haar schijnen ook heel inspirerend voor kringavonden te zijn, dus ik ben benieuwd! (misschien ook een tip voor wie nog zoekt naar een leuke invulling voor een bijbelkring).

  Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tip, Anneke. Dankjewel! Ik vind de boeken van Beth Moore ook altijd erg inspirerend!

   Verwijderen
 3. Hoi marjolein,
  Leuke tips. Ik begin zondag met helpen bij de zondagschool bij ons in de kerk.
  Lijkt me erg leuk.
  Bij ons hebben we een vrouwengroep waar er telkens verschillende themas aanbod komen. Is heel laag drempelig. Vaak nemen vrouwen niet gelovige vriendinnen/kennissen/buren mee.
  Erg leuk om bij te wonen.

  Groetjes, , gabrielle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons in de kerk zijn we vaak op zoek naar mensen voor de jv of de catechisatie, dus als vrouwen nog op zoek zijn naar een taak in de gemeente zouden ze ook kunnen denken aan het jeugdwerk. Bijzonder trouwens dat vrouwen vragen wat ze kunnen doen, ik hoor vaker dat er juist vanuit de kerk veel van je gevraagd wordt om te doen, genoeg vacatures in alle commissies en werkgroepen.

  Groet, Swenne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat blijkt dus niet altijd zo te zijn, Svenne ;-) Maar inderdaad een taak in het jeugdwerk is ook een mooie invulling.

   Verwijderen
 5. Koffie schenken of mensen welkom heten kan iedereen toch? Een vriendelijk welkom is altijd leuk als je Gods huis binnenkomt.
  meehelpen met schoonmaken. Soms hoef je het niet zover te zoeken. Zolang je maar doet met liefde en wat bij je past, wat God jou als talent heeft gegeven. Teveel mensen doen iets omdat ze geen nee durven te zeggen.
  Ga ontdekken wat God voor jou in petto heeft!

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs