15 juli 2013

Huishouden, stille tijd, opvoeden...hoe doe je dat eigenlijk allemaal?

Regelmatig krijg ik een mailtje met dezelfde strekking als onderstaande reactie op mijn blog en daarom wil ik er graag via een blogpost op reageren om zo misschien iemand te kunnen helpen hiermee.
Hoi marjolein, ik vind je blog erg inspirerend en voor mij in veel dingen een voorbeeld. ik zag dat je 4 kinderen hebt en volgens mij zijn ze allemaal nog best jong. ik vraag me af hoe je dat allemaal doet....huishoudelijke taken, gezond eten, gezellig koekjes bakken, heen en weer naar school racen, stille tijd en dan ook nog de creativiteit om gezinsavonden te organiseren. wij hebben zelf ook 4 kinderen in de leeftijd 8 tm 11 maanden maar moet zeggen dat ik dat heel erg graag doe maar voor dingen gewoonweg geen tijd heb zoals bv bakken van taart. wat is jouw geheim dan? het is niet aanvallend bedoeld hoor maar meer uit belangstelling. misschien plan ik mijn dagen verkeerd?
Ik heb inderdaad vier jonge kinderen. De oudste is net zes geworden en de jongste is nu drie maanden. Dat betekent veel drukte dus. Er zijn dagen dat ik aan niks toe kan komen, dat ik alleen maar aan het voeden ben en iedereen eten kan geven en dan heb je het zo'n beetje gehad. Er zijn dagen dat ik niet opgeruimd kan komen en ik bergen met wasgoed heb. Er zijn dagen dat we uit noodzaak pizza moeten halen, omdat de dag te hectisch was. Soms zijn er zelfs dagen dat ik bijna geen tijd heb om stille tijd te houden. Iedereen heeft van die dagen en zeker met jonge kinderen is dat gewoon logisch. (zie dit artikel) ;-)

Toch heb ik ook normale dagen waarin ik de dingen kan doen die ik graag wil doen en dat komt door het volgende:

 • Stel doelen: Wat is het belangrijkste in je leven? Waar wil je voor leven? Wat zijn je doelen in bijv. je huwelijk, gezinsleven en tijd met God? Wat zijn de doelen van je opvoeding? Bij mij is het dat ik God op nummer één wil hebben staan in mijn leven, omdat ik zonder Hem niets kan doen. Daarom is stille tijd erg belangrijk en wil ik daar graag mijn dag mee beginnen, al is het de ene keer langer dan de andere keer. Mijn man staat op nummer twee en mijn kinderen op nummer drie. Dat betekent dat ik tijd in rooster om iets met het gezin te ondernemen, om een gezinsavond te plannen en om tijd met mijn man door te brengen. Dit moet allemaal echt gepland worden, anders komt er niks van. 
 • Een weekschema: Sommigen houden absoluut niet van schema's, maar ik teer op schema's. Zonder een agenda en een schema ben ik niks, omdat ik ontzettend vergeetachtig ben. Ik gebruikte altijd dit huishoudschema, maar nu ik nog zo'n kleine baby heb lukt het me niet me elke dag aan dit schema te houden en daarom heb ik een prachtig schema gevonden terwijl ik 'Het kleine huis op de prairie' voor aan het lezen was. Caroline Ingalls had een schoonmaakdag, bakdag, wasdag etc. Dat heb ik nu ook een beetje hier thuis ingevoerd. Maandag en dinsdag zijn mijn schoonmaakdagen, woensdag is mijn wasdag (ik was elke dag één was, maar woensdag werk ik de was weg), donderdag is voor de tuin of extra klussen in huis, vrijdag is voor de boodschappen (grote boodschappen doe ik eens per twee weken) en zaterdag is bakdag en bak ik voor het weekend en koekjes voor de hele week. Zondag is een rustdag. Nu komen er ook bij mijn altijd dingen tussendoor: visite, een belletje, broodmoeder zijn op school, een ziek kind etc. dus lang niet altijd kan ik me hier aan houden, maar het geeft wel structuur aan mijn week. Ik weet wanneer ik wat kan doen. Als ik een lekker recept zie (ik HOU van bakken en koken ;-)) weet ik dat ik dat pas zaterdags uit ga proberen. Als ik een keertje naar de kruidvat moet, stel ik het uit tot vrijdags etc. 
 • Probeer Bijbeltijd aan je man over te laten omdat dat zijn taak is. Elke avond na de maaltijd hebben we Bijbeltijd, maar daar hoef ik zelf niets aan te organiseren, omdat mijn man de Bijbeltijd leidt. Ik kies wel elke week een lied uit om aan te leren. Zelf luister ik ook vaak preken of lezingen of liederen tijdens het strijken of het opruimen in huis om nog meer geestelijke voeding te ontvangen.
 • Het lukt me (gelukkig) om veel boeken te lezen, omdat ik elke avond in bed één hoofdstuk lees uit een boek. Stel dat een boek veertien hoofdstukken heeft dan heb ik dus in twee weken een boek uit en zo lees ik dus gemiddeld wel zo'n 18 tot 20 boeken per jaar uit.Voor de boekenwurmen onder de bloglezers, die geen tijd kunnen vinden om boeken te lezen, is dit echt een gouden tip die ik zelf ook van iemand heb geleerd.
 • Laat de kinderen meehelpen in het huishouden. Als ik bakdag heb mogen ze meehelpen om te bakken, als ik tuindag heb mogen ze helpen in de tuin en als ik boodschappendag heb mogen ze mee naar de markt etc. Natuurlijk spelen ze ook gewoon lekker met hun eigen speelgoed, maar ze vinden het erg leuk om mee te helpen al betekent dat voor mij nu nog vaak meer werk. Maar ik denk dat ik er later profijt van zal hebben, omdat ze weten hoe de dingen gaan en het dan zelfstandig kunnen doen. Bovendien zijn die momenten ook gezellige momenten. Het zijn momenten waarin je ze kunt bevragen over hun lievelingskleuren, over hun lievelingseten, dingen waar ze dankbaar voor zijn, ervaringen, dromen etc. Kortom: je kunt ze bevragen over de dingen die leven in hun hart. Ze genieten daar van om zo samen met jou dingen te kunnen doen en samen te praten.
 • De voedingstijd gebruik ik als rustmoment om bijv. een boekje voor te lezen, te genieten van Olivia, om even op pinterest te kijken voor leuke ideetjes, om blogs te lezen etc. Maar ook als ik niet zou voeden is het belangrijk om af en toe even een rustmomentje te nemen voor jezelf. Even opladen met een kopje koffie, even iets lezen of bekijken. Dan kun je er daarna weer met goede moed tegenaan.
 • Ik heb een twee-wekelijkse menuplanning, waardoor ik weet wat ik 's avonds ga eten en daar niet onnodig veel tijd aan bezig ben overdag. Verder kook ik graag met mijn slowcooker/crockpot. Je doet 's morgens de ingrediënten in de slowcooker en 's avonds hoef je alleen nog maar rijst, pasta of aardappelen te koken. Dat scheelt me vaak echt veel tijd. Het helpt ook om een voorraadkast aan te leggen, zodat je als je even niet goed weet wat je moet maken niet eerst naar de winkel hoeft, maar kan putten uit je voorraadkast. Verder raad ik je aan af en toe een maaltijd dubbel te maken en de helft in te vriezen, dit scheelt mij echt veel tijd in koken en voorbereiden.
Het moederschap en het huishouden is druk en uitputtend soms, maar zo waardevol en zo bijzonder. Ik hoop dat de moeders die het lastig vinden om bepaalde dingen te plannen iets hebben aan mijn tips, zodat ze toe kunnen komen aan de dingen die ze belangrijk vinden in hun leven. Maar belangrijker nog dan bovenstaande tips is het bidden tot God, ook door de dag heen: 'Heere, wilt U mij helpen vandaag? Geef me kracht om vol te houden vandaag. Geef dat ik mijn mond met wijsheid en liefde open mag doen naar degenen die me lief zijn. Help me om te leven naar Uw wil en om dankbaar te zijn in alle omstandigheden en om Uw eer op het oog te hebben in alles'. 

En als je zo'n dag hebt dat je aan niks bent toegekomen en dat het een chaos is in je huis, zo'n dag die we allemaal wel eens hebben...veroordeel jezelf dan niet te hard, probeer in ieder geval toch stille tijd te houden en wees een licht voor de mensen om je heen, dan heb je ondanks alles toch een geslaagde dag!!


19 opmerkingen:

 1. Ik vind het erg mooi dat je dit wilt delen! Groot respect voor het moederschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super Marjolein, ik denk dat er voor veel moeders met jonge kinderen veel tips tussen zitten.
  Het lezen van één hoofdstuk per dag in een boek doe ik zelf ook al een hele tijd. Het werkt echt.
  Graag deel ik je stukje weer op de Facebookpagina Manager van het gezin, ik denk dat ik er veel moeders blij mee kan maken! Veel zegen toegewenst voor jou, je man en de kids.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie blog weer en ik heb zeker iets aan de tips. Ook al heb ik nog maar 1 kindje rondlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marjolein,

  Mooi stukje! Ik lees regelmatig over het werken met een vast schema. Ik ben nogal een mens van structuren... Daardoor ben ik eigenlijk juist bang dat het me stress zal geven. Want, wat als de kinderen op boodschappendag precies moe zijn en niet mee werken? Of op wasdag niet goed tot spelen komen? Dan loopt m'n schema in de soep :). Hoe ervaar jij dat? Of ben jij gewoon een relaxter type dan ik :).

  Groetjes,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie vraag Mirjam! Het geeft soms inderdaad stress als je je niet aan je schema kunt houden. Wat ik me voor ogen probeer te houden is dat de kinderen voor het huishouden gaan. Dus als zij moe zijn of ze zijn zeurderig etc. is het belangrijk dat prioriteit te geven. Op het moment dat hun 'nood' vervult is kun je weer doorgaan met het plan vd dag. Of je laat ze lekker meehelpen zolang ze dat willen. Succes! Hartelijke groet, Marjolein

   Verwijderen
  2. Laat het schema je dag niet beheersen maar je helpen om je dag structuur te geven.

   Verwijderen
 5. bedankt voor het reageren met een blog! fijn om te zien hoe jij dat regelt allemaal. er zijn zeker tips bij waar ik al iets aan heb, andere moet ik eerst laten bezinken en met mijn man over hebben. zoals bv bijbeltijd. bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelf hou ik meestal stille tijd terwijl ik de badkamer of keuken doe, soms bij het stofzuigen.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi! Echt een steuntje in de rug! Ik loop regelmatig vast, niet omdat ik niet een schema heb of zo, maar omdat ik regelmatig ontzettend moe ben. Dan valt je hele schema in duigen en stapelt alles in no time op. Toch denk ik dat ik de dingen beter kan organiseren na het lezen van jouw blog. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het huishouden draaiende houden is zeker geen appeltje eitje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Marjolein,

  Ik heb juist het boek 'Vrouw naar Gods hart' uitgelezen en herken je verhaal. Ik vind het bemoedigend om te zien dat het echt kan op die manier! Bedankt voor het delen. Het is een zegen om te zijn wat God met ons als vrouwen op het oog heeft. Ik ben diep diep dankbaar voor het onderwijs dat tot ons komt op deze manier. Veel zegen in je gezin!

  Groet,
  Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nog een mooie tip.....tijdens het was ophangen bidden voor je kinderen (ik heb er ook 4 in 6 jaar tijd.....dus ik herken je verhaal helemaal...:) Als ik de was ophang komen al mijn kinderen en mijn man langs, dan kun je dus goed voor ze bidden.....gewoon kort vragen om een zegen of een zorg bij de Vader neerleggen...ik vind het fijn om dat zo te doen....
  Je hebt een bemoedigend blog....
  Liefs Theetje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. onder de was bidden voor je gezin in 1 woord: GEWELDIG!!!! Het mooie vind ik vaak dat je denkt dat je voor gebed echt de tijd moet nemen (rustig plekje zoeken etc.) en natuurlijk is het goed om bewust tijd te maken voor gebed maar ik merk ook dat God ook luistert naar de gebeden die je opzendt als je aan het eten koken bent, in de auto zit en zondige dingen denkt en vervolgens gewoon achter het stuur vergeving vraagt. Geweldige God hebben we eigenlijk. Wij maken er een potje van en Hij luistert naar ons terwijl we maar wat stamelen onder onze aardse dagelijkse bezigheden. Daarom vind ik het bidden onder de was ophangen echt een goed idee!!! bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. handige tips ! Ik ben blij dat mijn kids graag meehelpen, een schema aanhouden is handig dan weet je precies wat je moet doen en wat je al hebt gedaan. Zo zie je niks over het hoofd

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat ontzettend inspirerend zeg! Binnenkort worden mijn man en ik ouders van een kleine, een jongetje. Wat vinden we het spannend zeg en ik lees graag blogs over hoe ik het allemaal op een rijtje kan blijven houden. Dit heeft me zo geïnspireerd. De doelen die je stelt wat voor jou belangrijk is en minder belangrijk op dat moment vind ik heel knap. Ik vind dat zelf heel lastig.. ik heb bijvoorbeeld een tik met stofzuigen waardoor dat op sommige momenten gewoon echt niet uitkomt maar ik het toch doe!

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs