09 november 2016

Serie Lifegiving home: November
Sally Clarkson (van het boek 'De roeping van het moederschap') heeft samen met haar dochter een nieuw boek geschreven: 'The lifegiving home'. Dit boek gaat erover hoe je een thuis kunt creëren waar warmte, rust en vreugde heerst. Een soort oase in een jachtig en druk leven. Dit boek geeft ideeën over hoe je familietradities kunt maken, speciale herinneringen voor later en hoe je een thuis kan maken waar God centraal staat. Dit boek is niet alleen voor gezinnen, maar voor iedereen die een huis heeft te managen.

Het boek is onderverdeeld in de verschillende maanden van het jaar en elke maand zal ik een korte samenvatting geven van wat ik geleerd heb van het hoofdstuk. Ik ga het hoofdstuk natuurlijk niet letterlijk vertalen omdat er logischerwijs rechten op het boek zitten, maar zal dus mijn bevindingen met jullie delen.
November:

1 Petrus 4:9 'Wees gastvrij voor elkaar, zonder morren'

November is de maand die in Amerika in het teken staat van de dankdag 'Thanksgiving'. Mensen worden uitgenodigd zoals bij ons met kerst. Maar soms kan het lastig zijn dat je nergens uitgenodigd wordt. Je zou wel willen, maar de afstand naar de familie toe is te groot, je bent net verhuisd of je vrienden hebben allemaal andere plannen. Oefen je zelf in gastvrijheid en nodig zelf mensen uit. Mensen uit je gemeente, uit je buurt, van je school, mensen die je normaal gesproken misschien niet zou uitnodigen. Om gastvrij te kunnen zijn moet je leren dat je huis niet alleen maar een plek is waar blije mensen zijn die samen leuke dingen doen, maar het is ook een schuilplaats waar de eenzame rust vindt en degene met grote zorgen even kan ontspannen. Je huis kan ook een veilige haven zijn waar zorgen, vragen en twijfels geuit mogen worden. Als mensen zich welkom weten in je huis en er lekker eten en gezelligheid is dan voelen ze zich welkom en geaccepteerd voor wie ze zijn. Het samen rond de tafel gaan, samen bidden geeft een verbondenheid zelfs al je elkaar niet zo goed kent. Je huis is ook de plaats waar de aanwezigheid van God mensen verbindt en eenzaamheid laat verdwijnen voor liefde. Een dankbaar hart is gastvrij voor anderen, een dankbaar hart houdt ervan om te geven, om te delen. Een eigen huis hebben is een gift en we mogen leren delen in die gift door ons huis open te zetten voor anderen en dat niet alleen met dankdag natuurlijk maar dat kan op elke willekeurige dag!Speciale tradities maak je samen door jaarlijks de traditie te herhalen, maar je moet natuurlijk wel eerst een traditie starten dus hieronder een paar ideeën uit het boek voor de dankdag of bijv. kerstmorgen:

Maak op de morgen van dankdag een lekker ontbijtje bijv. met deze heerlijke cinnamonrolls (onze favoriet op kerstmorgen) en daarna het lezen van psalm 100 of 103. 's Avonds dek je de tafel extra mooi met servies, servetten en kaarsen. Serveer extra lekker eten en laat iedereen na de maaltijd vijf maiskorrels pakken en daarmee vijf punten van dank uitspreken. Doe de korrels in een glas op tafel zodat iedereen zichtbaar de gele korrels ziet en daarmee de dankbaarheid zichtbaar wordt. Maak als het even kan een wandeling, daarna taart met koffie en je kunt samen liederen zingen en gezellig kletsen. Wat je ook kunt doen op dankdag is je dankbaarheid omzetten in giften. Bak bijv, koekjes voor iemand of maak een mooie kaart voor iemand en ga het brengen. Je kunt ook een extra gift geven voor de kerk of zending of een ander goed doel. Je kunt drie enveloppen aan je kinderen geven waar ze elke week hun zakgeld in doen en in de eerste envelop komt dan een tiende van het zakgeld (voor de kerk), in de tweede envelop komt twee tiende van het geld om op te sparen en de rest kan in de derde envelop om uit te geven. Op dankdag kunnen de kinderen dan een goed doel kiezen om het geld uit de eerste envelop aan te schenken (of aan de kerk natuurlijk).

Begin december zal ik het hoofdstuk van december met jullie delen. Hoe sta jij tegenover gastvrijheid?8 opmerkingen:

 1. Lijkt me een mooi boek! Hopelijk wordt ie nog een keer in het Nederlands vertaald...Je vraagt hoe we aankijken tegen gastvrijheid. Ik denk dat dit een heel belangrijke bijbelse houding is, waartoe we worden opgeroepen. Het is echter in de praktijk soms wel lastig vind ik eerlijk gezegd.. Vorig jaar hadden wij met kerst iemand uit de gemeente uitgenodigd die kampt met psychische problemen en eenzaamheid. Ik moest echt even over een drempel, maar toen ze er eenmaal was bleek het heel gezellig en goed te zijn, zowel voor haar als voor ons. Voor kinderen denk ik dat het een goed voorbeeld is als ze zien dat niet alleen vrienden en familie welkom zijn maar ook mensen buiten die kring. Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie serie denk ik die je wil gaan uitwerken Marjolein. Kijk uit naar de andere samenvattingen!
  Dat stukje van geld in enveloppen doen,sprak me aan want dat doen wij al een poosje. Onze kinderen krijgen vanaf groep 3 iedere zaterdag zakgeld; E1.50.
  3 muntjes van 50 cent. 1 muntje om uit te geven, 1 muntje om op te sparen en 1 muntje voor het goede doel. Op de verschillende spaarpotten heb ik briefjes geplakt. Werkt echt goed hier!
  Hartelijke groetjes, Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt om dit met ons te delen, het is echt bemoedigend, ook al zijn wij katholieke christenen toch heb ik veel aan je blog !!! Moge God jou en je gezin zegenen !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Marjolein,

  Mooi om te lezen! Het is voor mij in de praktijk wel een balans zoeken tussen geven en mijn eigen energielevel enigszins op niveau te houden. Gastvrij-zijn vind ik een waardevol principe, maar kost mij ook veel energie (wat ik meestal achteraf pas merk). Het gevolg is dat ik er daardoor onvoldoende voor ons gezin kan zijn doordat ik moe ben. Daar moet ik dus echt biddend een balans in zoeken. Ik merk wel dat de Heer mensen op mijn pad brengt op de juiste momenten, als ik die dag specifiek bid om Zijn leiding. Misschien ligt daar wel het geheim, bedenk ik me nu;).
  Het andere punt 'tradities ontwikkelen' vind ik geweldig! Helemaal als de kinderen dat koppelen aan Gods feesten en Zijn liefde en rust.

  Morgen start Advent...ik kijk er erg naar uit. Zou je -als je tijd hebt- willen laten weten welke opdrachten, vragen en andere 'dingen' die je in de adventskalender stopt? Ik kom met moeite tot een week (knutselwerkje advent, tekst leren (ik denk joh. 3:16), koekje, samen een Bijbelverhaal lezen, cadeautje zoeken als versiering voor in de kamer, vraag voor de kinderen over hun contact met God (bv. Waar wil jij de Here Jezus voor bedanken?), adventskaarsen versieren. ca. 30 opdrachten etc. Bedenken is zo veel. Hoe doe jij dat?

  Tot slot een heel andere vraag: in het prachtige filmpjes van Madeleines verjaardag zag ik erg leuke houten blokken met gekleurde raampjes. Weet jij ook van welk merk ze zijn of waar ik ze kan kopen?

  Hartelijke groeten en de zegen van de Heer en een mooie dag,

  Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Marjolein,

  Ff snel tussendoor -voordat ik de kinderen uit school haal-.. Naar aanleiding van mijn voorgaande bericht (26 november 14:16 uur): De opdrachten voor de Adventskalender zijn al gelukt. Dus die vraag hoef je niet meer te beantwoorden:). De kinderen vinden het ge-wel-dig! Vandaag koekjes gegeven aan de juf. De kinderen mochten koekjes bakken en vervolgens aan de Here God vragen aan wie ze ze mochten geven (oefening in luisteren naar Gods stem). Als Hij geen antwoord gaf, mochten ze het zelf bedenken. Onze oudste kreeg gelijk haar juf in haar gedachten (terwijl ze nooit iets voor haar maakt). Vanmorgen gegeven en de juf was zichtbaar ontroerd toen ik het vertelde. Bijzonder he, hoe de Here God werkt?! Wat een liefde en zo heerlijk om dat ook tegen anderen te mogen vertellen (in dit geval de juf).
  Naar de blokken (zie vraag in voorgaande bericht) ben ik nog steeds wel heel erg nieuwsgierig. Dus als je tijd over hebt en dit berichtje leest...dan kan ik ze nog kopen voor 1e Kerstdag:). Liefs en zegen, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk dat je dit boek bespreekt op je blog! Ga ik volgen! Dat idee van die enveloppen voor zakgeld ga ik zeker onthouden voor als ons zoontje oud genoeg is voor zakgeld. Groetjes, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En inmiddels ook de blokken gevonden (of iets soortgelijks). Dus ook deze vraag is inmiddels niet meer van toepassing. Mooie dag, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen

Je reactie stel ik erg op prijs