11 december 2015

Menuplan + links naar recepten en kookboeken


Vorige week kreeg ik een kookboek van Smakelijck van manlief. Ik probeer al een paar jaar e-nummervrij te koken en sinds 1,5 jaar probeer ik ook zoveel mogelijk witte bloem en geraffineerde suikers te laten staan. Het lukt me niet altijd en ik laat zeker ruimte voor uitzonderingen, maar we voelen ons als gezin fitter en gezonder als we goed eten.

Een makkelijke hulp daarbij zijn de kookboeken van Williene van de blog Smakelijck. Haar recepten lukken vrijwel altijd en laten ook voldoende ruimte om zelf nog iets toe te voegen (bijv. kruiden) aan een recept. Ik leen haar drie kookboeken altijd van de bieb, maar nu heb ik dus een eigen exemplaar. Veel van de recepten uit de kookboeken staan op haar blog of hebben in de Gezinsgids gestaan, maar er zijn ook veel nieuwe recepten in haar boeken opgenomen.

 
 
 
Als ontbijt maken we elke week hetzelfde. Daardoor kan ik een grote voorraad aanleggen in mijn voorraadkast, omdat ik weet dat we het toch elke week eten. Voor ontbijt kiezen we uit: smoothies, granola met yoghurt, zelfgebakken brood, toast met eieren, havermout- of boekweitpannenkoekjes en in het weekend soms iets extra's als ontbijtmuffins, wafels, broodpudding of wentelteefjes.

De lunch varieert nogal. Soms eten we restjes van de vorige dag of soep of salade of brood met rauwkost of ei of een smoothie.

Mijn menuplan voor de komende week is dus vooral gericht op het avondeten:

Maandag: Babi Pangang met meergranenrijst (Zó lekker dit! Zeker één van onze favorieten.)
Dinsdag: Gehaktballetjes in tomatensaus met volkorenpasta
Woensdag: Quinoaburgers met geroosterde aardappelen en gemengde groenten (vega)
Donderdag: Erwtensoep  met zelfgebakken speltbroodjes met kaas/ui. (Ik gebruik alleen rookworst, dus geen ander vlees in m'n soep en ik voeg ook nog aardappelen toe.)
Vrijdag: Zuurkoolschotel (net even anders)
Zaterdag: Hartige taart met wortel, ui en witlof
Zondag: (Spelt) Pizza zonder gist  met tomaat, mozzarella, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, pesto en rucola (en voor de kinderen een kant-en-klare pizza).

foto: www.smakelijck.nl

6 opmerkingen:

  1. jouw kids eten tussen de middag thuis?
    zou ze ook zo graag andere dingen willen bieden... maar helaas is het toch altijd iig brood... denk niet dat de juf een kopje soep kan waarderen wat dan opgewarmd moet worden ;)
    Lekker menu!
    Liefs Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk blogje! Ik heb de kookboeken van Williene ook en kook er regelmatig uit. Ben je ook wel eens in het restaurant geweest in Putten? Zeer de moeite waard. Misschien is het nog eens een ideetje voor jullie samen?

    Fijn weekend voor jullie allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je weekmenu klinkt erg lekker. Hier eten we als ontbijt en lunch vaak gewoon brood. Dat vinden ze ook het lekkerst. Misschien als ze wat ouder worden, dan we wat meer kunnen gaan afwisselen...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. BABI pangang met rundvlees ;). Apart! Hihi! Maarre ff een vraagje, 'de lekkerste appeltaart van de hele wereld' hè (de reden dat ik ooit op je blog terecht ben gekomen)maak je die nou ook verantwoorder? Als in: geen bloem en suiker? En als je je recept dan hebt aangepast, smaakt hij dan nog steeds zo lekker? Ben benieuwd :)

    Hartelijke groet, Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk weekmenu en ook zo lekker gevarieerd.
    Bedankt voor de receptlinkjes, altijd handig :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het fijn om mijn weekmenu helemaal klaar te hebben op maandag. Misschien pik ik er volgende week wel iets uit die van jou uit.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-